Carnivore diæten


Hvad er Carnivore Diet?

The Carnivore Diet er en eliminationsdiæt, hvor man kun spiser ting fra dyreriget. En slags omvendt veganisme, kan vi kalde det. Hvor veganere kun spiser ting fra planteriget, spiser Carnivorer kun ting fra dyreriget, dvs. primært kød.

Carnivore kaldes også Zero Carb (ZC) eller Plant Free Diet eller All Meat Diet. Eller på dansk: kød-diæten.

Carnivore er Low Carb/Keto i alleryderste instans. Men faktisk er kulhydraterne slet ikke i centrum her. I centrum er i stedet at eliminere alle madvarer, der kommer fra planteriget.

Carnivore, hvor skørt det end lyder, trender helt vildt i udlandet, og jeg begynder også at høre fra de første danske carnivorer i kommentarfeltet her på bloggen.

Lad os derfor prøve at lave et lille overblik over denne måde at spise på.

Hvad betyder carnivor?

Carnivor betyder kødæder. Et dyr, der spiser kød.

Mennesket er som art omnivor, dvs. at vi kan spise både planter og dyr. Rovdyr som løver, tigre og andre kattedyr er rene carnivorer.

Sådan i teknisk forstand diskuterer man i hvor stor grad, et dyr skal spise kød for at være carnivor, og man kalder det ‘fakultativ carnivor’, hvis man primært spiser kød men også en lillesmule planter. Jeg foretrækker at holde definitionen at carnivore er 100% mad fra dyreriget, hvor mad fra dyreriget + lidt planter er Keto.

Så det vigtige i denne sammenhæng er for mig, at vi her forstår carnivor, som en, der kun spiser kød/animalske produkter og ingen planter. Carnivore er altså en ren køddiæt uden planter.

Hvad spiser man på Carnivore Diet?

Man spiser kød. Eat Meat – Drink Water. Og på den måde er det måske den enkleste diæt, der findes.

Nogle carnivores spiser æg og en smule mælkeprodukt også, fx fuldfed fløde og ost, men 99% af kosten består af kød, salt og vand. Dvs. primært oksekød, svinekød, lam, fisk, skaldyr, vildt, indmad, and, kylling osv.

Det anbefales at vælge fede udskæringer for at undgå ‘rabbit starvation’ (en sygdom, der opstår, hvis man prøver at hente for stor en andel af sin energi i protein fremfor kulhydrat eller fedt).

Forarbejdet kød (bacon, pølser, charcuterie) holdes på et minimum eller undgås helt.

Ingen krydderier, marinader, sukkererstatninger. Vand er eneste anbefalede drikkevare.

Nogle Carnivorer drikker kaffe, selvom det teknisk set kommer fra en plante.

Hvor meget må man spise på Carnivore Diæten?

Carnivore diæten er en Ad Libitum diæt, hvilket betyder, at du må spise så meget kød, du vil, så tit du vil. Der er ingen regler for mængder eller for hvornår på dagen, du bør spise. Er du sulten, tilbereder du noget kød og spiser det.

Det anbefales faktisk at spise mere, end du normalt ville eller at spise til den tunge side af mætheden.

I stedet for at spise til 80% mæthed, som det ofte anbefales i mange sundhedskure, er det her bedre, at du spiser til 110% mæthed. Hellere spise for meget end for lidt. Det gælder især i starten.

Da kosten primært består af kød, kommer selvreguleringsmekanismen hurtigt i spil. Kroppen har en fin appetitregulering, når proteinbehovet er mødt.

Carnivore Diæten er ikke en vægttabsdiæt, selvom vægttab eller fedtmindskning ofte er en effekt af diæten.

Hvorfor skulle man vælge så ekstrem en diæt?

Der kan være mange grunde til at prøve en diæt som Carnivore Diet. Mit gæt er, at desperation og nysgerrighed tæller for de fleste tilfælde.

Desperationen kommer ofte fra syge mennesker, som føler, de har prøvet alt uden at få et tilfredsstillende resultat.

Det er ofte folk med inflammatoriske sygdomme, mentale lidelser, tarmsygdomme, hudsygdomme og autoimmune sygdomme. Ofte har de været igennem hele spektret fra Low Carb og Keto med nogle resultater, men uden at det er blevet helt godt.

Og det skubber dem imod at give carnivor diæten en chance.

Der er også dem, som tiltrækkes af de uhyrligt mange positive anekdoter på internettet fra folk, der har fået utrolige resultater med diæten. Og ærligt, selv som en person, der vægter videnskab højt så er de historier efterhånden så mange, at de er svære at komme udenom.

Og nej, anekdoter og videnskabelige undersøgelser er ikke det samme, og carnivore diæten er pt. kun undersøgt i et enkelt studie uden kontrolgruppe, men man kan argumentere for, at mekanismerne er de samme som for ketogen diæt, som jo til gengæld er veldokumenteret.

Hvad med fibre – og fordøjelsen?

Fibre og fordøjelsen er netop en af grundene til, at nogle tiltrækkes til carnivor-diæten.

Som jeg skrev om i dette personlige indlæg, er vi nogle, der trives meget dårligt med fibre og som har det utroligt meget bedre på en fiberfattig kost.

Det, der er vigtigt at forstå med fibre, er, at fibre i en kontekst af en kulhydratrig kost er super gavnlige, da fibrene hjælper til at sænke hastigheden med hvilken kulhydraterne optages i blodet. Fuldkornsris er med de briller på et bedre valg end hvide ris.

Men det siger jo ingenting om det at spise ingen ris.

Har man en sart eller måske endda beskadiget tarm, kan det betyde, at fibre bliver som at køre et stykke sandpapir henover solbrændt hud. Vi kan hurtigt blive enige om, at huden ville hele hurtigere uden sandpapiret, ikke?

Når man spiser carnivore er fordøjelsen ofte helt normal (efter overgangsperioden). Mængden af ‘affald’, man skiller sig af med i toiletkummen er dog mindre, da kød optages i så stor grad, at der kun er få rester (hvorimod planter har et højt indhold af ikke-fordøjeligt materiale).

Fibre er også velkendt gavnlige som føde til vores tarmbakterier og om end dette felt er nyt, er det interessant at følge. Det er i den sammenhæng også relevant at spørge sig selv, hvad der sker, hvis man over en årrække spiser en fiberfri/fattig kost (uden kulhydrater).

Er grøntsager nu usunde og farlige?

At grøntsager skulle være usunde og farlige er ikke en holdning, jeg personligt abonnerer på.

Inden for diverse diæt-fællesskaber findes ofte forskellige narrativer eller diskurser, som man vedkender sig i det fælleskab. Inden for carnivore fællesskabet hedder det sig, at grøntsager først og fremmest er unødvendige og dernæst at de kan være kontraproduktive til godt helbred.

Mad fra planteriget indeholder nemlig såkaldte antinæringstoffer. Fytinsyre, oxalsyre og lektiner er eksempler på dette. De binder mineraler til sig, så optaget af dem mindskes. Planterne har angiveligt udviklet disse (gift)stoffer som beskyttelse mod rovdyr, da planterne ikke ejer den luksus, at de lige kan løbe væk.

At mad fra planteriget indeholder antinæringstoffer er sandt. At det skulle være et problem for mennesker i generelt perspektiv, tror jeg næppe. Mennesket har jo udviklet modstandsdygtighed over for disse ting, og jeg vil sige, at jeg altså ikke køber ind på planter-er-onde-diskursen.

At de kan give problemer hos nogle, kan dog fint være. Det gør de jo bl.a. hos mig selv i perioder.

Det kan dog være relevant at tale om antinæringstoffer i en kontekst af carnivore, når vi diskuterer anbefalede doser, vi skal have af de forskellige vitaminer, mineraler. Måske er den nødvendige mængde vitaminer/mineraler mindre, når vi ikke samtidig hæmmer optaget ved at indtage antinæringstoffer.

Jeg ved det ikke og forholder mig bare nysgerrigt til det.

Overgangsfasen – Keto flu (igen)?

Som ved overgangen til KETO, er der også en overgangsfase, hvor det kan føles, som at det hele bliver meget værre, inden det bliver bedre. Vi taler hovedpine, træthed, tunge ben, kvalme, diarré, forstoppelse, humørudfordringer osv.

Det skyldes nok en gang, at kroppen fratages kulhydraterne og skal vænnes til fedtforbrænding og her i højere grad også til at varetage kroppens glukosebehov via glukoneogenese (“udvinding af glukose fra protein og delvist fedt”), da kulhydratindtaget vil være langt under de krævede 20-30 g.

Mere vand, mere salt og mere mad/fedt er stadig vejen til at komme igennem den første tid. Og tid og tålmodighed.

Min egen erfaring med carnivore

I mange år efterhånden har jeg med al tydelighed mærket, at min største trigger ift. maveproblemer er fibre. Fibre fra korn, bønner, linser, grøntsager, frugt, you name it.

Men som jeg også beskrev HER, er det utroligt svært for mig at acceptere og finde fred med, hvorfor jeg jævnligt eksperimenterer med uhyre langsomt at øge mit fiberindtag (via grøntsager og frugt). Jeg har dog utroligt svært ved at finde den rette balance her.

Low Carb/LCHF/Keto har hjulpet mig utroligt meget i den sammenhæng, men jeg skal stadig være lidt opmærksom på ikke at spise for mange grøntsager.

Den variant af Keto, jeg spiser, er derfor ofte mere grøntsagsfattig end den, jeg fx taler for i mine bøger og her på bloggen.

IBS og carnivore diæten

Ved mit sidste seks uger lange IBS-udbrud, som faldt uheldigt sammen med en megt stressende periode, blev jeg til sidst så desperat, at jeg til sidst tog alle ting fra planteriget ud af min kost.

Fra den ene dag til den anden fik jeg fuldstændig ro i maven og min mave, som ellers havde form som en badebold, punkterede som en ballon til en børnefødselsdag.

Dag efter dag kunne jeg spise det ene måltid efter det andet og min mave forblev flad og glad.

Det var en kæmpe lettelse. Og det synliggjorde hvor meget energi og fokus, jeg faktisk retter mod min mave hele tiden. Det alene er jo super uhensigtmæssigt men virkelig svært at ændre, når velbefindendet er i bund.

Selv i perioder, jeg tidligere har markeret som ‘gode’, kunne jeg nu mærke, at  jeg hele tiden havde en føler ude. Jeg kunne aldrig vide, hvor længe det ville vare og ethvert måltid udgjorde en risiko for tilbagefald.

En lettelse af dimensioner ikke at bruge ressourcer på det.

Jeg oplevede en masse andre ting også, gode som knap så gode, som jeg kan komme ind på en anden dag.

Efter et par uger kunne jeg stille og roligt genintroducere kulhydrater/grøntsager.

Carnivore opskrifter

De fleste carnivores har ikke brug for opskrifter. De spiser jo bare kød og evt. lidt æg. Men er du nysgerrig på carnivore og vil du gerne have inspiration til at lave lækre opskrifter med madvarer fra dyreriget, har jeg samlet mine carnivore-egnede opskrifter her: Carnivore opskrifter.

Mine tanker (og tvivl) om Carnivore Diet

Jeg er på den ene side utroligt lettet over endelig at have et redskab i min værktøjskasse, jeg kan tage i brug efter behov. På den anden side er jeg også nervøs for, at jeg maler mig selv op i et hjørne.

Ved at udelade de ting, jeg reagerer negativt på, risikerer jeg (tror jeg) at ende med at tolerere dem endnu dårligere. Den tanke bryder jeg mig ikke om. For mig er målet altid at være i en situation mad- og livsstilsmæssigt, hvor mulighederne er flest.

Og det er derfor, jeg nævnte desperationen længere oppe.

I mange tilfælde tror jeg ikke, at valget om at læne sig mod en carnivor diæt er et frit valg. Det er en desperat handling, fordi man ikke orker en dag mere med hvilken elendighed, man nu måtte føle sig i.

Og så løser det ét problem men ikke nødvendigvis alle problemer. Og det er måske også ok. Måske behøver vi ikke have løsningen på alt hele tiden.

For mig fungerer det sådan, at jeg ser carnivor diæten som den ultimative eliminationsdiæt. Herfra kan man så eksperimentere sig frem til, hvad der kan fungere og hvad der ikke kan. Og det er sådan, jeg selv bruger den.

Carnivore KETO – Meat Based KETO

Min kost er af samme grund for meste rimelig kødtung. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg ellers skal spise. Og det er det, der giver mit optimal trivsel.

Det betyder ikke, at jeg nødvendigvis mener, at min version er den mest optimale. Jeg tror på, at trivsel er ekstremt individuelt. Mine KETO-bøger og mange opskrifter her på bloggen afspejler da også en mere grøntsagsrig kost end den, jeg selv spiser.

Og det er den kost, jeg har det allerbedst med at anbefale, det er en kost, jeg kan stå inde for og det er den kost, jeg bruger på mine online kurser med (i al beskedenhed) ret så imponerende resultat.

At starte der og eksperimentere sig frem til en personaliseret version, synes jeg altid bør være målet.

Carnivore diet - Hvad er carnivor diæten? Læs alt om carnivor på dansk her.

Disclaimer

Jeg har prøvet at holde ovenstående så neutralt som muligt, samtidig med at jeg beskriver min egen forsigtige brug af det som eliminationsdiæt.

Jeg vil gerne undlade at tage stilling til, hvorvidt en diæt som carnivor er realistisk, restriktiv, bæredygtig, sund, ufarlig etc. Det er ikke mit bord.  Jeg er ikke fortaler for carnivore diæten og spiser ikke selv carnivor. Men jeg anerkender carnivore diætens effekt og forholder mig åbent og nysgerrigt til at det for nogle virker til at være en god løsning. Enten i perioder eller som livsstil. 

Tiltaler det dig, anbefaler jeg, at du laver grundig research. Og er du syg, anbefaler jeg altid, at du besøger din læge og søger rådgivning der.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

134 kommentarer til “Carnivore diæten”

Skriv en kommentar

  1. Hvad findes der af danske resourcer som Carnivore i Danmark ? Fandt en hjemmeside, men den ser meget ubrugt ud i meget lang tid, og finder ikke meget, som ikke er på Facebook. Og det l*rt bruger jeg ikke. Kan du evt anbefale et fællesskab, som er levende ?

    Svar
    • Hej Jesper
      Det er et godt spørgsmål, jeg ved det desværre ikke. Jeg spiser ikke selv carnivore (andet end en gang imellem, når jeg har brug for det/lyst til det). Min kost er mere kødtung/plantefattig Keto men dog med lidt planter :) Jeg er ikke medlem af nogle fora eller grupper. Mit indtryk er dog desværre, at en del af det foregår på Facebook. Det synes jeg, der er nogle, der har nævnt men det hjælper jo ikke meget… Hvad med reddit?

      Og ellers må der være grobund for noget. Selvom carnivore er en niche, synes jeg, jeg hører fra flere og flere, der eksperimenterer i denne retning.

      Svar
    • Hej Søren
      Det tror jeg ikke, der findes regler for. Det er helt op til den enkelte. Lige på carnivore tror jeg pointen mest er, at man egentlig slet ikke tracker/logger sin mad men bare spiser kød/fedt til mæthed. Ligesom på Keto, vil man have brug for mere fedt i starten, imens kroppen tilpasser sig og siden hen kan man lade det blive mere intuitivt.

      Men jeg synes en 30/70 fordeling i procent lyder fornuftig, hvis det skulle gøres op. 20/80 er virkelig svært og er mere ovre i den terapeutiske gren, tror jeg.

      Svar
  2. Hej Jane, Frit gående dyr som både græsser og roder i jorden, optager høje mængder vitaminer og mineraler fra deres naturlige miljø. Disse vitaminer og mineraler optages i deres kød og derfor får kødæderere alle deres behov dækket ad denne vej. Hvis man så kun spiser kødet fra almindelige konventionelle landbrug, kan man risikere at komme i underskud af vitaminer og miniraler.
    M.V.H. Brian Jensen

    Svar
    • Det er jeg ikke sikker på er dokumenteret, at det forholder sig sådan. Man kan se en lille forskel i fedtsyressammensætningen i kødet, hvor kød fra græssende kvæg har en lidt bedre omega 3-6 balance, men den er så lille, at det ikke giver mening at tænke ind. Eller i hvert fald ville det være nemmere bare at supplere med fisk.

      Med det sagt, så synes jeg helt bestemt, at man skal vælge kød fra græsfodret eller fritgående kvæg, hvis man har den mulighed, men jeg synes, det er et elitært og unødvendigt krav at stille for at man skal kunne få succes med sin carnivore kost, må jeg indrømme.

      Svar
  3. Hej Jane
    Hvordan med at “snyde” engang imellem på carnivore. Spise noget pasta eller grønt eksempelvis. På en keto diæt kan man jo hurtigt bryde ketosetilstanden og miste momentum. Er det helt skidt på carnivore?
    Og hvordan med alkohol. Eksempelvis et glas vin eller 2 på carnivore. Fungerer det?

    Svar
    • Hej Rune
      Jeg følger ikke carnivore og har kun erfaring med at bruge diæten som eliminationsdiæt i perioder, hvor mine maveproblemer har blusset op og intet andet har virket.

      Men altså kort sagt kan man sige, at carnivore jo ikke kan gradbøjes (selvom de er begyndt at gøre det i USA men så bliver det jo latterligt altså). Men spiser man planter, spiser man jo ikke længere kun fra dyreriget og derved ikke længere carnivore. Men det er vel også ok? Man behøver jo ikke spise carnivore…😄
      Det samme med alkohol. Det kommer jo heller ikke fra dyreriget. Igen ligegyldigt, undtagen hvis man synes, at det skal tillægges en særlig værdi.

      Carnivore er, som jeg ser det, en nødbremse, man kan trække i, hvis alt andet har fejlet, og det er der, den har sin merit. Der er intet som helst galt i at spise noget fra planter eller drikke et glas vin :)

      Svar
  4. Tja det giver da mening
    Grønlænderne var i teorien carnivore førhen, jeg selv er Halv grønlænder, og har ifølge mig selv rovdyrmave 😉 trives bedst på kød

    Svar
  5. Har selv haft den præcis samme oplevelse som du beskriver med den punkterede ballon. Spørgsmålet er hvor omnivore vi egentligt er beregnede til at være. Jeg og iøvrigt en af mine nære venner havde begge rigtig ulcerativ colitis (tyktarmsbetændelse) som forsvandt med carnivor diæt. Jeg er selv tandlæge og ser hvor ekstremt meget ballade kulhydrater laver tidligere i den samme kanal om jeg så må sige. Det er derfor meget plausiblet efter min mening at specielt komplekse kulhydrater som jo først kan fermenteres af bakterier senere i fordøjelseskanalen, vil kunne give inflammation etc. i tarmsystemet.

    Svar
    • Det er interessant og det er virkelig også et dilemma, jeg konstant befinder mig i. Jeg tror, jeg bedst kan beskrive det sådan, at min grundtro (i mangel af bedre ord) er, at vi/jeg burde trives på en omnivor-diæt med masser af planter, kød og fedt. Min erfaring derimod bliver ved med at fortælle mig, at jeg selv trives bedst med masser af kød/animalsk føde og mere begrænset med planter.
      Det er så spøjst, at det er så svært at acceptere, men det viser måske også hvad et helt liv af påvirkning gør…

      Svar
      • Det er præcis sådan jeg selv har det. Det strider jo i den grad imod alm lægevidenskab. Men altså det er så på den anden side ikke noget lægevidenskaben beskæftiger sig særligt meget med.
        Det burde vel ikke være særligt svært at efterprøve mange af alle de anekdotiske påstande sådan nogen som jeg kommer med. Så længe man har pålidelige forsøgspersoner, der ikke “snyder”.

        Svar
      • Der er lidt svært at tror på det. Jeg har dyrket bodybuilding i 32 år og har spist meget kød,( ca.1.5 kg om dagen) . Sidste år har konstateret kræft i tyktarmen…efter operationen og kemoterapi, har lægen anbefaler at holde mig væk fra kør fra fire ben dyr… som kan være en af det tiltrækkende sygdommen…

        Svar
  6. Hej Jane
    Hvis det er svært at fordøje store mængder grønsagsfibre, hvorfor så ikke prøve at lave grønsagssaft, så man får glæde af uopvarmede vitaminer og antioxidanter, sådan som Signe Gad anbefaler i GAPS Kogebogen? (man spiser jo normalt heller ikke æggeskaller og dyrenes hår, så hvorfor ikke sortere de plantefibre fra, som kræver koens syv maver at fordøje?)
    Og så anbefaler jeg hjemmelavet surkål: Her får man også helt uopvarmet kål, uden svovlbøvser og hårde fibrer. Vitaminer og mineraler er også lettere for kroppen at optage end fra rå hvidkål.

    Svar
    • Hej Maja
      Det kan man så fint, men det er vigtigt for mig lige at sige, at jeg bare beskriver carnivore diæten. Jeg står ikke på mål for den eller på anden vis retfærdiggør den. Jeg beskriver den ene og alene for det, den er, nemlig en kost, hvor man kun spiser madvarer fra dyreriget. Mad fra dyreriget + grøntsagsjuice, surkål osv. kan være superfint. Det er bare ikke en carnivor diæt.

      Svar
  7. Jeg er virkelig glad for at jeg er faldet over dette skriv. Jeg er desperat så det er klart værd at afprøve. Dejligt med din helt realistiske beskrivelse og tilgang til det.

    Svar
    • Hej Chanette
      Åh ja, carnivore er en virkelig effektiv nødbremse, når alt andet er afprøvet. Om ikke andet så bare for at få lidt ro på systemet i en periode❤️

      Svar
  8. Det er super spændende. Det strider imod meget af det man altid har lært, så det er lidt grænseoverskridende. Jeg har ikke så gode hverken vægttabs- eller antiinflammatoriske resultater på keto, så overvejer at prøve det. Jeg hørte faktisk om det fra DR. Kiltz. Kender du ham? Han er fertilitetslæge på CNY i Syracuse, NY. Han anbefaler den ifm. fertilitet. Hans bog hedder The Fertile Feast. Hans kost hedder BEBBI (bacon, eggs, beef, bacon og Ice cream) isen er fantastisk, næsten som din, laves bare af fløde, æggeblomme, lidt Vanilje og lidt havsalt. Jeg fatter bare ikke at han siger bacon, hvad så med alt andet svinekød? Han nævner vist også at man evt. kan spise lidt kål en gang i mellem. Han er blevet slankeråd, sundere, friskere i hovedet etc. Jeg ved ikke om han er gal eller genial. Og som du skriver kan det evt. være desperation, der får folk til at følge en ekstrem diæt. Der findes ingen mere desperate end barnløse kvinder :/

    Svar
    • Hej Kristine
      Mht. det med barnløse kvinder – I HEAR YOU! Selvom det for mit vedkommende ligger mange år tilbage, sidder den tid stadig i kroppen❤️

      Jeg er enig med dig i, at carnivore er dødspændende. Det synes jeg også det er. Og jeg synes helt sikkert også, det er et redskab, der er værd at teste, hvis intet andet virker. Jeg bruger det fx som intervention, når intet andet hjælper på min mave.

      Men jeg synes også, det er vigtigt at holde sig for øje, hvad målet er. For nogle gange gør vi ting, som er godt for én ting men ikke optimalt for en anden. Man kan tabe sig på carnivore, som man kan på al anden kost, men carnivore er ikke det bedste valg til vægttab (synes jeg). Det er en helingskost. Det er nemmere at opnå et komfortabelt kalorieunderskud på Keto (selvom jeg godt ved, at det heller ikke altid er nemt og også kan kræve særlige strategier).

      Men vægttab og ønsket om graviditet kan også være stikke i to retninger. Men vægttab kræver, at man er i energiunderskud, vil kvindekroppen helst undfange i energibalance eller i et let energioverskud, da det signalerer, at der er energi og næring nok til at skabe liv. Undtaget herfra måske hvis man har stor overvægt og dertilhørende hormonelle ubalancer, som ville blive rettet ved vægttabet. Men ellers ville jeg aldrig anbefale at fokusere på vægttab, hvis graviditet er målet❤️

      Svar
      • Hej igen,
        Vægttab er ikke rigtigt målet for mig. Kun måske de 3-4 feriekilo :) Jeg har mange nakkesmerter, som jeg er sikker på skyldes inflammation og jeg havde håbet at keto kunne hjælpe på det (OG fertiliteten, da de to ting hænger sammen), men det er ikke gået super. Jeg overvejer lige om jeg skal køre endnu mere striks eller prøve carnivore her op til mit sidste IVF forsøg… Jeg synes det er lidt hardcore, da jeg er kæmpe fan af grøntsager, især kål. Jeg har selvfølgelig købt Kålhydrater :) Alt det som Anette Sams siger/skriver om hvad kål gør i tarmene mister man vel, hvis man kører rent carnivore? Måske skulle jeg prøve en carnivore + kål keto :)

        Svar
        • Carnivore + kål er jo Keto. Carnivore er en kostideologi, hvor man kun spiser mad fra dyreriget og intet fra planteriget. Så snart du lægger grøntsager til, er du i Keto-regi.

          Men Keto kan jo spises på mange måder og fx med mange og med få grøntsager. Og en slags carnivore Keto eller animal based Keto synes jeg bestemt kan noget. Det er jo et langt stykke henad vejen sådan jeg selv vælger at spise. Og det fungerer sgu ret godt :)

          Se fx denne artikel med de forskellige typer keto.

          Svar
          • Tusind tak for svar, Jane. Du er en stjerne! (Det fortæller jeg også til alle der gider høre om LCHF/Keto :))
            Jeg må prøve det sådan. Min største udfordring er at skære ned på/udelukke mælkeprodukter. jeg eeelsker bare især ost og fløde, men kan mærke at min mave ikke reagerer så godt på det :/

          • Hvis du føler en stærk trang til mælkeprodukter, kan jeg med 100% garanti love dig, at de udgør en stor del af dine udfordringer med udeblevne resultater. Udeluk dem 100% i 4 uger som et eksperiment og du vil aldrig se på dem med samme øjne igen. Promise!

            Og tak❤️❤️

  9. Carnivore Diæten er ikke begrænset til oksekød, svinekød, lam, vildt, fisk, og skalddyr og kylling.
    Optimalt set burde man variere med et bredt udvalg af andre typer af muskelkød, såsom vildt, slange eller krokodille (kan fås i specialbutikker eller online), men hovedsageligt burde der suppleres med organer som hjerte, lever, nyrer eller galdeblæren, hvilke allesammen indeholder mange af de vigtige vitaminer, fedtsyrer og andre stoffer, man ellers ville få fra grøntsager og kulhydrater.

    Svar
    • Ja det har jeg set. Det er sgu ret sejt. Jeg ved ikke hvad det er, du mener jeg skal opdatere min artikel med. Jeg er helt åben overfor carnivore og har selv brugt det som eliminationsdiæt og set/hørt de mange utrolige historier fra brugere, der også har brugt den.

      Måske er din kommentar egentlig bare en, du farer rundt med på alle carnivore-artikler og så glemte du at læse at jeg egentlig forholder mig positivt til den😅

      Svar
      • Nej, du skriver i din artikel at der ikke er lavet videnkabelige undersøgelser for/imod denne diæt. Det vare bare det jeg konstaterede :-)

        Din text i artiklen: “…Og nej, anekdoter og videnskabelige undersøgelser er ikke det samme, og carnivore diæten er ikke undersøgt i nogle studier (det er ketogen kost jo til gengæld og i en vis grad er det jo de samme mekanismer) “.

        Svar
    • Der er ikke tale om et reelt brugbart og videnskabeligt studie af carnivore diæten. Ordet “survey” viser med al tydelighed at der er tale om spørgeundersøgelse og de kan ikke bruges til at underbygge noget som helst, da der ingen kvalificering er af data. Undersøgelsen er blot en samling anekdoter.

      Svar
    • hmmm et egentligt studie er vist så n
      meget sagt
      det var en spørgeskemaundersøgelse på internettet…

      der mangler en henvisning til noget der bare ligner videnskab!!!
      f.eks pubmed.org eller lign.

      Svar
  10. Hej Jane.
    Har spist keto og vil nu lave et mix af keto og carnivor.
    Og har lige spist mit første måltid med kød og næsten ingen fedt.
    Min mave larmende og arbejde med at fordøje bagefter og jeg blev meget træt og træt i hovedet,??? Så jeg gik ud og tog lidt advokado olie på en ske, og så blev der ro.
    Men jeg vil jo osse på sigt gerne tabe mig ( og skal man jo skære ned på fedt)
    Vh.janni

    Svar
    • Det lyder ikke som en holdbar plan at spise magert kød og intet andet. Hvorfor ikke spise kød og grøntsager og når dit kød er magert, lægger du lidt ekstra fedt til. Når proteinkilden er fedtholdig, kan du spare det tilsatte fedt.

      Svar
      • Hej Jane.
        Grundet jeg vil undgå khuldrater 3x om ugen og elles køre lavt på khuldrater, er fordi på striks keto, har jeg stadig ikke meget, hjælp til min nældefeber og det kognitive.
        Så jeg tænkte at mixe.
        Har lagt mærke til at hvis jeg får for meget fedt får jeg hedeture lige efter, og har nok keto- flu PGA den ændring ( tisser meget om nat)
        Synes bare jeg kunne læse i blokken, du osse gjorde det lidt?
        Vh. Janni

        Svar
        • Jeg er stadig ikke helt med på hvad du gerne vil opnå og hvad grunden er til din valgte strategi.

          Hvis jeg forstår dig ret, og det er jeg ikke helt sikker på at jeg gør, så tænker jeg, at du måske kunne have gavn af at teste strategier lidt mere strategisk. Altså lægge dig fast på én strategi, teste den i 3-4 uger, evaluere og justere ved behov. For meget skiften frem og tilbage hele tiden gør det svært at blive klog på hvad der virker.

          Svar
  11. Hej Jane.
    Jeg har læst dette indlæg et par gange, første gang for nogle måneder siden, hvor jeg begyndte at søge internettet tyndt omkring de forskellige diæter/koststile og har efterhånden snuset en hel del til mig omkring dem. Der er dog meget, meget mere jeg skal suge til mig endnu, men indtil videre har jeg rodet med begreber som carnivore, keto-vore, Protein-Sparring Modified Fast (PSMF) og en god blanding af dem til sammen…der er mange forskellige etiketter. Youtube er jo en fantastisk kilde til viden fra folk der lever i disse verdener, og diet-doctor har en video med et helt spædt skridt ind i verden af undersøgelsen af carnivore diæten….man skal jo starte et sted.
    Carnivore diæten består ikke kun af kød, men af alle animalske fødevarer, altså alt hvad der kommer fra dyr f.eks fisk, kød naturligvis, også organerne, men også mælkeprodukter, æg, ost, honning m.m. Tommelfingerreglen er at kosten bare skal komme fra et dyr. Det giver et lidt mere nuanceret billede end det jeg ser her :-)

    Kost er en spændende verden :-)

    Svar
    • Ja det er sandt. Alt fra dyreriget. Det synes jeg egentlig også jeg havde skrevet i allerførste sætning. Og jeg har godt fulgt med i udviklingen med at carnivore nu også indeholder mælkeprodukter, honning osv. Mennesker er utrolige på det punkt. Som når Keto folk begynder at bage brød og kage. Så skørt. Ved ikke hvorfor der er denne tendens til at udvande noget, der virker.

      Svar
  12. Kære Jane,
    Næste gang du får lyst til at gå i gang med et skørt projekt, må det meget meget gerne være tilberedning af organer. Jeg ved du har en chili con carne-ret af lever, men det er faktisk også det eneste jeg kan finde om det. Dyre-organer skulle være så sundt, siger de skøre i carnivore-communitiet :)
    Mvh,
    Susanne

    Svar
    • Du har så ret! Og jeg vil selv så gerne blive bedre til at spise det også. Jeg har foruden lidt lever, bragt en opskrift på hjerter i flødesovs men det er vist det. Og det er da virkelig en fattig samling😆

      Svar
      • Hjerter i flødesovs…. Det må jeg lige tjekke ud og tage mig sammen til at turde begive mig ud i :) Da vores bedsteforældre levede spiste man da dyreorganer, men da jeg var barn fik jeg tudet ørerne fulde om hvor vigtigt det var at jeg fik min skål Kelloggs hver morgen. Af hjertet TAK for al det arbejde du laver på din blog :)

        Svar
  13. Jeg er uddannet sygeplejerske og Keto samt Carnivore er faktisk stik modsat det jeg lærte på sygeplejeskolen. Men er faktisk ret logisk.
    Men efter selv at have prøvet begge dele ca et år ( mest keto), har jeg nu spist mig til et normalt kolesterol tal, væk fra en diabetes og alle mine blodprøver er fine fine, hver gang jeg er til min halvårlige lægeundersøgelse. Jeg har tabt lidt over ti kg, men nu er det som om det kører på et plateau hvor der går helt op til et par uger imellem at vægten flytter sig ned igen for alvor.
    Har du erfaring med om det hjælper, når man er kommet på sådan et vægtplateau, og gået i stå, at gå tilbage til “normal” kost , og så starte på Lchf igen efter en pause. Eller bare blive ved. Man skal måske lige have “sparket” kroppen igang igen på en måde.

    Svar
    • Hej John
      Godt spørgsmål. Jeg tror at tanken om at spise normal kost og starte forfra er at gå for langt, men jeg synes godt, der måske kan være noget i vekselvirkningen. Men jeg tror mest, det har med appetitreguleringen at gøre. Men et såkaldt carb refeed kan godt være værd at teste, synes jeg, efter en lang periode uden kulhydrater. Har du mon min første Keto-bog? Deri har jeg beskrevet nogle strategier for det. Kort fortalt går det ud på at du ved et måltid, fx aftensmåltidet, spiser en del kulhydrat. Gerne en letoptagelig kulhydratkilde som fx hvide ris. Samtidig skærer du ned i fedt for at minimere fedtlagringen. Protein holder du konstant.
      For nogle kan det også være en hel dag, hvor man laver det bytte, men jeg synes, du med din diabeteshistorik skal starte med et måltid og se hvordan det går.

      Det kan også godt være en løsning at undersøge hvor mange kalorier, du faktisk indtager på en dag. Mere ofte end man skulle tro, ligger vi noget højere end vi tror, og så skal der måske små justeringer til.

      Rigtig god vind med det.

      Svar
  14. Hej Jane.
    Tak for spændende læsning. Jeg har besluttet mig for at prøve Carnivore i håbet om at kunne afhjælpe mine fordøjelsesproblemer. Min største bekymring i forhold til at starte på det er et muligt vægttab. Jeg har på ingen måder behov for at tabe mig. Har du nogen gode råd til, hvordan jeg undgår vægttab på Carnivore diæten?

    Svar
    • Hej Thomas

      Megaspændende! Og godt spørgsmål med vægttab. Det korte svar er jo at du skal sørge for at du spiser nok. Altså nok kalorier. Og det kan jo være svært, når kosten er så begrænset. Men sørg fx for at vælge kød med højt fedtindhold og brug fx oksefedt, andefedt eller smør, hvis du er ok med det til at supplere op på kalorierne. I starten vil du nok opleve et indledende vægttab pga. væsketabet men det bør stoppe efter de første 1-2 uger, hvis du spiser nok.

      God fornøjelse og god vind.

      Svar
  15. Hej Jane.
    Det der Carnivore Diet, lyder MEGET tiltagende, og tænker om det måske kunne være noget for mig.
    Dog er jeg Laktoseintolerans og har Fruktosemalabsorption.
    Lægerne siger IBS-M. Jeg tror også SIBO er lidt med i mit billede.
    Bliver virkelig oppustet og har luft i maven, og fælle prutter.
    Har prøvet lidt forskelligt kost, men det hjælper ikke rigtigt.
    Carnivore Diet, er det KUN kød, eller der lidt KETO med ind over??
    Hvordan kommer jeg “rigtig” igang? Og kan jeg noget fra KETO også?
    Og hvilken bog fra KETO vil du anbefale, at starte op på? Har en af dine KETO-bøger, men kan ikke lægge et billede op af den.
    Skal nok også lige tilføje, at jeg har så absolut ikke behov for at tabe mig, nok snare lidt tværtimod.
    Har du en Facebook-side, man kan være med på??
    På forhånd tak, og mange venlige hilsner
    Annette.

    Svar
    • Hej Annette

      Carnivore er kun kød. Intet andet. Kød, fisk, fjerkræ, æg salt, vand. Ingen planter. Hvis du ikke allerede har prøvet Keto, synes jeg, du skal starte der. Det er sjældent at gå direkte fra ‘almindelig kost’ til carnivore. Carnivore er en intervention, man kan prøve, hvis man ikke har opnået tilfredsstillende resultat med Keto, synes jeg. En variant, som jeg kalder ‘animal based Keto’ er ofte et rigtig fint valg for os med maveproblemer. her spiser man overvejende fra dyreriget men lægger lidt af de planter til, man ved man tolerer godt. Du kan se en beskrivelse af det her: Forskellige typer Keto

      Du kan bruge begge mine Keto-bøger og evt. skrue lidt ned for grøntsagerne, hvis de driller maven for meget.

      Men jeg vil også gerne give en stemme til at blive udredt, inden du kaster dig ud i projekter selv. Jeg har fået utroligt god hjælp hos Roots Clinic. Det er dyrt men alle pengene værd. Det er her, jeg er blevet testet for SIBO og har fået hjælp til den protokol, der fjerner mine symptomer.

      Det vil jeg lige skyde ind her til sidst ❤️

      Og Madbanditten har en FB-side her: https://www.facebook.com/Madbanditten

      God vind med det hele.

      Svar
  16. Interessant! Men hva med skørbug og andre mangel symptomer? Hvorledes sørger man for at man får det man skal bruge?

    Svar
    • Ja det er lidt interessant med skørbug. Carnivore-fortalere foreslår, at fersk kød faktisk indeholder små mængder C-vitamin men at disse bare ikke deklareres, fordi de i traditionel forstand opfattes som ubetydeligt lave. Måske taler de også om, at indmad, især lever, indeholder det. Det er ikke noget, jeg har undersøgt særskilt grundigt. Et andet argument er at C-vitamin konkurrerer med glukose i optaget og derfor vil behovet være mindre i en carnivore-kontekst, hvor man ingen nævneværdige kulhydrater spiser.

      Og ud fra et rent praktisk synspunkt kan man jo altid tage c-vitamin i tilskud, hvis man vil være på den sikre side.

      Svar
  17. Kære Jane
    Jeg kan følge det du skriver omkring grøntsager og IBS. Jeg elsker dine opskrifter og prøver at begrænse grøntindtaget, og spise mere æg og mælkeprodukter. Men desværre får jeg gigt i hænderne af mælkeprodukter, og kan derfor ikke spise laktose mere.
    Har du nogle opskrifter/bøger hvor jeg kan få protein nok uden at spise Carnivore kost, som bliver for meget for mig, men nok mere en kost som du selv beskriver, du spiser.
    Mange hilsner Janne

    Svar