Eksperiment: Hvor varieret spiser jeg egentlig?


I denne uge vil jeg lave et lille eksperiment, og jeg håber, der er nogle af jer, der vil være med. Det handler om at spise varieret. Vi er jo allesammen blev opdraget med, at vi skal spise varieret, men hvad betyder det egentlig? I traditionel forstand betyder kostrådet som bekendt, at vi skal spise fra alle fire grupper: Korn/stivelse, kød/fisk/æg, frugt/grønt og fedt og ikke kun spise fra en eller to af grupperne. Derfor er også et af de hyppigste argumenter mod LCHF, at ingen kan leve på så ensidig kost resten af deres liv. Det er jeg så ikke enig i, men det er sagen underordnet i dag.

Men hvor mange forskellige madvarer skal vi spise for at kunne sige, at vi spiser varieret? Mange af os, inkl. mig selv, har tendens til at købe de samme varer og spise det samme mad. Det er human nature, tror jeg, og det kommer vi nok ikke til at revolutionere, men jeg synes, det kunne være interessant at finde ud af, hvor mange forskellige madvarer, jeg spiser på en uge. Vil du være med?

Idéen er udsprunget fra, at en læser tippede mig om (tak for det!), at Thomas Rode havde udtalt, at stenaldermennesket spiste 120-150 forskellige grøntsager og urter om ugen. Det tal kan jeg slet ikke se, at jeg kan matche. Findes der overhovedet så mange grøntsager? I stedet vil jeg inddrage alle de madvarer, jeg spiser, og hver madvare tæller naturligvis kun én gang. Så når man sidder der med sine æg med flødehavarti, eller står der og laver mad med hakket oksekød eller kylling for anden eller tredje gang den uge, så tæller de altså ikke længere. Gisp! Eye opener coming up!

Så for lige at ridse retningslinjerne op:

1. Alle madvarer tæller kun én gang. Røræg, spejlæg eller kogte æg. Det er bare “æg”.

2. Ingen måle/veje. Blomkål er blomkål, uanset om du har spist en buket eller to hele hoveder.

3. Krydderier tæller også med.

4. Kosttilskud kan ryge på en diverseliste. Jeg kan ikke lige lure, om de skal tælle med.

5. Hvis der findes forskellige madvarer indenfor samme kategori, bruger man sin sunde fornuft, for at finde ud af om det tæller som en ny madvare. Fx hvis man spiser Flødehavarti den ene dag og Riberhus den næste. Så er det nok det samme. Hvorimod at Flødehavarti den ene dag og en god chèvre den næste, kan være to forskellige. Tror jeg. Det er til diskussion.

Er der andet? Og vil du være med? Jeg offentliggør mit antal og min liste på næste mandag. [/beskrivelse]

Hvor mange forskellige madvarer, tror du, at du kan nå på en almindelige uge? Jeg har vitterligt ingen anelse. Men mon ikke sådan et eksperiment kan give motivation for at udvide repertoiret lidt? Det håber jeg.

Bliv Sommerklar med Madbanditten

Sommerferien nærmer sig, men du kan stadig nå at blive Sommerklar med Madbanditten.

Nem og realistisk protokol til vægttab på en sund og sikker måde❤️

 

 

53 kommentarer til “Eksperiment: Hvor varieret spiser jeg egentlig?”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane :)
  Har du overvejet at lavet forsøget en gang mere nu hvor det er sommer?
  Det var super spændende at følge sidst :)
  Hilsen Stine

  Svar
 2. Jeg er altid med på en udfordring og bestemt også denne gang. Det skal blive morsomt og se, om jeg i grunden spiser så varieret, som jeg bilder mig ind! Da jeg gerne vil have et helt reelt billede af mine (u)vaner, vil jeg ikke anstrenge mig for og “pynte” på resultatet, men blot indtaste de daglige indtag, som de nu engang er. Så kan jeg rette ind efterfølgende, hvis det viser sig nødvendigt.

  Spændende idé Jane :-)

  Svar
 3. Har frosset nogle af tingene, så de ikke går til spilde og så kan de blive spist i næste uge. Og så kan jeg spise noget varieret i resten af denne uge.
  Eller man kan bytte rester med veninden og så satse på at hun ikke også har købt rødkål og rødspætter :D
  mvh
  Jytte

  Svar
 4. Hvor lyder det bare interessant og jeg vil også gerne være med. Kan se, at der er mange med samme interesse :-) Min kæreste mener ikke jeg spiser varieret nok, da jeg ikke spiser sukker, mel og mælkeprodukter.. Måske jeg også skulle invitere ham med ;-) Men jeg vil gå igang!!

  Er lige lidt interesseret i at høre, om I hver især fortsætter med at leve som hidtil for at få et reelt billede af, hvordan hverdagen indtil nu har set ud – ELLER om i allerede nu forsøger at spise mere varieret end hidtil?????

  Svar
  • Jeg gør lidt begge dele. Man spiser jo det, man gør, men jeg prøver at være opmærksom på ikke at spise kylling til aften tre gange. Om det lykkes, kan jeg ikke sige endnu! :-)

   Svar
 5. Hvor er det bare herligt, at så mange har lyst til at lege med!

  Det går jo forrygende her i starten, hvor alle råvarer er nye. Efter et par dage går det stødt ned af bakke i takt med, at man genbruger alle de samme.

  Eye opener coming up! :-)

  Svar
 6. Orv! Det vil jeg også prøve……Og så skal jeg heldigvis have en ordentlig omgang jomfruhummerhaler i morgen, hvilke, ihvertfald herhjemme,er en ” variant”

  Svar
 7. Jeg er også med… Og har spist meget varieret i dag. Det bliver spændende at se, hvor mange gentagelser, jeg laver på en uge.

  Svar
 8. Hov, og så dynes jeg at kylling er kylling – ligemeget om det er pølse, bryst eller hel. Men fisk må man kunne skelne imellem. Laks og rødspætte er jo ikke det samme. Eller hvad? For jeg har fået kyllingebryst til morgen. Kyllingepølser til frokost og skal have en hel kylling til aften (nogen der sagde ensformigt?!) Men det er vel bare 1 ting?

  Svar
  • Jeg havde tænkt mig at notere det sådan her:
   Svinekød (kotelet, spegepølse, bacon)
   Kylling (bryst, lår, blabla)

   Det er sådan en fin mellemvej, tænker jeg :-)

   Svar
 9. Jeg er da helt sikkert også med :-)
  Der er dog ingen tvivl om, at hvis man kun ser over en uge, så spiser jeg for ensformigt. Jeg køber sæsonens grøntsager, så set over et år, så spiser jeg nok rimelig varieret. Men jeg nægter at købe frugt og grønt fra Spanien og Holland (da de er lidt for glade for sprøjtegifte), og vi har ikke råd til 100% økologi. Derfor går jeg efter danske varer, og det er jo lige for tiden kål og rodfrugter.
  Men glæder mig til udfordringen. Det bliver sjovt tror jeg :-)

  Svar
 10. Spændende ide! Jeg er på og smider listen på min blog på mandag også :-) Glæder mig til at læse de andre og forhåbentlig blive inspireret til noget nyt!

  Svar
 11. Hej.
  Jeg har længe villet dele mad op i kan lide og ikke kan lide. Så måske skulle jeg lige prøve at få skrevet op hvad JEG egentlig spiser af forskellige fødevarer. Interesant.

  Svar
 12. uha…det lyder spændende og skræmmende på een gang! jeg er med -min diæt lider dog svært af svag rygrad og ammehjerne. til gengæld bugner fryseren af lækkert øko-kød og spisekammeret af grønt.

  Svar