Citronmåne på Low Carb-måden her toppet med ostrecreme – eller creme cheese frosting, om man vil. Måske lidt utraditionelt men virkelig lækkert.
Selvom den klassiske citronmåne er en noget syntetisk oplevelse, er det stadig en klassiker. Smagen af mandel, citron og ikke mindst flødeosten, kan bare noget helt særligt.
Udstyr
Ingredienser
Bund
- 125 g blødt smør
- 80 g sødning fx Sukrin Gold
- 1 tsk vaniljepulver
- 3 stk øko-citron skallen
- 4 æg delt i blomme og hvide
- 250 g mandelmel (ikke den fedtreducerede)
- 10 g fiberhusk
- 250 g ricotta
Ostecreme
- 150 g flødeost naturel
- 75 g blødt smør
- 50 g sødning fx SukrinMelis
- 1 øko-citron saft og skal herfra
Sådan gør du
Citronmåne
- Opvarm ovnen til 160 grader varmluft.
- Pisk smør med sødning, vanilje og citronskal i en skål.
- Tilsæt blommerne lidt efter lidt og pisk godt.
- Tilsæt mandelmel og fiberhusk og pisk det godt ind i dejen.
- Vend ricotta i dejen.
- Pisk hviderne stive og vend dem i dejen lidt efter lidt.
- Smør en springform(ca. 20 cm) med smør og fordel dejen deri. Glat evt. overfladen med en dejskraber.
- Bag kagen i ca. 45-50 minutter, til kagen er gennembagt i midten. Læg evt. et stykke stanniol over, hvis du synes, at kagen bliver for mørk i kanterne, imens den stadig er ubagt i midten.
- Lad kagen køle helt af.
Ostecreme
- Pisk smørret godt sammen med sødningen.
- Tilsæt flødeost, citronsaft og citronskal og pisk til du har en homogen masse. Smag til og juster evt. med mere sødning eller mere syre.
- Fordel toppingen på kagen og pynt evt. med lidt citronskal.
- Kagen smager bedst og har bedst konsistens ved stuetemperatur men kan fint holde sig lækker på køl i flere dage. Men tag den gerne ud lidt inden servering.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Citronmåne – dejlig påskekage
Den svampede og syrlige citronmåne med ostecreme er også et godt bud på en lækker påskekage. Den er så fin med dens naturlige gule farve og citronskal på toppen. Faktisk kunne man også sagtens bage to citronmåner og lægge dem sammen med ekstra ostecreme, til en fin høj påskekage.
Andre gode påskekager kunne også være appelsin-mandel-kagen eller gulerodskagen med flødeosttopping.
Sukkerfri citronmåne
Ligesom julen er fyldt med chokolade og søde sager, er påsken også kendt for at være en højtid fyldt med fristelser. Men heldigvis også med masser af god mad.
Citronmånen her er sukkerfri men som du ved, har jeg det næsten lige så stramt med sødemidlerne, som jeg har med sukker. Ønsker du ikke at bruge sødemidler, kan de erstattes af almindelig sukker og flormelis. Start med 1:1 og smag til. Mine kager er generelt ikke søde, så er du mere til ‘almindelig sød kage’, vil du nok gerne putte lidt mere i.
Low Carb påskefrokost
Hvis du har brug for inspiration til en Low Carb påskefrokost, kan du læse mit indlæg med inspiration til påskebordet. Der har jeg samlet en masse påskeopskrifter og bud på helt klassisk påskemad til påskebordet.
Hvis du har spist dig mæt i lækker påskemad, er der nemlig stor sandsynlighed for, at du har nemmere ved at takke nej og føle dig fristet til (eller spise for meget af) påskedesserten. Eller at overkonsumere chokolade påskeæg. Jeg taler af erfaring…
For selvfølgelig heller ingen påske uden påskeæg. Jeg har tidligere lavet disse Påskeæg med sukkerfri marcipan og nougat og Chokoladeæg med saltkaramel. Dine gæster vil helt sikkert slet ikke opdage, at det hele er lavet helt uden sukker!
Kære Jane:-)
Jeg har netop fået denne kage i ovnen, så jeg burde egentlig vente med at skrive, men engang imellem udelader du bagepulver fra dine kager og det undrer mig altid helt vildt, for jeg tænker, at det jo bare gør dem mere luftige og svampede?
I chokoladekagen, hvor man jo kan bage den, så den er delvist ubagt giver det dog god mening, men du har jo sikkert en forklaring? Og den er jeg meget nysgerrig på;-)
Og bare et lille tip/ide, chokoladekagen med kokostopping ovenpå, den bage vi med under halvdelen af mandelmelet og netop bagepulver og så bliver kagen langt mere luftig og mere “alm” i konsistensen, så det har vi lavet fast om på nu…
Det kommer måske til at lyde lidt kritisk og det er det slet ikke, jeg er kæmpe fan af dine opskrifter og jeg tror ikke at der går en uge uden at vi bruger bare en af dem, lige her undrer jeg mig bare:-)
Rigtig god påske til dig og dine!
BH
Mette
Hvor dejligt med tip, tak. Jeg bager jo så sjældent så jeg er nok i virkeligheden slet ikke den rette at spørge. Bagepulver glemmer jeg for det meste og jeg synes ikke at det gør den store forskel. Men det gør du, kan jeg høre og det har du nok mere erfaring med end mig😅
Hej Mette
Hvor meget bagepulver bruger du i chokoladekagen og hvor meget mindre mandelmel bruger du? Og et sidste spørgsmål: har du siden bagt citronmånen med bagepulver og hvis ja, hvor meget bruger du og er der andet du har ændret på opskriften? :-) Rikke
Hej Rikke 🙂 Jeg brugte ikke bagepulver i citronmånen, den første gang følger jeg ofte opskriften helt præcist! I forhold til chokoladekagen, så brugte jeg en tsk med lidt top og kun er en tredjedel af mandelmelet…. Håber at det bliver godt 😉
Tak, Mette! Så vil jeg prøve din version. Synes tit lowcarb kager bliver så tunge.
;-) Rikke
Hej Jane
Skal den opbevares i køleskab og hvor lang tid kan den holde ca
Hilsen kate
Godt spørgsmål, jeg opbevarer faktisk altid mine i køleskab. De holder en 3-4 dage i hvert fald, vil jeg tro.
Hej☺️
Jeg har en søn der ikke tåler Laktose, tænker du der kunne være et alternativ for Ricotta? da dette er høj på laktose☺️
Mvh Zennie
Jeg tror du fint vil kunne bruge et hvilket som helst laktosefrit mejeriprodukt. Flødeost naturel, yoghurt naturel, måske cremefraiche..
Kagen er bare så god. 2 gang jeg bager den. Jeg pakker små stykker med glasuren og det hele til fryseren så der engang imellem kan komme et stykke ud når det er fortjent 😂😊
Kagen er lige sat i ovnen og glæder mig til at smage!
Tåler kagen at komme i fryseren? Så kunne jeg jo gemme halvdelen til påskedagene 😋🐣
Ja det kan den sagtens. Jeg har godt nok ikke prøvet med frostingen men nok ikke det går. Jeg fryser vitterligt alt muligt :))
Hej Jane ..kan man undlade fiberhusk eller bruge pofiber i stedet ..?
Ja men jeg synes, den bliver bedst med fiberhusk. Jeg har prøvet alle varianter af fibre og synes, resultatet bliver bedst der.
Hej Jane
Kan man ikke bare bruge loppefrøskaller? Det er fiberhusk jo også, det er jo bare et mærke 😃
Vh Jane
Jo du kan altid veksle de to. Fiberhusk er pulveriserede loppefrøskaller, så de suger mere væske. Bruger du de ‘grove’ loppefrøskaller, plejer det at passe med at cirka fordoble mængden.
Okay, ved du om loppefrøskaller fra urtekram er det “samme”? 🤗
Loppefrøskaller fra Urtekram er de grove loppefrøskaller. Det er dem, jeg tit køber. Det er ikke det samme som fiberhusk (som er pulveriserede).
Okay, det lyder godt 😃 så jeg skal bare fordoble mængden? 🫣🤗
Yes lige netop👍🏼
Mange tak for svar 🥰🙏🏻
Hej Jane, det fremgår ikke i opskriften hvornår de 10 g FiberHusk skal i bunden? Jeg står og er i gang med kagen, og det dufter himmelsk allerede 😍
Nå for pokker, godt spottet. Jeg har straks skrevet det ind sammen med mandelmelet :)
Hej
Er det alene skal af de 3 citroner det skal bruges til bunden ?
Mvh Anja Staal.
Hov for pokker, ja, det er. Jeg har straks rettet det i opskriften❤️
Perfekt. Tak. (:-)
Ej hvor er det en god ide:-) Jeg glæde mig helt vildt til at bage og smage;-) Rigtig god påske til dig og dine, når vi når så langt! KH Mette