En historie om alkohol


Er tiden egentlig moden til, at vi tager en snak om alkohol? Alkohol har rumsteret på min radar i noget tid, og jeg har lyst til at fortælle om det nu. Her er i hvert fald min personlige historie.

Min historie med alkohol

Jeg havde ret tidlig debut med alkohol. Jeg husker det ikke præcist, men jeg er ret sikker på, vi drak i 7. klasse.

Mit ungdomsliv og mit gymnasieliv handlede meget om druk. Vi drak vildt meget. Både meget og ofte. Drak os skidefulde og havde det megasjovt. De to år, jeg boede i Paris, drak jeg hver dag. De fleste dage ret meget. Man drikker meget i restaurantionsbranchen. Eller i hvert fald når man er ung i restaurationsbranchen.

Det lykkedes mig ikke at blive afhængig af alkohol. Ikke at det var målet heller…

Ældre og mere sundhedsbevidst

Senere flyttede jeg hjem til DK, blev jeg lidt mere voksen, mødte Søren og begyndte på universitetet. Jeg blev mere og mere sundhedsbevidst, jeg stoppede med at ryge og drak ikke så meget længere.

Siden hen kom årene med graviditetsønske, fertilitetsbehandling, graviditet, amning, småbørn osv.

Alt dette har betydet, at jeg i de sidste 20 år ikke har jeg drukket særligt meget. Jeg drikker alkohol, når jeg er inviteret ud, når jeg spiser på restaurant, eller når vi er til fest. Men herhjemme drikker jeg ikke rigtigt. Vi har ikke sådan en tradition med, at vi deler en flaske vin fredag og lørdag.

Under Corona begyndte vi at drikke vin lidt oftere herhjemme, men det ebbede hurtigt ud for mig. Hvis jeg drikker et glas vin hjemme, er det som regel et enkelt glas. Eller et halvt glas.

Pludselig aversion mod rødvin

For nogle år siden, måske 3-4 år siden, stoppede jeg helt med at drikke rødvin. Pludselig fra den ene dag til den anden smagte det mig overhovedet ikke. Eller rettere var det, som om jeg slet ikke kunne få det ned. Det følte som et meget kraftigt stop-signal, og så stoppede jeg bare med at drikke det. I stedet begyndte jeg at drikke hvidvin, og det er jo dejligt, for der findes jo de mest fantastiske hvidvine.

Så her i sommer begyndte det samme at ske med hvidvinen, som der var sket med rødvinen. Det smagte mig ikke rigtigt længere. Selv min yndlingsvin smagte mig ikke rigtigt. Og det er så mærkeligt (og også lidt trist), for jeg har virkelig sat pris på et godt glas hvidvin.

Jeg kan stadig drikke champagne. Men altså… det i sig selv sætter jo nogle begrænsninger.

Sober curious

Siden sommerferien har jeg flirtet med at stoppe helt med at drikke alkohol i en periode eller i hvert fald reservere det til de absolut særlige lejligheder. Jeg har sådan en oplevelse af, at det ikke giver mig noget. Og hvor jeg plejede nyde det der lille buzz, synes jeg nu, det er en ubehagelig følelse.

Når jeg er til noget selskabeligt og drikker alkohol, tænker jeg tit, at aftenen/begivenheden kunne have været lige så rar uden. Jeg behøver ikke alkohol for at hygge mig eller have det rart.

Samtidig f***** det med min søvn, selv ved helt små mængder, og det bidrager jo kun med endnu mere lyst til at vælge det fra.

Siden sommerferien har jeg kun drukket alkohol, når jeg har syntes, at det ikke lige gik at vælge fra. Det er blevet til to gange til fest og to gange, hvor jeg bare drak et helt eller halvt glas vin.

Samtidig synes jeg, at jeg har sagt nej tak eller valgt det aktivt fra et utal af gange, og det fortæller jo noget om, hvor alletstedsnærværende alkohol er.

Sober curious er navnet på en bevægelse, der handler om at være nysgerrig på at opgive alkohol eller sætte sit forbrug ned. Jeg begyndte at følge hashtagget #sobercurious på Instagram i sommerferien, og de sidste par måneder har mit feed været fyldt med folk, der fejrer, at de ikke drikker alkohol på den mest positive og livsbekræftende måde. Prøv at kigge med, hvis du er nysgerrig.

Sober October

De taler også om Sober October, som er i familie med ‘hvid januar’ og andre tiltag, der handler om at tage en måned uden alkohol. Idéen er meget fin, synes jeg. Det er en måned, hvor man lige tvinges til at se sit eget forbrug i øjnene.

Fordi alkohol er så udbredt i vores kultur, og fordi det er så socialt acceptabelt – og næsten socialt uacceptabelt at vælge fra – er det også en glimrende anledning til at øve sig på tydelig grænsesætning.

Hvis man bliver vildt provokeret ved tanken om at skulle opgive alkohol i en måned, har man nok endnu mere grund til at gøre det.

De unge og alkohol

Ved samme lejlighed har jeg lyst til at skrive lidt om de unge og deres alkoholkultur, for man kan hele tiden læse i medierne om danske unge, der drikker sig i hegnet, og som drikker mere end unge i andre lande. Og det kan fint være, at det er sandt. Men sammenlignet med mit ungdomsliv, er jeg fuld af beundring for de unge, jeg ser, og deres tilgang til alkohol.

For det første drikker de sig ikke i hegnet. De drikker faktisk ikke vildt meget. Det er fuldt ud socialt acceptabelt at tage til sammenkomst, fredagsbar, hyggeaften og fest uden at drikke alkohol. Eller kun at drikke en øl eller to. Det er virkelig en skarp kontrast til mit gymnasieliv, hvor alkohol nærmest var i centrum i alt, vi lavede.

Så måske er det ikke de unge, der har et problem med alkoholkulturen. Måske er det i virkeligheden os voksne.

Anyway, stof til eftertanke måske.

Har du lyst til at fortælle om dit forhold til alkohol? I så fald er kommentarfeltet åbent lige herunder❤️

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

23 kommentarer til “En historie om alkohol”

Skriv en kommentar

 1. Rødvin er min favorit “uvane”.
  Har lige læst “yngre med årerne” af Bente Klarlund.
  Jf. Hendes er det faktisk mere usundt at ikke drikke et glas rødvin om dagen, end at nyde et glas om dagen.
  Vil hellere spare andre steder, for at kunne nyde et glas til min aftensmad.
  Spiser efter 16:8, hvilket betyder 2 måltider om dagen.
  Er dog bekymret for om jeg spænder ben for mig selv mht vægttabet, mangler at tabe 10-11 kg.
  Løber 4 x 1/2 time pr. Uge.
  Vægttabet er sekundært, det primære for mig er et sundt liv / sund alderdom… 5 år til pension 😅

  Svar
  • Hej Pia
   Man skal være mere end almindeligt kreativ (eller indstillet på at retfærdiggøre sin egen uvane) for at argumentere at det ligefrem skulle være usundere at undgå alkohol end at drikke et glas rødvin hver dag. Det er sgu vigtigt lige at have det kritiske kasket på der.
   Med det sagt er det formentlig ikke forkert at man godt sundhedsmæssigt kan leve sundt med et glas rødvin om dagen. Det udsagn ville jeg ikke tvivle på i samme grad.

   Alkohol vil aldrig fremme dit vægttab. Det betyder ikke at man ikke godt kan tabe sig samtidig med at man har et forbrug af alkohol, det betyder bare at ikke er fremmende for dit projekt.
   Fasten synes jeg spænder ben for dit projekt om sund alderdom, medmindre du er mere end almindelig god til at få dit proteinindtag dækket på to måltider (hvilket de færreste er).

   Svar
 2. Jeg drikker gerne vin, simpelthen fordi det smager godt. Men jeg snakker ofte med mine teenage-børn (13, 16 og 19 år) om, ville jeg ønske at smagen kunne komme uden alkoholen, fordi det er ikke den (alkoholen) jeg er ude efter, men smagen! Så hvis der kom bedre alkoholfrie vine på markedet, ville det være skønt. Men jeg har endnu til gode at smage nogle der er lækre. Tips i den retning modtages meget gerne.

  Svar
  • Jeg er nødt til at indrømme at jeg endnu ikke har smagt noget alkoholfri vin, så tips modtages her også med kyshånd❤️ Allerhelst ville jeg have en lille flaske (1-2 glas) af en lækker, ikke-sød alkoholfri champagne. Gid det findes!

   Svar
 3. Veldig interessant det du skriver her, ikke minst om at din kropp ikke vil ha det, først rødvin, så hvitvin.
  Min kropp har aldri likt alkohol og det var ikke før jeg oppdaget bobler og prosecco i sånn 2005 at jeg hadde noen som helst glede av alkohol, den skrek vi er forgifte, vi er forgitet. Selv bobler drikker jeg bare begrenset av, men jeg får ikke migrene og hangover (det får jeg av ett glas rødvin). Så dersom man får servert vin og ikke bobler, så velger jeg det gladelig fra – blir lettet over at jeg slettes ikke behøver å drikke alkohol.

  Det har blitt mer av bobler i løpet av pandemien, fredag og lørdag, men jeg er nysgjerrig på det å ikke drikke. Føles alltid godt når jeg velger det fra. For tre uker siden fikk jeg Covid for første gang og etter det har ikke alkohol vært det minste populært. Ett glass bobler er nok til å gi mye angst, ødelegger søvnen merkbart og det er det ikke verdt. Så kanskje Sober October er en fin mulighet :)

  Takk for nok en veldig god artikkel!

  Svar
  • Godt spørgsmål, jeg aner det ikke. Jeg har slet ikke undersøgt markedet for det. Faktisk har jeg aldrig smagt Low Carb-øl. Har du smagt nogle gode i udlandet måske?

   Svar
   • Det bedste alternativ til øl, jeg har fundet, er de her HopTea (https://hoplark.com/) – basically en blanding af humle og te, som er karboneret. 0 kulhydrater, 0 kalorier og virkelig forfriskende. Drak dem meget, da jeg boede i USA, da de giver samme bitterhed, som en øl. Desværre ikke at få i DK men dejligt at se, at der generelt kommer flere alternativer uden alkohol herhjemme. Det er nok et spørgsmål om tid :)

    Svar
    • Kæft hvor spændende! Dem skal jeg støve op, når jeg en dag (forhåbentlig) skal til USA.
     Gid Danmark var større, tænker jeg nogle gange. Alle de spændende nicheprodukter har svære kår herhjemme.

     Svar
 4. Den er rigtig svær, synes jeg. Jeg ved udmærket godt, at alkohol er helt ekstremt usundt, men jeg elsker simpelthen at få lidt vin om aftenen. Det er hyggeligt, det smager dejligt, og det får mig til at sænke skuldrene efter en hektisk dag. Og så lægger det en dæmper på de sindssyge drømme, der nogle gange gør, at jeg nærmest er mere træt om morgenen, end jeg var, da jeg lagde mig til at sove. Jeg prøver at begrænse det til weekenden, men det lykkes ikke altid.

  Svar
  • Ja det er virkelig et specielt område. Det vigtige må dog være at man føler, man får noget rart ud af det. Og her er jeg lidt overrasket over at min reaktion har ændret sig. Håber på en måde, at den ændrer sig tilbage😅

   Svar
 5. Alkohol er aldrig førstevalget for mig. Jeg drikker primært vand til min mad. Engang imellem får jeg lyst til et glas vin eller to, hvis jeg er på restaurant, men det er bestemt ikke hver gang, jeg er ude. De fleste af mine drikker heller ikke særlig meget, men nogle gang deler de en flaske vin på restaurant, og så drikker jeg vand/cola/lemonade/saft i stedet. Jeg bryder mig heller ikke særlig meget om den der følelse af ikke at have kontrol over mig selv – og jeg bryder mig slet ikke om at være træt og uoplagt dagen efter.

  Svar
  • Jeg håber faktisk at restauranterne også følger trop og tilbyder flere alkoholfrie muligheder, for selvom man måske fravælger alkoholen, kan man jo godt vælge fejringen/ritualet til.
   … findes der egentlig gode alkoholfrie vin? Jeg tror aldrig jeg har smagt en…

   Svar
   • Rød og hvidvin i alkoholfri er ikke spændende, men der er flere mousserende der er ganske anstændige, de er dog lidt søde i det.

    Svar
 6. Efter dette års Smukfest kiggede min mand og jeg på hinanden og blev enige om, at årets ration af alkohol vist var brugt … og vi havde jo også den der halvmaraton der skulle løbes her i september (som i øvrigt gik super uden kulhydrater) … så vi holdt halvanden måned fri fra alkohol … og er nået frem til, at det fungerer supergodt for os … jeg er desværre ikke som dig nået til, ikke at kunne lide rødvin – tvært imod synes jeg det klæder et godt stykke kød supergodt – og alkoholfri rødvin … nej tak – så hellere undvære. så når den står på en god bøf, så vil vi sikkert stadig åbne en flaske vin herhjemme, men jeg tror vi er blevet mere bevidste om, at vi ikke automatisk åbner en flaske vin, fordi det er fredag, som vi ellers har gjort de sidste mange år …
  Jeg tror det bliver mere og mere socialt acceptabelt at vælge alkohol fra, og jeg ser også på udvalget af alkoholfri øl og vin, at efterspørgslen tilsyneladende må være blevet større, når nu udvalget er (De plejer at følges ad)…
  Men at folk blander sig, handler jo om dem og ikke om dit valg – det er vel ikke så meget anderledes, end når vi får at vide, hvor farligt keto er for helbredet og folk forsøger at “lokke” … “tag nu et stykke kage- det sker der da ikke noget ved … du kan jo tåle det” …

  Svar
  • Hey fedt med halvmaraton👏🏼

   Og ja, forhåbentlig bliver det mere og mere acceptabelt at vælge fra. Jeg ved ikke om jeg skal vælge det helt fra. Jeg er bare virkelig nysgerrig på at jeg kan mærke, at der er sket et skifte i mig. Det havde jeg alligevel ikke forventet😅

   Svar
 7. Sikke et spændende indlæg!
  Jeg er selv vokset op med det samme forhold til alkohol (og rygning), startede med at drikke meget tidligt, stigende forbrug mens jeg arbejdede i restaurantionsbranchen og samtidig har jeg forældre som drikker hver dag.
  Men der skete bare noget i mit hoved efter jeg fik børn (7 år siden nu), efter nogle år begyndte jeg først og fremmest at føle, at tiden gik for hurtigt når jeg drak. Timerne i beruselse var slørede, og dagene efter var mine batterier ikke fuldt opladt.
  Men en anden årsag var også at jeg havde brug for at vise mig selv og mine børn, at livet kan være ligeså sjovt, godt og hyggeligt uden alkohol, endda hvis ikke bedre, da jeg nu kan være 100% til stede, hele tiden!
  Det var ikke svært at stoppe helt! det var mere svært at få folk til at forstå hvorfor jeg havde valgt det.
  Jeg mødte meget modstand, selvom det jo slet ikke burde påvirke andre.

  Men ser det som om der en indgroet opfattelse i vores kultur, om at man ikke kan hygge sig uden alkohol.
  Men jeg hygger mig ligeså fint som før, jeg har det bare meget bedre med mig selv.
  Og til februar har jeg ikke rørt alkohol i 2 år.

  Svar
  • Hvor er det fedt at læse! Hos mig har tankerne stillet og roligt vokset sig større de sidste år, men jeg er også virkelig skræmt af den sociale modstand. Og det i sig selv er jo tankevækkende.
   En virkelig glædelig ting er, at der er kommet så mange alkoholfrie alternativer på markedet og at det marked er i ekstrem vækst. Det vidner jo om at det er noget, der optager folk🙏🏼

   Svar
 8. D. 8.3. Nærmere bestemt 3 dage inden MG lukkede DK ned, tog jeg en længe overvejet pause fra alkohol. Følte at det fyldte for meget, man skulle hele tiden “lige mødes til et glas” og hele kulturen for alkohol.
  Senere lærte jeg mere, at alkohol er et opløsningsmiddel og kan bruges til at rense pensler i. Det skal ikke ind i min krop.
  Jeg ser følgerne i mit arbejde på mave- tarm kirurgisk afd.
  Jeg lærte også at det er et rusmiddel og mennesket vil bedøves fra verden omkring os. Det er ikke mit fokus med livet.
  Jeg lærte at producenterne lever godt på at overbevise os om at fordi dette opløsningsmiddel udvundet st druer er svimlende beløb værd og vi narrers til at betale store summer for 75 ml gift.
  Det skal mine penge ikke gå til.
  Jeg sætter penge på at være sund og stærk og kunne klare migselv, også langt op i alderen.
  Jeg stoppede med at “festryge” igen narret til at tro det ikke var giftigt, for 15 år siden.
  Om lidt fylder jeg 60 og elsker livet. Spiser min kål 3 x dgl. Stenalderbrød og god ost. Nyder mine gåture med den ældste søn og træning under åben himmel i skoven, sammen med livsglade mennesker. ❤️
  Tak til dig og Anette for viden og opskrifter 🙏🏻 Kh. Louise

  Svar
  • Hvor er det dejligt at læse. Mine tanker er meget lig dine. Hvorfor skal jeg bedøve mig, når der er så meget dejligt omkring mig? Hvorfor sløre sanserne? Hvorfor brge en dag i mit liv på at have det dårligt (pga. alkohol eller ofte faktisk bare pga. den dårlige søvn, der følger), når jeg i stedet kan have det godt?

   Det, som jeg oplever som mest mærkeligt er, at de tanker er kommet snigende, og jeg har aldrig haft det sådan før. Jeg har syntes, at alkohol gjorde ting sjovere eller forstærkede ting, også gode ting. Gav et lille kirsebær på toppen. Nu synes jeg, det tager mere end det giver. Og det er virkelig nyt for mig.

   Svar