LCHF uden vægttab – Derfor taber du dig ikke med LCHF


LCHF uden vægttab – hvor frustrerende. Spiser du LCHF, men har du ikke held med at gå ned i vægt? Så kan det være, du kan genkende dig selv i nogle af faldgruberne nedenfor.

Der findes desværre ikke ét svar på, hvorfor nogen lykkes med at gå ned i vægt med LCHF, mens andre bare oplever stilstand på vægten, men nedenfor har jeg samlet en række punkter, som du kan starte med at kigge på.

10 grunde til LCHF uden vægttab

1. Du spiser slet ikke LCHF

Du har holdt fast i din skyr om morgenen og napper også et stykke frugt eller to i løbet af dagen. Det er der heller ikke noget i vejen med, men det er jo ikke LCHF. Giv LCHF en chance sådan rigtigt i en periode og se, om det ikke giver resultater for dig.

Start din videre læsning her: Hvad er LCHF? eller her: Må jeg spise (…) på LCHF?

2. Du spiser for mange kulhydrater

Måske spiser du ikke så low carb, som du tror, du gør. Gå din kost efter i sømmene og se, hvor mange kulhydrater du spiser. Sigt efter at få max 50 gram kulhydrater om dagen, og hvis resultaterne udebliver, sætter du det ned til 20-30 g.

Læs videre her: STRIKS LCHF eller LCHF og vægttab.

3. Du spiser for lidt fedt

Det kan virke lidt paradoksalt, at selvfølgelig stopper det ikke vægttab, at du spiser for lidt fedt. Men det, dette handler om er at du ved at spise for lidt fedt, bliver mindre mæt og derfor spiser mere af noget andet.

Havde du i første omgang taget de ekstra kalorier ind, som det øgede fedtindhold ville give, ville du have været mæt og tilfreds i længere tid og derved totalt set have spist mindre.

Læs mere her: LCHF – Fedt og kolesterol

4. Du spiser for mange Low Carb lækkerier

Du faldt for LCHF pga. de mange lækre brød- og kageopskrifter. Uhm.. tænk, at man kan lave pandekager og vafler og bounty og snickers og low carb brownie! Jeg ved godt, at drømmen om, at man kan gå ned i vægt, imens man lystigt spiser Low Carb Kager hver eller hveranden dag lever i bedste velgående. Men det er desværre de færreste, der kan det.

På LCHF ligesom på alle andre “slankekure”, gælder det, at der i en periode, hvor vægten skal gå ned, må skæres ned på søde sager, kager og lækkerier. Hvor ofte du kan spise den slags, uden at det sætter en stopper for vægttabet, kan du kun finde ud af ved at prøve dig frem.

5. Du spiser for mange kalorier

Selvom et af mine vigtigste ærinder her på bloggen er at få kvinder til at slippe måle-vejnings-og-tælle-tyranniet, så kan vi ikke komme udenom, at kalorier stadig tæller ved vægttab.

Nogle forsøg peger på, at der måske er en stofskiftefordel ved lavkulhydratkost, altså at du kan spise flere kalorier end på fedtfattig, kulhydratrig kost og stadig gå ned i vægt (læs mere om det HER).

Men et vægttab kræver stadig et energiunderskud. Det betyder ikke, at du igen skal til at logge al din mad, men bare at du bør være opmærksom på mængder. At maden indeholder få kulhydrater og meget fedt er et ikke et carte blanche til at spise dagen lang.

6. Du spiser for mange måltider

Denne hænger lidt sammen med den ovenstående. At lære at holde sig til tre måltider om dagen kan være en god idé, hvis du gerne vil gå ned i vægt. Ikke at du skal sulte mellem måltiderne, men det kan være godt for din forbrænding (og fordøjelse i virkeligheden også), at holde en pause mellem måltiderne.

Det er i min erfaring de færreste, der spiser for meget til hovedmåltiderne, og det handler om, at der til måltiderne spises rigtig mad, som mætter. Mens mellemmåltiderne ofte vil bestå af nødder, snack, lidt LCHF-brød eller -godter eller andet, som tænder for det der snack-gen, der gør, at vi bare kan fortsætte uden at føle nogen mæthed.

Man taler tit om, at franske kvinder er så slanke, fordi de virkelig nyder maden. Jeg tror, det er, fordi det i Frankrig er et kulturelt faux pas at spise mellem måltiderne. Men den står for min egen regning ;-)

7. Du har et kontrolpræget forhold til din mad

Du måler og vejer og udregner gram kulhydrater og fedt og protein og går målrettet efter “striks LCHF” eller den helt “rigtige” energiprocentfordeling. Du opdeler madvarer i “rigtige” og “forkerte” eller “forbudte” og “tilladte” og får dårlig samvittighed, hvis du kommer til at spise en gulerod, fordi den vokser under jorden!

Well… Der er ikke noget i vejen med at lære sig, hvilke madvarer der indeholder hvad, men som livsstil tror jeg ikke på denne i længden. Det er ikke meningen, at det skal være så svært. Vi skal bare spise rigtig mad, og ryger der en gulerod ned på striks LCHF, så går det nok også!

Til gengæld kan jeg være bange for, at du ved at kontrollere dit madindtag med hovedet, mister følingen med din krop og dens signaler. Hermed mister du evnen til at mærke, hvornår du er sulten, og hvornår du er mæt, og at kunne mærke denne forskel er i mine øjne et af de vigtigste parametre for at kunne gå ned i vægt uge efter uge.

8. Du tillægger badevægten for meget værdi

Hver morgen står du der på badevægten, og hvis ikke der er kontant afregning ved kasse 1, skælder du først ud på dig selv og din dumme, dumme krop. Bagefter skælder du så ud på mig og på LCHF, som heller ikke virker, ligesom alle de andre håbløse slankekure, du har prøvet, som heller ikke virkede!!

Det er muligt, at LCHF ikke virker for dig, men det eneste jeg ser er en vred krop i krampe. Gad vide, hvor samarbejdsvillig sådan en krop er? Mit bud er: ikke meget.

Overvej derfor at pakke badevægten lidt væk, eller overvej at gå over til kun at veje dig et par gange om måneden. Brug i stedet målebåndet (nej, ikke dagligt!!) eller find de gamle alt for stramme bukser frem og prøv dem med et par ugers mellemrum. Resten af tiden bruger du spejlbilledet eller din fornemmelse i kroppen. De fleste af os ved godt, i hvilken retning det går alene ud fra dette.

9. Du har været på kur de sidste 15-20 år

Måske gør du alting rigtigt men lykkes ikke alligevel. Det kan skyldes, at din forbrænding er skudt i sænk efter for mange år på kalorierestriktive slankekure.

Det, du har brug for, er at give slip på slankekuren og fremover spise din krop mæt og tryg. Hver dag og i mange uger og måneder frem. Fortæl din krop hver eneste dag, at tiden med sulteperioder for evigt er ovre.

Jamen, vil du så ikke gå op i vægt? Jo, det er der faktisk en reel mulighed for, at du vil. Men hvis alternativet er at have et ligevægtsindtag på 1000-1200 kalorier, kan jeg ikke se, at du har andet valg end at tage imod et par kilos vægtstigning, imens du spiser din forbrænding i gang igen.

Læs også: Omvendt kalorietælling og vægttab

10…. og alle de andre ting

Udebleven vægtnedgang kan også skyldes, at du er stresset, at du tager medicin, at du “snyder” for tit, eller måske at du slet ikke trænger til at tabe dig.

Rigtig mange kæmper en brav kamp for at komme af med de sidste 3-4 kosmetiske kilo bare for at se dem ramme sig i nakken som en boomerang ved det mindste skridt ved siden af.

Kan det tænkes, at de kilo bare skal være der? At din krop har det bedst sådan? Meget umoderne synspunkt i disse kropsfikserede dage, det ved jeg godt.

Det kan også være, at LCHF slet ikke er rigtig for dig, men så vil din trivsel sandsynligvis være i bund. Trives du derimod rigtig fint på LCHF, må du væbne dig med tålmodighed og vedholdenhed og stole på processen. Det er trods alt bedre, at kiloene langsomt smelter af, end at du stormer afsted på katastrofekurs.

Få hjælp til vægttab med LCHF

For mere læsestof om striks LCHF, vægttabt og ketose anbefaler jeg mit online produkt #striksLCHF – en pratisk guide.

Guiden indeholder teori om LCHF, ketose og vægtnedgang, ernæringsberegnede opskrifter og en 2 ugers komplet kostplan til at komme godt fra start.

Læs mere her:
#striksLCHF – en praktisk guide

Skal jeg tage dig i hånden (og nakken)?

Lad os være ærlige her. Jeg kommer ikke til at tage dig i hånden. Og jeg kommer heller ikke til at stå hjemme i dit køkken og vippe den bolle ud af hænderne på dig.

Men jeg kan give dig en virtuel oplevelse af, at jeg gør det.

For når du deltager på mit Kickstart-kursus, starter du hver morgen med at læse eller lytte til mig, der giver dig viden og forståelse om netop det punkt i din livsstilsændring, du er kommet til. Det betyder, at takten for dagen er sat, og du ved, hvad retningen er.

Og det er ikke helt usandsynligt, at du vil høre min stemme for dit indre øre sige: Du skal sguda ikke spise bolle midt i det her Keto-projekt, når du står der med den i hånden.

Og sammen med alle de mentale redskaber, jeg hælder ind i dit hoved, så kommer du faktisk ret langt på bare 6 uger.

Ja tak – den stemme indeni har jeg brug for!

Er du nysgerrig?

Kurset koster 1.297,- for alle 6 uger, og du har evighedsadgang til alt materialet. Du kan betale det hele på en gang eller du kan dele din betaling over to måneder.

Du er velkommen til at kigge indenfor på vores ellers lukkede Kickstart-Medlemsside og se, om det kunne være noget for dig.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

114 kommentarer til “LCHF uden vægttab – Derfor taber du dig ikke med LCHF”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane

  Jeg har tabt mig fra 110,5 kg til 99,7 fra december 2022 til marts 2023 – ved Alm fedtfattig kost men så gik det i stå.

  Jeg har diabetes 2 og får også Ozempic.

  Så for en uge siden startede jeg på KETO og de første 4 dage røg der 400-500 g om dagen 👏🏻 men så stoppede det og jeg stå nu igen stille på vægten?

  Jeg indtager højst 1200 kalorier om dagen, får under 20 kulhydrater og omkring 80-100 protein og det samme med fedt.

  Jeg spiser intet brød, pasta, ris og kartofler og er meget bevist om kulhydrater – hvad gør jeg galt?

  Og ps tak for en god hjemmeside.

  Mvh Tanja

  Svar
  • Hej Tanja
   Det eneste, du gør galt er at du forveksler væsketab med fedttab. Hvis dine 4-500 kcal’s tab om dagen skulle være kommet fra fedt, skulle du have haft et dagligt kalorieunderskud på 3500 kaloriers underskud. Det tror jeg godt vi kan konkludere, at du ikke har haft😄

   Når du spiser få kulhydrater, taber du væske i starten. Det ser lidt dramatisk ud på vægten men udligner sig over tid. Væn dig derfor til at tage et gennemsnit af dine ugentlige vejninger og sammenlign det ugentlige gennemsnit efter 4-5 uger. Det vil give dig en indikation af dit gennemsnitlige fedttab. Jeg tror, mit forløb Vind over vægten ville være en stor øjebnåbner for dig og hjælpe dig til at undgå selvsabotage over tid. Så det synes jeg, du skal overveje.

   Her er også en tidslinje over vægttabet på Keto i de første uger, så du ved, hvad du har i vente: Vægten på Keto

   Du er helt på rette spor så bare keep it up💪🏼

   Svar
   • Ok tusind tak 💐 det giver mening 😊 hvor længe skal jeg så regne med der går før et fedtrelateret vægttab starter?

    Svar
    • Du taber fedt hele tiden. Fra dag 1. Det er bare ikke alt, du taber, der er fedt. Det er en kombination af fedt, væske og muskler (medmindre du styrketræner). Hvis du kigger på gennemsnittet af dine ugentlige vejninger i stedet for dagsvægten, vil du efter 4-5 uger kunne se, at det udligner sig og du lander formentlig et sted mellem 0,5-1 kg’s tab pr. uge. Som gennemsnit. Ikke lineært hver uge. Tag vægt-forløbet. Jeg lover dig, du ikke kommer til at fortryde det❤️

     Svar
 2. Hej Jane

  Jeg har købt din “den nemmeste keto kost plan” og flere af dine bøger.

  Jeg har tracket mine kalorier, kulhydrater, fedt og protein hver dag i en tabel (ja jeg er meget struktureret).

  Jeg har pr. dag spist mellem 1300-1500 kcal, max 30 gr kulhydrat, 70-100 gr fedt, 80-110 gr protein.
  Jeg vejer 80 kg og er 173 cm høj.

  Jeg går dagligt og dyrker styrketræning 2 x ugentligt.

  Jeg har været i byen 2 gange og på de dage sørget for at spise mindre kalorier og så kun spist kød, fedt og grønt og kun 1 gang drukket 1 glas hvidvin.

  Jeg har på 3 uger tabt mig 1,8 kg – lyder det ikke lidt ??? Havde forventet noget mere :-( især når man skulle smide en del væske i starten.

  Jeg er lidt frustreret – Hvad tænker du Jane, er der noget jeg skal/kan ændre ?

  Håber på dit svar.

  Venligst

  Tina

  Svar
  • Hej Tina
   Jeg synes egentlig det er over forventning. Det er jo 600 g om ugen svarende til et dagligt kalorieunderskud på mere end 500 kcal. Det synes jeg er mere end tilfredsstillende.

   Vil du ændre noget, kan du skære ned i fedt så du er nærmere 70 end 100. Og du skal oppe dit proteinindtag, så du lander på min. 100 g. Det vil gardere dig bedre mod tab af muskelmasse.
   Men jo større kalorieunderskud, jo større risiko for tab af muskelmasse så jeg vil også gerne give en stemme til realistisk forventningsafstemning. Mere er ikke altid bedre.
   Og vej dig dagligt og tag udgangspunkt i et ugentligt gennemsnit i stedet for en fast ugentlig vejedag, hvis du ikke allerede gør sådan. Så tager du mere af gætteriet ud af ligningen.

   Svar
 3. Hej Jane.
  Du skriver at der er en ny keto kostplan.
  Er det noget af det samme som der er i de andre bøger?

  Svar
  • Hej Pernille
   Jeg kan ikke lige se, hvor jeg skriver det, men kan det være denne her: Keto Kostplan Den har jeg lavet for nyligt. Det er ikke det samme som i bøgerne. Langt fra faktisk. Keto kostplanen er lavet ULTRANEMT med så nemme måltidsforslag som jeg ikke kan få lov at putte i mine bøger (tænk fx 3 spejlæg + 0,5 avokado – den slags).

   Svar
 4. Hejsa.
  Jeg har nu spist LCHF i 3 uger uden at tabe et gram.
  Jeg har ikke lavet en eneste dessert eller andre søde sager. Har spist græsk yoghurt med lidt nødder, sukrin, og 4 hindbær eller lidt blåbær 3 gange.
  Jeg spiser 3 måltider om dagen, primært af kål i forskellige afskygninger. Nogle gange råt og andre gange stegt på panden i lidt olie eller smør.
  Jeg har spist en lille smule cherry tomater, rød peberfrugt og knoldselleri, men ellers rosenkål, grønkål, spidskål med mere – ofte vendt i hjemmelavet karry dressing.
  Af kød har jeg spist pølser, flæskesteg, bøffer de sidste to dage, lags og tun.
  Jeg spiser til jeg er mæt.

  Har spist nødder nogle enkelte gange om aftenen, peanuts – også flere end jeg nok skulle og jeg har spist flæskesvær noge gange, men ikke hver dag, langt fra.

  Forstår simpelthen ikke at der ikke ryger noget som helst af. Kan stress være årsagen alene til at den forbistrede vægt ikke rykker sig? Jeg tjekker blodsukker hele tiden og tror det er på vej ned, og det er den primære årsag. Men min læge siger jeg SKAL tabe mig 15 kg også, for at få succes med at komme ud af min sukkersyge.

  Jeg håber at du kan hjælpe mig her.

  Bedste hilsner MIlle

  Svar
  • Hej Mille
   Jeg forstår 100% din frustration men det er i virkeligheden helt enkelt. Står din vægt stille i 3 uger, er du i energibalance. Det gælder uanset hvordan du tilpasser dine måltider og hvad de består af. Dvs. at du skal spise mindre og det er her især mindre fedt. Pølser, flæskesteg, flæskesvær og peanuts er meget energirige og får meget nemt kalorieindtaget til at nærme sig energibalance i stedet for kalorieunderskud.

   Har du overvejet at tage en tur med den nye Keto kostplan? Jeg vil garantere dig at du vil se vægten begynde at falde efter en uge eller to på den.

   Svar
   • Hej Jane.

    Tak for svar. Nej, jeg har ikke prøvet det, det må jeg lige se på. HAr dog svært ved kun at spise to gange dagligt, da jeg arbejder i 11 timer af gangen hvor jeg er på benene hele tiden – bliver simpelthen for sulten.

    Må tjekke det ud tak :-)

    KH MIlle Maj

    Svar
    • Hej igen
     Det er bestemt heller ikke mit oplæg at du kun skal spise to gange. Tre gode måltider med fokus på protein og grøntsager (sådan er Keto kostplanen bygget op) og mindre fokus på fedt. Du vil opleve at du her kan blive fint mæt på betragteligt færre kalorier.

     Svar
 5. Hej Jane,

  Tak for inspiration og lækre opskrifter! Jeg har din ‘Keto på 4 uger’ bog og har lavet mad efter opskrifterne hver dag. Og jeg har ikke tabt mig på de snart 5 uger, jeg har fulgt planen. Jeg er til gengæld dejlig mæt og spiser kun 2 måltider om dagen nu.

  Vil du ikke lave et indlæg omkring mad, stress og PTSD? Jeg ser, du skriver i dette blog indlæg, at hvis man ikke taber sig, kan det skyldes stress. Jeg røg ned med stress og depression big time og er stadig sygemeldt. Jeg får ikke medicin.

  Uanset hvad, så nyder jeg al den lækre mad. Tak for det.

  Svar
  • Hej Tine

   Jeg kan godt skrive om stress og mad ud fra et praktisk vinkel men PTSD er udenfor mine kompetencer.

   Der er ingen tvivl om at disse forhold kan gøre vægttab sværere, men det handler om fx appetit og compliance. Uanset stress og andre diagnoser, så går man stadig ned i vægt i kalorieunderskud. Det ligger som en overordnet paraply over alt andet og går vægten ikke ned, er du i energibalance. Dvs. at det er dine portionsstørrelser, der skal ned. Det er her især fedtindtaget, der skal skæres ned i. Så fokuser på protein og grøntsager og skær ned i fedtindtaget, indtil vægten begynder at falde.

   God fortsat fornøjelse ❤️

   Svar
 6. Jeg tror ikke, jeg kan “spise mig op igen” efter et helt liv på hel- og halv-skrump, meget overvægtig det meste af tiden, ligerem indlagt og selvfølgelig gennem-mobbet + anoreksi i 17 års alderen. Blev født som gennemsnitlig baby, men tog lidt på af modermælkserstatning – og blev – 5 mdr gammel – sat på meget fedtreduceret FAST føde. Hvis sådan noget ikke er rettet inden fyldte 13 måned, har man en uheldig programmering. Man gjorde sådan mod babyer helt op i 1960´erne, fordi man havde set et par eftekrigs-årgange blive overvægtige og fik den ide, at det var baby-rundheden, der skulle slankes væk. I et forsøg hos Arne Astrup (kammerforsøg og træning, hvor de fleste tog lidt på) forbrændte jeg op til 2450 kcal, imens jeg efterfølgende ikke kunne tabe mig på 1100. Det siger noget om de mekanismer, der kan sættes igang. Bøv!

  Svar
 7. Jeg har prøvet at opnå keto i 8 dage og min mave er så oppustet at jeg må åbne bukserne i løbet af dagen. Jeg har ikke mærket noget til noget vandtab, tværtimod. Jeg er 48 år og i min cyklus og har lidt ondt i livmoderen, småblødning og ømme bryster, ved ikke om det er det der spænder ben for et resultat. Jeg spiser protein (kød, kylling, fisk, lidt feta, lidt ost), grønsager og olie (3 spsk om dagen), lidt smør og peanutbutter (max 1 spsk om dagen). Kun 2 dl. kommer fra mælkeprodukt. Jeg spiser kun til jeg er mæt og kun lidt mæt. Er ofte sulten, når jeg skal sove, så jeg tænker ikke at jeg spiser for meget. Er jeg for utålmodig, når der kun er gået 8 dage? Forstår bare ikke hvorfor jeg er så oppustet og træt. Og ikke taber vand, som man burde det gøre.
  Dbh
  Mie

  Svar
  • Hej Mie
   Det er faktisk bare ret forskelligt hvordan folk oplever det i starten. Nogle har et stort væsketab, andre har en krop, der virker til at stritte imod det hele. Jeg ved ikke hvorfor det er sådan. Min erfaring er at de fleste ender samme sted efter 4 uger, uanset om de har den ene eller den anden start.

   Med oppustethed synes jeg, du skal overveje at lade mælkeprodukterne være. Hvad består de 2 dl mælkeprodukt fx af? Det lyder af meget.

   Jeg tænker måske også, at 2 dl mælkeprodukt + 3 spsk olie + 1 spsk peanutbutter også godt kan få dig ret højt op i dels kulhydrat og dels kalorieindtag. At lykkes med kulhydratrestriktionen er jo ret væsentligt. Kalorierestriktionen kan fint være step 2, det behøver efter min mening ikke at være første fokuspunkt men på sigt vil du nok gerne tænke på det.

   Og så er for lidt salt jo den hyppigste begynderfejl vi ser på Keto. Så hvis du ikke supplerer heftigt allerede, er du i underskud nu.

   Har du haft mulighed for at læse mine Keto-bøger?

   Svar
   • Tusind tak for svar. Jeg droppede de 2 dl. skyr i dag og det har allerede hjulpet!
    Jeg er gang med at læse Keto på 4 uger ;-)

    Svar
 8. Jeg har længe været på din mail liste og fulgt… og tænker jeg vil bestille dine bøger, for at fortsætte min rejse med at ændre min kost, for vægttab men også for at få en mave til at fungere. Mht maven har jeg haft fokus på tarmkultur og fuldkorn og det har forbedret maven markant.
  Jeg er lidt usikker på når jeg læser, hvordan man kan få det til at hænge sammen med få kulhydrater og fortsat få de anbefalede 75g fuldkorn om dagen, kan du guide lidt her?

  Svar
  • Hej Jytte

   Det er 75 g kostfibre, der er tale om. Ikke 75 g fuldkorn.

   På Keto får du dine fibre fra grøntsager og evt. lidt fra nødder/kerner. Dit behov for fibre er nedsat, når du spiser Keto, fordi fibrenes job jo bl.a. er at sænke blodsukkerbelastningen fra den kulhydratrige kost. Hvis du gerne vil, kan du jo spise godt med grønne grøntsager som salat og kål og få fibre ad den vej.

   Selv har jeg det jo helt omvendt dig. Fibre er min maves største fjende og jeg spiser så få som muligt.

   Men hvis din mave fungerer godt med nuværende kost, er det måske videre ad den vej, du skal fortsætte, tænker jeg. Det er vigtigt at tænke alle sider ind, synes jeg.

   Svar
 9. Hej Jane

  Har været på lchf siden midten af septemper. Har tabt 13 kg, men nu er vægten begyndt at gå den anden vej. Jeg drikker kaffe med kokosolie og æg om morgenen og kan som regel gå indtil aften, før jeg spiser igen.
  Jeg træner 5 gange om ugen af ca halvanden times varighed, og det er forskellig træning hver gang.
  Jeg skriver alt ned jeg spiser og er sjældent over 20 gr kulhydrat på dagsbasis.
  Læser med stor ivrighed dine opslag/indlæg og dine bøger står også på hylden.
  Kan du guide mig lidt i den rigtige retning.

  Hilsen Rebecca

  Svar
  • Ja. Du skal tilbage til at spise rigtig mad. Kød, grøntsager og fedt til energi og mæthed.

   Mere protein, mindre fedt. Og mere regelmæssige måltider. Så skal der nok komme skub i vægten igen??

   Har du brug for inspiration, vil Keto-bogen være god for dig: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/

   Svar