Boeuf Bourguignon


Boeuf bourguignon er jo den perfekte efterårsret. Kød langtidssimret i rødvin. What’s not to like? Mit frankofile hjerte banker lidt ekstra ved udsigten til at spise sådan en ret her. Og jeg savner Frankrig og håber, jeg snart kan vende snuden den vej igen.

Boef Bourguignon – hvordan jævner man sovsen?

Nå men den fortabte kærlighed kan man jo heldigvis kanalisere ud i noget madlavning, fx denne lækre boeuf bourguignon.

Bemærk, at der i opskriften bruges 5 dl rødvin og en flaske indeholder som bekendt 7,5 dl. Ja, jeg behøver ikke sige mere, vel? ;-)

Boeuf Bourguignon er jo virkelig lækker, og kødet bliver jo så mørt og lækkert, at det falder fra hinanden af langtidssimringen.

Til gengæld har man en udfordring med at gøre sovsen tyk, hvis man ikke er så vild med at jævne den med mel.

Jeg indrømmer, at jeg tilsatte en spiseske Maizena. Det er jo virkelig high carb, men 1 spsk giver ca. 6 g kulhydrat, og det er jo til hele portionen. Så det røg lidt under bagatelgrænsen, må jeg indrømme. Ellers går jeg og tester lidt at jævne med arrowroot, og det fungerer også umiddelbart fint.

Boeuf Bourguignon - opskrift på den lækre franske gryderet

Boeuf Bourguignon

Føj til favoritter Udskriv Pin
6 personer
|
3 t

Ingredienser

Sådan gør du

  • Steg baconen gyldent i en gryde og læg det til side.
  • Skær kødet i tern og brun det godt af flere omgange på alle sider, læg det til side sammen med baconen.
  • Hak løg og hvidløg fint og skær gulerødderne i tern og steg dem blanke i et par minutter ved middel varme i gryden.
  • Hæld rødvin og oksefond på, kom porretoppen, laurbærblade, persille og timian i og kom kød og bacon tilbage i gryden.
  • Lad det simre med låg ved lav varme i 2-3 timer.
  • Smag til med salt, peber og krydderier og evt. en smule sødning.
  • ca. 15-30 minutter inden du er klar til servering, bruner du perleløgene i lidt smør på en varm pande.
  • Skær champignonerne i skiver og brun dem i smør, evt. af flere omgange, så de bliver brunet og ikke kogt.
  • Tilsæt svampe og perleløg til gryden med boeuf bourguignon.
  • Jævn evt saucen med en en smule maizena eller anden jævning. Fisk laurbærbladene og porretoppen op og gør klar til servering.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem
Boeuf Bourguignon - opskrift på den lækre franske gryderet
Boeuf Bourguignon - opskrift på den lækre franske gryderet

Server din boeuf bourguignon med en god mos. Blomkålsmos er dejligt til og det samme er knoldsellerimos, hvis du er ok med lidt rodfrugter her i vinterhalvåret.

Efterårsferie

Det er jo efterårsferie i min del af landet i denne uge. Jeg holder dog ikke ferie men mine børn gør. De er jo så store, at de passer sig selv et langt stykke hen ad vejen ved enten af hænge ud med vennerne eller tage på klub. Alligevel gør det mine arbejdsdage lidt kortere, at de tager senere afsted og ind imellem også render lidt ind og ud.

Oh well. Det er jo et luksusproblem ift. tidligere tider, hvor det var en pine, at de havde ferie hele tiden, og vi enten selv skulle holde fri fra vores (kontor-)arbejde eller finde pasning. Mand, livet med store børn er altså nemt!

Om husjagt og flygtige forelskelser

Apropos kontor så længes jeg efter at flytte. Vi er jo på husjagt i øjeblikket og kigger på alt det, der er til salg i de områder, der er relevante for os. Og det er sjovt og spændende men faktisk også lidt hårdt.

Jeg forelsker mig nemt, tilsyneladende. Og det gælder åbenbart i Valby såvel som i Paris.

Mere end en gang har jeg forelsket mig hovedkulds i et hus – i den grad, at jeg nærmest er flyttet ind i tankerne og ser mig selv stå der i køkkenet og lave mad eller nusse rundt ude i haven i min urtehave, før vi så dropper det igen, fordi kælderen/overetagen/noget tredje alligevel ikke passede helt til vores behov.

Og det er dødsvært, når man nu nærmest var flyttet ind. I øjeblikket er jeg fx helt forelsket i stueetagen i et hus, vi har kigget på. Og haven – øj så hyggelig, den er. Men førstesalen fungerer slet ikke og kælderen egentlig heller ikke. Og så nytter det jo ikke.

Vi ved godt, at vi ikke kan få alt, og at der vil være kompromiser.

Men vi flytter af to grunde især: 1) mere plads til Madbanditten som har vokseværk og 2) plads til to kommende teenagere. Især sidstnævnte er ret vigtigt.

Kom med til webinar

Tilmeld dig 30 minutters gratis webinar d. 10. januar med Tine og mig og bliv klogere på din fordøjelse (og hvorfor den nogle gange brokker sig)

Tilmeld dig allerede nu, så du ikke går glip af det

Lyt til nyeste afsnit podcast gratis

Som PLUS-medlem kan du lytte til min nye podcast, Madbanditten uden filter – Lyt til sidste episode gratis i prøveperioden.

Emner denne gang: Antiinflammatorisk kost, hvad er den sundeste kost, proteindistribution, fest og alkohol på Keto og er Keto stadig sund, hvis man ikke laver alting fra bunden?

Lyt til sidste nye afsnit her >>

Udover podcast får du adgang til energiberegninger på alle opskrifter, du får din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter, du kan lave dine egne madplaner og få en indkøbliste til eller du kan bruge de madplaner, jeg laver til dig hver måned.

Alt dette for mindre end 1 krone om dagen og du kan starte med at prøve det gratis i 7 dage her:

Prøv MadbandittenPLUS i 7 dage

Skal jeg hjælpe dig med vægttab?

Keto er super effektivt til vægttab, når det gøres rigtigt. Stop med at spilde tiden og kom ordentligt fra start.

Se hvordan her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

10 kommentarer til “Boeuf Bourguignon”

  1. Som sukkersyge patient vil jeg lige fortælle, at selv små mængder stivelse kan give usundt blodsukker. Jeg forstår ikke behovet for at jævne med mel og majsstivelse. Jeg lavede selv samme ret i vinters uden stivelse og gulerødder og den blev fin. Desuden mener jeg, at en ægte version af retten, SKAL være med 1 hel flaske vin.

    Svar
  2. Hej Jane
    Jeg har ikke tjekket op på kulhydrater mv., men kartoffelmospulver er godt til at jævne med, alternativ sig væsken fra og blend den med grøntsager (rodfrugter); det er måske ikke low carb, men jeg vægter mange grøntsager over alt andet.

    Svar
  3. Kære Jane,

    Måske er det bare mig, der husker forkert, men var det ikke i maj måned i år og ikke sidste år, du var i Paris? Dine pariser-posts er i hvert fald fra maj måned i år.
    Jeg kan dog godt forstå, hvis det føles som en evighed siden. Jeg blev mor for første gang i maj måned, og alt der skete i årets første måneder føles, som om det foregik i et helt andet liv. :)

    Tak for en dejlig opskrift! Simremad der kan passe sig selv er jo genialt, når man har en bebs.

    Svar
    • HAHA, jo, sguda! Men du har ret, det føles som en evighed siden. Og faktisk er det kun et halvt år siden. Åh længsel!!

      Og ja, babyer gør også noget med tiden. Vores første år med vores tog ca. 10 år at komme igennem. Håber, jeres glider lidt nemmere ;-)

      Svar
  4. Oh you had me at bacon, svampe og perleløg, mums det lyder lækkert, tror det skal i slow cookeren når vi kommer hjem fra ferie ?

    Svar
    • Oh yes! Jeg er spændt på at høre hvordan det går i slow cookeren. Det virker som det oplagte valg og jeg ved ikke lige hvorfor jeg ikke tænkte på det :)

      Svar
  5. Jeg må indrømme, at jeg også kan finde på at bruge lidt maizena eller 1 spsk havregryn i frikadellefarsen, de bliver altså bare bedre.
    Når jeg spiser hos andre eller er på restaurant, så spiser jeg sovsen uden at tænke på, hvordan den er jævnet ?

    Svar
    • Præcis! Det er som om at hele snakken om mængder drukner lidt i hele “tilladte og forbudte madvarer”. Og i virkeligheden er mængden det eneste, der rigtigt betyder noget :)

      Svar
  6. Jeg har før brugt at jævne med brunede løg. Der skal selvfølgelig en hel del til, og det tager også sin tid, men det giver et ret god resultat i brune saucer (og ikke alt for løget en smag, synes jeg). Ideen er sådan set bare at man bruner en masse løg, blender dem og blander i sin sovs.

    Svar
    • Ja så lækkert! Jeg jævner tit med grøntsager også. Løg eller fintrevet blomkål fx. Det fungerer også udmærket men det bliver ikke helt det samme.

      Svar