Braiseret oksekød i rødvinssauce er en perfekt ret til weekenden. Den skal simre på komfuret og ender med at dufte i hele huset. At den samtidig er en ret udmærket ledsager til et godt glas rødvin skal ikke lægge den til last.
Braiseret oksekød i rødvinssauce
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 600 g oksebov, klump, tykkam eller lign. simrekød
- 100 g løg
- 4 fed hvidløg
- 1 tsk røget paprika
- 140 g koncentreret tomatpuré
- 1-2 laurbærblade
- 2,5 dl rødvin
- 400 g hakkede tomater eller flåede
- 10 stængler frisk timian
- 4 dl oksefond/bouillon
- 150 g gulerod
- 200 g champignon
- smør til stegning
- evt. evt. en smule sødning
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skær kødet i store tern.
- Opvarm smør eller olie i en gryde, den skal være meget varm.
- Krydr kødet med salt og friskkværnet peber og brun det godt af i gryden. Læg kødet til side et øjeblik.
- Skru ned for varmen og tilsæt evt. lidt ekstra fedtstof.
- Sauter løgene til de bliver klare i farven.
- Tilsæt hvidløg og sauter videre i ca. 30 sekunder.
- Tilsæt røget paprika og tomatpure og steg videre til det begynder at dufte.
- Hæld rødvinen, fond og hakkede tomater på og rør godt rundt i gryden så du får det på bunden af gryden med i saucen. Kom timian, kød og laurbærblad i og lad det koge op.
- Skru ned til lav varme når saucen koger, læg låg på og lad retten simre i ca. 3 timer ved helt lav varme, den skal kun småboble lidt.
- Smag til med salt, peber og evt. lidt sødning.
20 min. før retten er færdig
- Lav tilbehøret, fx blomkålsmos.
- Skær champignonerne i kvarte.
- Opvarm en skefuld smør eller olie på en pande og lad den blive meget varm.
- Steg svampene til de er blevet gyldne.
- Skræl guleroden og skær den i tynde skiver.
- Tilsæt gulerødder og svampe de sidste par minutter inden servering.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Langtidssimret oksekød
Det gode ved denne opskrift på braiseret oksekød i rødvinssauce er også, at man her kan bruge nogle af de kødudskæringer, der ellers kan være lidt svære at bruge. Jeg ville egentlig have brugt tværreb, men det kunne jeg simpelthen ikke opdrive. I stedet endte jeg med et stykke bov og det kunne lige så vel have været et stykke tykkam.
Der er noget sympatisk ved at spise de lidt sværere udskæringer, synes jeg. Ikke alene er det med til at minimere madspild og samtidig synes jeg også, man har et ansvar for at bruge hele dyret. Oooog note til mig selv i den forbindelse: Bliv bedre til at spise indmad!
Men sæt denne her opskrift på din favoritliste og sæt den i gang en lørdag eftermiddag, så du har lækker langtidsbraiseret oksekød til aftensmaden.
Hvad spiser man til braiseret oksekød?
Der er en smule grøntsager i sovsen men en god blomkålsmos (eller sellerimos hvis man er ok med lidt ekstra kulhydrater) ville være virkelig lækkert til.
Jeg synes, at blomkålsmos går så dejligt til simreretterne.
Ønsker du saucen tykkere, kan du tage låget af gryden noget af tiden, eller give det en smule maizena til sidst selvfølgelig. Maizena vil selvfølgelig give en smule ekstra kulhydrat og om det falder under bagatelgrænsen hos dig eller ej, vil jeg ikke gøre mig til dommer over :)
Kan braiseret oksekød laves i crockpot/slowcooker?
Er du den heldige ejer af en crockpot eller anden form for slowcooker, er det helt oplagt at lave denne ret deri. Jeg er så glad for min crockpot og bruger den ofte.
Her ville jeg give den 3-5 timer på LOW. Jeg holder ikke altid øje med tiden men sætter den bare i gang og tager maden ud, når jeg er klar til den.
Vil du have flere simreretter?
Så lad mig i flæng foreslå en anden favorit, nemlig Boeuf Bourguignon eller en anden klassiker osso buco. Begge har store stjerner herhjemme. Vil du hellere simre noget andet end oksekød, kan du gå med coq au vin eller måske en lækker lammeskank.
Hej Jane. Det ser lækkert ud. Kan den laves dagen forinden og blot varmes op? :-)
Ja, det synes jeg sagtens, den kan👍🏼
Jeg bor i et land hvor der ikke finde timian så jeg brugte basilikum i stedet – rigtig lækkert, tak
Det der dælme lækkert ud. Tror det skal prøves i løbet af ugen.
Bruger du aldrig gummi til at jævne med?
Sådan xanthan gummi eller hvad tænker du på? Det har jeg faktisk ikke erfaring med..
Jeg drysser af og til (meget forsigtigt og lidt ad gangen) en halv tsk gua-gummi i sovser eller supper – oftest går det godt ;D
Fedt, tusind tak for tip! :)
Det ser så lækkert ud. Elsker simreretter. Jeg gav mig selv en Crockpot i julegave og samler derfor på opskrifter til at lave i den. (Har fx lavet den lækre bouillon)
Tænker at denne her kan laves deri? I så fald, har du et bud på hvor længe den hygge sig der?
Ja helt sikkert. Måske burde jeg skrive crockpot-instrukser ind også. Jeg elsker nemlig også min :)
Jeg ville give den 3-5 timer på LOW eller noget i den retning.