I Norge er der smørkrise, og nordmændene har udsigt til julebag uden den gode smør. Her i Danmark har vi overflod af smør, og vi donerer derfor 4000 pakker smør til vores gode nabo. Se hele indslaget her. Forleden kunne man ellers læse, at Thise og en række andre mejerier takkede nej til at sende smør til Norge, som ellers for en kort periode har fjernet den told på udenlandsk smør på hele 25 kr pr. kilo for at beskytte det norske marked mod udenlandsk smør. Thise udtaler desuden, at de ikke har noget smør i overskud, fordi de i forvejen sender ekstra smør til både Sverige og Finland. Læs mere her.
Tilbage står så bare spørgsmålet: Hvorfor løber Sverige, Norge og Finland tør for smør, mens de danske supermarkedshylder bugner af smør?
Den lader vi lige stå et øjeblik…
Artiklen her foreslår, at det er LCHF/lavkarbo bølgen, der tømmer de norske og svenske hylder for smør. Og det synes jeg godt vores naboer kan være stolte af.
Men hvorfor er det så meget anderledes i Danmark? Hvorfor vil danskerne hellere bage med den usle fabriksproducerede margarine end med den gode smør? Det her handler jo ikke længere om fedtforskrækkelse, det handler om kvalitet. Kan det passe, at danskerne har en anden holdning til madkvalitet end vores nordiske naboer? Eller er det et spørgsmål om pris? Eller er det angsten for det mættede fedt, der får danskerne til at fare efter plantemargarinen, da den jo er mere “naturlig”? “Produceret af vegetabilske olier” Aaarh hva’? Jeg forstår det faktisk ikke. Hvad tror I?
Historikeren kommer lige her ;
Margarines storhed kom under 1 verdenskrig
I lange perioder var det faktisk forbudt i Canada
men selv de, løftede forbudet udner 1 verdenskrig.
Men M har rødder tilbage i 1850erne og blev især introduceret på det amerikanske marked efter 1900 tallet.
I 1930 spiste man i USA kun 2 pund margarine men hele 18 pund smør.
Omkring 2000 8 pund margarine og bare 5 pund smør….
ret tankevækkende ikke???
I dk startede produktionen i 1883 men det var især i 1920erne og 30erne at forbruget steg. Det var i starten dog ikke pga sundhed men mere fordi det var billigt.Om I mit husholdnings leksikon står der at hvis man giver sine børn margaine frem for smør SKAL de ha sødmælk og levertran :)
I 1970erne kom så argumentet med sundhed…. og der er vi lige vildledte…
Vores totale fedtforbrug er faldet ganske drastisk siden 1985 ( hvor det allerede var lavere end før 1970erne
I 1985 spiste hver dansker ca. 80 gram fedtstoffer om dagen, og ifølge DTU Fødevareinstituttet er det tal faldet til 34 gram dagligt i dag.
Men hvor smør og margarine har tabt markedsandele har andre typer fedtstof taget over.
F.eks. har salget af olivenolie haft en vækst på næsten 40 pct.
Rapsoliehar nu 16 pct. af markedet mod godt 3 pct. for bare fem år siden.
Tal fra Politiken…
Du er så god. Henriette! Og jeg er imponeret over, at du har et husholdningsleksikon. Og at et sådant findes ;-)
Har arvet det fra min oldemor- udgivelseår 1944 mener jeg
-og det er faktisk forbløffende fornuftigt :)
For mange år siden læste jeg en avisartikel, hvor Camilla Plum udtalte sig om margarine. Siden dengang har jeg kun følt afsky for den dér hårde, klamme fedttype, som efter fru Plums udtalelse var et erstatningsprodukt, man opfandt under krigen (vist 2. verdenskrig), og som burde have været gemt og glemt derefter. Men desværre – det er jo et billigt produkt, og det har så af den årsag holdt sig i live siden. Jeg har dog periodevist haft den flydende Becel til at stege i, men er efterhånden “vænnet fra”.
Jane, jeg følger din blog løbende, og lader mig inspirere. ER dog ikke selv på LCHF, og har nok heller ikke tænkt mig at komme det, men jeg går sådan lidt og tager tilløb til at afstå fra gluten, kornprodukter OG sukker, og hér kan jeg virkelig bruge inspirationen fra bloggen.
Hej Mia
Tak for din kommentar. Det lyder rigtigt at margarine er et erstatningsprodukt, man har opfundet i en periode, hvor den ægte vare ikke var tilgængelig.
Jeg er rigtig glad for at høre, at du føler dig inspireret. Selvom du ikke kaster dig hovedkulds ud i striks LCHF, er jeg sikker på, at du vil kunne mærke en positiv forandring ved at skære ned for kulhydraterne (helst dem fra korn og sukker). Men husk dog at øg lidt på fedtmængden samtidigt, så du slipper for den energiløshed, man godt kan føle, når man skærer ned for kulhydraterne.
Og det der med at afstå fra sukker? Det er altså ikke lige min kernekompetence i øjeblikket, så det kommer jeg nok til at skrive en del om i den kommende tid ;-)
Uvidendehed tror jeg også . Faldt lige over det her http://wap.tv2.dk/nyhederne_artikel.xml?id=46496151 hjælp ikke godt nyt når man er på lchf og bruger meget fløde
Flødebrist i Danmark. Arlas pressechef maner til ro på Twitter ;-)
Uvidenhed – uvidenhed- -nærrighed.
Jeg skrev på et tidspunkt en artikel
http://fede-tider.blogspot.com/2009/09/smr.html
om becel kontra smør-og printede den ud til køkkenet på min tidligere arbejdsplads. De anede ikke at det var et problem…..
smør;
(økologisk) fløde, syrnet med mælkesyrekultur og salt.
Lätta;
Vand, vegetabilsk fedtstof, vegetabilsk olie, tykmælk, fortykningsmiddel (E1412 tapiokabaseret), salt (1,5%), emulgator (sojalecithin, E 471 af vegetabilske spisefedtsyrer), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma, vitaminer (vitamin A, vitamin D).
Becel Smørbart fedtstof 38%;
Vand, vegetabilsk olie 33%, vegetabilsk fedtstof, modificeret stivelse, salt (0,9%), emulgator (sojalecithin, E 471 af vegetabilske fedtsyrer, sojalecithin), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma, surhedsregulerende middel (citronsyre), A- og D- vitaminer.
Klamme billige olier gjort faste med shjove ting- tilsat kunstige vitaminer,smagsstoffer og konservering.
Jeg bliver stik tosset når jeg ser opskrifter der skriver smør ELLER margarine.
Margarine er ikke =smør
Alm husholdningsmargarine indeholder samme mængde fedt- men bare crappy fedt
Jeg tror, I har ret, Henriette og Anne. Uvidenhed og nærrighed. Sørgeligt, egentligt.
Og tak for næringsdeklarationen på Lätta. Jeg overraskes gang på gang over, hvor ulækkert det er. Ligesom de der flødeerstatninger fra Milda. Yrk! Det er som at læse en kemibog ;-)
Jeg tror, at det som altid handler om størst mulig kvantitet til lavest mulige pris.
Margarine er billigt, og producenterne fik allerede for et par generationer siden bildt de danske husmødre ind, at det var en lødig (og sund!) erstatning for smør.
Derfor laver vi danskere stadig mad som under krigen: Med erstatningsprodukter og en helt forskruet opfattelse af, hvad råvarer må koste.
Jeg er ikke i tvivl: danskerne bager med det der ulækre flydende margarine.. Fordi de er bange for fedt. Har endda set det brugt i madlavning i stedet for olivenolie, fordi “olivenolie indeholder for meget fedt”. SUK!
Jeg troede egentlig, margarine indeholdt lige så meget fedt som smør/olie. Er de pumpet med vand eller hvad? Og yrk, det der flydende stads er så fælt. Det er stadiet før plastik…