Chialamande – den falske risalamande


Chialamande, som jeg også kalder den falske risalamande, er lavet med chiafrø i stedet for ris. Den har i mange år været Low Carberens foretrukne juledessert (sammen med den mærkelige hytte à l’amande), når nu de almindelige ris var ude af billedet.

Da jeg forleden udgav den nye opskrift på risalamande uden ris blev disse Low Carb ris øjeblikkeligt udsolgt overalt. På forhånd undskyld. Kan du skaffe dem, er den altså også virkelig god.

Men herunder får du altså den klassiske chialamande – risalamande med chiafrø.

Chialamande, falsk risalamande med chiafrø i stedet for ris. Low Carb og sukkerfri

Chialamande

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
Den falske risalamande med chiafrø
4
|
2 timer

Ingredienser

Sådan gør du

  • Hæld cashewnødder i en skål og overhæld dem med koldt vand. Lad dem ligge der i 2 timer.
  • Hæld chiafrø, kokosmælk og vaniljepulver i en anden skål, bland det godt sammen og lad det stå på køkkenbordet eller i køleskabet, indtil cashewnødderne er klar.
  • Hæld vandet fra cashewnødderne og blend de våde nødder til en grynet masse i minihakkeren eller foodprocesseren.
  • Bland cashewmassen med chiagrøden i en skål.
  • Pisk fløde med SukrinMelis og vaniljepulver og vend flødeskummet ind i cashew-chiamassen.
  • Hak mandlerne (måske pånær 1) og bland dem i.
  • Anret i små serveringsglas eller små skåle sammen med lun kirsebærsauce.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Selv kan jeg slet ikke lide risalamande og har aldrig kunnet det. Jeg spiser det heller ikke juleaften men er stadig så barnligt anlagt, at jeg tager en portion, som jeg sidder og hakker igennem for at have en chance for at løbe med mandelgaven. Heldigvis er jeg ikke alene om ikke at kunne lide det i min familie, så nogle år laver vi slet og ret noget andet. Fx hjemmelavet is.

Hvis jeg kunne lide risalamande, ville jeg bare spise det juleaften. Den er glutenfri, og den indeholder ikke enorme mængder sukker, så på den måde synes jeg ikke, den ville udgøre et kæmpe problem.

Chialamande med kirsebærsauce

Det er drønsvært at opdrive kirsebær til hjemmelavet kirsebærsauce om vinteren, så tidligere har jeg erstattet det med hindbær. Prøv evt. denne: Kirsebærsauce Opskrift

Hvis du ikke kan finde kirsebær og heller ikke lige synes hindbær hører til julen, kan du sagtens gå efter en kirsebærsauce uden sukker.

NB: Denne opskrift / chialamande mætter virkelig godt, så portionerne er tilsvarende små.

Skal man pille ved den hellige dessert?

Måske ikke.

Den klassiske måde at lave noget, der minder om risalamanden er jo den populære men lidt skøre hytte à la mande, eller den nyeste opskrift Risalamande uden ris (ny opskrift). Den kan du overveje at prøve også. Eller alternativt Risalamande is.

Chialamande, falsk risalamande med chiafrø i stedet for ris. Low Carb og sukkerfri

Fit efter 40 starter på mandag

Det er ved at være sidste chance for tilmelding til Fit efter 40. Mit nye, store livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Læs alt om kurset her
(og benyt dig af intro-rabatten)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

34 kommentarer til “Chialamande – den falske risalamande”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. 5 stars
    Hej Jane

    Vil man fx. kunne lave en mindre julet udgave ved at erstatte cashewnødderne med pulp fra hjemmelavet mandelmælk?
    Eller måske er det så bare en chiagrød med mandelpulp (og mandelmælk som erstatning for konosmælk)
    Og hvordan er energifordelingen mon så!
    Chia er dyr hvis man gerne undgår kulhydrater
    Bh
    F

    Svar
    • Ja måske, jeg ved ikke… Ærligt, jeg har ikke spist chiagrød og lign. i 10 år. Keto er tusinde gange mere effektivt end uden. Kød, æg, grøntsager og fedt. Det er der, ‘magien’ sker.

      Svar
      • Tak for svar
        Jeg er sådan set helt enig , jeg er bare glad for grød og kunne ønske mig et keto venligt alternativ
        Der er bare ret mange kulhydrater i de madvare man kan lave grød af🙄

        Svar
      • Hej Jane!
        De er bløde og milde i smagen. Drysset med himalaya salt, smager de helt fantastisk. Jeg kan ikke finde dem i Danmark, har fået dem i gave af min søns Filipinske kæreste. Jeg kan klart anbefale dem i chia alamande, hvis man kan finde dem. Super lækker opskrift. Tak for den.

        Svar
  2. ELSKER denne opskrift. Min jul er helt klart reddet. Har lavet hele to test-forsøg.. men skulle jo liiiige være helt sikker!

    Tusind tak for nogle fantastiske opskrifter. Jeg har tabt 18kg på lige knap 8 uger. Mine smerter pga slidgigt i knæet er forsvundet og jeg har aldrig haft det bedre. Er nu 43år, og er nede på en vægt, som jeg ikke have været på, siden jeg var i tyverne.

    Svar
    • WOW Tina, hvor megafedt! Det er da godt nok også et vildt resultat, du har fået på kort tid. Og hvor fantastisk at det smitter positivt af på slidgigten også ❤️

      Svar
      • Ja, det er gået så hurtigt, at hovedet ikke helt kan følge med. Går lidt for ofte på vægten, da jeg slet ikke kan tro på det!
        Faktisk føler jeg at jeg spiser meget mere end jeg nogensinde har gjort. Men det er RIGTIG mad jeg spiser, hvor det før var kager, cola og fed mad.
        Jeg startede med at følge din bog keto på 4 uger, indtil jeg følte mig tryg ved selv at sammensætte min kostplan.

        Jeg vil endnu engang takke dig, for siden her, samt dine bøger – det har ændret mit liv!

        Svar
  3. Den er bare drønhamrende god!!! :D
    Jeg byttede sukring ud med en lille smule jacon sirup (jeg kan ikke tåle sukrin) og så undlod jeg mandlerne (min kæreste har allergi for mangler).

    Den gik rent hjem og vi kan begge lide denne meget bedre end normal risalamande :D

    Tak for opskriften!

    Svar
  4. Jeg satte nogen af dine opskrifter sammen og brugte min fantasi og fik en dejlig jule-kage ud af det. Så mangler nogen en dessert til jul er dette måske en idé. Toppen an helt sikkert gøres mere LCHF-agtig.

    Risalamande cheescake/kage

    Bund:
    200 g mandler
    200 g hasselnødder
    175 g friske udstenede dadler
    2,5 spsk. kokosolie

    Blend mandlerne fint. Tilsæt dadler og kokosolie og blend til det bliver en masse der kan formes. Er massen for tør tilsæt da lidt vand.

    Cream:
    150 g usaltede cashewnødder – udblødt i vand i 2 timer
    3,5 spsk chiafrø
    3 dl kokosmælk
    1 tsk vaniljepulver
    5 dl fløde
    2 tsk SukrinMelis
    2 tsk vaniljepulver
    Hakkede mandler
    3 husblasplader
    Max 200 g philidelphia (kan nok undværes)

    Hæld cashewnødder i en skål og overhæld dem med koldt vand. Lad dem ligge der i 2 timer. Hæld chiafrø, kokosmælk og vaniljepulver i en anden skål, bland det godt sammen og lad det stå på køkkenbordet eller i køleskabet, indtil cashewnødderne er klar.

    Hæld vandet fra cashewnødderne og blend de våde nødder til en grynet masse i minihakkeren eller foodprocessoren. Bland cashewmassen med chiagrøden i en skål. Pisk fløde (tag lidt fra inden) med SukrinMelis og vaniljepulver og vend flødeskummet ind i cashew-chiamassen. Hak mandlerne og bland dem i. Smag til med vanilje. Sørg for at alt har rumtemperatur.

    Lig husblassen i vand i 10 min. Tag den op med den væde der følger med og lig den i det fløde du tog fra. Smelt den i fløden over vandbad. Når husblassen er smeltet, afkøles den lillefinger temperatur. Her efter røres det i risalamanden. Stil den nu på køl i 1 time.

    Toppen:
    Kan gøres mere LCHF venlig men tog bare 2 kartonner kirsebærsovs og 3 blade husblas. Husblassen blev behandlet med samme fremgangsmåde som ved cremen, her blev den bare smeltet i noget af sovsen jeg havde taget fra. Det resterende sovs varmede jeg meget ridt i mikrobølgeovnen, og så blandede jeg det da husblassen havde nået lillefinger temp.

    Svar
    • Bare lige inden man kaster sig over denne opskrift. Dadler er ikke LCHF overhovedet, da de indeholder mængder af kulhydrater, og de egner sig derfor heller ikke til os med diabetes, da blodsukkeret vil gå amok…

      Svar
  5. Jeg har de sidste dage eksperimenteret med noget lignende, men i stedet for kokosmælk har jeg brugt en lækker mælkekefir lavet på sødmælk og fløde. På den måde bliver desserten spækket med en masse sunde probiotika ;-)

    Svar
    • Årh hvor spændende! Og den bliver ikke for syrlig? Jeg har kun smagt købe-mælkekefir må jeg indrømme, og det har haft sådan en kærnemælk/yoghurt-agtig smag…

      Svar
      • Jeg har prøvet at lave det på ren sødmælk, men dét var ikke et hit… det blev rigtig syrligt :-( Nu laver jeg det med 2/3 sødmælk og 1/3 fløde = total lækker og cremet mælkekefir :-D Jeg søder chia-grød/moussen med lidt kokossukker eller råhonning samt et lille nip vanillepulver. Muuums!

        Har desuden lavet smoothies med MK og hindbær, og det smager præcis ligesom hindbær-koldskål :-D Et andet godt tip kan være at dræne MK et par timer, og så blande det med friske krydderurter, og så har du pludselig den lækreste dip med en masse probiotika :-)

        Svar
  6. En lille – men meget anbefalelsesværdig idé – til erstatning juleaften: hjemmelavet is (den er jo nem at lave LCHF) og i den dejlige hjemmelavet is tilsættes lidt saft og overskårne Amarena Kirsebær. Det smager bare SÅ dejligt!! Måske alle andre end mig har fået det mange gange. Men her i huset har vi lige “opdaget” det

    Svar
    • Årh hvor dejligt! Vi fik hjemmelavet is sidste år til jul i stedet for risalamande. En almindelig med vanilje og en med brunkagesmag. Men supergod idé at servere isen med kirsebær. Så er vi lidt tættere originalen, jo :)

      Svar
      • Ja det er nemlig det :) Vi lavede faktisk isen i to udgaver. Den ene kun med bær, der var delt i kvarte og ingen sirup. Den anden med både bær og sirup. Jeg synes, den hvor den kun var bær var mest lækker. Det var en lækker lille mundfuld når man så fik et bær med ;) Min mand agerede ismaskine og rørte hver halve time :-O Men du har garanteret en ismaskine i vognparken ;)

        I øvrigt – tak for en virkelig god blog og glædelig jul :)

        Svar
  7. Hej Jane,
    Hvor er det dejligt, at du forsøger dig med ris a la mande-alternativer. Det er nemlig den helt store udfordring her hjemme hvor alle elsker ris a la mande. Hytteostversionen bliver for osteagtig i smagen i min optik, så jeg er glaf for endnu et alternativt at prøve af :-) Men smager koksmælken meget igennem i denne version? Hvis ja, kan man så erstatte den med noget andet for at undgå kokossmag?

    Kh
    Malene

    Svar
    • Jeg synes ikke den Extra Creamy kokosmælk har så gennemtrængende kokossmag, men byt den med sødmælk evt. for en endnu mere “rigtig” smag :)

      Svar
  8. Personligt synes jeg hytteost-versionen fungerer glimrende – især hvis den også bliver rørt med et par spsk chiafrø :)
    Men jeg har det også lidt som Sveske og spiser primært ris ala mande for kirsebærsovsen (og mandelgaven) ;)

    Svar
  9. Jeg ELSKER risalamande… og har også lavet et par alternativer i LC-versionen fundet online…
    Selvfølgelig er denne røget på listen over ‘skal prøves’… men lige pt er der ikke energi til at lave ordentligt :$

    Faktisk er der med tiden kommet en del kræsenpinde ind i familien, som heller ikke spiser det, og meget andet.
    Derfor har jeg de få gange jeg har stået for den del, enten lavet 1 mandel pr dessert (vi havde 3 :( ) eller endnu bedre – en mandelgave til alle pånær mig selv… og så er det sjovt at holde øje med folk når de finder ud af at de er den heldige (Eller noget) ;D

    Svar
  10. Naturmælks hytteost er så lækker, jeg ville kunne spise den med ske. Og jeg kan ellers ikke lide hytteost, til andet end tærtefyld. Men jeg er også klar over hytteost kan variere fra gang til gang, da det er et levende produkt. Men får man den gode, kan “risalamanden” kun blive god, med flødeskum, vanille og mandler. Kirsebær kan man fryse, når de er i sæson, men det fif kan først bruges næste år.

    Kh.
    Anne-Marie

    Svar
    • Men konsistensmæssigt er vi bare virkelig langt fra risalamanden, når den laves med hytteost. Men jeg er enig med dig i, at den smager glimrende.

      Svar
  11. Hej Jane, opskriften lyder utrolig spændende. Men jeg forstår ikke, hvorfor du vil have cashewnødder i – dem ville jeg slet ikke tage i.

    Svar
    • Det er fordi udblødte cashewnødder giver en rigtig dejlig, cremet konsistens og fordi jeg synes, chiafrø alene bliver for “slimet” i konsistensen, når vi skal ramme noget, der minder om risalamande.

      Svar
      • Arh, okay. Tak for svar.

        Jeg har nemlig endnu ikke prøvet de der chiafrø endnu, og havde nemlig fundet en opskrift før, som var nærmest lig alm. Ris ala mande, så derfor kunne jeg ikke forstår med de nødder. Men skal da helt klart prøve så.
        Tak for din fantastisk blog ellers, den er virkelig inspirerende.

        Svar
  12. Lækkert Jane! Personligt spiser jeg ris ala mande for kirsebærsovsen ;P Men jeg elsker virkelig også LCHF risifruttien, så den kommer nok snart på menuen igen – det er jo snart jul.
    Det udelukker dog bestemt ikke denne version – tænker den kunne gøre det godt som morgenmad…
    KH
    – frk. sveske

    Svar
  13. Hej Jane,
    Spændende, du eksperimenterer med risalamande. Min søde mor har allerede været i gang, og vi fik en nærmest “rigtig” portion frem ved at lave chiagrød med mælk (og lidt fløde) og lade de stå på køl til det var grød. Dette brugte vi som erstatning for risengrøden. Herefter brugte vi bare samme fremgangsmåde, som vi gør ved almindelig risalamande – dog med andre sødemidler end flormelis. Virkelig lækkert og nemt!

    Svar