En dag på striks LCHF


Jeg får ofte spørgsmål fra læsere, der gerne vil spise “striks LCHF” men som ikke helt kan finde fodfæste i, hvad det er for en størrelse. Nogle gange har jeg det sådan, at det forvirrer mere end det gavner at begynde at sætte etiketter og regler op på den måde, for pludselig fokuseres der alt for meget på enkeltdele i stedet for at se på helheden. Og efter min aller-aller-stærkeste overbevisning gør det ikke en verden til forskel, om man lige rammer 20 g kulhydrat, 30 g kulhydrat eller endda højere endnu.

Ketose kræver lavt kulhydratindtag

Vil man gerne i ketose, må de fleste holde kulhydratniveauet lavt i starten.

Mine egne eksperimenter med det slog dog fast, at så snart jeg var i ketose, kunne jeg spise væsentligt flere kulhydrater, i hvert fald 50 g kulhydrater uden at det påvirkede ketosen. Her spillede det dog en forskel om kulhydraterne kom fra grøntsager eller fra sukker, men det taler jo bare for, at vi ikke behøver skære ned i grøntsagerne, selvom vi ønsker at holde kulhydratniveauet lavt.

Læs evt. mine uddybende tanker om striks LCHF her: Hvad er striks LCHF egentlig? eller tag et kig på mit online produkt #striksLCHF – en praktisk guide, der indeholder ultranemme opskrifter og en to ugers kostplan til at komme i gang.

Jeg spiser ikke selv striks LCHF. Jeg spiser nogle måltider, som er strikse og nogle, som ikke er og uden at tænke dem som sådan. Kulhydrater interesserer mig ikke på det niveau. Men for de af jer, der synes, det kunne være en hjælp, har jeg sat en dagsmenu sammen ud fra tidligere opskrifter, jeg har bragt her på bloggen:

En dag på striks LCHF

Morgenmad: spejlæg med bacon og smørstegt spinat og kaffe med kokosmælk, æggemælk eller fløde

Klik på billedet for at komme til indlægget med opskriften.

Spejlæg med smørstegt spinat --> madbanditten.dk

Frokost: Lakseruller à la sushi 

Klik på billedet for at komme til indlægget med opskriften

Sushi uden kulhydrater - lakseruller med flødeost og avokado

Aftensmad: Åben kyllingeburger med broccolifritter og aioli

Klik på billedet for at komme til indlægget med opskriften

Åben kyllingeburger med grøntsagsbrød, aioli og broccolifritter. Genial grillmad! --> Madbanditten.dk

Som vi slog fast forleden, skal man passe på med at sammenligne sig med andre og tro, at man kan kopiere andres madplaner.

Vi har alle individuelle behov og ønsker. Nogle vil ned i vægt, nogle vil holde vægten, nogle har højt aktivitetsniveau, andre har en stillesiddende livsstil, etc.

Selv ville jeg fx tilføje disse til ovenstående menu:

 • 1-2 tsk fiskeolie (reklamelink) til morgenmaden
 • 1 kop kaffe med kokosolie (reklamelink) eller fløde/kokosmælk efter frokosten
 • drikker man ikke kaffe kan den byttes af en ketokugle (én – ikke hele fadet her nedenfor!)

Jeg håber, dette kunne give lidt inspiration til, hvordan måltiderne kan tilpasses på LCHF.

STRIKS LCHF: Ketokugler med romsmag --> madbanditten.dk

Husk, at der findes masser af andre opskriftsidéer her på siden, du kan plukke fra, hvis ovenstående ikke lige faldt i din smag.

Gå fx på jagt i kategorierne her:

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Skal jeg sende dig en e-bog?

Skriv dig op til at modtage mine meget populære lørdagsmails og jeg sender dig kvit og frit min e-bog 5 hemmeligheder til vægttab med Keto.

Ja tak – den vil jeg gerne have >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

5 kommentarer til “En dag på striks LCHF”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane.
  Jeg har den sidste uge skåret brød, pasta, ris og kartofler ud. Erstattet mælk med fløde, skyr med græsk yoghurt etc. Jeg spiser ikke sukker eller frugt. Alt har været relativt nemt og føler ikke at jeg har ofret noget, men: Jeg bryder mig ikke om kød og fed fisk. Elsker æg og tofu, alle mælkeprodukter ( nu de fedeste ) og grøntsager. Nødderne arbejder jeg på, men peanutbutter er til stor glæde;-) Er der noget kød der har et ekstra højt indhold af protein, så jeg ikke behøver spise så meget af det? Jeg holder af mine 5 små måltider og er især meget glad for mit lille måltid ved 22 tiden om aftnen. Hvad kunne det optimale være at spise der? Og hvordan er det med kokosvand? Jeg er helt ny til det her. Og har ikke overdreven lyst til ændre så meget. Tænker bare om der er noget der er bedre, at spise sent aften og om æg/tofu er nok mht proteiner. Kan jo udfra min gennemgang af mad se at jeg spiser rimelig striks LCHF. Eller?
  Kh
  Marie.

  Svar
  • Hej Marie
   Hvis du har det bedst med de små måltider, synes jeg bare, du skal holde fast i dem. Hvad du spiser hvornår er ikke så afgørende. Nogle oplever bedre søvn med lidt kulhydrater om aftenen, mens andre sover uroligt med kulhydrater om aftenen. Jeg tilhører sidstnævnte gruppe men der kan du prøve dig lidt frem. Hvis du ikke er så vild med kød, synes jeg, det vigtigste er æg og hvis du kan spise en smule fisk. Evt. tage tilskud af fiskeolie i stedet for at spise fisk. Du har brug for omega 3-fedtsyrerne fra fisk/fiskeolie og dem, du får fra naturlige kilder (hørfrø, chia etc.) er ikke lige så anvendelige. Det meste kød indeholder i gennemsnit 20 g protein pr. 100 g så det spiller ikke så stor rolle om du vælger det ene eller det andet, selvom jeg altid vil tale for at spise så varieret som muligt. Men ellers lyder det bare på mig som om du er fint på vej :)

   Svar
   • Kære Jane.
    Tak for svar. Jeg vidste jo INTET on LCHF før jeg blev anbefalet dine bøger og Madbanditten ( tak Tine ). vidste intet om ketose før jeg læste symptomerne på dette. Nærmest det vigtigeste for mig har været, at jeg aldrig har sovet så godt og tungt. Har i 25 år været en elendig sovende. Og så faldt jeg i vandet med et brag idag. Jeg kan overhovedet ikke styre min krops behov for kulhydrater og sukker ved menstruations tid;-(. Går jeg så ud af ketose nu og skal starte forfra? Og er der noget jeg kan gøre de 2 ustyrlige dage om måneden? Det her er livsstilen for mig. Så tak for done supergode bøger og denne hjemmeside.
    Masser af hilsner
    Marie

    Svar