Dansk diabetesstudie giver støtte til LCHF


Et stort studie fra OUH (Odense Universitetshospital) viser, at man sagtens kan spise sig mæt i fedtholdig mad og samtidig tabe sig og forbedre blodsukkeret.

I studiet blev 165 mennesker med diabetes 2 randomiseret til en LCHF kost (Low Carb High Fat) eller en klassisk kulhydratrig, fedtfattig kost. Testpersonerne blev herefter fulgt i 6 mdr.

Studiet viste bl.a., at deltagerne på LCHF havde de største målbare forbedringer på organfedt, insulinfølsomhed og blodsukkerkontrol samt større vægttab sammenlignet med den gruppe, som spise kulhydratrig, fedtfattig kost. På trods af at de spiste mere fedt og endda også inkluderede mættet fedt som fede oste og cremefraiche 38% i deres kost.

Spis til mæthed uden kaloriebegrænsning

En positiv ting ved studiet er, at LCHF-gruppen blev bedt om at spise til mæthed, dvs. ikke kaloriebegrænse deres indtag. Og det er vigtigt, fordi det er så svært at begrænse sit indtag med viljestyrke og med sulten som en konstant og klæbrig makker.

Studiet viste, at selvom deltagerne i studiet spiste sig mætte, dvs. spiste det samme antal kalorier, som de plejede, medførte det vægttab på 5,5 kg i snit at spise den fedtholdige kost.

Der findes masser af opbakning i den videnskabelige litteratur til Low Carb diæter til folk med diabetes 2 og både The American Diabetes Association (ADA) og European Association for the Study of Diabetes (EASD) har skrevet Low Carb diæter ind som et af deres anbefalede kostmønstre til denne gruppe for mange år siden. Og selv den danske Diabetesforening har også måtte medgive, at det er et acceptabelt kostmønster.

Det nye studie her støtter, at Low Carb kan være et sikkert og effektivt alternativ til dem, der har lyst til at spise sådan.

Og det sidste er vigtigt: For studiet viser også, at de gode resultater kun varer, så længe kosten følges. Og sådan er det desværre med alle sundhedsinterventioner. De virker kun, så længe man gør dem❤️

1 million danskere har fedt i leveren og mere end 300.000 danskere har diabetes 2.

Ikke-alkoholisk fedtlever og diabetes 2 hænger (ofte) sammen med at kropsvægten er blevet for høj. At få vægten bragt ned er derfor helt centralt i behandlingen.

Den nye koststrategi, som viser sig at fungere, medfører mæthed og dermed større succesrate med vægttab og blodsukkerkontrol, samt mindsker fedtet i leveren.

Læs studiet her: Effect of Calorie-Unrestricted Low-Carbohydrate, High-Fat Diet Versus High-Carbohydrate, Low-Fat Diet on Type 2 Diabetes and Nonalcoholic Fatty Liver Disease

Danske medier behandling af studiet

Selvom det ikke er nyt at Low Carb diæter er effektive til nedbringelse af kropvægt og blodsukker, er danske medier altid mere velvillige med omtalen, når studiet kommer fra danske forskere.

Og omtalen i danske medier er faktisk vigtig, for der findes stadig mange derude, der tror, at Low Carb diæter er farlige og som ikke tør prøve dem. At de kan læse i en artikel på DR eller høre i radioavisen, at deres frygt er ubegrundet, kan derfor være rigtig vigtig.

Med tanke på hvor velundersøgt og veldokumenteret dette er, er det stadig et kors for min forstand, at nogle medier ikke kan omtale LCHF uden at være super nedladende. Her er fx introen på Politikens artikel om emnet:

Det kunne tyde på, at de tidligere småsekteriske, selvbestaltede diætguruer, der finder deres følgere i internettets afkroge, i årevis har haft en pointe, når de har forsøgt at råbe den etablerede lægeverden og ‘systemet’ op om fordelene ved en særlig diæt til folk med type 2-diabetes, low carb high fat (LCHF). Altså få kulhydrater, masser fedt.

I dag offentliggør ph.d. og læge ved Odense Universitetshospital Camilla Dalby Hansen den forskning, som hun har stået i spidsen for, i det særdeles velrespekterede medicinske tidsskrift Annals of Internal Medicine. Studiet viser gode resultater for patienter med type 2-diabetes, hvis de lever efter en LCHF-diæt.

Jeg synes virkelig ikke, det er okay.

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

4 kommentarer til “Dansk diabetesstudie giver støtte til LCHF”

Skriv en kommentar

  • Ja jeg mener det var med som en af de ting, de kiggede på. Jeg linker til studiet midt på siden, så du kan selve lige løbe det igennem.

   Du kan også få mere forståelse for kolesterol generelt og sammen med Low Carb/Keto her: Keto og kolesterol

   Svar