Butter board eller ‘smør på bræt’ på dansk er lige netop dette: Et bræt med smør, der er pyntet og smagssat med lækre toppings. og det er en genial måde at servere smør til gæster i stedet for de klassiske smørbrikker.
Ingredienser
- smør beregn 150-200 g pr. bræt
Med hvidløg og rosmarin
- 5 fed hvidløg
- olivenolie
- frisk rosmarin
Med citronskal og persille
Med figen, valnød, mynte og honning
- 1 frisk figen
- 4 valnødder
- frisk mynte
- flydende honning kan udelades
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet nogle timer før brug. Smørret skal være blødt og smørbart men ikke flydende og varmt.
Hvidløg og rosmarin
- Hak hvidløg groft.
- Opvarm olivenolie på en pande og steg hvidløg heri ved høj varme, til de bliver brune og sprøde.
- Lad dem køle af på et stykke køkkenrulle.
- Hak rosmarin.
Med citronskal og persille
- Riv citronskal på et rivejern.
- Hak persillen.
Figen, valnød, mynte og honning
- Skær enderne af figenen. Halver den og skær den i lidt tynde både. Skær små skiver af bådene.
- Hak valnødder og mynte.
- Find honningen frem.
Pyntning af butter board
- Smør smørret ud på et bræt ligesom hvis du skulle smøre tandsmør på en skive brød. Fordel det godt på brættet.
- Fordel dit valgte pynt ud over smørret. Drys gerne med flagesalt.
- Nu er dit butter board klar til servering.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Butter board
En læser tippede mig om, at butter boards var det sidste store på TikTok og fordi jeg er gammel, havde jeg aldrig hørt om det. En hurtig googlesøgning og jeg elskede straks idéen.
Jeg har lavet tre forskellige slags butter board, men i virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du vælger at toppe dem med.
Umiddelbart er de mest egnede til (brødspisende) gæster, så man kan servere dem med et lækkert brød til fx appetizeren. Men jeg vil også give en stemme til, at man serverer butter board til hovedretten til fx kød eller fisk. Så fungerer de som kryddersmør, der kan smelte ud over kødet og give lækker smag.
Det nye charcuterie bræt?
Butter boards er blevet beskrevet som det nye charcuteriebræt, men så langt er altså ikke villig til at gå. I stedet vil jeg hellere sige, at det er gæsteversionen af kryddersmørret. Det ser super festligt ud at have på bordet eller buffeten, og alle vil synes, det er spændende og hyggeligt.
Spiser dine gæster brød, kan du servere et lækkert brød til, og gør de ikke, er chiaknækbrød altid gode at have på bordet til ikke-brød-spisere.
Butter board med hvidløg og rosmarin
Varianten med hvidløg og rosmarin er lækker til italiensk og spansk mad eller til et godt kødrigt måltid. Her kan du lade gæsterne selv tage en klat og lade det smelte ud over kødet
Butterboard med citronskal og citron
Dette smørbræt egner sig godt til fisk eller lyst kød som fx kylling.
Variant med figen, valnødder, mynte og honning
Denne variant er lidt anderledes. Den fungerer bedst på et ostebord eller et tapasbord, synes jeg.
Honning er ikke noget, jeg normalt bruger, men her gav en lillesmule honning dryppet over til sidst virkelig prikken over i’et. Er du mere komfortabel med en anden slags sirup/sødning, bytter du den bare og den kan også udelade helt.
Hvad gør man med rester?
Er der rester af dit butter boards, skraber du det op i opbevaringsglas og bruger det til stegning eller til sovs/smagsgiver til din mad de kommende dage. Vi fik fx svampe stegt i hvidløgs-rosmarin-varianten forleden.
Dette kan du også gøre, hvis du bare laver det til dig selv og ikke til gæster. Det er altid rart med sådan en lækker smagsgiver i køleskabet.
Det ser så lækkert ud. Det skal absolut prøves. Lige mig.
Tak for god inspiration og god podcast