Butter board


Butter board eller ‘smør på bræt’ på dansk er lige netop dette: Et bræt med smør, der er pyntet og smagssat med lækre toppings. og det er en genial måde at servere smør til gæster i stedet for de klassiske smørbrikker.

Butter board

En læser tippede mig om, at butter boards var det sidste store på TikTok og fordi jeg er gammel, havde jeg aldrig hørt om det. En hurtig googlesøgning og jeg elskede straks idéen.

Jeg har lavet tre forskellige slags butter board, men i virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du vælger at toppe dem med.

Umiddelbart er de mest egnede til (brødspisende) gæster, så man kan servere dem med et lækkert brød til fx appetizeren. Men jeg vil også give en stemme til, at man serverer butter board til hovedretten til fx kød eller fisk. Så fungerer de som kryddersmør, der kan smelte ud over kødet og give lækker smag.

butter board
Butter board – 3 forskellige slags
Butter board opskrift

Butter Board

Føj til favoritter Udskriv Pin
10 personer
|
20 min

Ingredienser

  • smør beregn 150-200 g pr. bræt

Med hvidløg og rosmarin

Med citronskal og persille

Med figen, valnød, mynte og honning

  • 1 frisk figen
  • 4 valnøddekerner
  • frisk mynte
  • flydende honning kan udelades

Sådan gør du

  • Tag smørret ud af køleskabet nogle timer før brug. Smørret skal være blødt og smørbart men ikke flydende og varmt.

Hvidløg og rosmarin

  • Hak hvidløg groft.
  • Opvarm olivenolie på en pande og steg hvidløg heri ved høj varme, til de bliver brune og sprøde.
  • Lad dem køle af på et stykke køkkenrulle.
  • Hak rosmarin.

Med citronskal og persille

  • Riv citronskal på et rivejern.
  • Hak persillen.

Figen, valnød, mynte og honning

  • Skær enderne af figenen. Halver den og skær den i lidt tynde både. Skær små skiver af bådene.
  • Hak valnødder og mynte.
  • Find honningen frem.

Pyntning af butter board

  • Smør smørret ud på et bræt ligesom hvis du skulle smøre tandsmør på en skive brød. Fordel det godt på brættet.
  • Fordel dit valgte pynt ud over smørret. Drys gerne med flagesalt.
  • Nu er dit butter board klar til servering.

Noter

Energiberegningen er for smørret alene. 

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Det nye charcuterie bræt?

Butter boards er blevet beskrevet som det nye charcuteriebræt, men så langt er altså ikke villig til at gå. I stedet vil jeg hellere sige, at det er gæsteversionen af kryddersmørret. Det ser super festligt ud at have på bordet eller buffeten, og alle vil synes, det er spændende og hyggeligt.

Spiser dine gæster brød, kan du servere et lækkert brød til, og gør de ikke, er chiaknækbrød altid gode at have på bordet til ikke-brød-spisere.

Butter board med hvidløg og rosmarin

Varianten med hvidløg og rosmarin er lækker til italiensk og spansk mad eller til et godt kødrigt måltid. Her kan du lade gæsterne selv tage en klat og lade det smelte ud over kødet

butter board opskrift
Butter board med hvidløg og rosmarin

Butterboard med citronskal og citron

Dette smørbræt egner sig godt til fisk eller lyst kød som fx kylling.

butter board opskrift
Butter board med citronskal og persille

Variant med figen, valnødder, mynte og honning

Denne variant er lidt anderledes. Den fungerer bedst på et ostebord eller et tapasbord, synes jeg.

Honning er ikke noget, jeg normalt bruger, men her gav en lillesmule honning dryppet over til sidst virkelig prikken over i’et. Er du mere komfortabel med en anden slags sirup/sødning, bytter du den bare og den kan også udelade helt.

butterboard opskrift
Butter board med figen, valnødder, mynte og honning

Hvad gør man med rester?

Er der rester af dit butter boards, skraber du det op i opbevaringsglas og bruger det til stegning eller til sovs/smagsgiver til din mad de kommende dage. Vi fik fx svampe stegt i hvidløgs-rosmarin-varianten forleden.

Dette kan du også gøre, hvis du bare laver det til dig selv og ikke til gæster. Det er altid rart med sådan en lækker smagsgiver i køleskabet.

Kom med til webinar

Tilmeld dig 30 minutters gratis webinar d. 10. januar med Tine og mig og bliv klogere på din fordøjelse (og hvorfor den nogle gange brokker sig)

Tilmeld dig allerede nu, så du ikke går glip af det

Lyt til nyeste afsnit podcast gratis

Som PLUS-medlem kan du lytte til min nye podcast, Madbanditten uden filter – Lyt til sidste episode gratis i prøveperioden.

Emner denne gang: Antiinflammatorisk kost, hvad er den sundeste kost, proteindistribution, fest og alkohol på Keto og er Keto stadig sund, hvis man ikke laver alting fra bunden?

Lyt til sidste nye afsnit her >>

Udover podcast får du adgang til energiberegninger på alle opskrifter, du får din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter, du kan lave dine egne madplaner og få en indkøbliste til eller du kan bruge de madplaner, jeg laver til dig hver måned.

Alt dette for mindre end 1 krone om dagen og du kan starte med at prøve det gratis i 7 dage her:

Prøv MadbandittenPLUS i 7 dage

Skal jeg hjælpe dig med vægttab?

Keto er super effektivt til vægttab, når det gøres rigtigt. Stop med at spilde tiden og kom ordentligt fra start.

Se hvordan her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

En kommentar til “Butter board”