Det er nu, du skal hamstre smør!


Det er først for nyligt gået op for mig, at økologi er et emne, der kan bringe sindene i kog. Jeg troede mere, det var sådan i feel-good-genren, og at vi var enige om, at økologi er godt, og at det er noget, vi prioriterer i det omfang, vi har midlerne til det.

Forleden delte jeg en artikel på Madbandittens Facebookside om, at salget af økologiske æg er i kraftig vækst, men at næsten halvdelen af de æg, vi køber, stadig er buræg, og kommentarsporet blev ærligt talt en anelse groft.

Så inden jeg lige går videre med dette indlæg, vil jeg gerne præcisere, at jeg ikke peger fingre af nogen. Har du ikke økonomien, muligheden eller lysten til at vælge økologi, er det din egen sag. Det vil jeg ikke gøre mig til dommer over.

Vi spiser næsten udelukkende øko

Herhjemme spiser vi næsten udelukkende økologisk. Vi er ikke på 100 %, men vi er et godt stykke deroppe af. Der er nogle steder, vi må gå på kompromis og andre steder, hvor vi helst ikke går på kompromis.

I sidstnævnte kategori findes de animalske produkter. Når det kommer til kød, æg og mejeriprodukter undværer jeg hellere end at købe ikke-økologiske produkter.

Udover at dyrevelfærd og miljø selvfølgelig spiller en rolle, handler det for mig også om fedtkvalitet, og når man, som vi, spiser meget fedt, er det i mine øjne vigtigt, at kvaliteten er god.

Når vi vælger økologiske animalske produkter får vi nemlig en bedre fedtsyreprofil (mere omega 3 – mindre omega 6), end hvis vi vælger fra konventionelt opdræt, ligesom vi også får mere A og D-vitamin med i pakken. I den bedste af alle verdener var dyrene 100 % græsfodrede, men det kan være svært at finde, så her vælger vi “det bedst tilgængelige”.

Flere køer på græs

Økologiske køer skal på græs i mindst 6 timer om dagen fra midt april til 1. november. Da jeg blev født sidst i 70’erne var så godt som alle køer på græs. I dag er det kun 16% af almindelige malkekøer, der får lov at boltre sig på de grønne marker. (Tal fra Videncentret for Landbrug, se mere HER). 

Det betyder også, at jo mere økologi, vi vælger, når vi står nede ved køledisken, jo flere køer får lov at komme på græs. For mig er det et tungtvejende argument.

Frys dit sommersmør

At øko-køerne er på græs om sommeren betyder også, at det er i sommermælken, at fedtsyreprofilen er bedst. Hvis du gerne vil have gavn af det i løbet af vinteren, er det nu, du skal hamstre smør.

Hamstre smør, hvaffornoget? Jo, næste gang du er ude og handle, og du ser, at der er øko-smør på tilbud, køber du 5-10-20 pakker, alt efter din families forbrug. Smørret kan du fryse ned, og på den måde har du smør på sommermælk hele vinteren  – eller noget af vinteren.

Smør kan holde sig i fryseren i i hvert fald tre måneder og sikkert også længere. Du kan overveje at pakke smørret om og pakke det i svanemærket madpapir og frostposer for at undgå mærkelig kemi fra papiret. Så langt er jeg dog ikke nået endnu, og jeg fryser det bare i smørpapiret. Jeg har lært at hamstre smør af den gode og kloge Henriette.

Jeg har flere idéer til, hvad du kan gøre med dit hamstrede smør, men dem vender jeg tilbage med en anden dag!

Økosmør på sommermælk

Indlægget er inspireret af et øko-event, jeg deltog i for noget tid siden, som blev afholdt af Økologisk Landsforening.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

37 kommentarer til “Det er nu, du skal hamstre smør!”

 1. Gud hvorfor anede jeg slet ikke det her? Det er jo et af de bedste råd, tusind tak! Og på den måde glæder jeg mig kun endnu mere til, det bliver sommer 😆

  Svar
  • Hehee jamen det er et supertrick. Indlægget her skrev jeg jo for tusinde år siden men har du set at større supermarkeder nu har fået ‘græssmør’ i køledisken. Der er sket noget på de sidste 10 år❤️❤️

   Svar
   • Der er sket så meget godt på de her fronter de seneste 10 år! 😍
    Og ja tak jeg har godt spottet, at der nu laves smør af græsmælk, men jeg har desværre endnu ikke set det i en butik (mørke Jylland!) 😩 Det kommer nok 🤞🏼 Ellers tusind tak for tippet!

    Svar
 2. Tak for din hurtig søgning. Så vil jeg prøve og se om jeg kan finde de bøder og domme du taler om i det materiale.

  Svar
 3. Jeg ønskede også bare at udvide din horisont. Det var alt. Han går meget op i det grønne og adskiller sig der ved fra andre keto-folk. Kan du sende mig et link på min mail hvor du har set om de domme og bøder

  Svar
 4. Jeg fik først dit svar i går.

  Folk skriver også negative ting om dig som de gør om ham.
  Jeg synes du dømmer ham hårdt ved at sige han ikke lige er den du vel henvise til. Og det var heler ikke det jeg ville havde dig til. Blot lære noget af ham. Han har taget det hele et step videre.
  Noget du måske kunne bruge. Ikke andet…

  Svar
  • Fair nok, tak for opklaring. Af alle de mange keto-folk, der er derude, er han bare stadig ikke min foretrukne eller den, jeg vil læne mig op ad. Han har fået nogle bøder og domme for nogle af sine anbefalinger og det var egentlig det, jeg mente med blakket ry. Ikke hvad folk siger om ham. Det er jeg generelt ligeglad med.

   Det behøver dog ikke at betyde, at resten af hans arbejde ikke har nogen værdi. Jeg er sikker på, at han gør en forskel for mange med sine forklarende videoer. Jeg søger bare min viden andetsteds. Andet mente jeg såmænd ikke.

   Svar
 5. Hej Jane

  Ja hvis andre menneskers mudderkastning mod en er ensbetydende med man har et blakket ry så er hans ry blakket. Men så er dit det vel også.
  Du kalder der bare for falske nyheder.
  Men hver mand (og kvinde) ?sin smag.
  Jeg finder ham bare meget forståelig. Han kalder er spade for en spade og en skovl for en skovl. Og så han har en meget seriøs tilgang til grønsager (samt mængde) jeg savner i dine bøger. Men som sag hver sin smag.??

  Svar
  • Hej Sara

   Du må lige bringe mig up to speed her. Er denne kommentar en forlængelse af vores korrespondance for et år siden, altså den fra april 2018? Om dr. Berg? I så fald ved jeg slet ikke, hvad det har med mit ry at gøre eller hvorhenne jeg kalder det for falske nyheder.

   En forklaring eller uddybning ville være rart…

   Svar