Balance mellem liberal og striks LCHF


Som I ved, får jeg ind imellem skæld ud for at spise alt for liberal LCHF. Jeg har en letsindig omgang med fx rodfrugter og frugt, som nogle gange forskrækker dem, der spiser meget striks LCHF.

Jeg er normalvægtig, sund og rask, moderat aktiv og har aldrig haft et forstyrret forhold til mad. Jeg kan sagtens spise frugt, rodfrugter, nogle gange spiser jeg endda ris, kartofler, havregryn, sukker (gjorde jeg i hvert fald engang) eller drikker for meget alkohol uden at få dårlig samvittighed og uden at føle, at det “ødelægger noget”. Den slags følelser findes slet ikke her.

Læs mere her: Er det hele nu ødelagt?

Jamen er det nu LCHF?

Jamen er det nu LCHF? Det spørgsmål fik jeg flere gange i går, både da jeg foreslog at servere den overlækre kokos-kakao-drøm med et frugtfad til dessert, men også da jeg i en bisætning i et gammelt indlæg her på bloggen havde nævnt, at jeg havde serveret kartoffelbåde til en burger og puttet kidneybønner i en chili con carne.

Lad mig derfor sige: Jeg spiser ikke bogstaver. Jeg spiser rigtig mad.

Da jeg hverken spiser sukker eller gluten/brød, vil min kost næsten automatisk blive mere kulhydratfattig end en traditionel dansk kost, også selvom jeg ind imellem tager en kartoffel, spiser rodfrugter eller spiser frugt som dessert. Og den er helt sikkert mere fedtholdig. Ret meget mere fedtholdig.

Hold fokus på det vigtige!

Men jeg er også en del af en børnefamilie, og jeg synes ikke, vi skal miste fokus så meget, at det at spise frugt til dessert er på linje med at spise en skål bland-selv-slik. Vi spiser ikke slik herhjemme. Det er et personligt valg. Men vi spiser frugt. Nogle mere end andre.

Men selvom jeg i udgangspunktet er liberal LCHF’er, så spiser jeg faktisk samlet set ikke enorme mængder kulhydrater. For det er ret svært at gøre i rigtig mad.

Tænk på, at jeg ikke spiser sukker overhovedet, og jeg veksler ikke mellem perioder med restriktion og perioder med overspisning. Jeg spiser fornuftigt det meste af tiden.

Lækker og sund LCHF brunch - få opskrifter og inspiration her: Madbanditten.dk

Brunch med masser af lækre sager

FRA FEDTFORSKRÆKKELSE TIL KULHYDRATFORSKRÆKKELSE?

Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at mine bøger eller min blog skulle medvirke til en kulhydratforskrækkelse, som næsten trækker lige så dybe spor som den fedtforskrækkelse, vi endelig er ved at lægge bag os. Kald mig bare naiv, men verden var et anderledes sted dengang i 2012, da jeg skrev Spis dig mæt & glad.

Jeg tror dog stadig på, at mange, ville have gavn af at skrue ned for kulhydraterne og op for fedtet. Men her tænker jeg først og fremmest at skrue ned for kulhydrater fra fx slik, sodavand og hvidt brød. Ud med junk, ind med rigtig mad. Det er de færreste, der behøver bekymre sig om stivelsen i en rå gulerod.

Følger du med på Snapchat (janefaerber) var du med i køkkenet i går, da jeg lavede cookies med banan og havregryn til X-factor-finale-guf. De er ikke low carb, men de er stadig lavet af gode, sunde ingredienser, de indeholder ingen gluten og ingen tilsat sukker. Og ungerne var glade for dem. Om jeg tør bringe opskriften her på bloggen, som mange af jer bad om? Puha. Hvad ville du gøre?

Banan-havregryn cookies - glutenfrie og sukkerfrie cookies - helt naturligt!
Det kunne være superfedt, hvis vi kunne blive enige om, at fordi noget ikke er LCHF, er det ikke automatisk usundt. Det er to helt forskellige ting.

GØR DET, DER ER RIGTIGT FOR DIG!

Og så tror jeg stadig helt vildt meget på individuel tilpasning. Det, der er meget vigtigere end antal gram kulhydrat, protein og fedt, er nemlig at finde en kost, som er overordnet sund, og som du trives med, og som du kan trives med på den lange bane. Fokus på helheden fremfor at fortabe sig i detaljerne.

Jeg forstår godt, at det kan virke forvirrende og også lidt irriterende, at man alligevel er nødt til at tage ansvar for sit eget liv, når nu det lige virkede så nemt, at man kunne få en anden til det. Men det er dér, magien opstår, for pokker. Det lover jeg!

Hvis du synes, det her indlæg var interessant, synes jeg virkelig meget, du skal læse dette indlæg også. Det beskriver grundigere mit udgangspunkt med bloggen og maden herpå:

MAN KAN IKKE VÆRE ALT FOR ALLE

Og hvis du vil læse mere om, hvordan LCHF kan gradbøjes, kan du gøre det her:

FORSKELLIGE TYPER LCHF TIL FORSKELLIGE MENNESKER

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

57 kommentarer til “Balance mellem liberal og striks LCHF”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane. Er der i grunden et forholdstal på kulhydrat – protein og fedt? Det er vel ikke 100% fedt – derfor vil jeg gerne have et forholdstal?
  Med venlig hilsen
  Vibeke Fenger

  Svar
  • Hej Vibeke
   Nej det er der ikke men det er et vigtigt spørgsmål for noget af det ret væsentlige her er at man ikke tænker makronæringsstoffer i procent men i stedet i gram. Det er også en af forskellene på Keto her på kanalen og andre steder. Grunden til dette er at vi taler kalorieunderskud og vægttab. En del af din fedtenergiprocent skal derfor komme fra dine egne fedtlagre og ikke fra maden. Derfor giver procent ikke mening.

   Svar
 2. Hej Jane.
  Jeg har mellem juni og december sidste år haft held med at tabe mig 10 kilo med LCHF. De sidste fire måneder har jeg grundlæggende levet efter de samme principper, men har nok ikke fået nok fedtstoffer. Har dog ikke tager vægt på igen. De sidste 14 dage har jeg så levet meget koncentreret efter LCHF igen i håb om at tabe mig yderligere…har skruet op for fedtstofferne og har helt undgået kulhydrater, men vægten i morgen sagde plus 1 kilo:-(
  Er det fordi at jeg har skruet op for fedtstofferne eller hvordan?
  Mvh. Marie

  Svar
 3. Åh hvor gjode dit indlæg mig glad, det er netop sådan jeg har det. Jeg bliver så forstemt når jeg læser de der indlæg på fb eller lign hvor en eller anden har taget et billed af en rodfrugt. Der virker som om der er et LCHF politi, der sætter alle i et fedt fængsel hvis de nyder de forkerte grøntsager.
  Med dine bøger har jeg endelig fundet den ro og overskud jeg havde brug for. Tak fordi du skriver ?

  Svar
 4. Jeg er lige startet på LHCF, og jeg startede fordi jeg gerne vil tabe mig, og jeg har prøvet med at tælle kalorier – det fungerede bare ikke! Jeg har en idé om, at dette eventyr skulle blive til et varigt vægttab, hvor jeg når jeg når ned på det jeg gerne vil, vil leve efter en mere liberal tilgang til LHCF i hverdagen, og dermed ikke sagt, at jeg aldrig i mit liv vil spise en rigtig pizza, eller frugt, men alt med måde.

  Jeg har kun været på LHCF i en uge, og har tabt mig 800 gram. Jeg håber jeg får held med dette! Synes dit indlæg er super fint! :)

  Svar
 5. Enig!! Det samme som Mims siger ;-) Be’ om opskriften, Jane (y) Elsker at læse med, striks eller liberal – det er en fornøjelse at finde inspiration til RIGTIG mad her hos dig. Tak

  Svar
 6. Tak for et fantastisk indlæg, i bund og grund handler det om det frie valg. Jeg syntes det er fantastik som du fortæller om dine oplevelser, ikke mindst deler det med os læsere. Jeg har stor glæde af dine opkskrifter, erfaringer og anbefalinger, det handler jo bare om at jeg vælger hvad der passer til mig. Jeg har aldrig sovet bedre, haft mindre hovedpine end nogensinde, mærket hvordan centimeterne forsvinder og har haft styr på mave regionen og ikke mindst som rocacea patient haft pænere hud i årevis. TAK for det, derfor vælger jeg at følge dig :) Fortsat rigtig god dag til dig.

  Svar
  • Tak for den søde kommentar, Gitte :) Hvor lyder det som nogle dejlige ting, du har fået ud af din kostomlægning!

   Svar
 7. Personligt er jeg et af de mennesker der er revnende ligeglad med kulhydrater vs fedt – jeg nægter at tro at en kartoffel skulle være det der afgør om jeg er sund og rask eller ej! Til gengæld går jeg rigtig meget op i at få nogle grøntsager på min tallerken (jeg er ekstremt kræsen og øver mig derfor indædt og stædigt på at lære at spise grønt) og der er du jo fantastisk til at inspirere og har gjort undere for min ugentlige madplan. I sidste ende er der jo bare en masse godt i selv kulhydratholdige grøntsager og frugter, som der ikke er i hvidt brød, pasta eller bland selv slik :)

  Svar
  • Jeg er helt på linje med dig! :)

   Jeg var i øvrigt også et virkelig kræsent barn, men jeg har aflært det, eller hvad man skal sige :)

   Svar
 8. Hej Jane!

  Jeg “følger” dig intermittirende både her på din blog men også via dine bøger, som jeg har tre, men læst alle :-D
  Efter har læst en del startede så med LCHF i sidste sommer, men jeg har ikke fundet balancen end nu og dermed heller ikke oplevet den store fdttab, men til gengæld oplevet andre gode ting, når jeg nu kører på LCHF i en periode.
  Men denne artikel gør det endnu en gang klar for mig, at man “bare” skal finde sin helt egen “blanding” / vej.
  Men omsider vil jeg også vise min dybe respekt for hvordan du åbenbart håndterer kritiker. Ja, vi spiser mad og lover ikke at følge én regel resten af livet.
  Mærkeligt, at andre åbenbar går ud fra at dette var tilfældet.
  uanset om striks, moderat eller “bare” glutenfri: Mange tak for inspiration til mad, viden og mm.!

  Jeg håber jeg på et tidspunkt kan komme til én af dine foredrag!

  De bedste hilsener,
  Inga!

  Svar
 9. Søde Jane….
  Jeg er en voksen kvinde…og alligevel, er jeg så forventningsfuld, strid og dum og forvente…at hvergang du lægger en opskrift, god ide eller andet ud..så skal jeg straks spørge om kalorier, om det er striks, om det nu er rigtigt for mig osv…jeg ved jeg spørg til du korser dig (brækker dig ?)…jeg har skrevet til dig mange gange…panisk..skal have det skåret ud på kryds og tværs…det er tarvligt…damn it !!!
  Men Jane..ved du hvad..???…jeg tror du for mange mennesker…også for mig??? straks kommer til at følge dig som en slags madgud, sundheds dims? bruger dine bøger som var det biblen…OG AV, HVOR ER DET TARVLIGT !!
  For ved jo godt du gør alt i bedste mening for dine læsere..rådgiver på bedste vis…og alligevel..så skal folk ind i mellem spørge skeptisk, have det skåret ud 1000 gange og lige kommenterer om det nu er godt eller skidt..komme med deres ekspert meninger…jeg tvivler dog aldrig …suger dine ord…men spørg altid…-“jane, er det godt for mig?”
  Og hvor fanden skal du dog vide de fra..I KNOOW..?? pyyh hvor er mange egentlig stride ved dig…men heldigvis..sys jeg nu jeg medt læser ros om dig…og det fortjener du satme også..du fortæller og gør, hvad du mener er bedst for dig og din familie..så må vi andre sku bare tag det til os eller lade vær…??
  Er vild med dine bøger..forum her inde..den du nu er..
  Knus Rikke

  Svar
  • Du er så sjov, Rikke! :)

   Jeg vil lige starte med at sige, at jeg ikke oplever at der er nogen, der er tarvelige. Slet ikke, eller i hvert fald uhyre sjældent. Langt de fleste, jeg er i dialog med er søde og nysgerrige.

   Og jeg hjælper rigtig gerne. Men det er klart, at man skal lære at stå på egne ben også. Jeg kan ikke validere hvert et valg. Det bliver for svært – både for dig og mig :)

   Svar
 10. Jeg tillader mig lige at citere dig selv for dig selv…. “Jeg forstår godt, at det kan virke forvirrende og også lidt irriterende, at man alligevel er nødt til at tage ansvar for sit eget liv, når nu det lige virkede så nemt, at man kunne få en anden til det. Men det er dér, magien opstår, for pokker. Det lover jeg!”.
  Hold kæft, hvor rammer du bare hovedet på sømmet her!! Hvis man følger dig for at få inspiration til striks LCHF, havde man jo bare let og elegant sprunget over de opskrifter, hvor der er frugt eller havregryn i og fundet en anden snack at lave i stedet…. Nogle gange skal man sgu passe lidt på med at sætte labels på andre personer. Vi skal jo for pokker have lov til at være her alle sammen! :-)

  Svar
  • Ja præcis! Jeg tror nu, at de fleste gør det helt automatisk, altså sorterer det fra, der ikke lige er til dem, ligesom vi også springer opskrifter over, som ikke lige falder i vores smag. Men det er vigtigt, helt sikkert, ikke at tro, man bare kan kopiere en andens livsstil 100% Selvfølgelig kan man ikke det :)

   Svar
 11. Så enig Jane!

  Valg er ens egne.
  Jeg vil hverken undskylde mine lchf valg eller andre valg.
  Jeg synes faktisk kommentarer som ‘Nøj du er også altid så sund’ midt i min frokost. Er trælst altid at skulle besvare, det bare mit valg. Mit svar er blevet, jeg vil bare gerne være mæt ?
  Og det er mit valg ?

  Svar