En dag på striks LCHF


Jeg får ofte spørgsmål fra læsere, der gerne vil spise “striks LCHF” men som ikke helt kan finde fodfæste i, hvad det er for en størrelse. Nogle gange har jeg det sådan, at det forvirrer mere end det gavner at begynde at sætte etiketter og regler op på den måde, for pludselig fokuseres der alt for meget på enkeltdele i stedet for at se på helheden. Og efter min aller-aller-stærkeste overbevisning gør det ikke en verden til forskel, om man lige rammer 20 g kulhydrat, 30 g kulhydrat eller endda højere endnu.

Striks LCHF kaldes også KETO. Hvis du mangler flere opskrifter der egner sig til KETO kan du se dem alle her.

Ketose kræver lavt kulhydratindtag

Vil man gerne i ketose, må de fleste holde kulhydratniveauet lavt i starten.

Mine egne eksperimenter med det slog dog fast, at så snart jeg var i ketose, kunne jeg spise væsentligt flere kulhydrater, i hvert fald 50 g kulhydrater uden at det påvirkede ketosen. Her spillede det dog en forskel om kulhydraterne kom fra grøntsager eller fra sukker, men det taler jo bare for, at vi ikke behøver skære ned i grøntsagerne, selvom vi ønsker at holde kulhydratniveauet lavt.

Læs evt. mine uddybende tanker om striks LCHF her: Hvad er striks LCHF egentlig? eller tag et kig på mit online produkt #striksLCHF – en praktisk guide, der indeholder ultranemme opskrifter og en to ugers kostplan til at komme i gang.

Jeg spiser ikke selv striks LCHF. Jeg spiser nogle måltider, som er strikse og nogle, som ikke er og uden at tænke dem som sådan. Kulhydrater interesserer mig ikke på det niveau. Men for de af jer, der synes, det kunne være en hjælp, har jeg sat en dagsmenu sammen ud fra tidligere opskrifter, jeg har bragt her på bloggen:

En dag på striks LCHF

Som vi slog fast forleden, skal man passe på med at sammenligne sig med andre og tro, at man kan kopiere andres madplaner.

Vi har alle individuelle behov og ønsker. Nogle vil ned i vægt, nogle vil holde vægten, nogle har højt aktivitetsniveau, andre har en stillesiddende livsstil, etc.

Selv ville jeg fx tilføje disse til ovenstående menu:

 • 1-2 tsk fiskeolie (reklamelink) til morgenmaden
 • 1 kop kaffe med kokosolie (reklamelink) eller fløde/kokosmælk efter frokosten
 • drikker man ikke kaffe kan den byttes af en ketokugle (én – ikke hele fadet her nedenfor!)

Jeg håber, dette kunne give lidt inspiration til, hvordan måltiderne kan tilpasses på LCHF.

Husk, at der findes masser af andre opskriftsidéer her på siden, du kan plukke fra, hvis ovenstående ikke lige faldt i din smag.

Gå fx på jagt i kategorierne her:

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

7 kommentarer til “En dag på striks LCHF”

 1. Hej Jane

  Kan man faste på Striks LCHF?
  Jeg synes jeg bliver så mæt af 3 måltider om dagen, og jeg spiser som regel en sen morgenmad og vil derfor kunne undvære frokost
  Bh. Lotte

  Svar
  • Hej Lotte
   Ja, du kan faste på alle typer kost. Det, du skal være opmærksom på, er, at du stadig skal have dit fulde proteinindtag hver dag. Det bliver sværere (men ikke umuligt) jo færre måltider, man spiser. Uden nok protein, vil en for stor del af dit vægttab være tab af muskelmasse, og det nedsætter din forbrænding og gør det sværere at holde vægten efterfølgende.

   For bedre forståelse af faste, anbefaler jeg, at du læser Forsvarlig faste. Modsat andre fastebøger på markedet, taler den ikke bare de gode effekter op men handler om de potentielle negative effekter og hvordan du undgår dem.

   Svar
 2. Hej Jane.
  Jeg har den sidste uge skåret brød, pasta, ris og kartofler ud. Erstattet mælk med fløde, skyr med græsk yoghurt etc. Jeg spiser ikke sukker eller frugt. Alt har været relativt nemt og føler ikke at jeg har ofret noget, men: Jeg bryder mig ikke om kød og fed fisk. Elsker æg og tofu, alle mælkeprodukter ( nu de fedeste ) og grøntsager. Nødderne arbejder jeg på, men peanutbutter er til stor glæde;-) Er der noget kød der har et ekstra højt indhold af protein, så jeg ikke behøver spise så meget af det? Jeg holder af mine 5 små måltider og er især meget glad for mit lille måltid ved 22 tiden om aftnen. Hvad kunne det optimale være at spise der? Og hvordan er det med kokosvand? Jeg er helt ny til det her. Og har ikke overdreven lyst til ændre så meget. Tænker bare om der er noget der er bedre, at spise sent aften og om æg/tofu er nok mht proteiner. Kan jo udfra min gennemgang af mad se at jeg spiser rimelig striks LCHF. Eller?
  Kh
  Marie.

  Svar
  • Hej Marie
   Hvis du har det bedst med de små måltider, synes jeg bare, du skal holde fast i dem. Hvad du spiser hvornår er ikke så afgørende. Nogle oplever bedre søvn med lidt kulhydrater om aftenen, mens andre sover uroligt med kulhydrater om aftenen. Jeg tilhører sidstnævnte gruppe men der kan du prøve dig lidt frem. Hvis du ikke er så vild med kød, synes jeg, det vigtigste er æg og hvis du kan spise en smule fisk. Evt. tage tilskud af fiskeolie i stedet for at spise fisk. Du har brug for omega 3-fedtsyrerne fra fisk/fiskeolie og dem, du får fra naturlige kilder (hørfrø, chia etc.) er ikke lige så anvendelige. Det meste kød indeholder i gennemsnit 20 g protein pr. 100 g så det spiller ikke så stor rolle om du vælger det ene eller det andet, selvom jeg altid vil tale for at spise så varieret som muligt. Men ellers lyder det bare på mig som om du er fint på vej :)

   Svar
   • Kære Jane.
    Tak for svar. Jeg vidste jo INTET on LCHF før jeg blev anbefalet dine bøger og Madbanditten ( tak Tine ). vidste intet om ketose før jeg læste symptomerne på dette. Nærmest det vigtigeste for mig har været, at jeg aldrig har sovet så godt og tungt. Har i 25 år været en elendig sovende. Og så faldt jeg i vandet med et brag idag. Jeg kan overhovedet ikke styre min krops behov for kulhydrater og sukker ved menstruations tid;-(. Går jeg så ud af ketose nu og skal starte forfra? Og er der noget jeg kan gøre de 2 ustyrlige dage om måneden? Det her er livsstilen for mig. Så tak for done supergode bøger og denne hjemmeside.
    Masser af hilsner
    Marie

    Svar