Blomkålsgratin er en dejlig Low Carb/Keto-erstatning for flødekartofler til dig, der gerne vil spare på kulhydraterne eller dig, der gerne vil spise mere grønt.

Ingredienser
- 400 g blomkål
- 1 dl fløde
- 1 dl vand
- 50 g flødeost naturel eller pikant for et frækt twist
- 0,25 tsk røget paprika
- stødt muskatnød til drys
- 3 æg delt i blommer og hvider
- 70 g ost revet
- 1,5 tsk havsalt
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 180 grader.
- Del blomkålen i mindre buketter og kog den i ca. 5 minutter i letsaltet vand.
- Hæld vandet fra, gem 1 dl.
- Varm fløde og vand op i en lille gryde og rør flødeost og krydderier i og lad sovsen simre til den tykner lidt.
- Tag gryden af varmen og lad sovsen køle lidt af.
- Pisk æggehviderne helt stive i en skål.
- Rør én æggeblomme ad gangen i sovsen og rør godt efter hver blomme.
- Vend halvdelen af de piskede hvider i sovsen med en dejskraber og fold forsigtigt resten af hviderne i.
- Vend blomkålen i sovsen.
- Hæld blomkålsblandingen i et smurt ovnfast fad og drys med ost på toppen.
- Sæt fadet i ovnen og bag i ca. 15 minutter. Tag ud, lad afkøle og server.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Blomkålsgratin – lækkert og mættende tilbehør
Blomkålsgratin er dejligt mættende tilbehør, som passer perfekt til magert kød som fx kylling eller fisk. Du kan også lave den helt frække version og kaste lidt bacon i – så er det lige før den kan gøre sig som selvstændigt måltid.
At sætte tænderne i noget, der smager så dejligt samtidig med at man sidder og spiser blomkål er jo lidt af luksus. Og blomkålsgratin kan virkelig noget her.
Er du i markedet for lækkert tilbehør med blomkål, vil jeg også anbefale dig den lækre bagte blomkålsmos med Pikant-ost eller den evigt populære blomkål i fad med ost og bacon
Vi går ikke ned på opskrifter med blomkål her på bloggen lige foreløbigt.
Bon appetit!
Kan den mon laves i airfryer? Har nemlig roastbeef i ovnen…..😊
Det tror jeg sagtens. Alt, der kan laves i ovn, kan laves i airfryer. Men har du gryden/metalformen? Du skal have noget med fast bund i i hvert fald. Og formentlig kortere tilberedningstid.
Tak for et hurtigt svar – er MEGET glad for denne gratin…..
Har “gryden” og prøver mig frem med tiden – tænker ca. 160• i omkring 10-12 min. Mums😋😋
Lækker men efter 15 min er den altså stadig flydende
Kan man bytte blomkål ud med rosenkål ?
Det tror jeg umiddelbart ikke er det bedste bytte her, må jeg indrømme. Prøv evt. at skrive rosenkål i mit søgefelt øverst til højre, så får du mine opskrifter med rosenkål frem.
15 min i ovnen ved 180 °C er det en fejl ?
Nej når blomkålen er forkogt, synes jeg, det passer fint. Tænker du det er for lidt/meget?
Jeg gav den ca. 1/2 time før jeg syntes den var gylden nok, Men ellers smagte den rigtig godt, jeg dryssede lidt knuste hampefrø oven på.
Jamen, kan næsten ikke få armene ned – smagte så godt – troede at mine dage var slut med blomkålsgratin – men det er det jo så ikke😃 kan kun give den 5 stjerner. Har altid været en af vores sommerretter.
Ej hvor dejligt at høre. Tak❤️
Hvad er forskellen på at vende og folde æggehviderne i?
Tak for inspirerende mad :) Vil glæde mig til at teste denne på fredag.
Det ved jeg ikke om der er forskel på…?😅🤷🏻♀️
Ok så det hele skal vendes i?
Vend halvdelen af de piskede hvider i sovsen med en dejskraber og fold forsigtigt resten af hviderne i.
Ja netop, lidt efter lidt👍🏼
Den opskrift skal helt sikkert prøves! Vi spiser dog ikke kød, men kan du anbefale noget fisk der kunne gå til?? På forhånd tak!
Jeg er bestemt ikke kræsen, men jeg har et næsten fobisk forhold til ost (og jo! jeg kan altid smage, det er ost) og det er tit et problem med ketoopskrifter. Hvad kunne jeg fx bruge i stedet for de to slags ost i blomkålsgratinen? Ville være dejligt at kunne bruge flere af opskrifterne….
Det går ikke at tage en opskrift, hvor det, du ikke bryder dig om, er en dominerende ingrediens og så tage den ud. Det er bedre helt enkelt at lave noget andet, som tager udgangspunkt i det, du kan lide. Hvis hvert måltid skal være krumspring i byttevarer, sidder du om to uger og synes, at det der Keto var alt for bøvlet. Men det er det ikke. Du skal bare spise mad, du kan lide, med få kulhydrater. Det er nemt at få stor velsmag ud af maden på Keto pga. det naturligt højere fedtindhold.
Du kan bage blomkål i ovn med noget andet end ost eller du kan lave en lækker blomkålsmos (prøv fx den lækre med brunet smør)
Du kan også se generelle forslag til erstatninger her: Keto uden mælkeprodukter
1000 tak for hjælpen til et liv med mindre smerter, og med mere energi. Jeg lider af fibromyalgi og andre kroniske sygdomme. Min veninde anbefalede mig dine bøger. Godt hjulpet af hende, og min læge, kan jeg mærke en stor ændring i min dagligdag. At lave mad er blevet noget jeg glæder mig til og ser frem til. Et kæmpe tak til dig. Et tak for mange ting. Du har givet mig glæden ved at stå i et køkken tilbage. Og at jeg kan mærke det på min vægt gør det bare endnu bedre.
Ååh hvor dejligt at høre. Jeg har en enkelt gang eller to tidligere været i kontakt med folk med fibromyalgi, som har oplevet bedring i smerterne og det glæder mig bare helt afsindigt. Det er jo den ondeste sygdom.
Hvor er det fantastisk for dig – tusind tak fordi du skrev ❤️
Den smager helt super, Faktisk ligeså god når den ikke er helt varm. Kom lidt broccoli og grønne asparges i sammen med blomkålen og så dækkede jeg det hele til med bacon, lavede del portion og bagetiden var vel omkring 40 minutter.
Hey. Hvad slags fløde bruger du: madlavnings- eller piskefløde? Jeg syntes, at sovsen ikke tyknede. Den var ligesom som vand, men den smagte godt, så tak for den dejlige opskrift.
Altid piskefløde. De andre indeholder mel, hvilket jo er det, der jævner. Jeg spiser ingen mel :)
Hej Jane.
Tak for alle dine skønne opskrifter ?
Jeg vil lige høre i forhold til denne Blomkålsgratin, som jeg skal lave til en Gæstemiddag.. Kan den laves i forvejen og stå på Køl inden den skal i ovnen?
Mvh Hanne
Det kan den sagtens. Bare sørg for at den bliver varmet ordentligt igennem inden servering??
Tak for svar, men jeg mener at lave den klar til ovnen og stå på køl og så først bage den inden den skal på bordet? :)
Nåårh for pokker. Det har jeg faktisk ikke prøvet…
Hej. Utrolig lækker gratin. Men kunne det tænkes at der er for meget salt i. Jeg brugte kun 1 tsk godt salt og det var super salt. Er det en fejl,? Altså hele 1,5 tsk til en portion.
Mvh Hanne.
Nej det er det ikke. Men helt fint at du tilpasser mængden til dine smagsløg.
Jeg er lidt ærgerlig over at du nærmest putter ost i enhver opskrift. Der har aldrig været ost i blomkålsgratin..
Jeg ved at vi er lige så mange der afskyr ost som der er der elsker ost.
Men måske skal du bare lave din egen variant, der passer til dine smagspræferencer. Det er jo det, jeg gør…
Kære Jane
Først o fremmest så Jeg har købt alle dine bøger og er super inspireret. Især da min søn på 19 år blev diagnostiseret med diabetes type 1 her i august. Siden dag 1 har vi imod lægers råd kørt med keto, da det har holdt hans blodsukker stabilt. Det er meget frusterende at skulle kæmpe mod læger og føle sig forkert når man har fundet noget der virker. Men årsagen til jeg skriver til dig er at jeg ville ønske at du ville skrive en vegansk keto kogebog . Jeg ved det er meget udfordrende men jeg tror du ville kunne gøre det. Vi har det rent faktisk dårligt med at skulle indtage kød. Men det er svært at blive mæt uden rodfrugter, linser og bønner. Bare et ønske og måske inspiration til dit næste projekt.
Hej Maja
Ej hvor glædeligt at Keto har hjulpet din søn. Det glæder mig meget.
Jeg kan desværre ikke lave en vegansk keto-bog. Dels kan det ikke lade sig gøre og dels er jeg så idealistisk indrettet, at jeg ikke kan lave et produkt, jeg ikke kan stå på mål for sundhedsmæssigt. Så det bliver desværre et nej tak herfra.
Men jeg har lavet en e-bog med vegetariske Low Carb-opskrifter. Heri indgår animalsk protein fra æg og ost/mejeri men ingen kød/fisk/fjerkræ. I stedet er bønnerne og linserne taget lidt i nåde og i den kombination lykkes det at lave en sund og realistisk low carb kost uden kød. Måske den kan hjælpe jer lidt videre. Du finder den her: https://www.madbanditten.dk/low-carb-vegetar/
Tak for opskriften.
Det blev super godt. Vi havde hvidløgs smøreost på lager, og det bliver det ikke ringere af. Vi spiste krydrede kyllingelår til.
Har du prøvet med kinaradise? Det er ligesom rigtige kartofler. Både i form, farve og konsistens :)
Nej faktisk aldrig i varme retter men der var lige en, der foreslog det samme på Facebook så det skal jeg med garanti prøve❤️
Tak for en dejlig enkel ret fyldt med grønsager og ost. Det er en ren vinder på mit spisebord.
Man går bare aldrig helt galt i byen med blomkål, fløde og ost ;-)
Eiii du er en skat! Jeg søgte præcis på dette i søndags, da jeg skulle lave madplan men uden held! Så nu skal den på planen i næste uge! Tusind tak <3
Ej hvor heldigt. Perfekt timing ;-)