Coq au vin, den klassiske franske ret med hønsekød, løg, perleløg og rødvin, smager jo simpelthen pragtfuldt.
Dette er så mig, der (igen) flasher min frankofili med den lækre og populære franske klassiker. Kylling (eller høne/hane, hvis det skal være rigtigt) simretilberedt i rødvin (bruger du hvidvin, hedder det coq au blanc – eller coq au vin blanc).
Det giver lækkert mørt kød og en dejlig kraftig simresovs. Serveret med en god mos, fx af blomkål, er det altså et virkelig lækkert måltid, der både kan gå til hverdag og til gæster.
Ingredienser
- 1 hel hel kylling eller hane eller 1 kg hele kyllingelår
- 150 g bacon
- 1 løg finthakket
- 3 fed hvidløg finthakket
- 250 g svampe skåret i kvarte
- 750 ml rødvin
- 4 dl kyllingebouillon/hønsebouillon eller din hjemmelavede kyllingebouillon
- frisk timian
- 2 laurbær
- 150 g perleløg (fra frost eller glas)
- salt og friskkværnet peber
- maizena til jævning, kan udelades
- smør til stegning
- evt. en smule sødning
Sådan gør du
- Parter kyllingen i ca 8 stykker og brun stykkerne på alle flader, så skindet bliver godt gyldent, læg til side
- Skær baconen i tern og steg dem gyldne i en en stor gryde, læg til side.
- Steg svampene gyldne i lidt smør og læg til side med de andre ting.
- Svits løg og hvidløg i lidt smør, uden at de tager farve.
- Kom kyllingen ned i gryden igen og hæld rødvin og hønsefond på.
- Kom et par stilke timian og persille ved og laurbærblade.
- Varm det op til kogepunktet og lad derefter retten simre i ca. 1 time, til kyllingen er mør
- Svits perleløg i lidt smør på en pande til de er gyldne og kom dem i gryden sammen med svampe og bacon og lad det simre med de sidste 30 minutter.
- Smag til med salt, peber og evt en smule sødning.
- Jævn saucen med lidt maizena, arrowroot eller andet, hvis du er ok med en smule ekstra kulhydrater i den gode sovs’ tjeneste.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Coq au vin – skønneste simremad
Til hverdag synes jeg måske denne ret er en anelse mere tidskrævende, end hvad jeg normalt bruger på at lave mad. Men det er mest i starten. Når først den er på plads i gryden, passer den sig selv.
Og måske er den brun at se på, men nu er det jo ikke altid udseendet, der tæller. Til gengæld kan jeg love dig, at den kommer til at dufte i hele huset.
Server coq au vin med en lækker blomkålsmos – fx en af disse tre.
Fransk simremad
De franske klassikere er jo klassikere af en grund og det er jo ikke uden grund at det franske køkken er verdenskendt. De har bare styr på det med smagen.
Det gode for os, der spiser Low Carb, er at de er supernemme at gøre Low Carb også. Ofte kræver det ikke andet end at overveje om man vil jævne sovsen med lidt stivelse og så ligger kulhydraterne ellers i tilbehøret. Så bytter vi kartofler til grøntsager, bliver retten helt automatisk Low Carb.
Elsker coq au vin! Jeg har vært lidt bange for at bruge vin i mad, da jeg forestiller mig at der er meget sukker i vin? Kan der stadig være low-carb selv om man bruger vin?