Carnivore diæten

Hvad er Carnivore Diet?

The Carnivore Diet er en eliminationsdiæt, hvor man kun spiser ting fra dyreriget. En slags omvendt veganisme, kan vi kalde det. Hvor veganere kun spiser ting fra planteriget, spiser Carnivorer kun ting fra dyreriget, dvs. primært kød.

Carnivore kaldes også Zero Carb (ZC) eller Plant Free Diet eller All Meat Diet.

Carnivore er Low Carb/KETO i alleryderste instans. Men faktisk er kulhydraterne slet ikke i centrum her. I centrum er i stedet at eliminere alle madvarer, der kommer fra planteriget.

Carnivore, hvor skørt det end lyder, trender helt vildt i udlandet, og jeg begynder også at høre fra de første danske carnivorer i kommentarfeltet her på bloggen.

Lad os derfor prøve at lave et lille overblik over denne måde at spise på.

Hvad betyder carnivor?

Carnivor betyder kødæder. Et dyr, der spiser kød.

Mennesket er som art omnivor, dvs. at vi kan spise både planter og dyr. Rovdyr som løver, tigre og andre kattedyr er rene carnivorer.

Sådan i teknisk forstand diskuterer man i hvor stor grad, et dyr skal spise kød for at være carnivor, og man kalder det ‘fakultativ carnivor’, hvis man primært spiser kød men også en lillesmule planter, men jeg ved ærligt talt ikke meget om det.

Det vigtige i denne sammenhæng er da også, at vi her forstår carnivor, som en, der kun spiser kød/animalske produkter og ingen planter.

Hvad spiser man på Carnivore Diet?

Man spiser kød. Eat Meat – Drink Water. Og på den måde er det måske den enkleste diæt, der findes.

Nogle carnivores spiser æg og en smule mælkeprodukt også, fx fuldfed fløde og ost, men 99% af kosten består af kød, salt og vand. Dvs. primært oksekød, svinekød, lam, vildt, fisk, og skalddyr og måske lidt kylling.

Det anbefales at vælge fede udskæringer for at undgå ‘rabbit starvation’ (en sygdom, der opstår, hvis man prøver at hente for stor en andel af sin energi i protein fremfor kulhydrat eller fedt).

Forarbejdet kød (bacon, pølser, charcuterie) holdes på et minimum eller undgås helt.

Ingen krydderier, marinader, sukkererstatninger. Vand er eneste anbefalede drikkevare.

Nogle Carnivorer drikker kaffe, selvom det teknisk set kommer fra en plante.

Hvor meget må man spise på Carnivore Diæten?

Carnivore diæten er en Ad Libitum diæt, hvilket betyder, at du må spise så meget kød, du vil, så tit du vil. Der er ingen regler for mængder eller for hvornår på dagen, du bør spise. Er du sulten, tilbereder du noget kød og spiser det.

Det anbefales faktisk at spise mere, end du normalt ville eller at spise til den tunge side af mætheden.

I stedet for at spise til 80% mæthed, som det ofte anbefales i mange sundhedskure, er det her bedre, at du spiser til 110% mæthed. Hellere spise for meget end for lidt. Det gælder især i starten.

Da kosten primært består af kød, kommer selvreguleringsmekanismen hurtigt i spil. Kroppen har en fin appetitregulering, når proteinbehovet er mødt.

Carnivore Diæten er ikke en vægttabsdiæt, selvom vægttab eller fedtmindskning ofte er en effekt af diæten.

Hvorfor skulle man vælge så ekstrem en diæt?

Der kan være mange grunde til at prøve en diæt som Carnivore Diet. Mit gæt er, at desperation og nysgerrighed tæller for de fleste tilfælde.

Desperationen kommer ofte fra syge mennesker, som føler, de har prøvet alt uden at få et tilfredsstillende resultat.

Det er ofte folk med inflammatoriske sygdomme, mentale lidelser, tarmsygdomme, hudsygdomme og autoimmune sygdomme. Ofte har de været igennem hele spektret fra Low Carb og KETO med nogle resultater, men uden at det er blevet helt godt.

Og det skubber dem imod at give carnivor diæten en chance.

Der er også dem, som tiltrækkes af de uhyrligt mange positive anekdoter på internettet fra folk, der har fået utrolige resultater med diæten.

Og nej, anekdoter og videnskabelige undersøgelser er ikke det samme, og carnivore diæten er ikke undersøgt i nogle studier (det er ketogen kost jo til gengæld og i en vis grad er det jo de samme mekanismer).

Hvad med fibre – og fordøjelsen?

Fibre og fordøjelsen er netop en af grundene til, at nogle tiltrækkes til carnivor-diæten.

Som jeg skrev om i dette personlige indlæg, er vi nogle, der trives meget dårligt med fibre og som har det utroligt meget bedre på en fiberfattig kost.

Det, der er vigtigt at forstå med fibre, er, at fibre i en kontekst af en kulhydratrig kost er super gavnlige, da fibrene hjælper til at sænke hastigheden med hvilken kulhydraterne optages i blodet. Fuldkornsris er med de briller på et bedre valg end hvide ris.

Men det siger jo ingenting om det at spise ingen ris.

Har man en sart eller måske endda beskadiget tarm, kan det betyde, at fibre bliver som at køre et stykke sandpapir henover solbrændt hud. Vi kan hurtigt blive enige om, at huden ville hele hurtigere uden sandpapiret, ikke?

Når man spiser carnivore er fordøjelsen ofte helt normal (efter overgangsperioden). Mængden af ‘affald’, man skiller sig af med i toiletkummen er dog mindre, da kød optages i så stor grad, at der kun er få rester (hvorimod planter har et højt indhold af ikke-fordøjeligt materiale).

Fibre er også velkendt gavnlige som føde til vores tarmbakterier og om end dette felt er nyt, er det interessant at følge. Det er i den sammenhæng også relevant at spørge sig selv, hvad der sker, hvis man over en årrække spiser en fiberfri/fattig kost (uden kulhydrater).

Er grøntsager nu usunde og farlige?

At grøntsager skulle være usunde og farlige er ikke en holdning, jeg personligt abonnerer på.

Inden for diverse diæt-fællesskaber findes ofte forskellige narrativer eller diskurser, som man vedkender sig i det fælleskab. Inden for carnivore fællesskabet hedder det sig, at grøntsager først og fremmest er unødvendige og dernæst at de kan være kontraproduktive til godt helbred.

Mad fra planteriget indeholder nemlig såkaldte antinæringstoffer. Fytinsyre, oxalsyre og lektiner er eksempler på dette. De binder mineraler til sig, så optaget af dem mindskes. Planterne har angiveligt udviklet disse (gift)stoffer som beskyttelse mod rovdyr, da planterne ikke ejer den luksus, at de lige kan løbe væk.

At mad fra planteriget indeholder antinæringstoffer er sandt. At det skulle være et problem for mennesker i generelt perspektiv, tror jeg næppe. Mennesket har jo udviklet modstandsdygtighed over for disse ting, og jeg vil sige, at jeg altså ikke køber ind på planter-er-onde-diskursen.

At de kan give problemer hos nogle, kan dog fint være. Det gør de jo bl.a. hos mig selv i perioder.

Det kan dog være relevant at tale om antinæringstoffer i en kontekst af carnivore, når vi diskuterer anbefalede doser, vi skal have af de forskellige vitaminer, mineraler. Måske er den nødvendige mængde vitaminer/mineraler mindre, når vi ikke samtidig hæmmer optaget ved at indtage antinæringstoffer.

Jeg ved det ikke og forholder mig bare nysgerrigt til det.

Overgangsfasen – KETO flu (igen)?

Som ved overgangen til KETO, er der også en overgangsfase, hvor det kan føles, som at det hele bliver meget værre, inden det bliver bedre. Vi taler hovedpine, træthed, tunge ben, kvalme, diarré, forstoppelse, humørudfordringer osv.

Det skyldes nok en gang, at kroppen fratages kulhydraterne og skal vænnes til fedtforbrænding og her i højere grad også til at varetage kroppens glukosebehov via glukoneogenese (“udvinding af glukose fra protein og delvist fedt”), da kulhydratindtaget vil være langt under de krævede 20-30 g.

Mere vand, mere salt og mere mad/fedt er stadig vejen til at komme igennem den første tid. Og tid og tålmodighed.

Min egen erfaring med carnivore

I mange år efterhånden har jeg med al tydelighed mærket, at min største trigger ift. maveproblemer er fibre. Fibre fra korn, bønner, linser, grøntsager, frugt, you name it.

Men som jeg også beskrev HER, er det utroligt svært for mig at acceptere og finde fred med, hvorfor jeg jævnligt eksperimenterer med uhyre langsomt at øge mit fiberindtag (via grøntsager og frugt). Jeg har dog utroligt svært ved at finde den rette balance her.

Low Carb/LCHF/KETO har hjulpet mig utroligt meget i den sammenhæng, men jeg skal stadig være lidt opmærksom på ikke at spise for mange grøntsager.

Den variant af KETO, jeg spiser, er derfor ofte mere grøntsagsfattig end den, jeg fx taler for i mine bøger og her på bloggen.

IBS og carnivore diæten

Ved mit sidste seks uger lange IBS-udbrud, som faldt uheldigt sammen med en megt stressende periode, blev jeg til sidst så desperat, at jeg til sidst tog alle ting fra planteriget ud af min kost.

Fra den ene dag til den anden fik jeg fuldstændig ro i maven og min mave, som ellers havde form som en badebold, punkterede som en ballon til en børnefødselsdag.

Dag efter dag kunne jeg spise det ene måltid efter det andet og min mave forblev flad og glad.

Det var en kæmpe lettelse. Og det synliggjorde hvor meget energi og fokus, jeg faktisk retter mod min mave hele tiden. Det alene er jo super uhensigtmæssigt men virkelig svært at ændre, når velbefindendet er i bund.

Selv i perioder, jeg tidligere har markeret som ‘gode’, kunne jeg nu mærke, at  jeg hele tiden havde en føler ude. Jeg kunne aldrig vide, hvor længe det ville vare og ethvert måltid udgjorde en risiko for tilbagefald.

En lettelse af dimensioner ikke at bruge ressourcer på det.

Jeg oplevede en masse andre ting også, gode som knap så gode, som jeg kan komme ind på en anden dag.

Forbavsende nok oplevede jeg KETO-flu, bl.a. i form af lammende træthed, på trods af, at jeg har spist Low Carb i 9-10 år.

Efter et par uger kunne jeg stille og roligt genintroducere kulhydrater/grøntsager.

Mine tanker (og tvivl) om Carnivore Diet

Jeg er på den ene side utroligt lettet over endelig at have et redskab i min værktøjskasse, jeg kan tage i brug efter behov.

På den anden side er jeg også nervøs for, at jeg maler mig selv op i et hjørne.

Ved at udelade de ting, jeg reagerer negativt på, risikerer jeg (tror jeg) at ende med at tolerere dem endnu dårligere. Den tanke bryder jeg mig ikke om. For mig er målet altid at være i en situation mad- og livsstilsmæssigt, hvor mulighederne er flest.

Og det er derfor, jeg nævnte desperationen længere oppe.

I mange tilfælde tror jeg ikke, at valget om at læne sig mod en carnivor diæt er et frit valg. Det er en desperat handling, fordi man ikke orker en dag mere med hvilken elendighed, man nu måtte føle sig i.

Og så løser det ét problem men ikke nødvendigvis alle problemer. Og det er måske også ok. Måske behøver vi ikke have løsningen på alt hele tiden.

For mig fungerer det sådan, at jeg ser carnivor diæten som den ultimative eliminationsdiæt. Herfra kan man så eksperimentere sig frem til, hvad der kan fungere og hvad der ikke kan. Og det er sådan, jeg selv bruger den.

Carnivore KETO – Meat Based KETO

Min kost er af samme grund for meste rimelig kødtung. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg ellers skal spise.

Men det er min kontekst, og det betyder ikke, at jeg mener, at min version er den mest optimale. Det mener jeg faktisk måske ikke den er.

Mine KETO-bøger og mange opskrifter her på bloggen afspejler da også en mere grøntsagsrig kost end den, jeg selv spiser.

Og det er den kost, jeg har det allerbedst med at anbefale, det er en kost, jeg kan stå inde for og det er den kost, jeg bruger på mine online kurser med (i al beskedenhed) ret så imponerende resultat.

At starte der og eksperimentere sig frem til en personaliseret version, synes jeg altid bør være målet.

Carnivore diet - Hvad er carnivor diæten? Læs alt om carnivor på dansk her.

Disclaimer

Jeg har prøvet at holde ovenstående så neutralt som muligt, samtidig med at jeg beskriver min egen forsigtige brug af det som eliminationsdiæt.

Jeg vil gerne undlade at tage stilling til, hvorvidt en diæt som carnivor er realistisk, restriktiv, bæredygtig, sund, ufarlig etc. Det er ikke mit bord.  Jeg er ikke fortaler for carnivore diæten og spiser ikke selv carnivor. Men jeg anerkender carnivore diætens effekt og forholder mig åbent og nysgerrigt til at det for nogle virker til at være en god løsning. Enten i perioder eller som livsstil. 

Tiltaler det dig, anbefaler jeg, at du laver grundig research. Og er du syg, anbefaler jeg altid, at du besøger din læge og søger rådgivning der.

63 kommentarer til “Carnivore diæten”

Skriv en kommentar

  1. Jeg er uddannet sygeplejerske og Keto samt Carnivore er faktisk stik modsat det jeg lærte på sygeplejeskolen. Men er faktisk ret logisk.
    Men efter selv at have prøvet begge dele ca et år ( mest keto), har jeg nu spist mig til et normalt kolesterol tal, væk fra en diabetes og alle mine blodprøver er fine fine, hver gang jeg er til min halvårlige lægeundersøgelse. Jeg har tabt lidt over ti kg, men nu er det som om det kører på et plateau hvor der går helt op til et par uger imellem at vægten flytter sig ned igen for alvor.
    Har du erfaring med om det hjælper, når man er kommet på sådan et vægtplateau, og gået i stå, at gå tilbage til “normal” kost , og så starte på Lchf igen efter en pause. Eller bare blive ved. Man skal måske lige have “sparket” kroppen igang igen på en måde.

    Svar
    • Hej John
      Godt spørgsmål. Jeg tror at tanken om at spise normal kost og starte forfra er at gå for langt, men jeg synes godt, der måske kan være noget i vekselvirkningen. Men jeg tror mest, det har med appetitreguleringen at gøre. Men et såkaldt carb refeed kan godt være værd at teste, synes jeg, efter en lang periode uden kulhydrater. Har du mon min første Keto-bog? Deri har jeg beskrevet nogle strategier for det. Kort fortalt går det ud på at du ved et måltid, fx aftensmåltidet, spiser en del kulhydrat. Gerne en letoptagelig kulhydratkilde som fx hvide ris. Samtidig skærer du ned i fedt for at minimere fedtlagringen. Protein holder du konstant.
      For nogle kan det også være en hel dag, hvor man laver det bytte, men jeg synes, du med din diabeteshistorik skal starte med et måltid og se hvordan det går.

      Det kan også godt være en løsning at undersøge hvor mange kalorier, du faktisk indtager på en dag. Mere ofte end man skulle tro, ligger vi noget højere end vi tror, og så skal der måske små justeringer til.

      Rigtig god vind med det.

      Svar
  2. Hej Jane.
    Tak for spændende læsning. Jeg har besluttet mig for at prøve Carnivore i håbet om at kunne afhjælpe mine fordøjelsesproblemer. Min største bekymring i forhold til at starte på det er et muligt vægttab. Jeg har på ingen måder behov for at tabe mig. Har du nogen gode råd til, hvordan jeg undgår vægttab på Carnivore diæten?

    Svar
    • Hej Thomas

      Megaspændende! Og godt spørgsmål med vægttab. Det korte svar er jo at du skal sørge for at du spiser nok. Altså nok kalorier. Og det kan jo være svært, når kosten er så begrænset. Men sørg fx for at vælge kød med højt fedtindhold og brug fx oksefedt, andefedt eller smør, hvis du er ok med det til at supplere op på kalorierne. I starten vil du nok opleve et indledende vægttab pga. væsketabet men det bør stoppe efter de første 1-2 uger, hvis du spiser nok.

      God fornøjelse og god vind.

      Svar
  3. Hej Jane.
    Det der Carnivore Diet, lyder MEGET tiltagende, og tænker om det måske kunne være noget for mig.
    Dog er jeg Laktoseintolerans og har Fruktosemalabsorption.
    Lægerne siger IBS-M. Jeg tror også SIBO er lidt med i mit billede.
    Bliver virkelig oppustet og har luft i maven, og fælle prutter.
    Har prøvet lidt forskelligt kost, men det hjælper ikke rigtigt.
    Carnivore Diet, er det KUN kød, eller der lidt KETO med ind over??
    Hvordan kommer jeg “rigtig” igang? Og kan jeg noget fra KETO også?
    Og hvilken bog fra KETO vil du anbefale, at starte op på? Har en af dine KETO-bøger, men kan ikke lægge et billede op af den.
    Skal nok også lige tilføje, at jeg har så absolut ikke behov for at tabe mig, nok snare lidt tværtimod.
    Har du en Facebook-side, man kan være med på??
    På forhånd tak, og mange venlige hilsner
    Annette.

    Svar
    • Hej Annette

      Carnivore er kun kød. Intet andet. Kød, fisk, fjerkræ, æg salt, vand. Ingen planter. Hvis du ikke allerede har prøvet Keto, synes jeg, du skal starte der. Det er sjældent at gå direkte fra ‘almindelig kost’ til carnivore. Carnivore er en intervention, man kan prøve, hvis man ikke har opnået tilfredsstillende resultat med Keto, synes jeg. En variant, som jeg kalder ‘animal based Keto’ er ofte et rigtig fint valg for os med maveproblemer. her spiser man overvejende fra dyreriget men lægger lidt af de planter til, man ved man tolerer godt. Du kan se en beskrivelse af det her: Forskellige typer Keto

      Du kan bruge begge mine Keto-bøger og evt. skrue lidt ned for grøntsagerne, hvis de driller maven for meget.

      Men jeg vil også gerne give en stemme til at blive udredt, inden du kaster dig ud i projekter selv. Jeg har fået utroligt god hjælp hos Roots Clinic. Det er dyrt men alle pengene værd. Det er her, jeg er blevet testet for SIBO og har fået hjælp til den protokol, der fjerner mine symptomer.

      Det vil jeg lige skyde ind her til sidst ❤️

      Og Madbanditten har en FB-side her: https://www.facebook.com/Madbanditten

      God vind med det hele.

      Svar
  4. Interessant! Men hva med skørbug og andre mangel symptomer? Hvorledes sørger man for at man får det man skal bruge?

    Svar
    • Ja det er lidt interessant med skørbug. Carnivore-fortalere foreslår, at fersk kød faktisk indeholder små mængder C-vitamin men at disse bare ikke deklareres, fordi de i traditionel forstand opfattes som ubetydeligt lave. Måske taler de også om, at indmad, især lever, indeholder det. Det er ikke noget, jeg har undersøgt særskilt grundigt. Et andet argument er at C-vitamin konkurrerer med glukose i optaget og derfor vil behovet være mindre i en carnivore-kontekst, hvor man ingen nævneværdige kulhydrater spiser.

      Og ud fra et rent praktisk synspunkt kan man jo altid tage c-vitamin i tilskud, hvis man vil være på den sikre side.

      Svar
  5. Kære Jane
    Jeg kan følge det du skriver omkring grøntsager og IBS. Jeg elsker dine opskrifter og prøver at begrænse grøntindtaget, og spise mere æg og mælkeprodukter. Men desværre får jeg gigt i hænderne af mælkeprodukter, og kan derfor ikke spise laktose mere.
    Har du nogle opskrifter/bøger hvor jeg kan få protein nok uden at spise Carnivore kost, som bliver for meget for mig, men nok mere en kost som du selv beskriver, du spiser.
    Mange hilsner Janne

    Svar
  6. Hej Jane
    Det glæder mig at se, at flere og flere viser interesse for carnivore. Jeg har spist LCHF/keto de sidste 4 år (med pauser), men det er først efter jeg skiftede til carnivore i januar, at jeg virkelig kunne mærke en forskel. Min kroniske forstoppelse, oppusthed, ubehag i maven og ledsmerter er væk. Diæten har også hjulpet på konstant svimmelhed, som jeg havde i de sidste par, og som lægen ikke kunne finde grunden til. I begyndelsen brugte jeg striks carnivore som eliminationsdiæt. Nu spiser jeg mere “dirty” carnivore. Jeg drikker kaffe, spiser lidt avocado og af og til lidt fermenterede grøntsager. Jeg spiser også alle slags ost og bruger piskefløde. Jeg tror aldrig, jeg har haft det bedre. Det er helt klart vejen frem for mig.
    Jeg håber, at der kommer mere fokus på carnivore (og keto) i Danmark. Jeg er sikker på, at mange mennesker kunne have gavn af denne kostændring. Som du skriver, er carnivore meget mere populær i udlandet. Det er også der, der er meget inspiration at hente. Der findes flere carnivore og keto grupper på Facebook. Der ligger også mange interessante videoer om emnet på YouTube af fx. Dr. Ken Berry, Dr. Paul Mason, Paul Saladino, Dr Sywes, Jason Fung… Jeg kan også anbefale Ben Bikman, der forsker i insulinresistance, som ifølge ham er en af de vigtigste årsager til sygdomme som fx diabetes II, Alzheimers (som også kaldes for diabetes III), hjertesygdomme, og forskellige autoimmune sygdomme.

    Svar
    • Hvor er det fedt at høre, Ewa. Og dejligt for dig :))

      Carnivore Keto kalder jeg det, når min kost er kødbaseret med ganske få planter. Det er det eneste, der kan give ro i min mave i de perioder, hvor den spasser helt ud.

      Og kæmpe Ben Bikman-fan her. Havde fornøjelsen af at opleve ham live på Metabolic Health Summit i januar :)

      Svar
    • Hej Ewa og Jane,

      Jeg ser generelt at fordelene ved de problemer der manifesterer sig fysisk er velbeskrevet, når man søger rundt på nettet efter Carnivore-resultater. Men ved I to om der findes undersøgelser der påviser de mentale forbedringer? Jeg er voksen-diagnosticeret med autisme og oplever en verden til forandring på under 30 g kulhydrater. Hvis jeg er på 70 g kulhydrater i ny og næ kan jeg klare det, men 3 dage i streg med 70 g kulhydrater eller over, fucker min hjerne og jeg kan reelt ikke være i verden rent mentalt. Men hvis jeg kun ganske sjældent kommer derop kan jeg hurtigere omstille mig. Jeg kan bare ikke finde noget materiale der kan påvise de mentale helbredsgevinster ved keto.

      Nogen bud?

      Mvh,
      Susanne

      Svar
      • Der findes i hvert fald lidt om ketose og mentale udfordringer. Tjek evt. Chris Palmer og hans arbejde: https://www.chrispalmermd.com/

        Han gav en forelæsning på Metabolic Health Summit, da vi deltog i det og han er virkelig interessant. Carnivore diet er ikke specifikt undersøgt, men ketose vil jo være en konsekvens der også.

        Jeg ved dog ikke om Keto er undersøgt i forbindelse med autisme. Det er ikke umiddelbart noget, jeg er stødt på men du kan søge alle videnskabelige studier frem i Pubmed-databasen.

        Svar
  7. Hej Jane
    Har du opskrifter på Carnivore Diet. Alt det du skriver, er simpelthen en tro kopi af hvordan jeg reagerer – jeg reagerer helt på samme måde, og samme fødevare. Det er ret vildt at læse!
    Jeg er i overgangsalderen, og har beskyldt denne for min oppustethed. Der er nok noget om det men ikke det hele.
    Jeg vil gerne købe din bog, men jeg skal gå et pænt stykke udenom grøntsager. Hvad vil du anbefale mig at gøre?
    Kh Mette

    Svar
    • Hej Mette

      Du har ikke brug for opskrifter på carnivore. Du spiser bare kød. Mange ender med at læne sig op af udskæringer som ribeyes med naturligt fedtindhold. Måske med supplement af lidt fisk/skaldyr. Men det er det. Steg kød. Spis så meget du har brug for for at blive mæt. The end :)

      Og sørg for at du får fedt og salt. Men det er bare det.

      Svar
  8. Jeg var på Carnivore ish diet i over et år, og vil gerne tilbage derpå.
    Jeg startede primært med Carnivore, da jeg havde det skidt og læger ikke kunne finde nogen grund, Svimmelhed, hovedpiner, inflammation af ben, følelsen at hjertetilfælde, mm.
    3 Dage efter jeg startede kunne jeg med det samme mærke forbedringer. Dette tiltog som tiden gik og stort set alle tidligere problemer gik væk, eller mindskes i en grad hvor jeg ikke anser det som betydeligt.
    Jeg gik dog tilbage til blandet kost igen. først små ting der blev tilføjet, med med det samme jeg fik sukker gik det galt. Tilbage på den dårlige diet. brød, chips, junk. you know the drill.
    Dette har jeg så gjort i et år eller lignende og alle tidligere problemer er tilbage, nu værre.
    Jeg overvejer kraftigt at gå tilbage på Carnivore kuren. Men jeg er ikke ikke af den holdning at kød alene er godt. Jeg tror godt man kan holde sig til de fede kødstykker, bruge noget krydderi “test hvad kroppen vil være med til” animalske produkter. Blomkål og andre ting uden kulhydrater.
    Mit problem dog er at det er svært at finde kød herhjemme, uden det skal koste en million, eller være elendig kvalitet. Desuden skal jeg også finde ud af hvad jeg kan tilføje, da kød alene bliver for kedeligt efter tid.
    Jeg ville gerne prøve Keto kuren. Men jeg har holdt mig langt væk, der der er alt for meget management i forhold til hvad jeg kan styre.

    Svar
    • Jeg forstår helt hvad du mener. Carnivore er så nemt og enkelt og uden alle de gradbøjninger.

      Og jeg forstår også godt hvad du mener med at keto nemt bliver for teknisk. Det kan man dog godt slippe for, synes jeg. Jeg har kød/animalsk protein i centrum og lægger lidt grønt og fedt hertil. Og så prøver jeg faktisk bare at holde det helt enkelt. Det fungerer udmærket og jeg synes, det på den lange bane er en mere farbar løsning (for mig).

      Svar
  9. Er du blevet undersøgt for, om du har fruktosemalabsorption, for det har jeg.
    Jeg mangler det enzym som udskiller frutosen fra min krop, hvilket resulterer i, at det bliver i mine tarme og gærer, så jeg får en stor mave fyldt med luft og diarré.
    Dette gør at jeg kun kan spise grønt og frugt, hvor fruktose indholdet skal enten være mindre end eller lig med glukoseindholdet.
    DTU har lavet en database med oplysninger om bl.a fruktose, laktose, vitaminer mv, som jeg er flittig bruger af.
    Den hedder fødevaredatabasen, hvis det har din interesse.

    Svar
    • Nej, det er jeg ikke men jeg har ofte tænkt, at det formentlig var en del af forklaringen. Men desværre kun en del. Fibre er min største trigger desværre. Jeg testede fornyligt postivt for SIBO og prøver at blive af med det.

      Og tak, jeg kender godt Frida og bruger den flittigt – også arbejdsmæssigt :)

      Svar
  10. Tak for en virkelig god gennemgang Jane!

    Jeg har også læst en del om Carnivore-diæten og hvor mange positive historier der er fra dem som har prøvet den. Har du læst den her om hvordan en ung kvinde blev af med børnegigt, leddegigt, hudsygdom, angst og depression: http://autoimmun.co/artikler/spiste-sig-fra-bornegigt-hudsygdom-og-depression/

    Og den her om Strange Skov som spiser kød for at undgå gigtangreb og også er blevet symptomfri og medicinfri http://autoimmun.co/strange-skov/jeg-spiser-koed-fordi-det-holder-mig-rask/

    Det er virkelig spændende og helt sikkert værd at prøve :-)

    Svar
    • fedt tak. Jeg kender Michaela Petersons’s historie. Hun er jo internet-famous – haha. Og hendes historie er jo så vild. Og alle de andre historier på Meatheals.

      Jeg forstår virkelig godt, at carnivore provokerer, fordi det er så radikalt anderledes end alt, vi har kendt og troet, men jeg forstår simpelthen ikke manglen på akademisk nysgerrighed. Hvorfor er der ikke forskere, der står i kø for at undersøge, hvorfor effekten angiveligt er så stor på fx autoimmune sygdomme? Er det ketose, er det fraværet af planter, er det det inflammationsdæmpende aspekt, hvad er det? Hvorfor skyde det ned i stedet for at sige WOW, lad os undersøge det nærmere.

      Jeg synes virkelig, at det spørgsmål er helt centralt for hele vores system, som jo et langt stykke henad vejen burde være et sundhedssystem men er et sygdomssystem. Det er et kors for min forstand.

      PS: ved du at der er carnivore konference til august i Malmø? Super interessant line up af talere!

      Svar
      • Jeg er 100% enig – det er vildt at ikke flere forskere sætter sig for at undersøge det. Men jeg tror desværre at forskere generelt set kun lægger tid og energi i de projekter som finansieres, og det er ofte dem som har mange penge og noget de gerne vil have “bevist” som skyder penge i ny forskning, som f.eks. medicinal industrien.

        Ja, jeg havde hørt om carnivore konferencen i Malmø og skal helt sikkert med, for sikke nogle spændende talere som kommer!!!

        Jeg sad også lige og læste dit tidligere indlæg om IBS, hvilket jeg også kan genkende fra mig selv. Og kom til at tænke på om du kender siden http://autoimmun.co ? Der er flere historier om mennesker med IBS. Og Strange Skov som skriver, har netop sat sig for at undersøge i dybden. Hans nysgerrige og grundige tilgang minder mig faktisk meget om din ;-)

        Rigtig god dag Jane!

        Svar
  11. Carnivore græsfodret og nose to tale, er din garanti for ikke at blive syg i krop og sind…. ingen inflammation, ingen insulin påvirkning, alle de bedste bio -available nutrients. Jeg er 56 år og er i mit livs bedste form, og er ikke længere plaget af skulderskader etc. på mit treogtredive styrketræningsår. Jeg har været canivore i et halvt og glæden ved denne livsstil vokser hver dag.
    Det er ikke noget du kan vurdere på en måned eller to, da det tager tid for din metabolisme,dit stofskifte, dit microbiom, din oxalate dumping :-( av…
    dine vaner, etc. at tilpasse. Jeg har nu aldrig været alvorlig syg, men “planterne” begynder at sætte sine spor når du kommer op i alderen. Min søgen efter det ultimative helbred startede for 10 år siden med detox i Bredgade og forløbet var over de næste 10 år, planter/olie, frugt, smothies, nødder, super foods, Raw, Keto, udelukkelse af diverse lectiner (Steven Gundry) som ledte til en potcast med Steven Gundry og Paul Saladino (you must see all Paul Saladino Potcasts) hvor, min forhenværende helt, Steven Gundry bliver sendt til tælling i en stilfærdig dialog.
    Du skal ikke være bange for ikke at kunne vende tilbage til “plant adiction” men være glad for ikke at have lyst til det :-)
    Mvh. Carnivore Forever
    Jan

    Svar
    • Fedt at høre fra dig, Jan og at høre din historie.

      Jeg er super inspireret af alle de interessante anekdoter, der strømmer ud fra Carnivore-folkene og jeg forstår ikke, at lægevidenskaben ikke er mere nysgerrige på at undersøge, hvad det er, der skaber disse utrolige resultater.

      Jeg står simpelthen med et ben i hver lejr. Carnivore er min nødbremse, når jeg ikke har andre steder at gå hen og det er til dato den mest effektive intervention, jeg nogensinde har prøvet. Jeg kan bedst beskrive det som at jeg mangler en slags tankemæssig accept af at det er nødvendigt for mig. Det er svært at forklare. Kan dy følge mig i de tanker?

      Svar
      • Jeg forventede ikke at få et svar så hurtigt på denne gamle tråd… fedt.
        Jeg forstår hvad du mener… Min første tanke var: “ej nu stopper det” kun kød… Det er nedarvet i vores tilgang til mad. Men det giver så meget mening… Da jeg detoxede med planter for 10 år siden lå jeg på sofaen og havde mave kramper efter hvert måltid i 14 dage… udelukkelse af gluten, læste tidligt at det ikke bare var gluten, men alle korn, (og tænkte dengang: ej nu stopper det)… utæt tarm, lps, fytinsyre, lectiner, polyfiner, oxalate, etc. Jeg har som sagt prøvet det hele, og læst og hørt en masse. Savner nogen at sparre med.
        Lægevidenskaben er ikke interesseret i det enkelte individs sundhed… ikke alle vil ofre noget for at få det bedre, de vil have medicin og ikke gå på kompromis: Alle skal tilgodeses, tykke/tynde, syge/ “raske”, unge/ gamle, svage.
        Lægevidenskaben fokucerer kun på symptomerne, ikke på forebyggelse. som du selv nævner længere nede: “der er ingen garanti for ikke at blive syg” Jeg er nu meget sikker på at Carnivore er nøglen til det sygdomsfrie liv :-)
        Jeg går ikke så meget op i hvor gammel jeg bliver, men at rejsen bliver på første klasse helt til det sidste hjerteslag… Og så er der hele snakken om kolesterol (Dave Feldman), Mættet fedt (The oiling of amarica by Sally Fallon) MUST SEE !!! YOUTUBE Eller bogen THE BIG FAT SURPRISE by Nina Teicholz….
        Jeg husker tydeligt kulhydraternes indtog i 70erne, og minarine, letmælk, skummetmælk, minimælk… ej jeg må hellere stoppe nu…. jeg kunne blive ved.
        Mvh.
        Jan

        Svar
  12. Det lyder godt – at leve udelukkende af gennemstegt kød sikrer jo også at din fødeindtagelse er steril ? så bliver der ikke “ballade” længere nede i systemet !
    Jeg håber det ender godt for dig

    Held og lykke

    Mange hilsner Taus

    Svar
    • Det er sødt af dig, tak. Jeg ved ikke lige, om du er ny læser her på bloggen eller om du kender min forhistorie, men for god ordens skyld vil jeg gerne lige nævne, at jeg altså ikke lever på carnivor diæt. Jeg brugte det i desperation i en kort periode på tre uger og havde fin brug af det som eliminationdiæt med efterfølgende reintroduktion.

      Min normale kost er low carb og i perioder keto. Sådan har jeg spist i snart 10 år og jeg har en ret god fornemmelse for mine triggere og har igennem årene fået masser af hjælp fra dygtige behandlere. Og nogle fodmaps trigger mig helt klart, mens andre ikke gør. For mig er det mest effektivt (og nemt) at holde det samlede kulhydratindtag lavt og omgå mine kendte triggere med forsigtighed :)

      Svar
  13. Fortsættelse af forrige kommentar

    Og det er yderst vigtigt at blive ordentligt udredt i forbindelse med evt. FODMAP problemer, idet man sagtens kan tåle nogle, men være helt ekstremt følsom overfor andre, mens andre igen måske tåles i begrænset mængde – og samtidig er det jo det samlede indhold af problemstoffer i et måltid der tæller (og måltidets størrelse), og fordi hver enkelt fødevare kan indeholde flere forskellige problemstoffer, i varierende mængder, samtidig, kan det hele godt gå hen og blive temmelig langhåret.

    Svar
  14. Du er helt oplagt til en FODMAP udredning.
    FODMAP står for fermenteble oligosaccarides, disaccarides, monosaccarides and polyols.
    Det drejer sig i alt sin enkelthed om fruktose, lactose, fruktaner, galaktaner og sukkeralkoholer (sorbitol, mannitol osv.), alle sukkerstoffer der dels kan give histaminreaktion i tarmslimhinden, dels ændrer voldsomt på tarmperistaltikken allerede i tyndtarmen og som kører bakteriefloraen i tyktarmen af sporet, med ekstrem luftdannelse og smerter til følge – altsammen som følge af mangelfuld fordøjelse/optagelse i tyndtarmen.
    Jeg kan anbefale bogen “LowFODMAPdiet giver ro i maven” fra Muusmann forlag.
    Jeg er selv i opstarts fasen, og skal efter nytår til læge og have afklaret om jeg har cøliaki.
    Afhængig af svaret tager jeg den så derfra.
    Jeg opdagede “løsningen” på mit eget problem, i forbindelse med at jeg, i håb om en forbedring af min tarmfunktion (kronisk diarré), gik på en micro-biom diæt, der bla. indbefattede at droppe gluten – og “BING” så forsvandt min tyndskid.
    En differential diagnose til cøliaki er FODMAP følsomhed, men det ene udelukker jo ikke det andet !

    Med venlig hilsen Taus

    Svar
    • Er det mig, du mener? I så fald tak :)
      Der har jeg været. Jeg var desværre ikke en af dem, det havde effekt på at spise Low Fodmap.

      Til gengæld er jeg fornyligt testet positiv for SIBO og får hjælp til behandling af det. Det går umiddelbart fremad.

      Svar
  15. Hejsa.
    Jeg vil prøve at kaste mig ud i carnivore. Hvor meget salt skal man have og skal kødet steges uden fedt på panden?

    Svar
    • Jeg ved det ikke, Helle. Min erfaring med det er jo ekstremt begrænset.

      Hvis vi sidestiller det med keto, er for lidt salt et større problem end for meget. Og er du helt ny til ikke at spise kulhydrater, bliver det endnu vigtigere. Jeg ville vælge at salte maden godt og så supplere med 2 gode tsk ekstra salt pr. dag. Og så se hvordan det går.

      Du kan sagtens bruge stegefedt, så længe det kommer fra dyreriget.

      Svar
  16. Det er dejligt at se der kommer lidt mere om carnivor diæten på danske hjemmesider også. Jeg synes desværre tit det sidste folk holder fast i, er grøntsager. Det var det faktisk også med mig selv. Men faktisk har jeg det meget bedre uden.

    Mennesker er ligeså meget kødædere som ulve, vores fordøjelsessystem ligner ulvens, næsten fuldstændig. Ulve tåler en vis mængde planter, men de har bestemt ikke brug for dem. De frugter og grøntsager vi spiser i dag, ligner slet ikke noget man ville finde i naturen. Det er faktisk ret interessant hvor de egentlig stammer fra. Fx kål kommer fra en blomst, og gulerødder fra uspiselige tørre rødder. Vilde frugter er også uspiselige, bortset måske fra bær, og når fx. aberne spiser vild frugt, er det som at tygge i en bananskræl, det er det rene fiber.

    Det er blandt andet det der har overbevist mig om at planter er komplet overflødige, og mange direkte usunde. Der findes ingen næringsstoffer i planter vi har brug for, som vi ikke kan få fra dyr. Selv C vitamin findes i små mængder i kød og andet fra dyr. Bare meget interessant.

    Svar
    • Ja det er virkelig interessant. Og grøntsagerne har jo vitterligt fået fripas siden… forevigt. Jeg føler mig supersplittet ift. carnivore men følger bare bevægelsen med nysgerrighed og anerkender at det er en super intervention for mange med mave-tarm-problemer, autoimmune sygdomme osv.

      Svar
  17. Hej Jane,
    Jeg har ladet mig inspirere af dit gode opslag og startet op med carnivore, mest med henblik på at reducere IBS symptomer som bliver ved med at blusse op i tide og utide selvom jeg normalt spiser low FODMAP. Her lader det også til at de grove fibre er synderen for min mave er bare helt fuldstændig rolig efter blot et par dage på kød og fedt. Dog er jeg løbet ind i overgangsymptomer der kører en helt flad… men håber det snart er ovre! Selv går jeg lidt med blandede følelser om diæten fx om det virkelig kan være sundt ‘kun’ at spise kød, og om man er dækket ind med alt hvad man skal bruge for at fungere optimalt. Og er der mon noget man kan gøre for at gøre carnivore mere sund og alsidig? Ved godt det er lidt uden for den klassiske definition af diæten, men kan man fx bruge olivenolie som fedt? Da jeg fulgte striks keto kunne jeg også tåle mange flere fødevarer, så tror du ikke også man kan have enkelte dage hvor man fx spiser et kh holdigt måltid fx op til hård træning el lign? Så måske man evt kan komme til at tåle lidt mere end man tidligere gjorde ved at få ro på systemet det meste af tiden? Blot lidt tanker, men hvad tror du? :) Ville elske hvis du lavede en mere konkret carnivore guide.
    Knus

    Svar
    • Det, du beskriver er stadig mere Keto end det er carnivore. Du kan sagtens have dage på Keto, hvor du kun spiser kød/animalsk. Jeg kalder det animal based Keto eller carnivore keto. Læs mere her: Forskellige typer Keto

      På carnivore spiser du kun animalske fødevarer. Punktum. Ingen guide nødvendig til det.

      I princippet er det jo bare et semantikspørgsmål, men ligesom du heller ikke kan spise vegansk + lidt kød kan du heller ikke spise carnivore + lidt plantemad.

      Giver vi slip på etiketterne, så jo, alt er muligt. Jeg er i tvivl, om man kan opbygge tolerance på den måde eller om man vil få mindre tolerance, må jeg indrømme og det er en af mine største bekymringer ved carnivore. Jeg frygter det sidste men jeg ved ikke om det er sandt.

      I mine øjne er carnivore mest en nødbremse, som jeg også beskriver. Jeg er heller ikke overbevist om, at det er sundt på den lange bane og hvis det er, kræver det god viden, måske supplement af C-vitamin eller et pænt indtag af indmad hver dag – tror jeg.

      Men jeg ved ærligt talt ikke meget om det og det er hverken min kost eller min livsstil. Jeg ser det som et redskab jeg har i min værktøjskasse, som jeg kan bruge i nødstilfælde.

      Svar
  18. Jeg undrer mig over at du gerne vil undlade at tage stilling til stort set alt om CD, men gerne vil fortælle om dine egne positive oplevelser. På den måde kaster du alt andet lige et positivt lys på en diæt, der selvsagt ikke er sund hverken på den korte eller lange bane.
    Grænsen for (undskyld udtrykket) sindsyge diæter rykker sig hele tiden til det mere og mere ekstreme, og vel at mærke uden at der er nogen form for videnskabelig ballast bag – kun anekdoter. Desværre er mange bloggere på dette felt ikke deres ansvar bevidst, eller de vælger at se bort fra det, da bloggen er deres levevej og der skal “kunder” i butikken.
    Jeg vil ikke blande mig i hvad andre vælger at spise, de skal i sidste ende selv leve med konsekvenserne, men jeg vil opfordre til at bruge hovedet og fornuften. For hvis det fx handler om vægttab, så er kemo lige så effektivt og usundt som CD – bare som orientering.

    Svar
    • Hej Benny

      Jeg forstår godt hvad du mener og selvom det jo ikke er mit job at retfærdiggøre min eksistens over for dig, fremmede herre i mit kommentarspor, vil jeg alligevel gerne understrege, at jeg er ekstremt bevidst om mit ansvar.

      Som du selv er inde på er CD super ekstremt og jeg blåstempler ingenting. At mange, inkl. mig selv, i desperation kan finde lindring i det, synes jeg stadig er værd at fortælle. Jeg forstår godt, at det er en desperation, der kan være svær at forstå, hvis man aldrig selv har oplevet helbredsproblemer.

      Ville det være anderledes, hvis jeg skrev om, at en periode med udelukkende hvide ris gav ro i min mave? Hvis ja, er det værd at overveje hvorfor, synes jeg.

      Og tak for din orientering om, at kemo er usundt. Jeg håber at kunne styre helt udenom kemo i mit liv, men det findes der desværre ingen garantier for.

      Er din auto-correct lige så åndssvag som min og mener du i virkeligheden keto, så er jeg uenig med dig. Der findes masser af videnskabelig opbakning til ketogen kost.

      Svar
      • Hej Jane,

        Tak for svaret – ærligt havde jeg nok ikke forventet det.
        Jeg mener ikke keto – omend jeg ikke helt tror det er sundt i længden, men det er dog ikke så ekstremt som CD.
        Helt generelt er monodiæter – hvad enten der er kun kød eller kun hvide ris (eller brune for den sags skyld) – ikke sunde i det lange løb.
        Selv spiser jeg primært plantebaseret, ingen tilsat fedt, salt og sukker. Men jeg er ikke fanatisk, og spiser animalsk hvis jeg spiser hos andre og det er det der serveres. Jeg prædiker ikke veganisme og hyler op om massemord osv… Jeg mener at alle selv må træffe deres valg, og leve med de konsekvenser det kan have i længden.
        Det lyder som om du antager at jeg intet har fejlet og derfor ikke kan sætte mig helt ind i hvor langt folk vil gå, men der tager du fejl.
        Jeg har spist mig fri af lupus som jeg var meget syg af på et tidspunkt – et tidspunkt hvor jeg ville have spist asbest hvis jeg troede at det kunne hjælpe.
        I længden tror jeg at planter er det bedste valg, både mht protein og alle de andre næringsstoffer vi behøver. Og så er det jo samtidig godt for miljøet – hvilket er en fin bonus. Nemt og enkelt vægttab er en anden.

        Svar
        • Du har helt ret. Jeg kender jo ingenting til dig. Mit første møde med dig er, at du kigger forbi her på min hjemmeside og insinuerer, at jeg vildleder mine læsere for at tjene penge. Måske er jeg lidt sart her, men det er normalt ikke lige den bedste åbning for en konstruktiv dialog med mig.

          Normalt er jeg ellers et både venligt og åbent menneske, og jeg er mere end noget andet stor fortaler for det, der virker. Hvad end det så er.

          I mine øjne er Carnivore og veganisme lige ekstremt, men faktisk synes jeg, at ekstremt er et ærgerligt og alt for negativt ladet ord. Noget tyder jo på, at der netop er noget at hente, især når vi taler sygdomsheling/bedring, i hver ende af skalaen, dvs. både i den ekstremt kulhydratfattige kost og den ekstremt fedtfattige kost. Måske læste du Denise Mingers interessante og øjenåbnende indspark om det for nogle år siden. Og det gode ved det er jo, at man derfra så frit kan vælge den ende af skalaen, der tiltaler en mest.

          Hvad jeg personligt synes er mest rigtigt bliver i denne sammenhæng helt ubetydeligt.

          Svar
          • Min bemærkning om bloggere og kunder i butikken var mere en kommentar til at man måske er nødt til at tage mere og mere ekstreme emner/diæter med for at være relevant og tidssvarende. En blog uden læsere (kunder) er ikke en god forretning. Så det var ikke møntet specifikt på dig, men mere en generel observation/tanke.
            Jo, jeg har læst Mingers skriblerier. Hendes problem er at hun har major i engelsk og ikke en (natur-)videnskabelig baggrund. Netop dette gør at hun misser en del pointer og helt generelt ikke forstår at læse forskningsresultater. Så jeg har læst hende og mener klart hun tager fejl.
            Jeg synes ikke man kan sammenligne carnivore og veganisme lige over, da veganisme er en ideologi og ikke nødvendigvis en sund kost. Cola og chips er vegansk, men ikke en sund diæt. Så sammenligningen bør mere være med en Whole Food Plant Based diæt – altså en kost bestående af så naturlige og hele planteemner som muligt. Og her taber carnivore stort, da der er mange vitaminer og mineraler som ikke fås fra animalsk kost. Bevares, man kan snuppe en vitaminpille, men det burde ikke være nødvendigt med en sund kost. Og ja, B12 findes ikke i planter, men i de jordbakterier der er på planterne – og som vaskes væk. Så plantespisere bør supplere her – og mange kødspisere ligedan, da de også (i større undersøgelser) har haft lave niveauer.
            Hvor vil en carnivore fx få calcium og folat fra? Jeg hægter lige et interessant link ved ang carnivore diæten.
            https://chriskresser.com/the-carnivore-diet-is-it-really-healthy/

          • Jeg takker for dit input. Jeg er ikke interesseret i at forsvare eller skulle stå på mål for carnivore diæten og ej heller at give udtryk for mine tvivl ang. vegansk kost eller WFPBD. Det er ganske enkelt ikke mit ærinde at overbevise dig (eller nogen anden) om noget eller trække mit synspunkt ned over hovedet på nogen, hvis hjerte ligger et andet sted. Det er med andre ord helt fint med mig, at vi to fx har forskellige ståsteder på det punkt.

        • Hej Benny. Jeg tillader mig at stille mig ganske skeptisk overfor dine absolutte postulater, heraf at carnivore ikke er sundt “hverken på den korte eller lange bane”. Hvad ved du overhovedet om det, udover hvad din egen – undskyld udtrykket – snævre intuition og viden siger dig? Der er ét tema som man absolut ikke kan tage fejl af i debatten om ernæring, og det er at vi ikke har den fjerneste anelse om hvad der er ‘bedst’, herunder at de talrige epidemiologiske studier der er blevet udført gennem tiden er godt og vel ubrugelige.
          I henhold til mikronutrienter, som er det eneste jeg kan se du reelt set kommenterer på, så kan alt sammen fås gennem kød, organer, ost og æg. Der er tilgengæld mange væsentlige og åbenlyse problemer med en vegetarisk kost- så hvordan i alverden kan du i ramme alvor påstå at en carnivore diæt skulle være usund på den korte og lange bane, kontra din?

          Svar
        • Landbrug/plante dyrkning belaster klimaet i langt større grad, end hvis vi havde dyre velfærd i naturen til at skabe biodiversitet.
          Dyr giver dig alle de næringsstoffer du har brug for uden kosttilskud. Det er ikke tilfældet med planter, hvor du skal indtage alt for store mængder for at optage ganske små mængder af næringsstoffer.

          Svar
  19. Jeg har spist carnivore i et par måneder nu og min mave har det fantastisk. Ingen oppustethed eller hård mave, det kan fibre godt give mig. Det er vejen frem for mig.?

    Svar
  20. Kære Jane
    Af hjertet stort tak …
    Alt du skriver kunne være mig og min krop.
    Efter kemo tåler min krop ikke gluten, laktose, bønner, linser , sukker osv…
    Jeg tog en periode med kun kød, og spiser nu også lidt grønne grøntsager .
    Min last er kaffe og mandler. Jeg har endnu ikke prøvet at undvære, men fiber holder jeg mig fra.
    Jeg er kun bekymret for min vandige afføring, men sådan må det være .
    Tak for dig ?
    Bedste hilsner
    Helle Nissen

    Svar
    • Hvor dejligt og kedeligt på en gang at høre, Helle. Altså jeg er virkelig glad for at du finder ro og genkendelse i mine skriverier men selvfølgelig også ked af at høre at du også bøvler med maven.
      Men hvor er fornemmelsen af ro dog dejlig. Jeg har aldrig oplevet noget lignende i mit 42-årige liv end da jeg i ren desperation tog tre uger på ren carnivore. Hold nu op, jeg havde det godt. Lige nu kan jeg ikke huske, hvorfor jeg stoppede… :)

      Svar
  21. Jeg har eksperimenteret jævnt hen gennem nogle år: eneste rå grønsag jeg kan spise er iceberg eller lignende.
    Rå grønsager duer ikke for mig/min mave, så jeg koger/damper i så lidt vand som muligt og laver mos. Eller laver suppe.
    Grapefrugt, citron & æble er eneste frugt min mave accepterer. Af andet buler jeg voldsomt ud efter måltidet, ligesom hvis jeg spiste de hvide kulhydrater.
    Dog er der den undtagelse, at ristet brød ikke giver (mig) gener.
    Jeg er a blodtype og kan slet ikke leve uden en masse grønsager – helt modsat 0 blodtyper – de bryder sig ikke om grønsager og frugt, og trives bedst med kød :)

    Svar
  22. Hej Jane og I andre kvinder, der har valgt at skrive ærligt om CD,

    i nat har jeg smidt håndklædet. Jeg er en af dem, selv prøvet ekstrem til moderat keto og alle verdens kure, MEN min mave går fuldstændig i stå. Jeg undlader at beskrive detaljerne, men det gør nas og er temmeligt smertefuldt. Omvendt så kan jeg finde balancen i en normal diæt, flader i på få dage pga carbs eller mere fordi jeg skal have gang i maven jo…

    Jeg vil starte det op efter en egg fast på 1 uge. Langsomt bevæge mig fra ekstrem keto til carnivore diet. Mest fordi jeg har købt SUNDT ind, mit køleskab bugner ….lol Seriøst, hver gang overvejer jeg så REN nupo, men selv der mislykkes jeg efter 2-3 dage. Hele livet handler om min vægt. SUK!

    Anyway, det var fedt at læse om jeres overvejelser, begrundelser og valg.

    NOTE: et spørgsmål, hvilken blodtype er I hver især? Jeg er blodgruppe O. Ud fra det med masser af erfaring, så er grønt, fiber og alle former for kulhydrater bare med til at maven er på over arbejde. Men fedt og kød finder jeg RO. En slags ro der nærmest ikke kan beskrives med ord.

    Mvh,
    Laila

    Svar
    • Rigtig meget velbekomme, Laila og håber, du kan finde ro i maven på denne måde.

      Hvis jeg må give dig to gode råd med på vejen er det:
      1) drop æggefaste. Ingen skal gå på æggefaste. Æg er supersundt men det er samtidigt et kraftigt allergen og man skal ikke bombardere sit sårbare system med det. Ift. mavelidelser er æg ofte heller ikke bedste valg.
      2) lad ikke dit forsøg med carnivore handle om vægt. Carnivore handler om heling og i den proces kan der sagtens forekomme vægttab men dit systems heling er i centrum her.

      Sådan tror jeg, du får størst succes.

      At vores blodtype skulle have noget at gøre med hvilken kost, der er bedst for os er tilbagevist mange gange i den videnskabelige litteratur. Det, man kalder ‘blodtypekost’ kan dog sagtens være sund kost. Det er bare ikke pga. blodtypen :)

      Rigtig god fornøjelse med det hele.

      Svar
      • Tak, Jane – for dit brugbare input jeg tager med mig. Du har ret, det handler vel mere om optimal sundhed og hvis det er medvirkende til vægttab så er det bonus.

        Tak for en af Danmarks absolut bedste mad-og livsstils blog. Stay blessed.

        Svar
  23. Jeg lever som carnivore og det er det bedste og nemmeste jeg har gjort for mit fysiske, mentale og følelsesmæssige helbred nogensinde. Lige nu kan jeg ikke forstille mig at leve anderledes nogensinde. Måske tilføjer jeg nogle bær med tiden, men med forsigtig obs.

    Svar
    • Hvor er det fedt at høre, Karen, og jeg kan så godt følge dig. Det er til dato den heftigste kost-intervention, jeg har prøvet og det er vildt at læse de mange beretninger, der efterhånden findes??

      Svar
  24. Kære Jane.
    Det er altid rart at opleve, at man ikke er alene om at søge nye veje, når det handler om at finde bedring af ens IBS. Jeg kan sige ˋtjekˋ til alle de ubehagelige symptomer, du beskriver i forhold til din oplevelse af tarmproblemerne – MEN jeg kan også sige ˋtjekˋ til, at de mirakuløst forsvinder når man fjerner alle planter fra kosten.

    Jeg er som du også en anelse nervøs for om det nu er et rigtigt valg for mig og mit helbred, men jeg vælger at tro på, at når jeg nu har det aldeles fremragende (på alle måder) og HELT er sluppet af med trommesyge, smerter og luft i maven – så må det være rigtigt. Symptomerne forsvandt efter første dag på kød alene – og hvilken befrielse.

    Jeg har spist på denne måde i 3 uger – de fleste dage har jeg kun haft appetit til 1 eller 2 måltider – hvilket ALDRIG var kommet på tale, da jeg spiste såkaldte afbalancerede måltider. Der var 5 – 6 måltider normen, fordi jeg simpelthen var sulten konstant.

    Jeg vil henlede opmærksomheden på informative (måske med en anelse kikkertsyn ?) – men dog alligevel værd at se nærmere på for alle, der måtte have mod på at forsøge sig med en Meat Only Diet.

    Læs: zerocarbzen.com. / Kellyhogan.com / Meatheals.com. Tons af testimonials og god information.

    De bedste ønsker om bedring til alle (ikke kun af IBS – min eksem er aftaget betydeligt også ?)

    Svar
    • Tak Annie :)

      Min erfaring med plantefri kost er nøjagtigt som din. Alle mavegener forsvinder og det er en kæmpe lettelse, især efter en lang periode med udbrud. I årevis har jeg ledt og ledt og ledt efter sådan en ‘nødbremse’ og indtil videre havde jeg kun fundet den i faste og faste har jo en naturlige ende. Med plantefri kost kan jeg også nyde ro i maven i ugevis af gangen og når jeg føler mig klar til det, kan jeg langsomt reintroducere ting, jeg gerne vil spise. Det synes jeg går glimrende.

      Appetitnedsættelsen og muligheden for at spise få måltider er jo min hverdag og har været det længe. Jeg har jo spist low carb/LCHF/KETO i 8-9 år og det er klart et af mine yndlingspunkter. På kulhydratkost spiste jeg også rask væk hver 2.-3. time og blev direkte dårlig ellers. Det var tidskrævende, besværligt og tankevirksomhedsoptagende. Jeg forstår ikke, at folk gider men jeg tænker, at de accepterer det som ‘normaltilstanden’, nøjagtigt som jeg gjorde i årevis.

      Og tak for læsetips. Dem har jeg selvfølgelig travet igennem selv også. Paul Saladino og Amber O’Hearn har nogle interessante perspektiver også.

      Svar
  25. Hej Jane.
    Ej det blog indlæg om carnivore har reddet min dag ? jeg har tit tænkt på om det mon var helt galt fordi min mave faktisk ind imellem reagere kraftigt på grøntsager. Og i de perioder spiser jeg nærmest kun kød og fedt, for så har jeg ro. Men jeg har været lidt i tvivl om, om det mon var godt. Jeg mener stadig det er bedst med grønsager men jeg har meget mere ro over det nu, hvor jeg har læst dette indlæg. Tusind tak ?

    Svar
    • Ej hvor godt, Sanni. Jamen helt som dig har jeg det jo også svært ved at komme overens med det, men virkningen er vildere end noget andet, jeg har prøvet og jeg oplever det som en kæmpe befrielse at kunne trække i nødbremsen på den måde og derved få en pause fra alt ubehaget :)

      Svar