Digital detox


Internettet er et vanedannende bekendtskab. Og som med andre vanedannende ting, bruger og misbruger vi det allesammen forskelligt. Nogle har et almindeligt forbrug, hvor computeren og internettet er et arbejdsredskab, og der derfor slukkes for begge, når de holder fri.

Andre har en iPhone siddende som en permanent forlængelse af deres højre arm, fordi alle oplevede øjeblikke skal fotodokumenteres og uploades her, der og allevegne. Et måltid eller en løbetur, der ikke er på Instagram har ikke fundet sted. Det ved alle. Ikke?

Der fik jeg muligvis afsløret i hvilken gruppe, jeg befinder mig. Jeg har længe gået og syslet med måder at nedsætte mit internetforbrug. Ikke fordi jeg ikke synes, det er sjovt og hyggeligt, men mere fordi jeg synes, det tager for meget tid.

Og jeg synes, at min tid er for kostbar, og at jeg i forvejen har for lidt af den, og hvis jeg skal prioritere, vil jeg faktisk hellere tilbringe den ude i den virkelige verden. Sammen med min familie, mine venner eller alene. Uden min iPhone i hånden.

Læs mere her: Derfor slettede jeg Facebook og Instagram

Digital Detox

Jeg har oplevet det som enormt svært at sætte forbruget ned. Jeg startede for længe siden med at fjerne alle pushbeskeder på min telefon. Det hjalp faktisk ret meget.

Så kunne jeg bedre selv aktivt vælge, hvornår jeg ville gå ind og tjekke og svare på kommentarer og spørgsmål. Kommentarer og spørgsmål, som jeg i øvrigt er rigtig glad og taknemmelig for, men det nåede til et punkt, hvor halvdelen af min ferie var gået, og jeg havde glemt at holde helt fri.

Og så slukkede jeg for min telefon.

Resten af ferien øvede jeg mig i at være telefonfri. At sidde og vente på maden eller rejse på lang togtur eller bare sætte sig for at holde en lille pause uden at tjekke instagram, Facebook, Twitter og andre tidsrøvende medier. Og det var kedeligt! Mand, hvor var det kedeligt at sidde der og stirre ud i luften. Og kede sig. Sådan godt gammeldags kede sig.

Vi skal kede os noget mere

Men ved I hvad?

Med det informationsbombardement vi udsættes for hele tiden i dag, tror jeg dybt og inderligt på, at evnen til at kede sig er en, vi bør værne om. For ellers forsvinder den. For vi behøver aldrig at kede os – medmindre vi altså aktivt vælger det.

Nu er ferien snart slut, og jeg skal lære at finde en mellemvej herhjemme i dagligdagen. Det har jeg forskellige idéer til, hvordan jeg vil gøre, og dem vil jeg dele med jer en anden dag. Lige nu vil jeg tilbringe resten af dagen ude i det virkelige liv. For der er faktisk også ret rart, når man tør være der sådan helt og holdet.  

Læs mere her: Om sociale medier og glansbilleder + Sommer uden sociale medier

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

20 kommentarer til “Digital detox”

 1. Jeg købte mig en festivalmobil til Smukfest, så jeg ikke skulle tænke så meget på opladning af min strømslugende iPhone. Sådan en lille Nokia, som overlevede adskillige dage uden opladning og sågar også en tur i toilettet. Det eneste, man kan tjekke på den er sms’er og opkald, så jeg fremtrådte som en meget mere nærværende version af mig selv. Jeg overvejer nu at opgradere den fra festival- til permanent mobil. Eneste anke er, at jeg så igen skal til at fare vild, når jeg så ikke altid er udstyret med interaktivt krakkort :D
  /Signe

  Svar
 2. Den er jo også ekstra tricky fordi det er medier, der også er en del af dit arbejde og måde at nå ud til dine kunder med.
  Jeg forsøger at tage en kold tyrker på instagram og fb fordi det tager tid fra andre ting, jeg hellere vil, og det går sådan set fint, fordi jeg erstatter onlinetiden med ting, der gør mig glad.
  Så hvis du skal vælge hvilke af dine medier, du vil bruge mest tid på håber jeg, du vælger bloggen for den kan jeg helt selektivt bedst li :)

  Svar
  • Ja, det er nemlig en tricky del af det. Jeg øver mig i at prioritere bedre. Det er der, jeg skal finde min balance, håber jeg…

   Svar
 3. Hvor har du dog ret…
  Og sidder jeg jo selv lige pt i fælden, da jeg er gået i gang med en blog om vægttab LCHF style. Det tager jeg oceaner af tid ( på den måde er det jo fint nok at være ledig lærer) – men forsøger at gøre som du, og aktivt vælge hvornår jeg vil være “på”.

  Svar
 4. Jane du sätter verkligen huvudet på spiken! Jag har själv insett vilken makt min telefon har över mig. Ständigt uppkopplad, ständigt tillgänglig.
  Jag har tagit ett steg i rätt riktning och raderat bloggar, bokmärken och pushnotiser från mobilen.
  Den tråkiga verkligheten lockar plötsligt mer än någonsin :)

  Svar
 5. Kære Jane..håber ikke at du økonomiserer bloggen alt for meget -jeg nyder at læse den….har tjekker en del gange om du var kommet tilbage fra ferie- var der nogen der sagde afhængig af madbanditten? ;-)

  Svar
  • He he, afhængighed kommer i mange former. Jeg er afhængig af at blogge, så på den måde er vi to jo et godt match ;-)

   Svar
 6. Jeg er så enig Jane! Jeg skal hele tiden lige….og det dur bare ikke. Jeg bruger det også som et break, men det har taget for meget over. Og jeg skrev også om den anden dag (i et # på instagram selvfølgelig), det med om man overhovedet havde gået en tur, hvis man ikke havde tracket den?! Og det var fordi, jeg en dag, var ude og gå en lang tur (motion er så også en af de ting, der er ved at få fingrene i mig), og efter ca. 5 km. med en lydbog i ørerne, kom jeg i tanke om, at jeg havde glemt endomondo!! WTF? Panik. Og så var det, jeg lige fik mig selv ned på jorden igen, og kom i tanke om, at jeg havde haft en god tur, og gik 3 km. mere, kun min lydbog og jeg :)
  Jeg har desværre forsømt bloggen lidt, og den er faktisk det medie, der giver mig mest, fordi jeg her kan komme med en masse ord til billederne, det er mit enevælde. Jeg kommer af med tanker, som ellers bare rumsterer. Men det kræver bare noget mere tid.
  Jeg tog også en uge i ferien som var helt offline, og nød det. Og det skal fortsætte lidt den vej :)

  Svar
 7. Jeg har en instagramkonto men jeg oplever at jeg stort set aldrig bruger den. Og det er jeg glad for. Jeg vil nemlig også meget hellere opleve her og nn, uden nødvendigvis hele tiden at skulle dele.
  Til gengæld kan jeg godt lidt at blogge. Men kun når tiden er til det :)

  Svar
  • Bloggen tager også meget af min tid, så her er jeg også nødt til at økonomisere. Hvordan det skal foregå, ved jeg ikke helt endnu… :-/

   Svar
 8. Det er en meget aktuel og vigtig debat du her lægger op til.
  Jeg har selv meget nemt ved at blive afhængig af at blive “fodret” med stimuli fra FB, blogs og YouTube. Det er rent ud sagt skræmmende – for jeg er virkelig 80’er barn, der var vant til at lege ude og ikke engang havde en Commodore hjemme. Men det er lidt interessant, for jeg er faktisk ret introvert og har nemt ved at blive overstimuleret. Så jeg tolker mit net-brug som en slags virkeligheds flugt, for ikke at TÆNKE for meget, hele tiden. For dog at begrænse det, er jeg af samme grund ikke på Instagram eksempelvis. Pyha, ville nok kunne kigge dér i mange timer! Mit Endomondo har jeg lige gjort privat: Det er en fed gadget at kunne måle km på gå-tur osv – men det gider mine FB venner nok ikke opdateres på 3 x ugentligt.
  Synes din sætning ” Et måltid eller en løbetur, der ikke er på Instagram har ikke fundet sted. Det ved alle. Ikke?” rammer lige i Bull’s Eye. Forstår også godt hvis du vil til at trække dig lidt – hvis du prøver at se hvor lang tid det egentlig går for andre der skriver bøger osv. at få omverdens bevågenhed, og tænker over hvor hurtigt tingene pludselig er gået for dig – ja, så er der ikke noget at sige til hvis du af og til mister pusten og lige har brug for at grounde lidt igen! Det viser jo bare at du ejer denne fint føling og indsigts evne, der gør dig til den gode og nærværende skribent du er.
  Man skal være tro mod sig selv og sine værdier. -hvis man giver sig lov til det :)

  Svar
  • Du er så sød, Sheila. Tak :-) Ligesom dig er jeg også utroligt påvirkelig ift. stimulanser, og vi har i den grad at gøre med en stimulans her. Jeg har ligesom dig brugt det som afslapning og til at “komme væk fra verden et øjeblik”. I øvrigt synes jeg også, at der er forskel på medier. Pinterest og Twitter synes jeg, kan være afslappende at bruge, mens jeg synes, at Instagram (og til dels også bloggen) stiller en masse krav retur. Facebook bruger jeg stort set aldrig privat. Det er uinteressant, synes jeg..

   Svar
 9. Det er bare så vigtigt et indlæg. Og en snak vi OFTE har herhjemme… Da vi var i Frankrig var der NUL internet – det skulle der betales for, og vi blev enige om, at vi ville have en ferie uden FB og IG – så intet internet i 11 dage. Og det var skønt! Som i VIRKELIG skønt. Vi var 100% tilstede i nuet. Men nu er vi tilbage, og er desværre faldet fuldstændig tilbage i de gamle rutiner, hvor iphonen netop er en forlængelse af højre hånd, og hvor der bruges enormt meget tid på mennesker, som jeg aldrig nogensinde har mødt IRL, i stedet for at bruge tiden på de mennesker jeg har omkring mig. Jeg klager jo over, hvor hurtigt tiden går, og hvor hurtigt mine børn bliver store – så nytter det da heller ikke, at jeg sidder med øjnene i skærmen hele tiden! Wake up – og slip den skide afhængighed! For det er lige hvad det er! Der må findes en gylden mellemvej, som også jeg kan overholde! Glæder mig voldsomt meget til at høre om dine tiltag ift dette.
  … Og velkommen tilbage :-)

  Svar
  • Jamen, det er virkelig utroligt. Jeg rejser helt til Thailand for at få den følelse! Og det er jo alt for dyrt ;-) Det at holde fri for mig, betyder nu at være offline. Og jeg har meget at lære her…

   Svar
 10. Du har netop sat ord på det jeg har gået og tænkt over hele sommeren. Jeg vil så gerne kunne lægge telefonen/computeren/iPad’en væk og være mere tilstede i nuet. Jeg er lige nu på Skanderborg Festival og har forsøgt at holde mig til ar tjekke instagram, bloglovin og facebook til om aftenen og synes faktisk det er gået ok – men for pokker hvor har jeg mange gange tænkt “ih det er lige til instagram det her”. Jeg skal fortsat øve mig i at være mere offline når jeg kommer hjem, jeg skal øve mig i at finde en fornuftig balance mellem online/offlinetid.
  Liver er jo ikke kedeligt bare fordi vi er offline, vi har måske bare lidt glemt hvordan man lever livet offline :)
  Jeg håber du og familien har haft en skøn sommer!
  – Camilla

  Svar