Denne opskrift på brunkål har været længe undervejs. Da jeg i sin tid med begejstring postede den karameliserede hvidkålsret, som siden hen skulle vise sig at blive en af bloggens mest besøgte opskrifter, var der flere, der med (forestiller jeg mig) jysk besindighed sagde: Ro på nu med den begejstring, det er brunkål, du har lavet!
Ingredienser
- 1 kg hvidkål fintsnittet
- 100 g løg skåret i fine skiver
- 150 g bacon
- 2 spsk SukrinSirup gold reklamelink
- 60 g smør
- frisk timian
- 1 tsk stødt allehånde
- 1 laurbærblad
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Steg baconen sprød på en pande og læg til side.
- Smelt smør og sirup på en stor pande og tilsæt hvidkål og løg.
- Rør godt rundt og skru ned på middel varme.
- Tilsæt timian, allehånde, laurbær, salt og peber og lad kålen småsimre i ca. 45 minutter, til den er faldet helt sammen og er blevet gylden.
- Tilsæt bacon, rør rundt og smag til med salt og peber. Fisk laurbærbladet op inden servering.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Hvad er brunkål?
Men hvad ved jeg om brunkål? Ingenting.
Denne sønderjyske delikatesse er jo fuldstændig gået min næse forbi. Af uransagelige årsager er Sønderjylland nok det sted i Danmark, jeg har besøgt mindst.
Jeg har været på Fanø engang. Tæller det? Det, jeg husker mest fra den tur var dog, at min veninde Ulla og jeg tog på nudiststrand og badede nøgne. Der var ingen brunkål involveret, såvidt jeg husker.
Men det skal da ikke hedde sig, så nu har jeg lavet brunkål. Og jeg står klar herovre til at tage imod alle tæskene om, hvordan jeg har lavet det forkert. Men daaaaamn, det smagte godt. Nærmest bedre end den karameliserede kål.
Tilbehør til brunkål
Jeg serverede den med næsten-friskbagt kernebrød med smør og sennep. Det ved jeg ikke, om man gør, men det virkede helt vildt sønderjysk der i øjeblikket. Og så mættede det godt.
Server evt. med kernebrød og smør og sennep. Min favoritopskrift på kernebrød er den helt ældgamle med revet ost i dejen. Find den her: LCHF-kernebrød
TIP: Skal du lave en større portion, kan du lave den gradvist og hælde den stegte kål i et ovnfast fad og holde det varmt i ovnen, imens du laver resten.
idag fik jeg lyst til brunkål og lavede den som jeg efterhånden har gjort i årevis på hvidkål og nakkefilet og det smagte fantastisk da den jo er nemt og enkelt.
Men jeg blev nysgerrig om der var en ligene opskrift fra dig og jo det var der. dog har jeg aldrig prøvet med bacon i brunkål men helt ærligt det skal prøves og krydderierne er lige efter min smag så jeg tænker det skal prøves en af de kommende dage :-)
Jeg bruger ikke sukker/sødestof.
Kød som kan være en nakkesteg og røget flæsk/bacon skæres i stykker på ca 2 x 6 cm.
Det brunes med salt/peber rigtig godt (pas på med brandalarmen :-D) i mindre portioner.
Alt kødet kommes igen i gryden og dækkes med vand, hvidkål snittes og kommes i, og skal simre med låg på.
Det der giver kålen den brune farve når der røres rundt, er det brændte fedtstof fra kødet. Smages til med salt og peber.
Faktisk bedre dagen efter. Velbekom ?
Hej Jane
Kan man erstatte siruppen med alm sukrin gold ( evt smeltet hvis det kan det?)
Mvh
En sønderjyde der pludselig cravede brunkål ?
Det tror jeg sagtens du kan. Jeg er i tvivl om det smelter men du kan fint bruge det, som det er :)
Kan med fordel give det en lille klat kulør. Det gjorde min far altid (diabetiker derfor også lavet uden sukker)
Det kan man i hvert fald sagtens :)
heldigvis en ret min kone er specialist i og lavede ofte før i tiden på brændekomfuret på det svenske gods blev det perfekt
Nu hvidkål har så stor en størrelses forskel, hvor stort et hvidkål/ hvor mange gram, giver så den bedste smag?
Ja det er et virkelig godt spørgsmål. Jeg vil skyde på 5-600 g (snittet vægt) eller deromkring…
Det smager SÅ godt! Også uden bacon og sødemidler ?
Det er hurtigt blevet en af de nemme retter som stort set passer sig selv mens man fx steger frikadeller ?
Ja det er skønt, ikke? Så dejlig måde at spise kål på her i vinterhalvåret :)
jeg vil prøve at lave den i dag, men hvor jeg også følger forslaget fra veninde om at lægge et stykke nakkefilet ned til kålen og lade det hele simre i ca. tre timer. Jeg skal så nok grovhakke kålen, så den ikke er helt smadret, når der skal spises.
Men jeg glæder mig til at prøve din opskrift, for jeg var ikke glad ved tanken om at følge en opskrift, hvor der går 200 gram sukker til en middagsret.
Jeg plejer at lave det (altså “rigtig” brunkål med sukker) i en stor gryde, så kan det hele være der ad en gang og så med kalv/flæskefars som til kødboller, som jeg former til nogen små “brød/klumper” og lægger i kålen. Det mørner sammen med kålen og får lidt sødlig smag af kålen. Vil prøve at lave det efter din opskrift, men nok også med farsen dog uden mel eller havregryn naturligvis ;)
Hjælper det lidt at de i Matador ofte spiser brunkål ved Kathrine og Oluf Larsen?Korsbæk skal gerne være en midt Sjællansk provinsby :-)
Ja det hjælper!! Vi ser faktisk Matador med ungerne i øjeblikket så det vil jeg sige til dem næste gang jeg serverer brunkål :)
Sådan lavede min svigermor brunkål, og hun lærte også mig det, da min mand kun ville spise det på denne måde. Det er også sådan jeg lærte at spise brunkål? Vi kommer dog ikke fra Sønderjylland men fra Østjylland ?
Fantastisk at vide. Mine unger kommer til at vokse op med denne – i københavn. Så kan vi få spredt goderne :)
Den glæder jeg mig rigtig meget til at prøve. Jeg er så meget fan af karamelliseret hvidkål, ja faktisk så meget at jeg nærmest panikker hvis jeg ikke har et par bøtter klar i fryseren.
Når vi flytter skal jeg have en fryser, der er bedre egnet til rester end den, jeg har nu. Åååh glæder mig allerede. Skal dog lige finde et hus, som den fryser kan stå i først. Mindre detalje, men du ved… :)
Det lyder virkelig overraskende lækkert! Nogle gange er det klart de gamle klassikere der er værd at vende tilbage til.