Chufa opskrifter: Søde chufa med kanel og chufa-mælk


Chufa, hvad er nu det? Måske kan du huske, at jeg sidste år bagte med chufa-mel. Det blev til disse græskarfladbrød og det blev mit eneste forsøg. Jeg kunne ikke helt forenige mig med chufas søde smag, og det høje fiberindhold i melet gjorde mit bagværk underligt tørt.

Chufa - hvad er det, og hvad kan de bruges til? Her får du opskriften på søde ristede chufa med kanel og lækker chufa-mælk. --> Madbanditten.dk

Søde chufa med kanel og chufa-mælk

Føj til favoritter Udskriv Pin
8 dl
|
1 day

Equipment

Ingredienser

Søde chufa med kanel

Chufa-mælk

Sådan gør du

Chufa med kanel

 • Udblød Chufa i vand i 24-48 timer, alt efter hvor bløde, du vil have dem. Jeg kan godt lide, der er bid i dem og lader dem som regel ligge i 24 timer.
 • Hæld udblødningsvandet fra og skyl dem godt. Tør dem i et rent viskestykke.
 • Spred dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir, drys dem med kanel og tør dem i ovnen ved lav temperatur eller i dehydratoren (mine fik ca. 10 timer ved 57 grader i dehydrator).

Chufa-mælk

 • Blend alle ingredienser sammen i en blender.
 • Si pulpen fra og hæld den hvide mælk på flaske. Den vil dog stadig have lidt bundfald. For en klarere "mælk", kan du si den flere gange eller hælde den igennem et ostelærred.
 • Chufa-mælk kan bruges, hvor du ellers ville bruge andre typer plantemælk.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Hvad er Chufa?

Chufa kaldes også jordmandel eller tigernød. Tigernød lyder klart sejest, hvis du spørger mig. Det er dog ikke en nød men en knold og kan derfor tåles af de fleste og fx af nøddeallergikere, som jo ikke kan bruge nøddebaserede opskrifter. Den er også glutenfri og mælkefri men det siger måske næsten sig selv.

Chufa udmærker sig desuden ved at have en fin fedtsyresammensætning, der ligner olivenolies lidt, med højt indhold af enkeltumættet fedt.

Højt indhold af resistent stivelse

En anden spændende ting ved Chufa er, at den har et virkelig højt indhold af resistent stivelse.

Kan du huske, vi talte om forleden, hvordan resistent stivelse er stivelse, som passerer ufordøjet igennem fordøjelsessystemet helt ned til tyktarmen, hvor den fungerer som føde for mavetarmbakterierne.

Læs mere om det her: Hvad er resistent stivelse?

Præcis hvor meget af stivelsen der er resistent, har jeg dog ikke kunne finde nogle tal for men husk at resistent stivelse bør introduceres langsomt, da det ellers giver luft i maven og oppustethed.

De har en sød smag, lidt henad kokos eller vanilje. Jeg har lavet to opskrifter med dem her. Først søde chufa-snack med kanel. De smager virkelig sødt. Vi bruger dem som snack og ungerne drysser dem også på deres græske yoghurt med nøddemysli.

Hvor køber man chufa?

Chufa fås i enkelte helsekostbutikker fx her (reklamelink).

Når du tørrer dem får du nogle små sprøde knolde, du kan spise som snack eller som du kan drysse på yoghurt. Men du kan faktisk også godt springe tørringen over og bare spise dem udblødte.

Chufa-mælk kan bruges, hvor du ellers ville bruge andre typer plantemælk.

Chufa - hvad er det, og hvad kan de bruges til? Her får du opskriften på søde ristede chufa med kanel og lækker chufa-mælk. --> Madbanditten.dk
Opskrift på lækker chufa-mælk. Læs mere om Chufa her_ Madbanditten.dk

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

14 kommentarer til “Chufa opskrifter: Søde chufa med kanel og chufa-mælk”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Har lige modtaget en pose her til morgen, og der er allerede sat en portion til opblødning i køleskabet:)
  Hvor lang tid skal de tørre i ovnen ca.?

  Svar
  • Jeg har kun prøvet at tørre dem i dehydratoren, så bare prøv dig frem. Jeg tror ikke, det kommer sig så nøje. Faktisk er jeg, siden jeg skrev dette indlæg, begyndt at springe tørringen over. Jeg udbløder en lille håndfuld i blød i ca. 24 timer i køleskabet og så spiser jeg dem “våde” næste dag. Herefter sætter jeg en ny lille håndfuld i blød. Jeg spiser dem som de er eller oven på chiagrød/græsk yoghurt. De smager dejligt sådan også :)

   Svar
 2. Har set at man kan købe Chufamel, og man siger det kan bruges sammen eller helt erstatte hvedemel.

  Kulhydrat indholdet er jo omkring 33 gram pr. 100 gram. Men dethar selve nødden jo også, men kan godt spises på LCHF. Så vil høre om melet også kan indtages uden det giver problemer?

  På forhånd tak for en spænderne side.

  Svar
  • Jeg har ikke så meget erfaring endnu med at bruge chufamel. Den erfaring jeg har siger, at melet er meget sødt og giver et ret tørt brød. Jeg tror ikke jeg ville lade det stå alene som erstatning for fx hvedemel. Men hvis du vil lave Low Carb pandekager fx, tror jeg, chufamel kunne være fint at tilsætte. Generelt bruger man jo væsentligt mindre mængder mel, når man bager på denne måde end ved traditionelle opskrifter.
   Mht til kulhydratindholdet, så ved at at chufa er en glimrende kilde til resistent stivelse (dvs. at en del af kulhydraterne ikke optages men passerer ufordøjet igennem fordøjelsessystemet ned til tyktarmen) men om det gælder chufamel og i så fald hvor meget af det, det drejer sig om, har jeg ikke undersøgt.

   Svar
 3. Kunne du ikke eksperimentere lidt med at salte dem? Ligesom saltmandlerne? Tror helt sikkert den der lidt søde, kokosagtige smag ville være perfekt sammen med en omgang salt :-D Eller hvad med chilli? Uhmmmm…. Bliver helt lækkersulten :-D

  Svar
 4. Har du fundet en eller anden spændende anvendelse for den frasiede pulp, når du har lavet horchata af de udblødte chufas? Lækkert i øvrigt, at man nu kan købe chufas i Danmark.

  Svar
  • De kan ikke spises som de er. De skal udblødes (ligesom bønner også skal det fx). Om man tørrer dem efterfølgende eller ej, kan man selv vælge. Tørringen gør dem “sprøde” og øger holdbarheden :)

   Svar
 5. Lyder spændende. Har set at kcal er 433 for melet (ved ikke lige om det er det samme for nødder). Må vel bliver reduceret da de suger vand ved udblødning? Er også i tvivl om hvorvidt der i kcal er korrigeret for det høje indhold af fibre som nogle producenter tæller med i kcal regnskabet og andre gør ikke.

  Svar