Boller i karry var min livret som barn og mine egne børn elsker det! Kunsten bag den bedste opskrift på denne familieklassiker er at få den helt rette smag og konsistens i karrysovsen. Det løser min aftensmads opskrift for dig her.

Ingredienser
Kødboller
- 800 g hakket kalv og flæsk
- 50 g løg finthakket
- 150 g squash fintrevet og drænet for vand
- 2 æg
- 2 tsk loppefrøskaller
- 2 tsk salt
- friskkværnet peber
- 1,5 liter kyllingebouillon/hønsebouillon eller grøntsagsbouillon
Karrysovs
- 50 g løg finthakket
- 80 g æble skrællet og fintrevet (kan udelades men giver virkelig god smag)
- 2 spsk karry mere eller mindre alt efter styrke
- 5 dl kogefond altså væsken, kødbollerne har kogt i
- 5 dl fløde
- 100 g flødeost naturel
- 0,5 spsk salt
- smør eller kokosolie til stegning
Sådan gør du
Kødboller
- Rør farsen og form kødbollerne i den ønskede størrelse.
- Opvarm bouillon til kogepunktet i en suppegryde og nedsænk kødbollerne heri, så det passer med at alle kødboller kan nå op til overfladen. Det passer cirka med halvdelen af gangen
- Lad kødbollerne koge i 7-8 minutter og fisk dem så op med en hulsi og sæt dem til side. Gem kogefonden.
Karrysovs
- Opvarm kokosolie i bunden af en sauterpande eller en gryde og sauter løg, æble og karrypulver heri.
- Hæld kogefond og fløde og salt i og kog op. Lad simre, så sovsen tykner. Gerne i 15 minutter.
- Rør flødeosten ud i, så sovsen bliver endnu mere cremet.
- Smag til med salt. Når sovsen har den rette smag, hælder du kødbollerne herover og lader dem hygge sig i sovsen, imens du dækker bordet.
Grøntsagsris
- Kør blomkål og broccoli igennem de fine rivejern på foodprocessoren og overhæld med kogende vand. Dræn med det samme og hæld grøntsagsrisene i en skål og server til.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Den bedste karrysovs
Så hvordan laver man den bedste karrysovs? Jo, det gør man ved at riste karryen først. Det fremhæver smagen. Dernæst skal der noget fedt i sovsen så sig farvel til mælkesovs med mel og velkommen til den gode fløde. Og sidst men ikke mindst hjælper en anelse sødme til at fremhæve den lækre karrysmag. Jeg bruger en smule revet æble i min opskrift.
Flere har kaldt den ‘den bedste boller i karry opskrift’ og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. I hvert fald smager den fuldstændig forrygende og karrysovsen har den helt rigtige karrysmag.
Denne opskrift er selvfølgelig med i De bedste fra Madbanditten – så god er den!
Klassisk dansk mad (med et sundt twist)
Retten går jo igen på mange danske middagsborde og med rette, for det er jo en skøn familiefavorit.
Jeg serverer boller i karry med blomkålsris eller grøntsagsris (broccoli og blomkål blandet). Når sovsen er så god, glider de ned hos alle familiemedlemmer.
Har man familiemedlemmer, der ikke er helt overbevist om, at man skal spise blomkål i stedet for ris, kan jeg anbefale at blande ris med blomkålsris. Bare sådan cirka 50/50. Det opdager man stort set ikke og børnene får deres ris og får samtidig lidt ekstra grønt.
Lækre toppings
Udover blomkålsris plejer jeg altid at dampe lidt broccoli til at spise ved siden af fx de mega lækre broccolini / broccoli-asparges. Derudover, hvis det skal være rigtig festligt, stiller jeg også lidt toppings på bordet. Så bliver det lidt ristaffel-agtigt.
Peanuts, kokosmel og chiliflager fungerer rigtig godt som toppings på boller i karry!
Karrysovs uden mælk
TIP: Vil du gerne have en mælkefri variant af boller i karry?
Så udelad fløden og flødeosten og brug i stedet 6 dl kokosmælk. Det giver en let sødme og kokossmag til sovsen men hvis alternativet er at få ondt i maven af mælkeprodukterne, er det et godt bytte. Kokosmælken giver boller i karry sådan et asiatisk tvist, og det er heller ikke dårligt.
Hvis du gerne vil forstærke karrysmagen i din boller i karry, kan du også sagtens supplere karry-krydderiet med karrypasta. Jeg bruger som oftest bare lige den jeg har i køleskabet og går ikke så meget op i om det er den røde, gule eller grønne karrypasta… de er dog vist lidt forskellige ift. graden af chili.
Kære Jane. Endnu en gang har du ramt plet med en opskrift. Flere forsøg på at lave en omgang sund boller i karry er mislykkedes for mig, og det er altid bollerne der er blevet kedelige, alt for faste eller uden smag. Denne opskrift sidder lige i skabet, og jeg laver retten med et 50/50 mix af grove ris og blomkålsris. Tak for en spændende side, og de 27kg jeg har tabt ved din hjælp.
Ej hvor fedt, tak Martin! Og kæmpe tillykke med 27 kg! Hvor er det godt gået💪
Hej
Er denne skønne karrysovs fryseegnet? Tænker med flødeost og piskefløde i. Jeg elsker den opskrift og overvejer at have i fryseren😊
Jeg fryser alting. Flødesovse kan godt være lidt grynede efter optøning men hvis det er til et hurtigt hverdagsmåltid, lever jeg med det. Og ellers så bare lav kødbollerne og frys dem. Det er dem, det er mest bøvlet at stå og lave, synes jeg.
Kan du lave en Energiberegning PR. PORTION kun til de supper lækker kødboller?
Hvorfor ender energiberegning sig ikke hvis man sætter portion størrelsen op?
Hej Margrethe
Jeg kan desværre ikke skille det ad på den måde. Det, jeg kan tilbyde, her på siden er energiberegning pr. portion. Lige for kødbollerne kan du dog sjusse dig frem til det bare ved at se på næringsdeklarationen på den pakke kød, du bruger.
Energiberegningen ændrer sig ikke, når du sætter den op i antal, da selve portionen, du spiser, er den samme. Dvs. uanset om du laver retten til 4 personer eller 12 personer, er energiberegningen til den portion, én person ville spise.
Håber det giver mening.
Kan man bruge lidt pofiber i stedet for loppefrø?
Det kan du sagtens :)
Har prøvet denne lækre boller i karry ret, men har set et sted hvor du også har lavet boller i selleri, men kan desværre ikke finde opskriften igen, har prøvet i søgefeltet men ingen hjælp der😉
Uh spændende forslag. Sådan en opskrift har jeg ikke men den vil jeg straks skrive på min liste :)
Tak for hurtigt svar😊 må have set det et andet sted, men jeg må jo prøve mig frem med sovsen, bollerne kan jeg jo bruge😊
Hej Jane
Kan man undlade loppefrøskaller i kødbollerne?
Hilsen Mikkel
En ny kæmpe fan af keto, knap 5 kg smidt den den første uge, uden at føle sult.
Iøvrigt så er din bog 4 uger på keto, en fantastisk inspirationskilde til en god start på keto.
Hej Mikkel
Ja, det tror jeg fint, du kan og fedt at du er glad for bogen??
Nøj – hvor smagte din billet i karry godt!
Total mums – blev flankeret af et par gulerødder. Det gav et helt fantastisk farveskift.
Og brocblom ris – det rocker!
Tak for mad ❤️
Jaahr hvor lækkert! Også en storfavorit herhjemme❤️
Hvis mine kødboller er blevet sådan lidt gele agtige? Er der så nogen der har en ide til hvad jeg har gjort op. Jeg har lavet opskriften til 8 personer
Mit gæt er for meget husk/loppefrøskaller…
Hej Jane.
Tak for så mange gode opskrifter.
Går denne boller i karry på Keto?
Alle opskrifter går på Keto. Det, der er opgaven er at sikre at det samlede daglige kulhydratindtag ikke overstiger 20-30 g. Afhængigt af hvor stor en portion, man spiser vil denne nok bidrage med måske 10 g.
For mig fungerer det bedst og klart nemmest sådan at jeg spiser stort set ingen eller kun ganske få kulhydrater til morgenmad, ganske få til frokost og derfor behøver jeg ikke tænke så meget over det til aften. Det er den dovne vej til keto, tænker jeg :))
Hej Jane.
Jeg er gravid og har derfor mistet al lyst til kaffe. Har du andre forslag til varme drikke man kan drikke med fløde eller olie for lidt ekstra mæthed? Jeg synes alle breve med eksempelvis chai latte indeholder alt for meget sukker.
Hilsen Heidi
I dag er første rigtige dag på LCHF. Jeg spiste morgenmad for en times tid siden, og jeg kan mærke allerede nu (en time efter), at jeg måske holde 1-2 timer mere, før jeg skal have noget at spise. Er det fordi jeg har fået for lidt fedt i min morgenmad, eller fordi jeg er i overgangsfasen? Til morgenmad fik jeg: 2 æg som røræg med 3 skiver emmentaler, to skiver bacon stegt i smør og lidt kokosolie. Dertil 1/4 avokado og nogle skiver agurk og selvfølgelig kaffe med lidt fløde.
Så jeg synes jo, jeg har fået godt med fedt, men jeg føler mig allerede lidt småsulten. Hvad skyldes det?
Det skyldes overgangsbesvær og det, du mærker er ikke ægte sult, det er din krop, der savner kulhydrater. Din krop har fået nok energi men skal lige finde ud af at bruge den også. Appetitreguleringen er hos nogle helt skør de første dage. Drik noget vand, te eller kaffe og afled tankerne med arbejde, gøremål eller hvad du har på programmet.
Læs mere om overgangsbesvær her: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-overgangsbesvaer/
Sult kan også forekomme hvis man har spist meget protein, hvilket du har. Meget protein er godt i starten, så ikke noget galt der, men prøv dig frem ved at bytte noget protein mod mere fedt og se i de kommende dage, hvad du synes spiller bedst :)
Hej Jane
Tusind tak for svar. Både det med at bytte protein ud og at aflede mine tanker lidt med noget arbejde, vil jeg prøve. Jeg vil jo super gerne det her, og jeg ved fra andre herinde, at det kan lykkes :)
Boller i karry er en af mine ynglings retter, og det var det også barn. Det må vi da snart have igen.
Har du et tip til at få drænet blomkålsrisene? Jeg lader dem dryppe af i et dørslag, men jeg ender altid med en ring af vand på tallerkenen rundt om blomkålsrisene.
Jeg maser dem altid lidt ned i sien for at få væsken ud. Det synes jeg går fint :)
Mitt tip är att ikke koge riset. Steg det i pande i stället. Så blir det torrare och kan lättare suga upp mer sås!
Hej Jane.
Må man spise dine chia-knækbrød på Striks LCHF – tænker måske 1 stk. hver anden dag eller i den dur?
Edit: Det skal lige siges, at jeg ønsker et lille vægttab.
Det tænker jeg sagtens, kan gå :)
hej
skal til at igang med din opskrift til Boller i karry og det kan godt være det er et dumt spørgsmål men Hva er “kogefond” ??
Hilsen Henrik
Det er den bouillon, som kødbollerne er kogt i.
Det er det vand du har kogt kødbollerne i ?
Hej Jane.
Jeg har tilmeldt mig dit forløb, og har smug kigget. Ville bare gerne vide om alle brød samt tortillaer er fryse egnet?
Hilsen
Dorte Jønsson
Yes, alt bagværk er fryseegnet – men det smager bedst hvis det har været lunet inden spisning.
Tak for hurtigt svar :)
Tænkte bare at det var nemmere at bare flere ad gangen nå nu jeg var i gang. Glæder mig til startskuddet i morgen.
Kh Dorte
Hej igen Jane.
Tror der er en fejl i flutes opskriften. Der står 1 dl pofiber, men der skal 2 dl i ellers bliver dejen al for tynd. Det kan jeg også se inde på bloggen hvis jeg søger på flutes.
Kh Dorte
Tusind tak. Dorte for det vakse øje! det er straks rettet!