Kender du den populære Crispy Chili Olie? En nærmest kult-agtig chiliolie, som har sit særpræg ved at have sprøde løg i. Helt utroligt lækker! Her får du min opskrift på crispy chili oil, som har den fordel, at den er lavet med en sund olie (olivenolie) og at det meste af olien er bevaret sund og ikke brugt til frittering. Du får altså en lækker og sund smagsgiver til din mad.

Crispy Chili Olie
Føj til favoritter Føj til favoritter Print PinIngredienser
- 3 rød chili
- 4 fed hvidløg
- 80 g skalotteløg
- 2 spsk chiliflager
- ½ tsk røget paprika
- 1 spsk sojasauce eller glutenfri tamari
- 1 spsk sødning
- 2 tsk salt måske mere – smag til
- ¼ tsk kanel
- 1 spsk koncentreret tomatpuré
- 3 dl olivenolie
Sådan gør du
- Halver chili, fjern kernerne og hak kødet fint.
- Hak hvidløg og skalotteløg fint.
- Opvarm 0,5 dl olivenolie på en pande og steg chili, hvidløg og løg heri. Steg dem i ca. 10 minutter, så de fritteres og bliver lidt mørke i kanterne.
- Tag dem af panden og lad dem dryppe af og afkøle på et stykke køkkenrulle. Det er her, de bliver sprøde.
- Hæld resten af ingredienserne, minus olien, i et opbevaringsglas.
- Hæld de sprøde og afkølede løg-chili-blanding over og top glasset med olie. Rør det hele godt sammen og lad olien stå og trække mindst et døgn, før den spises. Put ekstra salt eller soja i, hvis du synes, den trænger til lidt smagsforstærkning.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Dine egne noter
Energiberegning
PR. GLASVariant af shawarmaolien
Crispy chili olie er nærmest en variant af min populære opskrift på shawarmachili, som jeg har lavet cirka tusinde gange. Men en læser tippede mig om denne crispy chili oil, som jeg – ærligt – aldrig havde hørt om. Det var en stor fejl, kunne jeg hurtigt forstå, og efter jeg har lavet denne opskrift, har jeg konstant puttet den på min mad. Den smager seriøst SÅ GODT.
Crispy Chili Olie med olivenolie
Jeg er lidt kræsen med mine fedtkilder og det er ikke alle typer fedt, jeg vil spise. Det udelukker stort set alle købeprodukter og derfor har jeg også lavet min egen crispy chiliolie. Et kompromis er, at jeg har fritteret løg, hvidløg og chili i olivenolien, men i stedet for at frittere i den fulde mængde, gjorde jeg det med en lille del og blandede det efterfølgende med den uopvarmede olivenolie. Crispy chili oil på den sunde måde. Ja, ja, vi har alle vores særheder, ikke?
Hvad bruger man Crispy Chili olie til?
Dette kommer hurtigt til at give sig selv, for straks efter du har lavet den, begynder du spontant at putte den på al din mad. Den finder vej til dine spejlæg om morgenen, til dinsalat til frokost og til det kød, du spiser til aftensmad. Så godt smager den.
Lao Gan Ma Crispy Chili olie
Crispy Chili olie er en kinesisk opfindelse og den oprindelige chiliolie er fra mærket Lao Gan Ma, som “gammel gudmor” eller mere frit “gammel tante”. Navnet henviser angiveligt til Tao Huabi, som er kvinden, der grundlagde mærket. Hun blev kendt som “Lao Gan Ma” blandt de lokale, fordi hun lavede så populær og velsmagende chiliolie, at folk nærmest betragtede hende som en slags mad-gudmor. 🌶️
Således oplyst, ikke?
Jeg prøvede købe-chilien for første gang sidste år, og har efterfølgende puttet den på nærmest alt der skal smage af lidt – vi laver fælles bestillinger på mit arbejde til en Asien webshop, og jeg har introduceret den til flere derude, så sidste gang kom der 5 kg bare af crispy chili :-)
Jeg har ikke prøvet at lave den selv endnu – men jeg har gjort købeversionen en lille smule sundere ved at sigte den overskydende sojabønneolie fra (for den er jeg heller ikke alt for glad for) og toppe op med en meget mild ekstra jomfru olivenolie. Jeg ved godt at løgene stadig er stegt i sojaolien, men jeg bilder mig ind det trods alt gør den en lille smule sundere.
Nu har jeg set flere bloggere/kokke mv. der laver den selv, og det jeg er mest nysgerrig efter – forbliver løgene også sprøde i den hjemmelavede version, selvom de ligger i olien?
Jeg tror ikke at olietypen har betydning for om løgene forbliver sprøde. Sprødhed + olie giver mindre sprødhed end uden olie. Men jo ‘sprødere’ du har lavet løgene, jo sprødere føles de i den færdige olie. I min første portion brændte jeg løgene lidt på ved en fejl. Det gav mere sprødhed i det færdige produkt end når jeg ikke gjorde.