Bone broth


Bone broth er en slags suppe eller bouillon, der er kogt på ben og knogler fra dyr. Denne sunde drik har i de sidste år opnået stor popularitet pga sit store indehold af næringsstoffer som collagen, glukosamin, mineraler og aminosyrer.

Bone broth opskrift på sund collagen suppe

Bone broth

5 fra 5 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
1 liter
|
8 timer

Ingredienser

Bone broth med kylling

  • 1 kyllinge-skrog eller 2 små
  • vand til det hele er dækket
  • 0,5 dl æblecidereddike
  • 1-2 spsk salt

Bone broth med okse

  • 1 kg kraftben
  • vand
  • 0,5 dl æblecidereddike
  • 1-2 spsk salt

Valgfrie ingredienser

  • 1 løg skåret i kvarte
  • 3 fed hvidløg hakket eller skåret i skiver
  • 3 rodfrugter skåret i chunks
  • frisk timian rosmarin eller anden urt
  • rød chili hvis du vil have bid
  • frisk ingefær også lækkert

Sådan gør du

Bone broth af kylling

  • Put 1-2 kyllingeskrog i en stor suppegryde eller crockpot, sammen med eddike og salt og tilsæt dine valgte ingredienser.
  • Hæld vand i så det dækker.
  • Lad simre i mindst 3 timer men gerne 4-5 timer i gryde og måske 6-8 timer i crockpot på LOW.

Bone broth af okse

  • Brun evt. kraftbenene i lidt smør i bunden af gryden.
  • Tilsæt eddike, salt og dine valgte ingredienser.
  • Hæld vand i så det dækker.
  • Lad simre i lang tid, mindst 6-8 timer og også gerne længere, fx natten over.

Efter simring

  • Si væsken fra ben, knogler og evt. grønt og hæld væsken i opbevaringsglas.
  • Opbevar på køl eller frost i tætsluttende glas og beholdere.
  • Når din bone broth er kølet ned, skal den gerne blævre som gelé. Det er gelatinen, der er trukket frem. Er der ingen blæver, har du enten kogt den for kort tid eller brugt for lidt ben/knogler ift. vand. Du kan dog stadig drikke den og bruge den i madlavning.

Noter

Det eneste, der skal i din bone broth er ben/knogler, vand og lidt eddike. Alle andre ingredienser er valgfrie og nogle du kan vælge til eller fra efter smag og behag.
Alt ved denne opskrift er vejledende, hvilket vil sige at det kommer sig ikke så nøje. 
Tiderne betyder ikke så meget, så hæng dig ikke i de specifikke timeantal. Bare lad din bone broth simre længe og alt er godt.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Hvordan laver man bone broth?

Bone broth, eller knoglesuppe, som vi nogle gange kalder det, er lavet af ben fra forskellige dyr, der simrer i flere timer for at frigøre næringsstoffer som collagen, glukosamin, mineraler og aminosyrer. Det er en proces, der sker, når benene, enten kraftben fra okse eller skroget fra kylling, simrer i mange timer.

Det er nemt at lave derhjemme med en slowcooker, suppegryde eller crockpot, og det kan bruges som en base i forskellige opskrifter som fx supper eller gryderetter.

Din mormor kender sikkert bone broth som hønsekødssuppe og på den måde er dette jo bare en genoplivning af det, som de ældre længe har vidst men som vi andre har glemt.

Hvorfor er det sundt?

Måske har du undret dig over, hvorfor hele verden nærmest på en gang begyndte at tale om og drikke denne sunde suppe, og det er der faktisk virkelig mange grunde til. Herunder får du ti grunde til at drikke bone broth og længere nede går jeg lidt mere i dybden med de forskellige punkter.

Her på kanalen har bone broth jo været et fast element siden 2013, da jeg første gang bragte opskriften. Her kaldte vi det bare kyllingebouillon, men det er det samme. Nå ja, lidt firstmover har jeg da været :)

10 grunde til at drikke bone broth:

  1. Det er en kilde til collagen, som kan hjælpe med at holde huden, leddene og tænderne sunde og stærke.
  2. Det er rig på glukosamin og mineraler, der kan hjælpe med at styrke leddene og forbedre ledmobiliteten.
  3. Det kan hjælpe med at reparere tarmvæggene og øge optagelsen af ​​næringsstoffer.
  4. Det kan lindre symptomer på fordøjelsesproblemer som oppustethed og forstoppelse.
  5. Det er en naturlig kilde til aminosyrer, der er vigtige for reparation af muskler og væv.
  6. Det kan øge hudens styrke og elasticitet og udbedre rynker og fine linjer (siges det – jaja)
  7. Det indeholder aminosyren glycin, som kan hjælpe med at regulere nervefunktionen og forbedre søvnkvaliteten.
  8. Det kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen
  9. Spiser du Keto, er det en glimrende kilde til salt og mineraler (og til at undgå Keto flu)
  10. Det smager virkelig godt, både som en varm bouillondrik eller som base i supper og gryderetter

Hvad er collagen?

Collagen (eller måske kollagen på dansk) er en proteinkomponent, der findes i ben, hud og bindevæv. Det er en vigtig komponent i at holde vores hud, led og tænder sunde og stærke. Collagen hjælper også med at reparere og genopbygge væv i kroppen, hvilket kan hjælpe med at forebygge skader og sygdomme.

Collagen og gelatine er næsten det samme, men collagen er den rå form, der findes i benene, mens gelatine er den form, der er lavet ved at langtidskoge benene. Gelatine kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen og øge optagelsen af ​​næringsstoffer i kroppen.

Collagen er særligt rigt på aminosyrerne prolin, glycine og arginin, som er vigtige for at opretholde en sund hjernefunktion og kan også hjælpe med at reducere stress og angst. Men collagen er ikke en god proteinkilde, når det kommer til muskeltilvækst, da det her er aminosyren leucin, der stimulerer muskelproteinsyntesen.

Collagen er jo super hypet også og selvom virkningen af collagen formentlig oversælges de fleste gange, så er der masser af gode ting at sige om collagen.

Bone broth og fordøjelsen

Bone broth kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen på flere måder. Først og fremmest indeholder det høje niveauer af gelatine, som kan hjælpe med at reparere og genopbygge slimhinderne i mave-tarmkanalen. Det kan også hjælpe med at lindre betændelse og lækage i tarmen og kan hjælpe med at forbedre tarmfloraen.

Bone broth er også rig på aminosyrerne prolin og glycin, som kan hjælpe med at regulere mave-tarmkanalen og hjælpe med at reducere symptomerne på irritabel tarm som oppustethed og forstoppelse og andre fordøjelsesproblemer.

Denne sunde suppe eller drik kan være særligt godt for fordøjelsen, hvis din tarm er belastet, da det kan hjælpe med at reparere tarmvæggene og øge optagelsen af ​​næringsstoffer.

Bøvler du med fordøjelsen, så skal du have fat i denne vigtige bog, som kan hjælpe dig: FIX din fordøjelse

Mineraler i bone broth

Bone broth indeholder også store mængder af mineraler, herunder calcium, magnesium, fosfor, silicium og sulfat. Disse mineraler er vigtige for at opretholde en sund knoglestruktur og kan også hjælpe med at regulere blodsukkeret og forbedre fordøjelsen.

Endelig indeholder bone broth også store mængder af aminosyrer, herunder prolin, glycine og arginin. Disse aminosyrer er vigtige for at opretholde en sund hjernefunktion og kan også hjælpe med at reducere stress og angst.

Antiinflammatorisk effekt

Bone broth indeholder flere anti-inflammatoriske komponenter, herunder aminosyrer som glycin og prolin, glukosamin, chondroitin og mineraler som kalcium og magnesium. Disse næringsstoffer kan hjælpe med at regulere immunresponsen og mindske inflammation i kroppen.

Forskning har også vist, at collagen, som er rigt repræsenteret i bonebroth, kan hjælpe med at regulere kroppens produktion af cytokiner, proteiner, der er involveret i inflammation.

Inflammation er en naturlig del af kroppens immunrespons, og den må gerne være der. Her taler vi dog om den akutte inflammation. Men langvarig eller kronisk inflammation kan føre til alvorlige sundhedsproblemer og skal være til stede, for at mange sygdomme kan opstå.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

39 kommentarer til “Bone broth”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane.

    Jeg kan se der er rigtig mange forskellige tidsintervaller mht kogning af Okseben – Du skriver 6-8 timer og gerne længere (hvor længe er det) – andre skriver at okseben skal simre i 72 timer – det er godt nok lang tid – hvad mener du er optimalt? Og jeg kan bruge benene igen ikk?
    De bedste hilsner Dorte

    Svar
    • Jeg har ikke prøvet 72 timer. Jeg lader dem som regel simre 6-8 timer i slow cooker. Det kommer sig ikke så nøje. Jeg bruger tit benene to gange.

      Svar
  2. Hej Jane
    Jeg vil høre dig hvor tit og hvor meget man skal drikke af suppen for at det har en effekt?
    De bedste hilsner
    Connie

    Svar
    • Det tror jeg ikke, der findes nogen bestemt mængde for. Jeg synes umiddelbart at 1-2 kop om dagen vil være en fin mængde.

      Svar
    • 5 stars
      Tak for dit svar Jane, det hjælper med lidt retningslinjer, når det er helt nyt.
      Mit sidste spørgsmål er, hvor meget af den geleagtige suppe ville du komme i en kop?

      Svar
      • Jeg tror, jeg vil drikke ca. 2 dl – 2,5 dl pr. kop. Noget i den retning :)
        Det smager så dejligt. Især om vinteren er det en skøn og varmende drik.

        Svar
  3. Første gang jeg stiftede bekendskab med Bonebrot i mit tilfælde skete tilfældigt for mig. I en periode af mit liv hvor jeg virkelig var plaget af eksem. Da jeg rensede min bolig på 95 m2 ned for skimmelsvamp – fik jeg bla. Psoriasis på dele af min krop.
    På det tidspunkt i mit liv mødte jeg en jævnaldrende som havde det meget værre end mig. Hun led af eksem, men havde fundet en kur med bonebrot i fl. Måneder. Det havde hjulpet hende på vej.
    Hun spiste 3 x daglig suppe som var bonebrot hun havde frosset ned.
    Men da jeg efter bare 4 dage med bonebrot 3x daglig gjorde – at mine ben var helt glatte og bløde HELT uden eksem. Jeg var målløs. 1000 Tak for det råd!

    Svar
    • Hvor er det utroligt! Jeg forbavses konstant af kroppens evne til at hele sig selv under de rette betingelser. Jeg tror aldrig min fascination stopper❤️

      Svar
  4. 5 stars
    Hej Jane.
    I disse tider med høje elpriser, er jeg interesseret i at høre om man kan reducerer kogetiden i trykkoger og hvor lang tid du evt vil koge bone broht i trykkoger?

    Svar
    • Hej Mette
      Det har jeg ingen erfaring med men jeg synes, jeg har set amerikanske bloggere lave det sådan. Prøv evt. om du kan finde deres anbefalinger til tid.

      Svar
  5. Hej Jane, kan du anbefale hvordan det kan drikkes? Kunne godt tænke mig at indtage en lille shot hver dag, men det bliver jo meget gelé agtig. Vil helst bare drikke et lille glas fremfor at skulle spise suppe hver dag :-)

    Svar
    • Hej Annika
      Et lille shot er jo ikke meget. Jeg drikker en kop i et tekrus som drikkebouillon. Når du opvarmer det, bliver det igen flydende, så det er som at drikke en kop varm suppe.

      Svar
  6. Hej Jane.
    Jeg har kogt en kylling med henblik på at lave en gang hønsekødssuppe, og lave noget hønsesalat, men jeg har været så dum at smide skroget ud :( Jeg har kogt den med forskellige grøntsager, så kan jeg bare bruge vandet som selve suppen, eller er det no go ??

    Svar
    • Det tror jeg sagtens du kan. Suppen har nok ikke helt det samme næringsindhold som hvis den var kogt længere på skroget, men en god gammeldags hønsekødssuppe lyder da pragtfuldt uanset :)

      Svar
  7. 5 stars
    Kan man ikke lave bone broth på svineben? Jeg har for eksempel købt et par skaftkoteletter – og skal alligevel lave bone broth af okseben, så jeg kunne tilføje svinebenene, hvis det gav mening. Jeg har ikke fundet noget om det på nettet, så mistænker at der er en årsag?

    Svar
  8. Jeg laver nogle gange suppe, hvor jeg koger hele kyllingen med grøntsagerne og herefter tager kyllingen op og bruger kødet i suppen. Vil jeg kunne koge på kyllingeskroget igen bagefter til endnu mere bouillon?

    Svar
    • Ja det tror jeg sagtens. Jeg har tit kogt bone broth to gange på kyllingeskrog. Og selve suppen du får ud af første kogning, vil også være fyldt med gode sager.

      Svar
  9. Hej
    Kan man bruge et andeskrog ,skal have and juleaften og ville i så fald prøve.
    Har prøvet på kylling som blev rigtig lækker.😊

    Svar
    • Det har jeg faktisk aldrig overvejet men det kan man godt. Man kan koge bone broth på alle typer knogler. Når jeg langtidssteger/confiterer andelår fx bliver stegeskyen altid helt stiv og gelatine-agtig og det vil være det samme her. Kan forestille mig, det kunne smage dejligt som base i gryderetter fx.

      Svar
  10. Hej
    Du koger Bone Broth i 8 timer. Andre sider om suppen anbefaler 16-24 timer for at få det fulde udbytte af knoglerne.
    Må jeg høre din mening om det, på forhånd tak. (Nyt medlem)
    Mvh Marianne Thuesen

    Svar
    • Dybest set kan du koge det lige så længe du vil. Kyllingeskrog, som jeg oftest koger på, kam sagtens nøjes med fra 5 timer. Kraftben af okse skal simre længere for at få gelatinen ud af knoglerne.
      Hvis du koger ‘for længe’, har du stort set ingen væske tilbage, hvis du koger i gryde og du får en koncentreret fond i stedet.

      Så det du også skal tænke ind er hvad du skal bruge det færdige resultat til ❤️

      Svar
  11. Hej Jane,
    min mand og jeg har i lang tid nydt godt af bone broth, men ser nu, i dine opskrifter, at du tilsætter æblecidereddike. Er der en særlig grund til, at du gør det?

    Svar
  12. Hej

    Hvor meget færdig bouillon/broth kan jeg forvente at få ud af et kyllingeskrog eller 1 kg ben? Jeg ved godt at det ikke er vigtigt med præcise mål her, men jeg har før prøvet at lave det, hvor det på mystisk vis endte med at lugte og smage af våd karklud, så jeg overvejede om jeg havde kogt det for meget ind.

    Venligst Louise

    Svar
    • Det kommer an på hvordan det er lavet. I gryde koger min ind til ca. halvdelen, måske lidt over. I crockpot koger det ikke så meget ind, fordi der er låg på.
      Jeg har dog aldrig oplevet en ubehagelig lugt ved det. Var det med kraftben? Jeg bruger mest kyllingeskrog og det dufter bare af hønsekødssuppe.

      Svar
  13. 5 stars
    Hej Jane

    Tak for alt dit arbejde for at oplyse og hjælpe os alle.

    Mht. bone broth, skriver du at den skal være tyk, for at gelatinen er til stede.
    Nu har jeg lavet på okse kraftben, 1,5 kg, i en slowcooker. Den er ikke tyk, formentligt fordi den ikke fordamper, under det tætsiddende låg?
    Den har fået 24 timer.
    Betyder det at den ikke er tyk, så at der ikke er gelatine i? Jeg har ikke kommet æblecidereddikke i. Kan det være det?
    Dbh Anita

    Svar
    • Hej Anita
      Den stivner/gelerer først ved nedkøling, så det kan du først se derefter.

      Æblecidereddike (eller anden eddike) er vigtig. Det hjælper gelatinen ud af knoglerne. Jeg vil dog tro, at du nok har fået rigeligt ud med så lang henkogning.

      Svar
  14. Hej Jane

    Jeg elsker at finde inspiration på din side. Den er virkeligt god! :)

    Jeg vil til at lave bonebroth herhjemme. Primært på kylling, da jeg relativt ofte laver en hel kylling. Jeg går ud fra, at der gerne må være kødrester på skroget? Jeg er ikke super vild med lår og vinger. Kan jeg smide dem hele i og er det evt. bedre at klippe dem af inden jeg steger resten af kyllingen, for at bevare flere næringsstoffer til broth’en?

    Svar
    • Ja helt sikkert, det gør jeg også. Mine skrog har masser af kødrester på. Det bliver nærmest endnu bedre (tror jeg)

      Og tak🙏🏼

      Svar
  15. Hej Jane, så har jeg lavet min første bonebroth.
    Hvor meget skal man indtage dagligt?
    Og hvordan, når det er geleagtigt:)
    Mh Jette

    Svar
  16. En lille nørdet kommentar fra kokken her igennem 37 år;
    Det hedder en Stock, når bouillonen er kogt på Kun ben og vand.
    Det hedder en Broth, når bouillonen er kogt på ben, vand og grøntsager.
    ❤️

    Svar