Kender du dukkah? Det er en egyptisk nødde-og krydderiblanding, som kan bruges til alt muligt! Du kan både bruge den som lækkert knasende salatdrys, som krydderi til kød eller fisk eller blandet med olie som dip til brød eller grøntsager.

Dukkah
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 150 g nødder blandede (altid hasselnødder og ellers valnødder, mandler etc.)
- 1 dl sesamfrø
- 2 tsk tørret timian
- 2 tsk fennikelfrø
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk stødt kardemomme
- 1 knsp allehånde
Sådan gør du
- Hak nødderne fint eller groft alt efter, hvad du foretrækker.
- Bland din krydderiblanding i en lille skål. Fennikelfrøene, som jeg virkelig synes ikke bør udelades, kan du enten morte/knuse eller hakke helt fint med en kniv.
- Rist de hakkede nødder på en mellemvarm tør pande, hæld krydderiblandingen på og rist det hele, til nødderne begynder at dufte. Tag dem af panden og hæld dem i en skål.
- Rist sesamfrøene på en tør pande, til de begynder at knitre. Bland dem i nøddeblandingen.
- Du kan vælge, at din dukkah er færdig nu, eller du kan vælge at male det hele eller halvdelen til grov mel i foodprocessoren. Selv veksler jeg mellem at lade drysset være grofthakket, som det er, eller male halvdelen til grov mel og blande med de øvrige hakkede nødder.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Hvad er dukkah?
Dukkah er et slags krydderi som består af hasselnødder, evt. andre nødder såsom valnødder eller mandler, sesamfrø og forskellige slags (gerne friske) krydderier. Jeg har stor glæde af at have et glas nøddedrys stående færdig, så er det nemt lige at pifte en salat eller kød hurtigt op på en travl hverdag.
Lidt ligesom med karry findes der uendeligt mange forskellige varianter og meninger om, hvad en rigtig dukkah bør indeholde. Nogle foretrækker den malet til en grov mel, andre foretrækker en med mere struktur.
Hjemmelavet dukkah
Du kan købe det færdiglavet, fx fra Mill & Mortar (reklamelink) som både har en grøn og en rød variant. Men det er altså meganemt at lave selv. Og så kan du frembringe præcis den smag, du foretrækker!
Selv synes jeg, det går fint at eksperimentere. Faste bestanddele i mine blandinger er hasselnødder, sesam og fennikelfrø. De tre ting går jeg ikke på kompromis med. De andre ting blander jeg lidt efter behov.
Jeg bruger dukkah som drys på råkost og salater, og så synes jeg, det smager fantastisk til fisk, både til laks men også til hvid fisk, som minimum et barn herhjemme ellers synes er lidt kedeligt. Et drys dukkah på og så er det løst!
Denne må prøves 👍🏼👍🏼👍🏼
Hej! Tak for dine fine opskrifter!
Jeg kan ikke finde en printknap – er det bare mig?
Kh. Naya
Har det en gennemtrængende smag af lakrids pga fennikelfrø..
Jeg synes ikke gennemtrængende men man kan godt smage dem. Jeg elsker dem! :)
Hvor længe kan de holde sig?
Jeg tror egentligt det kan holde sig ret længe i en tætsluttende beholder…
Hej :-) først!! Fantastisk side og lækre opskrifter – tak!
Putter du dukkah på laks inden den laves? Eller efter?
Her tænker jeg sådan en ovnbagt lakseside ;-)
Den opskrift på laks med dukkah, jeg har i Mæt&Slank putter jeg det på inden laksen ryger i ovnen. Men jeg bruger laksefileter og de har jo en noget kortere stegetid end en hel side. Jeg tror dog stadig jeg vil sige inden og så lav temperatur :)