Bearnaisesmør kaldes for ‘den dovne bearnaise’ herhjeme. Og hvem elsker ikke en god hjemmerørt bearnaise? Jeg gør!
Ingredienser
Bearnaisesmør – den dovne
- 200 g smør blødt/stuetemperatur
- 2 tsk dijonsennep
- 1 spsk citronsaft
- 3 spsk frisk estragon eller 2 spsk tørret
- 1 spsk skalotteløg
Den virkelig dovne
- 200 g blødt smør
- 2 spsk tørret estragon
- 2 tsk bearnaiseessens det man køber i den lille gule flaske
Sådan gør du
- Rør det bløde smør med de øvrige ingredienser med en gaffel og hæld smørmassen ud på et stykke bagepapir, som du har lagt fladt på køkkenbordet.
- Rul nu smørret til en smørpølse og stram enderne af bagepapiret til.
- Put i køleskab og lad stivne helt. Nu har du en rulle bearnaisesmør, som du kan skære skiver af efter behov.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Men taget i betragtning af hvor vild jeg selv er med den lækre, fede sovs, er det forbavsende sjældent, at jeg laver den. Først mente jeg ikke, at jeg kunne finde ud af det, for det lykkedes mig aldrig at piske den helt luftig, men så begyndte jeg at snyde og bruge stavblenderen, og så gik det helt forrygende. Alligevel er det en af den slags opskrifter, jeg kun sjældent får lavet.
Bearnaisesmør – lækkert og nemt
Måske fordi jeg er lidt dovent anlagt, har jeg været glad for den kolde bearnaisedip. Den kan fint passe sig selv i køleskabet, og jeg kan tage den ud efter behov. Når vi kommer til fedt, er jeg dog ikke så tosset med at lade en (tvivlsom) rapsolie udgøre en stor del af mit fedtindtag, så jeg laver også en anden slags “doven bearnaise”, nemlig bearnaisesmør! Nøjagtigt ligeså nemt at tage ud af køleskabet som dippen, og når først bearnaisesmøret er smeltet ud over mit varme stykke kød, smager det som den ægte vare.
Der er to måder at lave bearnaisesmørret på. Den dovne og den virkelig dovne.
En anden superdoven vej for dig, der gerne vil spise bearnaise uden at røre en finger, er jo at købe en. Så får du godt nok igen rapsolie og ikke smør men det må så blive dit kompromis. Men tjek lige ingredienslisten. Der findes nogle tarvelige varianter derude. Vælg en med max 5 ingredienser og uden stivelse. FFS. Ja, det var mig, der bandede der.
Hej Jane
Jeg bliver inspireret af mange af dine opskrifter. Men den her bearnaisesmør (og din dip med røget paprika) giver mig grå hår. Først tænkte jeg, at du måske ikke regner spsk og tsk som ml-mål, men bare som de spiseskeer og teskeer, vi har i skuffen. Men nu ser jeg, at opskriften her på bloggen er forskellig fra opskriften i bogen. Kan du lede mig lidt på vej?
Jeg har ikke lige tjekket hvordan de er forskellige, de opskrifter, du nævner, men jeg tror bare du skal se det som at mængderne ikke kommer sig helt vildt nøje.
Hejsa. Tusinde tak for en fantastisk blog. Kan efterhånden ikke leve uden den? Jeg leder ihærdigt efter opskriften på en bearnaise sovs som jeg er helt sikker på du engang har lagt ud?? Men jeg kan simpelthen ikke finde den?? Den er varm til at starte med?
Mvh Therese
Åh bum bum.. kan det være blomkålsbearnaisen? https://www.madbanditten.dk/hakkedreng-med-hjemmerort-blomkalsbearnaise/
Wow. Den smager godt nok godt! Tak for ideen. Vil skal have smørret til hakkebøffer i aften :-D
Koldpresset rapsolie smager (og lugter) muligvis anderledes end olivenolie… men ikke grimt. Smagen er faktisk langt mindre udtalt og gennemtrængende end olivenolie. Men okay, hvis man er flasket op med middelhavsmafiaens produkt, kræver det måske lidt tilvænning, at alt ikke smager som det plejer. Til gengæld er der så intet andet, man kan stege ting lige så sprøde i som koldpresset rapsolie.
Ikke helt enig men fint nok. Uanset så bør rapsolie ikke varmes op. Den indeholder alt for mange flerumættede fedtsyrer, som beskadiges ved opvarmning. Hvorfor hjerteforeningen og andre spillere bliver ved med at anbefale rapsolie til stegning er mig en gåde.
Jeg tror olie er et emne til stadig diskussion og fortvivlelse… Jeg har læst at man ikke må stege i olivenolie, da det under opvarming udvikler kræftfremkaldende stoffer 🙄
Hvilken olie vil du anbefale til stegning?
Jeg anbefaler smør eller kokosolie til stegning. Olivenolie er bedst over salater men kan godt tåle mild opvarmning. Jeg foretrækker dog at lade være for en sikkerheds skyld.
Tak for forslag. Jeg vil evt. anbefale den virkelig dovne bearnaise fra Erik Lallerstedt, der blandt andet fås i Irma.
Med de her Ingredienser, er den vel næsten så tæt på hjemmelavet som man kan få I et supermarked, listen er i hvert fald væsentlig kortere end K-salats, selvom det nu ved et nærmere blik er forkert at der er rapsolie i og så smøraroma.
Rapsolie, æggeblommer, eddike, vand, (es)dragon, pebber, krydderier, smøraroma, maltodextrin af majs, farvestof: betakartoten, konserveringsmidler: E202, E211.
Ja enig, den er fin til den überdovne version. Men tæt på hjemmelavet vil jeg ikke kalde den. HJemmelavet bearnaise skal sgu laves på smør :) Men som kold bearnaisedip synes jeg også den er ok..
Jeg må vist også have en rulle bearnaise-smør i køleskabet. Men eeeeelsker min hjemmelavede som jeg stadig vil holde mig til når det skal nydes som varm version. Nem at lave og hurtigere en denne smør – og fuld af æg og smør :-)
Jeg har endnu ikke helt forstået, hvorfor rapsolie er så slemt? Vi laver ofte vores Mayo selv, men vi er lidt i tvivl om hvilken olie, vi skal bruge til det, som også er rimelig snagsneutral?
Bearnaisesmør skal klart prøves – er glad for dippen!
Jeg ved heller ikke, om rapsolie er så slemt. Min skepsis går mest på, at rapsolie lugter og smager grimt. Jo, det gør det. Rapsolie er langt fra smagsneutralt. Når man så alligevel finder rapsolier uden smag, ved jeg ikke, om lugten er fjernet med respekt for rapsoliens sarte flerumættede fedtsyrer. Og er de ikke det, har vi at gøre med en olie, der er ødelagt og skidt for kroppen. Men som sagt, jeg ved det ikke, så det er bare en skepsis.
Rapsolie og andet planteolie som er udvundet på store fabrikker kan ikke genkendes af kroppen og er det rene gift…. Det skaber inflammation i kroppen… Mange mener at det har endnu større sammenhæng med overvægt og livsstilssygdomme end sukker… Reglen er at jo mere olien skal forarbejdes, jo sværere er den for kroppen at genkende… Olivenolie og kokos olie er altså efter denne teori helt ok…
Orv, hvor lyder du altså klog, Brian. Du må have læst rigtig meget på nettet.
Jeg ville også rive lidt citronskal (øko) i, giver en mere intens smag og et lækkert visuelt look til smørret (;
Revet citronskal bliver lidt for sødligt til mig men i en dessertagtig smør til fx pandekager ville et være dejligt ;-)
Mon ikke også essensen indeholder klammo ikke-mad ting?
Jeg ville klart vælge at lave den første fra bunden af økosager :)
Tak for endnu en herlig og lige til opskrift! <3
Jo, det gør den, men det er ikke så slemt igen: Eddike, løgekstrakt, salt, krydderier, krydderekstrakter, farve (E150c), antioxidant (E224).
Geniaaaalt !! Synes jeg mangler lidt smørelse/dyppelse til min mad, og manden vil mene det er GUD at få bearnaisesmør. Tal for den ide. Og jeg er til den virkelig dovne version
Spændende ide Jane! Må afprøve – vil dog tilføje den semi-dovne: bearnaiseessens – den du har lavet selv af eddike og kommer en kvist estragon i – og ladet den trække. Vupti! Holder lææænge!
Ha ha, genialt med en semi-doven også!
Hej Jane,
det er da en rigtig god ide! Jeg elsker ogsaa Bearnaise sauce men er ogsaa alt for doven til at lave den :-) Maa straks proeves…
Rigtig god dag,
Veronica
Den skal da prøves næste gang den står på gode bøffer – men jeg tror desværre at det bliver en virkelig dovne version :-)