Danmarks nye kostråd


Politiken “lækker”  i dag de nye kostråd, som Danmark får i morgen, og de ryster som forventet ikke meget interessant af sig. Vi skal spise mindre rødt kød, men ellers er rådene stadig, at vi skal spise magert kød, fuldkorn og planteolier. Mættet fedt er stadig farligt, men det slås dog fast, at der ingen sammenhæng er mellem fedtindtag og hjertekarsygdomme. Så i forhold til landets første kostråd, som snart fylder 40 år, er forskellene marginale.

Læs hele artiklen HER

Læs også min gennemgang af de 10 bud (kostråd).

Skal jeg sende dig en e-bog?

Skriv dig op til at modtage mine meget populære lørdagsmails og jeg sender dig kvit og frit min e-bog 5 hemmeligheder til vægttab med Keto.

Ja tak – den vil jeg gerne have >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

18 kommentarer til “Danmarks nye kostråd”

Skriv en kommentar

  1. Sussi – der er jo ikke noget nyt i LCHF ? så hvorfor synes du vi eksperimenterer? Hjertekarsygdomme opstår jo af mange forskellige grunde – kosten er faktisk ikke nødvendigvis hovedpointen- stress, røg, forurening og manglende motion og frisk luft er andre årsager.
    De fleste traditionelle kostplaner er jo per defination mere fedtholdige – en smule mere proteinholdige og helt klart mere lav kulhydratholdige.
    I 2000 besluttede en række amerikanske og australske forskere at kigge nærmere på de folkeslag/befolkningsgrupper, der stadigvæk lever i jæger-samler samfund.
    De fandt 229 folkeslag fordelt på hele jorden.
    De fandt ud af følgende;
    Alle grupper forsøgte at få så meget animalsk føde som muligt
    INGEN af grupperne var vegetarer !
    1/5 af grupperne levede stort set KUN af jagt og fisker i- disse fik ca 85 % af deres kalorier fra animalsk føde (enkelte enda 100 %)
    Kun 14 % af grupperne fik mere end 50 % af kalorierne fra vegetabilsk føde.
    I gennemsnit fik grupperne 2/3 af deres kalorier fra animalsk føde.
    I % sås en variation i mellem fedt, protein og kulhydrat blandt grupperne – men kosten var høj til meget høj i protein
    19- 35 %
    Moderne anbefalinger 10- 15 % Protein.
    Højt til meget højt i fedt
    28- 58 % Fedt
    Moderne anbefalinger 25-30/35 %

    Kulhydrater relativt lave
    22- 40 %
    Moderne 50-60 %
    Blandt grupperne var der ret store variationer.
    (min tolkning er at jo højere mod Nord – jo lavere % kulhydrater – men det skriver GT ikke om) F .eks fik Inuitter op mod 80 % af deres kalorier fra fedt.
    Men faktum var at alle grupper søgte det fedeste kød på dyret ; f eks spiste man indmad og marv først.
    Mht. til kulhydraterne, så er det interessant at se, at de kulhydrater de valgte at spise, alle kan betegnes som lave GI.- der var ikke meget stivelse, sukker og hurtige kulhydrater over deres kulhydrater.
    Selv ting som frugt, var en hel anden type end de sliksøde varianter vi fylder os med i dag. Frugt har været noget man spiste i perioden højsommer til midt efterår.Deres sorter har været langt mindre søde end de moderne sorter vi spiser i dag.
    Prøv bare at sammenligne vilde blåbær med moderne amerikanske storfrugtede typer. Eller vilde æbler med et stort Golden delicious fra DSB. Det er to forskellige verdener.
    Og hvorfor er det så interessant???
    Fordi vi i de moderne jæger -samler befolkningsgrupper ser ET tydeligt mønster;
    Når de begynder at spise moderne mad som vegetabilske olier, mel og sukker, så bliver de nemmere overvægtige, får diabets, hjertekarsygdomme, alzheimeres og ikke mindst kræft ! Præcis det samme som Weston A Price påviste i 1930erne.

    Svar
  2. Hej med jer

    Jeg har rent faktisk levet efter jeres kostråd i ca 50 år – og jeg er da sund og rask – troede jeg. jeg er temmelig overvægtig og nu viser det sig, at jeg har div hjetekarproblemer, højt kolesterol osv.

    Jeg gør mig ikke til dommer over jeres modemad, som jeg altså har kendt i 50 år, men tænk jer nu godt om alligevel og lad nu være med at gøre jeres børn til forsøgsdyr.

    Med håb et langt langt liv for jer
    Susi

    Svar
      • Hej Jane

        Fordi det var familiens måde at leve på, selvfølgelig ikke den forfinede måde som du laver mad på, men grundprincipperne fra stenalderkost. Vi vidste bare ikke at det var det. :-) men det var ensidig mad, forstået på den måde, at i perioder levede vi af LAKS – for det var det der var i åen – og i perioder levede vi af grisekød og i perioder var det frugt og jordfrugter. Og sådan lever jeg stadig. Jeg ryger ikke og jeg drikker ikke alkohol og jeg er ikke arveligt belastet – aligevel har jeg fået åreforkalknig. Ak ja
        KH
        Susi

        Svar
  3. For at gøre det kort, så har vi mennesker brugt alt for lang tid på at ændre og ødelægge de fantastiske naturlige resurser som jorden har frembragte, og det handler kun om penge. Sundhed er et stort penge kapløb. Hvor længe har vi nu levet som vi gør i dag, og hvor har det bragt os hen, sygdomme i alle afskygninger. Vi bruger miliarder på forskning i hvordan vi kan afhjælpe sygdomme med kemisk fremstillet produkter, som vi længden også bliver syge af. Hvorfor bruger vi ikke evolutionen som målestok, der har vi da nogle af de længste resultater i menneskehedens historie når det gælder sundhed. Det vi har gjort de sidste par hundrede år til i dag, kan vi da se som et forsøg der mislykkedes. Hvorfor bliver vi så ved med at gøre det samme, af den simple grund fordi der er penge i det.
    Den mad der bliver fremstillet i dag, er for det meste ikke egnet som føde. Den er ændret og tilsætningssstoffer et tilført i så store mængder at det simpelt hen er en daglig risiko for os at indtage det.
    Dette er et samfundsproblem. Vi er afhængig af mad på godt og undt, men er næsten helt holdt op med at tænke logiske mere. Dette skyldes dels de ændringer der ske i vores krop med de modificerede fødevare, og så alle de reklamer med ligegyldige ting, vi påvirkes til at købe og fylde i vores krop.
    Ærligt talt så behandler vi vores bil bedre end vi behandler os selv.

    Svar
    • Gode og vigtige pointer! Det er paradoksalt at der forskes i sygdomsbekæmpelse (finde den rette medicin) fremfor at fjerne årsagen til problemet. Problematisk!

      Svar
  4. Altså, hvor mange mennesker spiser egentlig rødt kød så ofte, at det burde ydgøre en sundhedsrisiko..? Det gad jeg godt se deres tal bag. Mit bud er, at vi er ude i promiller af befolkningen.. :/

    Svar
  5. Jeg får nogen gange lyst til at afbryde forelæserne på mit studie, når de står og prædiker (og dermed fortæller danmarks kommende læger) om at fedt er farligt og vi bør anbefale patienter at de skal spise magert kød, korn og undgå ost, fløde og smør. Jamen altså for pokker!

    Svar
  6. Jeg så godt artiklen i morges -.-
    Men helt ærligt, så havde jeg ikke forventet spor andet. Trist!
    Inden for den sidste måned, tror jeg, at jeg 6-7 gange har skulle forsvare, at jeg spiser meget fedt, for så må min fedtprocent jo være skyhøj, og så bliver jeg jo en kæmpe belastning for sygehusvæsen og skattekronerne(i øvrigt er denne samtale ofte foregået med fulde folk der kæderøg imens!). Jamen, det er da heller ikke fordi, at sundhedsstyrelsen gør noget for at udbrede viden om, at VI ALLE ER FORSKELLIGE, og at én model ikke kan presses ned over hovedet på alle! Bare i en af mine vennegrupper er vi tre mennesker; Én der lever bedst som veganer, én der får kvalme af for meget fedt og i øvrigt taber sig alt, alt for meget, hvis hun ikke spiser kulhydrater og mig som lever bedst med kæmpe meget fedt. Jamen, vi ER jo bare ikke ens, vel???? Suk!

    Svar
  7. HVORFOR er jeg bare ikke overrasket… når man har en så extrem lobbyisme fra kræftens og hjerteforeningen, og landbruget og industrien får vi jo aldrig kostråd der afspejler moderne forskning – banker hovedet i bordet for 20 gang … Allerede i 2009 skrev jeg flg;
    Spis fedt (mættet fedt) til dine grøntsager er bedre end at spise fedtfattig mælkeprodukter, hvis man vil nedsætte risikoen for hjertekar sygdomme, viser en større svensk undersøgelse.
    Food Choices and Coronary Heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 Years of Follow-up
    Abstract: Coronary heart disease is associated with diet. Nutritional recommendations are frequently provided, but few long term studies on the effect of food choices on heart disease are available. We followed coronary heart disease morbidity and mortality in a cohort of rural men (N = 1,752) participating in a prospective observational study. Dietary choices were assessed at baseline with a 15-item food questionnaire.
    138 men were hospitalized or deceased owing to coronary heart disease during the 12 year follow-up. Daily intake of fruit and vegetables was associated with a lower risk of coronary heart disease when combined with a high dairy fat consumption (odds ratio 0.39, 95% CI 0.21-0.73), but not when combined with a low dairy fat consumption (odds ratio 1.70, 95% CI 0.97-2.98). Choosing wholemeal bread or eating fish at least twice a week showed no association with the outcome.
    Eller på dansk;
    Daglig indtag af frugt og grønt var forbundet med mindre risiko for hjertekarsygdomme
    NÅR det var kombineret med et højt indtag af mælkefedt,
    men IKKE når personen spiste frugt og grønt og fedtfattige mælkeprodukter.
    Om man valgte fuldkornsprodukter og fisk 2 x ugenligt havde ingen indflydelse på resultatet. det er jo bare en af mange undersøgelser….
    i 2010
    Mens vi sidder fast i en nøglehulskampagne
    har de svenske professorer styr på realiteten;

    ”…Därmed måste man sätta punkt. Det finns inget samband mellan intag av mättat fett och hjärtkärlsjukdom.”
    – Peter Nilsson,
    Professor i kardiovaskulär forskning,
    Januari 2010

    ”Två generationer svenskar har fått fel kostrekommendationer och har jagat fett i onödan. Det är dags att se över kostråden och basera dem på modern vetenskap.”
    – Göran Berglund,
    Professor i Internmedicin, Lund,
    i DN december 2009

    ”Man har tjatat om lågfettskost i 30 år och så visar det sig vara helt fel! Det finns inget belagt samband mellan mättat fett och hjärtkärlsjukdom.”
    – Fredrik Nyström
    Professor i Internmedicin, Linköping
    i Corren, september 2009

    ”Vi har underskattat riskerna med kolhydrater och överskattat farligheten med fett.”
    – Johan Frostegård,
    Professor Medicin KI,
    i Expressen januari 2010

    Mon hjerteforeningen og den den danske lægeverden overhovedet følger med ??

    Svar
    • I love you! <3

      Jeg synes ikke det fremgår, hvem det er, der siger, at vi stadig skal spare på mættet fedt, altså om det er NNR eller de danske myndigheder. Men det er jo i og for sig også underordnet. Man må måske bare erkende, at folkesundhed ikke er eneste punkt på dagsordnen, når der skal laves kostråd. Så du udsendelsen om fedmeepidemi på DR2 i går? Også skræmmende og højst relevant!

      Svar
      • Jeg elsker dig også, Henriette.
        Den så jeg heldigvis, Jane, for første gang – og er helt sikkert med igen på søndag. Juhu for relevant videnskabsdokumentar – hvornår mon de danske sundhedsmyndigheder lytter…?
        KH
        – frk. sveske

        Svar