Den dovne gryde er nøjagtig, som ordet antyder, en gryderet for dovne sjæle, der gerne vil spise godt, men hvor det skal være nemt med nemt på.
Ingredienser
- 200 g gode pølser med højt kødindhold
- 500 g hakket oksekød 10-15%
- 1 spsk all round krydderiblanding eller brug din favorit!
- 1 spsk Sambal Oelek eller lign. chilipasta
- 1 spsk koncentreret tomatpuré
- 1,5 dl fløde
- 1-1,5 dl vand
- salt og friskkværnet peber
- smør til stegning
- 1 rød chili skåret i skiver, kan udelades
- krydderurter kan udelades
Tilbehør
- 400 g blomkålsris og evt. alm. ris til teenagere i voksealderen
Sådan gør du
- Skær pølserne i mundrette bidder.
- Opvarm smør i en sauterpande eller gryde og steg pølserne heri.
- Brun oksekødet ned oveni pølserne.
- Tilføj alle de resterende ingredienser og rod det hele rundt.
- Lad det simre i 10 minutter – gerne længere hvis du har.
- Smag til med salt og peber.
- Server med blomkålsris og drys med chili og urter inden servering.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Den dovne gryde – gryderet med minimal indsats
Normalt starter en gryderet med, at vi hakker lidt løg, måske lidt hvidløg og måske snitter lidt grønt, der skal i. Nope, ikke i den dovne gryde. Den er lykkeligt grøntsagsfri.
Kort fortalt opstod den en dag, hvor jeg fandt en pakke Sashi-pølser i fryseren, som Søren havde haft med hjem. Sashi er et japansk ord for marmorering og er samtidig et navn på noget kød, der har vundet priser for verdens bedste kød. Pølserne har de angiveligt lavet af restkødet, hvilket jo er dejligt og i god undgå madspild-ånd.
Denne del er overhovedet ikke vigtig for retten, så lad os bare sige, at jeg havde fundet nogle virkelig gode pølser.
Herudover havde jeg en pakke hakket oksekød. Græsfodret Angus oksekød, som jeg havde fundet på frost hos nemlig. Det er heller ikke vigtigt for historien.
Men altså kød og pølser. Yes. Lidt smør, lidt krydderi, lidt tomatpuré, lidt chili, en god sjat fløde og salt og peber. Og så havde vi den dovne gryde. Det smagte himmelsk, siger jeg dig!
Flere gode gryderetter
Jeg har naturligvis lavet en masse andre nemme gryderetter, både med og uden grøntsager, med oksekød, svinekød og kylling. Du finder dem allesammen lige her.
jeg vil sige 80gram ”ris” pr person er alt for lidt, så skal der ihvertfald være en masse andet grønt
Ej men Tobias, den slags skal du da ikke hænge dig i. Du spiser da bare den mængde, du synes er fin. Store problemer > små petitesser.
Super nem aftensmad – hurtigt enkelt og ja så fik jeg brugt de ting jeg havde i køleskabet. Den bliver gemt så jeg har den til en dag hvor overskuddet ikke er så stort 👍
Jaaa så dejligt. Og nemlig så fedt at få bugt med trætte rester❤️
Hej!
Kan man undlade pølser og måske bare bruge lidt mere oksekød? Her hjemme spiser vi ikke pølser 🙃
Ja helt sikkert. Ingen problemer i det.
Hejsa
Jeg har lige købt din bog da jeg synes den lyder rigtigt spændende og vil gerne igang..
Men jeg er lidt forvirret,for der står vist et sted at man helt skal undgå sukker,brød,pasta, ris og kartofler….
Men med metoden til opstart er kartofler tilladt,er det korrekt?
Samt jeg elsker at spise yoghurt om morgen med en nøglehuls mærket müsli,det er yoggi med lavt fedt procent,men vil rigtig gerne have yogurt om morgen da det holder længe iflg. Sult,men må jeg det med Keto? Er der evt. et andet alternativ til yogurt hvis det er? Der er vel stadig noget sukker i? Og hvordan undgår man sukker helt? Mange vare har jo sukker i selvom jeg spiser en del salat osv. Men tænker også på dressinger osv. Hvordan undgår man det helt i opstarten?
Glæder mig helt vild til at komme ordentligt igang,skal lige læse bogen et par gange så jeg er helt sikker på konceptet og forberedt…
Ja læs den lige nogle gange, så er jeg sikker på at du føler dig bedre klædt på.
Med den blide opstart, jeg beskriver, kan du fint spise kartofler (det står der jo faktisk helt specifikt :))
Hvis du vil spise yoghurt, skal du vælge en yoghurt naturel, dvs. uden frugt og sukker og så evt. have lidt frugt på ovenpå. Et bedre valg til morgenmad ville være æg med lidt grønt + evt. lidt ost, skinke osv.
Den blide start har jo ikke noget med Keto at gøre. Det er bare en måde at sænke kulhydratindtaget gradvist, så overgangen ikke er så brutal.
Når du kommer til keto-fasen, retter du dig ind efter kød, grøntsager og fedt og sørger for at du holder dig under de 20-30 g kulhydrat om dagen.
Du kan godt finde købedressinger med få kulhydrater men det kræver at du læser næringsdeklarationer. Nogle gange er de tvivlsomme i kvalitet. Du kan også lave dine egne dressinger efter opskrifterne i bogen med olivenolie, cremefraiche eller mayonnaise.
God fornøjelse.
Hej Jane :-)
Jeg har fulgt med i flere år og synes du er meget inspirerende. Jeg spiser dog ikke lchf/keto – primært af den årsag at jeg er studerende (her spiller et lille madbudget og mange øl ind). Jeg kunne dog godt tænke mig at forsøge med lchf i en måned – for at se hvordan det føles og evt. tabe et par kilo. Men er det en god idé, hvis jeg ikke vil fortsætte med lchf-livsstilen efter (her tænker jeg igen på øl ;-))? Hvis jeg holdt det i en måned, men så gik tilbage til min almindelige livsstil med rugbrødsmadder osv., ville jeg så bare tage de kilo på igen?
De bedste hilsner
Laura
Hej Laura
Øl kan sidestilles med flydende brød, så alkoholmæssigt vil det være et dårligere valg. Alkohol i det hele taget er jo ikke den bedste kombi og måske især ikke i de første 3-6 uger hvor kroppen omstiller sig til fedtforbrænding – men derefter kan alkohol måske fint fungere. Tør vin eller spiritus uden noget eller med kulhydratfrie mixere vil da være bedste bud.
LCHF og vægttab fungerer sådan sammen at fedtforbrændingen nedsætter din appetit, så du spiser mindre. Det er altså stadig kalorieunderskuddet, der gør at du taber dig. Vender du tilbage til kulhydratrig kost, vil du derfor også kun gå op i vægt, hvis det fører til at du spiser flere kalorier end du forbrænder. Der kan være et par kilos væske, som ryger af og på men fedtmassemæssigt vil det fungere sådan.
Håber det giver mening :)
Skal du ikke skrive en bog kun med gryderetter? ❤
Tak for altid fantastisk inspiration og velsmag.
Haha jo måske. Jeg har jo længe drømt om at lave ‘hakket kød på 100 måder’?