Brunkager


Endelig er det lykkes mig at lave en ny og forbedret opskrift på brunkager, for hånden på hjertet, den, jeg havde i forvejen, var altså ikke særligt god. Brunkager uden mel lyder måske som en skør idé men det er alligevel værd at prøve.

Brunkager - opskrift på glutenfrie brunkager uden sukker

Brunkager uden mel og sukker

1 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
50 stk
|
30 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

  • Smelt smørret sammen med Fibersirup og Sukrin Gold, lad det køle en anelse af.
  • Bland det med mandelmel, guargummi, krydderier, appelsinskal, hakkede mandler, vand og potaske til en homogen dej.
  • Rul dejen til en lang tyk pølse og pak den ind i film. Frys dejen ned til dagen efter.
  • Skær den frosne dej i tynde skiver, Lad den evt. tø en smule, hvis det er for svært.
  • Fordel småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Opvarm ovnen til 150 grader varmluft og bag brunkagerne i 7-9 minutter, til de er let faste. Lad dem køle helt af på en rist.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Brunkager uden mel og sukker

At lave brunkager uden mel og sukker er selvfølgelig en udfordring, og det er klart, at man ikke får helt samme resultat, som de traditionelle brunkager. Når det er sagt, synes jeg faktisk, at disse er blevet utroligt vellykkede.

De er nærmest sprøde og har en dejlig smag af jul. Med *nærmest sprøde* mener jeg, at jeg ikke tror, vi kan komme tættere på sprødhed uden at bruge mel eller sukker.

Det smarte med brunkage er faktisk også, at du fryser dejen for at kunne skære dem helt tyndt. Men det betyder jo, at du kan lave dem i weekenden og først bage dem lige før jul. Smart!

Sukkererstatninger til brunkager

Personligt har jeg det stramt med bismagen af Sukrin, og jeg må indrømme, at jeg faktisk tit gør det, at jeg erstatter halvdelen af sødningen med sukker. Ja, helt almindeligt sukker.

Det giver selvfølgelig ikke i samme grad en sukkerfri eller kulhydratfattig brunkage, men det giver bedre smag og giver stadig en væsentligt kulhydratnedsættelse ift. en traditionel brunkage.

Men det er selvfølgelig et personligt valg.

Småkager har aldrig lige været min ting. Jeg er mere nougat– og konfekttypen ;-)

Se også: Madbandittens Juleopskrifter (e-bog)

Brunkager - opskrift på glutenfrie brunkager uden sukker
Brunkager - opskrift på glutenfrie brunkager uden sukker

Fit efter 40 starter på mandag

Det er ved at være sidste chance for tilmelding til Fit efter 40. Mit nye, store livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Læs alt om kurset her
(og benyt dig af intro-rabatten)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

24 kommentarer til “Brunkager”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane
    Min hustru besluttede for nogle måneder siden at prøve Keto konceptet og naturligt er jeg fulgt med, selvom jeg ikke er lige så standhaftig som hende. Vi har fået mange rigtig gode måltider. Grunden til jeg skriver er julesmåkage opskrifterne. Her til aften har vi bagt brunkager og vanille kranse sammen med en god veninde. Men de er godt nok en skuffelse. Min hustru har købt Guargummi på nettet og fulgt opskrifterne til punkt og prikke. Men der er faktisk ikke ret meget smag – jeg siger: “Ingen smag”. Og jeg har faktisk ikke lyst til at spise eller servere dem i julen. Vanille kransene smuldrer fuldstændigt i samme øjeblik man putter dem i munden, og der er ingen sprødhed. Brunkagerne er helt bløde så en time efter de er kommet ud af ovnen kan de bøjes i præcis den form man gerne vil have. Vi har for en enkelt plade forsøgt med lidt højere temperatur – men det gjorde desværre ikke hverken fra eller til. Vore ovne er Gaggenau og de plejer at være fuldstændig præcise. Det var meningen vores veninde som de forrige år skulle have et hold småkager med hjem, men vi tror ikke vanille kransene vil være andet end smulder når hun når hjem.
    Jeg kan se i kommentar felterne at der er flere der siger de smager virkelig godt, så mit spørgsmål er hvad kan der være gået totalt galt med begge hold hos os? Dejen har hvilet et døgn i køleskab henholdsvis på frost, før de blev bagt så både vanille kranse og brunkager normale ud, efter bagning ser de stadig fine ud men smag og konsistens lader noget tilbage at ønske. Vi har talt frem og tilbage om det er sukkeret i “normale” kager der gør de bliver sprøde. Vi har kikket opskrifterne igennem og checket at intet er glemt eller i forkert mål. Så vores oplevelse er faktisk at det er irriterende at have brugt så meget tid og ingredienser på så dårligt et resultat. Og desværre går spekulationen på om vi bare skal smide det hele ud og bage igen, men tiden er lidt knap.
    Så jeg tænker det måske ikke er en god ide at bage småkager efter Keto princippet. Vi har bagt andre af dine kager og de har været virkelig gode

    Med venlig hilsen Lars Kristensen Helsingør

    Svar
    • Hej Lars
      Jeg tror, det er bedst ikke at bage så. Low Carb bagværk bliver bare ikke særligt godt. Man har jo fjernet de to hovedingredienser: mel og sukker. Sprødheden kommer jo fra en kombination af stivelsen og sukkeret og derfor bliver Low Carb småkager ikke sprøde men mere sådan ‘faste og melede’. Så min anbefaling er at droppe julesmåkager og lave nogle af de andre julegodter i stedet.

      Svar
      • 1 star
        Hej Jane
        Mange tak for hurtigt svar.
        Lige præcis den oplysning kunne det have været fantastisk at have som en del af opskriften. Vi havde alle forventet sprøde julesmåkager med god smag. Min hustru har fortalt børn og svigerbørn at de kunne glæde sig til gode Low Carb glutenfri småkager – og især den ene svigerdatter har set meget frem til det, fordi hun har Glutenallergi

        Mange hilsner Lars

        Svar
    • Hvis du er ok med at bruge hvedemel, får du meget bedre brunkager ved at finde en traditionel opskrift og ikke en som denne, der er lavet Low Carb.

      Svar
    • Jeg er simpelthen usikker på det. Min første tanke er ja, det gør omtrent det samme men jeg har også haft en læser eller to, der har meldt tilbage, at det gør det i hvert fald ikke. Så jeg ved ærligt talt ikke lige…

      Svar
    • Nej det er ikke det samme men de gør begge noget tilsvarende med glutenfrit bagværk. Jeg ved ikke om xanthangummi kan bruges i stedet. Jeg havde en enkelt som skrev store og rungende NEJ på FB efter at have testet det i brunkageopskriften her men hvad der var gået galt og hvor galt det var gået ved jeg ikke…

      Mængden er jo så lille, at det er svært at forestille sig den helt store katastrofe men jeg ved det ikke..

      Svar
      • Tusind tak for svar. Har været en tur i Meny efter guargummi og glæder mig til at prøve dine julesmåkageopskrifter???

        Svar
  2. Tynde skriver du… For mig er det bedste ved brunkager hvis de er skåret i “tykke” skiver. Hvis de bliver for tynde minder de mig om dem “Karen Wolf” laver, ikke et godt minde… men smag og besøg ;-)
    Tak for opskriften…

    Svar