Clafoutis er en klassisk fransk dessertkage eller tærte med frugt eller bær. Typisk laves den med kirsebær og er en klassisk sommerkage, men min opskrift er lavet med blåbær. Du kan nemlig bruge lige præcis de bær eller frugter, du foretrækker og på den måde kan du spise den hele året.
Clafoutis med mandelmel
Min opskrift på clafoutis er lavet med mandelmel i stedet for hvedemel, og det giver jo en kage, som både er glutenfri og Low Carb sammenlignet med en clafoutis-kage bagt med hvedemel.
Denne fine franske kage bages ofte i små forme eller ramekiner. Jeg har brugt lidt forskelligt, som du kan se.
Læs om de mange variationsmuligheder under opskriften.
Udstyr
- 4 ramekiner eller små ovnfaste skåle
Ingredienser
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 170 grader.
- Smør en form på ca. 20 cm i diameter eller fire små forme med smør og drys evt. med lidt Sukrin i bunden.
- Fordel blåbærrene i formen(e), så de ligger rimelig tæt.
- Smelt smørret.
- Pisk alle ingredienserne godt sammen og hæld dejen i formen.
- Sæt formen i ovnen og bag i 30-45 minutter, til kagen er gennembagt.
- Drys evt. med lidt sukrinmelis inden servering og server fx med en klat flødeskum eller vaniljeis.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Sukkerfri, glutenfri og Low Carb
Min opskrift på clafoutis er jo både sukkerfri, glutenfri og Low Carb. Er disse ting ikke vigtige for dig, kan du sagtens lave kagen på helt almindelig vis. Så bytter du bare Sukrin med almindelig sukker og mandelmel med hvedemel.
Frugt og bær i sæson
Jeg har brugt blåbær fra frost. Når bær er i sæson kan du dog sagtens også bruge friske bær fx fra haven. Hindbær er så lækkert også. Det samme gælder for æbler, rabarber, blommer eller pærer. Du kan se hvornår hvilke frugter og bær der er i sæson lige her.
Faktisk kan du også godt tilføje fx mandler eller hasselnødder. Clafoutis kan altså fuldstændig tilpasses sæsonen samt dine smagsløg eller forådskammer.
Ser super lækre ud og virker til at være nemme at lave, glæder mig til at prøve at lave dem senere i dag. :o)
Kan man lave dem på forhånd og fryse dem ned mon? Og skal de være lune når man serverer dem eller er de bedst kolde?
Begge dele kan fungere. Til gæster ville jeg lade dem være lune, dvs. enten friskbagte og afkølede eller lunet lidt op fra dagen før.
Tusind tak for hurtigt svar, det må afprøves