Bone broth er en slags suppe eller bouillon, der er kogt på ben og knogler fra dyr. Denne sunde drik har i de sidste år opnået stor popularitet pga sit store indehold af næringsstoffer som collagen, glukosamin, mineraler og aminosyrer.

Equipment
Ingredienser
Bone broth med kylling
- 1 kyllinge-skrog eller 2 små
- vand til det hele er dækket
- 0,5 dl æblecidereddike
- 1-2 spsk salt
Bone broth med okse
- 1 kg kraftben
- vand
- 0,5 dl æblecidereddike
- 1-2 spsk salt
Valgfrie ingredienser
- 1 løg skåret i kvarte
- 3 fed hvidløg hakket eller skåret i skiver
- 3 rodfrugter skåret i chunks
- frisk timian rosmarin eller anden urt
- rød chili hvis du vil have bid
- frisk ingefær også lækkert
Sådan gør du
Bone broth af kylling
- Put 1-2 kyllingeskrog i en stor suppegryde eller crockpot, sammen med eddike og salt og tilsæt dine valgte ingredienser.
- Hæld vand i så det dækker.
- Lad simre i mindst 3 timer men gerne 4-5 timer i gryde og måske 6-8 timer i crockpot på LOW.
Bone broth af okse
- Brun evt. kraftbenene i lidt smør i bunden af gryden.
- Tilsæt eddike, salt og dine valgte ingredienser.
- Hæld vand i så det dækker.
- Lad simre i lang tid, mindst 6-8 timer og også gerne længere, fx natten over.
Efter simring
- Si væsken fra ben, knogler og evt. grønt og hæld væsken i opbevaringsglas.
- Opbevar på køl eller frost i tætsluttende glas og beholdere.
- Når din bone broth er kølet ned, skal den gerne blævre som gelé. Det er gelatinen, der er trukket frem. Er der ingen blæver, har du enten kogt den for kort tid eller brugt for lidt ben/knogler ift. vand. Du kan dog stadig drikke den og bruge den i madlavning.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Hvordan laver man bone broth?
Bone broth, eller knoglesuppe, som vi nogle gange kalder det, er lavet af ben fra forskellige dyr, der simrer i flere timer for at frigøre næringsstoffer som collagen, glukosamin, mineraler og aminosyrer. Det er en proces, der sker, når benene, enten kraftben fra okse eller skroget fra kylling, simrer i mange timer.
Det er nemt at lave derhjemme med en slowcooker, suppegryde eller crockpot, og det kan bruges som en base i forskellige opskrifter som fx supper eller gryderetter.
Din mormor kender sikkert bone broth som hønsekødssuppe og på den måde er dette jo bare en genoplivning af det, som de ældre længe har vidst men som vi andre har glemt.
Hvorfor er det sundt?
Måske har du undret dig over, hvorfor hele verden nærmest på en gang begyndte at tale om og drikke denne sunde suppe, og det er der faktisk virkelig mange grunde til. Herunder får du ti grunde til at drikke bone broth og længere nede går jeg lidt mere i dybden med de forskellige punkter.
Her på kanalen har bone broth jo været et fast element siden 2013, da jeg første gang bragte opskriften. Her kaldte vi det bare kyllingebouillon, men det er det samme. Nå ja, lidt firstmover har jeg da været :)
10 grunde til at drikke bone broth:
- Det er en kilde til collagen, som kan hjælpe med at holde huden, leddene og tænderne sunde og stærke.
- Det er rig på glukosamin og mineraler, der kan hjælpe med at styrke leddene og forbedre ledmobiliteten.
- Det kan hjælpe med at reparere tarmvæggene og øge optagelsen af næringsstoffer.
- Det kan lindre symptomer på fordøjelsesproblemer som oppustethed og forstoppelse.
- Det er en naturlig kilde til aminosyrer, der er vigtige for reparation af muskler og væv.
- Det kan øge hudens styrke og elasticitet og udbedre rynker og fine linjer (siges det – jaja)
- Det indeholder aminosyren glycin, som kan hjælpe med at regulere nervefunktionen og forbedre søvnkvaliteten.
- Det kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen
- Spiser du Keto, er det en glimrende kilde til salt og mineraler (og til at undgå Keto flu)
- Det smager virkelig godt, både som en varm bouillondrik eller som base i supper og gryderetter
Hvad er collagen?
Collagen (eller måske kollagen på dansk) er en proteinkomponent, der findes i ben, hud og bindevæv. Det er en vigtig komponent i at holde vores hud, led og tænder sunde og stærke. Collagen hjælper også med at reparere og genopbygge væv i kroppen, hvilket kan hjælpe med at forebygge skader og sygdomme.
Collagen og gelatine er næsten det samme, men collagen er den rå form, der findes i benene, mens gelatine er den form, der er lavet ved at langtidskoge benene. Gelatine kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen og øge optagelsen af næringsstoffer i kroppen.
Collagen er særligt rigt på aminosyrerne prolin, glycine og arginin, som er vigtige for at opretholde en sund hjernefunktion og kan også hjælpe med at reducere stress og angst. Men collagen er ikke en god proteinkilde, når det kommer til muskeltilvækst, da det her er aminosyren leucin, der stimulerer muskelproteinsyntesen.
Collagen er jo super hypet også og selvom virkningen af collagen formentlig oversælges de fleste gange, så er der masser af gode ting at sige om collagen.
Bone broth og fordøjelsen
Bone broth kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen på flere måder. Først og fremmest indeholder det høje niveauer af gelatine, som kan hjælpe med at reparere og genopbygge slimhinderne i mave-tarmkanalen. Det kan også hjælpe med at lindre betændelse og lækage i tarmen og kan hjælpe med at forbedre tarmfloraen.
Bone broth er også rig på aminosyrerne prolin og glycin, som kan hjælpe med at regulere mave-tarmkanalen og hjælpe med at reducere symptomerne på irritabel tarm som oppustethed og forstoppelse og andre fordøjelsesproblemer.
Denne sunde suppe eller drik kan være særligt godt for fordøjelsen, hvis din tarm er belastet, da det kan hjælpe med at reparere tarmvæggene og øge optagelsen af næringsstoffer.
Bøvler du med fordøjelsen, så skal du have fat i denne vigtige bog, som kan hjælpe dig: FIX din fordøjelse
Mineraler i bone broth
Bone broth indeholder også store mængder af mineraler, herunder calcium, magnesium, fosfor, silicium og sulfat. Disse mineraler er vigtige for at opretholde en sund knoglestruktur og kan også hjælpe med at regulere blodsukkeret og forbedre fordøjelsen.
Endelig indeholder bone broth også store mængder af aminosyrer, herunder prolin, glycine og arginin. Disse aminosyrer er vigtige for at opretholde en sund hjernefunktion og kan også hjælpe med at reducere stress og angst.
Antiinflammatorisk effekt
Bone broth indeholder flere anti-inflammatoriske komponenter, herunder aminosyrer som glycin og prolin, glukosamin, chondroitin og mineraler som kalcium og magnesium. Disse næringsstoffer kan hjælpe med at regulere immunresponsen og mindske inflammation i kroppen.
Forskning har også vist, at collagen, som er rigt repræsenteret i bonebroth, kan hjælpe med at regulere kroppens produktion af cytokiner, proteiner, der er involveret i inflammation.
Inflammation er en naturlig del af kroppens immunrespons, og den må gerne være der. Her taler vi dog om den akutte inflammation. Men langvarig eller kronisk inflammation kan føre til alvorlige sundhedsproblemer og skal være til stede, for at mange sygdomme kan opstå.
Fin. Men du skriver ikke hvor meget/anbefalet mændgde du anbefaler man drikker og hvornår, af din opskrift?
Det tror jeg ikke, der findes nogle regler for. Når jeg har lavet det, drikker jeg 1-2 kop om dagen. For mig er det som regel om eftermiddagen og evt. om formiddagen også men at skulle give et bud på det svarer lidt til at fortælle dig hvornår du skal drikke en kop te. Drik det når det passer ind i din dag😅
Hej Jane. Du skriver du gerne bruger dine ben og skrog to gange. Hvordan fungerer det i praksis? Kh. Camilla
Jeg dræner væsken fra og hælder ny væske, eddike og salt på og sætter den til simring igen. Tit kører jeg første runde i Crockpot og næste i gryde. Anden gang er lidt… svagere. Men ellers fungerer det fint. Har jeg ikke tid til at koge direkte, gemmer jeg benene i køleskab og gør det dagen efter.
Hej Jane
Hvor meget skal man drikke dagligt for at få effekt. Tænker det skal erstatte kollagen tilskud.
Mvh. Maj-Britt
Det ved jeg ikke. Det er umuligt at sige…
Er eddike nødvendigt for opskriften?
Kan man evt. undlade denne? Jeg kører carnivore og vil derfor gerne køre så rent som muligt :-)
Det kan du måske godt men eddiken hjælper til at frigøre næringsstoffer og collagen fra knoglerne, så du får mest ud af den med.
Hej Jane
Går i gang med bone broth i stedet for at købe collagepulver. Tænker du ikke at man godt kan bruge både kyllingeskrog og okseben sammen? Det prøver jeg😊
Jo helt sikkert. Jeg putter stort set altid 1-2 kraftben i sammen med kyllingeskroget. Jeg er ikke så vild med smagen af oksebouillon som drikkebouillon, så det synes jeg fungerer bedre med en blanding.
Kan man smage æblecideredikken? Kan ihvertfald dufte den :-)
Det synes jeg ikke…
Har du prøvet at lave bone broth på andeskrog? Er det i så fald lækkert at drikke eller kan det kun bruges til sovs til and?
Nej faktisk aldrig. Umiddelbart tænker jeg at det vil være bedst i madlavning og ikke som drikke-broth.
Jeg har tit lavet broth på andeskrog. Øko and! Super at koge ned til en sovs eller suppe.
Hej, Jeg vil rigtig gerne lave det på kylling snart, det lyder skønt især her til vintertiden. Men jeg tænkte på, hvis nu man laver kylling en aften og ikke lige har tid/overskud til den videre proces der, kan man så evt. fryse skroget ned og så tage det op når man er klar til at lave bone broth? Eller alternativt, hvor længe kan skroget holde sig i køleskabet før man skal lave på det? :-) På forhånd tak for svar!
Ja det kan man sagtens og man kan også sagtens have det nogle dage i køleskabet, hvis det ikke lige passer at koge det med det samme. Jeg har det bare i en stor pose i køleskabet 1-2 dage.
Jeg har lige lavet den første portion okse broth… okseben, salt, æbleeddike, løg og frisk timian… simrede i 19 timer.. MUMS…. det smager altså godt.
Uj hvor godt :))
Kan man ikke koge en hel kylling, nå kødet er kogt, så tag skrovet fra og kog videre i 6-8 timer?
Jo du kan godt lave en gammeldags hønsekødssuppe, hvor du koger kyllingen hel først og så tager kødet fra. Men jeg tror yderligere 6-8 timer er lidt længe. Jeg tror jeg ville gå med 3 timer eller noget i den retning -måske længere hvis det er i crockpot.
hej med jer, jeg skal for første gang prøve at lave den. er der mere kollagen i en på okse ben eller fra kylling?
kyllingeskrog? er det alle ben fra en hel kylling?
kan jeg blende benene ned (jeg har en kraftfuld blender, og så indtage det også eller skal benene smides ud og det gælder både okse og kyllingen
kæmpe tak for svar på forhånd.
ps hvad er der er anbefaling af daglig indtagelse ?
Hej Brith
Ja jeg tror umiddelbart, der er mere kollagen i okse end kylling. Okse bonebroth smager ikke så godt at drikke, synes jeg, men giver en dejlig dybde i gryderetter fx. Kyllingebouillon smager dejligt og kan drikkes som varm te/suppe.
Jeg har aldrig overvejet at blende benene. Det tror jeg ikke jeg ville gøre.
Jeg koger som regel to gange broth på mine ben.
Og nej, ingen anbefaling for dagligt indtag :)
Hej Jane
Første gang jeg lavede suppen blev den til gele men de sidste par gange er det bare suppe.
Har du låg på når du koger i alle timerne?
Vil det hjælpe at koge den ind?
De bedste hilsner
Connie
Jeg bakser også lidt med det. Koger jeg det for lidt ind, bliver det suppe og koger jeg det for meget ind, bliver det gelé. Generelt vil jeg gerne have geléen men allerhelst vil jeg have ‘en lettere gelerende suppe’.
I gryde har jeg som regel ikke låg på. I crockpotten har jeg.
Tak for dit svar – det giver god mening :-)
Lidt om mulige begynderfejl med drikkelse af bone broth (egne personlige erfaringer)
Jeg har lavet den her drik én gang, og første gang jeg indtog den, drak jeg den i en helt opfyldt kop. Jeg fik opkastfornemmelser (intet kom op), og min duftesans havde bagefter svært med duften, da jeg kogte endnu en portion på samme ben. Her er mine tanker i forhold til ubehaget.
1: Jeg stod op og varmede med det samme en kop og drak det på tom mave.
2: Jeg spiste derefter et stykke chokolade med peanutbutter, peanuts og smør (altså en snak).
3: Jeg trænede derefter muskler i 30 minutter.
Hvis jeg skulle starte forfra og dermed anbefale fremgangsmåde for andre, ville jeg gøre det anderledes, nemlig således:
1: Jeg ville drikke en enkelt slurk efter et måltid eller 2: komme det i maden
Måske holde et stykke chokolade i baggrunden!
Alt for at væne mig til den nye smag, konsistens og duft!
Hvad tænker I/Jane Faerber
Jeg kan ikke helt genkende din oplevelse eller måske kan jeg. Lavede du den på kraftben? Den er så heftig, synes jeg, og den kan jeg heller ikke drikke. Den bruger jeg til at give dybde i madlavning i stedet. Men den lavet på kyllingeskrog smager så dejligt. Som hønsekødssuppe og duften er skøn også (synes jeg).
Ja. Jeg lavede den på kraftben! Hehe
Ah ja. Så helt enig! Det er brutalt!