Konstant blodsukkermåling i 4 uger


Hvad lærer man, hvis man måler sit blodsukker konstant i en 4 ugers periode? Det var netop det, jeg satte mig for at finde ud af, da jeg testede en CGM (Continuous Glucose Monitor), i Danmark kaldet en SGM (sensorbaseret glukose måler).

Helt kort fortalt har man en sensor i armen, som man kan scanne med sin iPhone og få et øjebliksbillede af ens blodsukker i en tilhørende app. Meningen er, at man opretter sine måltider, når man spiser dem og ca. 2 timer senere får man så en bedømmelse af hvor blodsukkervenligt det måltid var.

Blodsukkermåler  sensorbaseret glukose måler CGM
Kittet fra Veristable

For ikke at kede dig med langhårede detaljer, har jeg rykket afsnittet om, hvordan sådan en fætter virker ned i FAQ’en nederst i denne her artikel.

Hvad lærte jeg af 4 ugers konstant blodsukkermåling?

Ærligt, ikke meget. Jeg har allerede gode blodsukkervaner. Jeg spiser allerede Low Carb, som er en meget blodsukkerstabil kost, jeg snacker ikke hele tiden men spiser reelle måltider, jeg træner, og jeg passer min søvn.

Mit blodsukker er normalt, og det er det hele tiden. Spiser jeg kulhydrater, stiger mit blodsukker lidt, men det er lynhurtigt tilbage på normalen. Jeg er altså med andre ord ganske insulinfølsom. Hvorfor jeg så mistrives på kulhydratrig kost, har jeg stadig ikke nogen god forklaring på.

Her er alligevel en lille liste over indsigter

  • ‘nøgne’ kulhydrater giver den største blodsukkerstigning (dvs. kulhydrater spist uden noget andet)
  • et sammensat måltid med protein, fedt og grønt/fibre er langt mere tilgivende. Særligt hvis kulhydratkilden spises til sidst
  • alkohol sænker blodsukkeret (mere om det længere nede)
  • mange ting foruden mad (fx stress og søvn) påvirker blodsukkeret
  • mange kulhydrater gør blodsukkeret mere ustabilt i mange timer efter (længe efter blodsukkeret er normaliseret)

Det sidste kræver måske en forklaring: Når jeg havde spist kulhydrater, ville mit blodsukker være mere ustabilt i en periode, som gik langt udover den time eller to, som det tog at normalisere det efter stigningen. I stedet kunne jeg opleve uforklarlige stigninger i op til 6-12 timer efter, selvom mit blodsukker hurtigt vendte tilbage til normalen efter stigningen.

Spiste jeg fx is eller slik om eftermiddagen og derefter Low Carb resten af dagen, kunne jeg helt umotiveret få en blodsukkerstigning om aftenen i sofaen, selvom jeg ingenting spiste og ingenting havde spist siden min (Low Carb) aftensmad. Og det samme kunne ske om natten. Måske kan det forklare, hvorfor jeg oplever, at jeg sover dårligere, når jeg spiser kulhydrater. Jeg ved det ikke…

Forvirrende resultater

Jeg lærte også, at mange faktorer, der ikke har en pind med mad at gøre, påvirker blodsukkeret. To næsten identiske måltider kunne fx give vidt forskellig respons. Og det var, om ikke andet, interessant.

30 minutters afslapning i mit saunatæppe (ja, jeg har et saunatæppe🙈) sænkede konsekvent mit blodsukker. Et varmt bad derimod fik kategorisk mit blodsukker til at stige.

Søvn og stress er også faktorer, der spiller en stor rolle, men det vidste jeg godt. Det har dog især været tydeligt her i forbindelse med ferie.

Måltider og måltidsscore

Appen lavede en såkaldt ‘meal score’ (måltidsscore), så hvert måltid blev bedømt efter denne skala:

  • 8-10: Topscore – stabil blodsukkerrespons
  • 5-7: Moderat blodsukkerrespons. Overvej at bytte ingredienser eller eksperimentere med måltidstiming.
  • 1-4: Høj blodsukkerrespons. Overvej at undgå dette.

Vi er i den uvidenskabelige ende af skalaen her. Det anerkender jeg.

Måltidsscoren er en separat værdi, som appen laver og den skal ikke forveksles med blodsukkeret.

Her er nogle af mine måltider.

Min morgenmad næsten hver dag
Blodsukkerrespons efter måltid med gulerod til de gulerodsforskrækkede
Næsten identisk måltid (kylling, kål/rucola og ratatouille) – vidt forskellig respons

Stabilt blodsukker og hvad så?

Der er uden tvivl meget at hente i at have et nogenlunde stabilt blodsukker døgnet rundt. Men ift. at måle det på denne her måde ud fra måltiderne, synes jeg ikke, det gav helt så meget mening. Fx fortalte det mig ingenting om hvor mæt, jeg blev, eller hvor længe mætheden varede.

Min morgenmad med 3 æg, skinke og agurk holder mig fx mæt i 5-6 timer, mens en greeniebowl (grøntsager, ganske lidt frugt, proteinpulver, kokosmælk og nødder) også gav mig topscore på blodsukker men efterlod mig dødsulten 2-3 timer senere.

Og derfor er den subjektive oplevelse (som altid) mere værd, end hvad målingen fortæller.

Rig mulighed for fejlfortolkninger

Jeg er ikke nødvendigvis kæmpe fan af denne slags målinger. Min erfaring er, at mange har tendens til at tillægge de her målinger ALT for stor værdi og lige så ofte forstår de ikke helt, hvad det er, de måler, eller hvad de målinger faktisk kan vise eller bruges til. Men de tolker dem alligevel, som var det lov eller Gud.

Det ser jeg med ketonmålingerne hele tiden. Og selvom måleresultatet i virkeligheden er 100% normalt, fejlfortolker de det og fører sig selv ud i mismod, demotivering og opgivelse. Så skørt.

Eller de begiver sig ud i fuldstændig skøre handlinger for at ‘få målingen rigtig’. Et eksempel på dette er at begynde at fedtfaste (kun spise fedt) for at ‘booste ketonstofferne’, fordi de ikke er ‘så høje som i starten’ (= normalt). Uden tanke på at det er kontraproduktivt for det, man egentlig ønsker at opnå (oftest vægttab).

Det samme kunne uden tvivl ske her med blodsukkermålingen.

Eksempel: At spise fedt er bedre end at spise kød og grøntsager

Et måltid bestående af fedt vil ifølge appen få topscore, mens et veltilpasset og næringsrigt måltid med kød, grøntsager og fedt ville få en lavere score. Forstår man ikke, hvad man har med at gøre, vil man tro, at det er bedre at spise smør end rigtig mad. Og det er jo skørt ud fra et sundheds- eller vægttabsperspektiv.

Flødeisen (400 kcal) vil få en bedre score end sorbetisen (100 kcal) og pladen med mørk chokolade (600 kcal) en bedre score end 100 g slik (300 kcal). Hvilken er så bedst, hvis man gerne vil tabe sig?

Den slags spørgsmål…

Set ud fra et blodsukkerperspektiv er alkohol desuden en skidegod idé. Alkohol sænker blodsukkeret. Men du skal have et noget forskruet forhold til alkohol for at begynde at argumentere for, at alkohol er sundhedfremmende (lykkefremmende i øjeblikket helt sikkert, men det vil altid være sundere IKKE at drikke alkohol end at gøre det).

Er det pengene værd at måle blodsukker på den måde?

Nej det synes jeg ikke, det er. Ikke for mig i hvert fald. Jeg behøver ikke en blodsukkermåler for at fortælle mig, at det er en dårlig idé (blodsukkermæssigt) at spise en pose skolekridt. Det ved jeg godt.

Men spiser man mere almindeligt, kan jeg godt forestille mig, at man kan få en øjenåbner eller to.

Fx tror jeg, at mange ‘sundhedspersoner’, der drikker juice eller frugtsmoothie og kaffe latte med havremælk, ville få sig noget af en overraskelse over at se blodsukkeret stige til diabetiske niveauer.

Så har man den slags vildfarelser i sin kost, kan det være en øjenåbner med et indblik i blodsukkeret.

Men har man bare lidt indblik i blodsukker og kulhydrater, kan man altså roligt spare sine penge.

Ny testrunde – noget du er nysgerrig på?

Vi havde glemt at opsige vores abonnement, så de nåede at sende os til fire uger mere. Så i skrivende stund har jeg en i igen. Det har indtil videre været lidt mere interessant, da vi lige har været fire dage i London, hvor jeg har spist alt muligt.

Er der noget, du synes kunne være spændende, at jeg testede? Hånden på hjertet, det er ikke alting, jeg er villig til, men byd bare ind, hvis der er noget, du vil se, så skal jeg overveje det.

Ellers følg med på Instagram på min @janefaerber profil. Jeg deler lidt i story undervejs og skal også nok skrive et afsluttende indlæg efter disse kommende fire uger.

Vi har købt vores hos et finsk firma, der hedder Veri. Deres app hedder Veristable. Det er mig bekendt den eneste, man kan få uden recept i Danmark. Jeg synes ikke, appen er superfed, som den er nu. Forhåbentlig udvikler de på den, så der kommer mere viden og flere fede features. Men hvis jeg skulle vælge at gøre det en anden gang (hvilket jeg formentlig ikke gør), ville jeg vælge en anden udbyder.

Veris koster ca. 1.000 kr. pr. måned og sælges kun på abonnement.

Nej slet ikke. Det giver et lille prik og så sidder den der. Det er nemt og man kan uden problemer selv gøre det.

Veristable, som vi brugte, havde nogle meget pædagogiske videoer, man kunne følge.

CGM/SGM måler interstitiel glukose, som med 5-15 minutters forsinkelse svarer til blodglukosekoncentrationen.

En CGM indfører en lille sensor i armen, som måler blodsukker via enzymatisk eller non-enzymatisk reaktion med glukose i interstitielvæsken, hvorved der skabes et elektrisk eller et optisk signal, som i transmitteren kan omsættes til en sensorglukose-værdi (SG), der sendes til en app. Appen bruger man så til at scanne sin arm og få en blodsukkerværdi.

Du kan altså måle dit blodsukker hundrede gange om dagen, hvis du vil, uden at skulle stikke dig i fingeren en eneste gang.

I Danmark bruges de primært til Type 1 diabetikere. Selve måleren, jeg brugte er fra Abbott og er den samme, som Type 1’erne bruger, men appen, jeg brugte, er ikke godkendt til brug af Type 1 diabetikere.

Skal jeg hjælpe dig i gang med Keto?

Få hjælp fra mine madplaner, komplette kostplaner til vægttab eller mit populære Keto kursus.

Se mere her >>

Få mere ud af Madbanditten

Få adgang til energiberegninger på alle opskrifter, få din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter, lav dine egne madplaner og få en indkøbliste til eller brug de madplaner, jeg laver til dig hver måned.

Alt dette og meget mere får du som PLUS-medlem🤩

Det koster mindre end 1 krone om dagen og du kan starte med at prøve det gratis i 7 dage her:

Prøv MadbandittenPLUS i 7 dage

 

47 kommentarer til “Konstant blodsukkermåling i 4 uger”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane,

    Jeg er nysgerrig på om lakridsrod påvirker blodsukkeret. Fx lakridsrodthe.
    Det får jo blodtrykket til at stige, men sker der mon også en stigning i blodsukkeret?
    Jeg er nysgerrig på om det er muligt sødemiddel og bruge når man har trang under Keto tilvænning eller i LCHF generelt.
    VH Anne-Christine

    Svar
    • Spændende med lakridsrod. Det må jeg teste næste gang. Min sensor udløb i går og jeg tager lige en pause. Magter simpelthen ikke mere sukker/kulhydrat nu😅

      Man kan sagtens bruge sødemidler på Keto. Hvis man vil. For de fleste holder de dog trangen til det søde i live fremfor at fjerne den. Og er det tilfældet, er det jo i hvert fald et minus. Du kan læse om det her: Keto og sødemidler

      Svar
  2. Spændende, når jeg får målt blodsukker, bliver jeg altid spurgt om jeg jar spist morgenmad, så mit ligger tilsyneladende naturligt lavt.

    Svar
  3. Hej Jane,

    Tak for dit indlæg og din deling af Keto og LCHF generelt :-)

    Jeg er også nysgerrig på Pepsi max – både drukket sammen med et måltid og alene.

    Derudover har jeg i en længere periode drukket vandkefir og kombucha, men det er jo ikke ligefrem low carb. Dog er den probiotiske effekt ikke til at komme udenom, så jeg er nysgerrig på hvad din blodsukkermåler siger om disse drikke – igen sammen med et måltid og alene.

    Jeg har en bonus datter med diabetes 1 – hun er 14 år i dag og har haft diabetes siden hun var 10 år. I den periode har vi lært en del om blodsukker. Bl.a. at humør og følelser spiller ind på blodsukkeret, varme / kulde, og cyklus – særligt perioden op til ægløsning. Det gør jo det hele noget mere vanskeligt at måle, hvis man ‘tror’ man kun måler på maden. Men alligevel ret væsentlig at have in mende, at vi også er påvirket af mange andre faktorer end kost, stress og søvn.
    Venlig hilsen
    Anne-Christine

    Svar
    • Virkelig spændenede det med humøret og følelserne. Det giver på en måde mening at krop og sind hænger sammen på den måde. Jeg har ikke lagt mærke til noget i den retning selv, men mit følelsesliv er nok også lidt mere stabilt end en 14-årigs (i hvert fald mere stabilt end mine to 16-åriges😅). Kan virkelig godt forstå, det kan gøre medicinering svær at estimere.

      Jeg har lavet forskellige tests med Pepsi max men indtil videre er det inconclusive. Jeg må se, om jeg kan isolere det bedre. Men super idé med kombucha. Vi har en ret sukkerfattig en i køleskabet, som jeg har mistænkt for at indeholde mere sukker end de deklarerer, så den er helt oplagt at teste

      Svar
  4. Super interessant! Jeg har det seneste halve år haft en libre 2 på i perioder, og bruger librelink appen og er glad for den (man kan også logge på fra en computer og downloade alle data til fx Excel, måske kan man også kan det med 1eren). Jeg har levet low carb og i perioder keto eller carnivore i næsten 15 år nu. Da jeg først havde libre på i foråret, var mit faste blodsukker omkring 4,5 mmol/l. Det seneste halve år har jeg væltet mig i sukker og carbs, og fået spist mig til et fasteblodsukker på 5,5 – 6! Det er ret vildt, men den gode nyhed er vel at jeg kan få det ned igen med low carb. I foråret spikede en plade Marabou mig “kun” fra 4,5 til omkring 6. Nu fra 5,5 – 6 til over 12, det er helt vildt. Jeg har flere gange lige testet med prik i fingeren, og den er god nok. Desuden spiker en lille portion havregryn eller ris mig til over 9, og så vil jeg da hellere have kage! Jeg ved det jo godt, der er en grund til at jeg har valgt at leve low carb så længe, men alligevel interessant.

    Svar
    • Hvor spændende at høre. Jeg har lige testet en lille portion havregryn også og HOLY MOLY. Nu forstår jeg sgu da bedre, hvorfor jeg var så dødsulten resten af dagen, dengang i mit gamle liv, da det var sådan jeg startede min dag. Jeg har et indlæg om de havregryn liggende i mine kladder, men jeg skal lige tage mod til at udgive det. Folk bliver jo så freaking vrede altså og jeg orker det ikke altid🙈

      Svar
      • Du får kun glæde fra mig. Fra Tim Biohacker i dag: “Most people don’t want accurate information. They want validating information.” Den ramte præcis den følelse, jeg har, når nogle folk spørger, hvordan jeg har tabt mig. De har svært ved at modtage min information og argumenterer for deres egen opfattelse. Men jeg tror på, at de tager det ind og overvejer, har fokus på det fremover, tanken vokser og det fører til forandring for nogle. Og så er din mission jo lykkedes❤️

        Svar
  5. Hej Jane,

    Tak for dit indlæg og din deling af Keto og LCHF generelt :-)

    Jeg er også nysgerrig på Pepsi max – både drukket sammen med et måltid og alene.

    Derudover har jeg i en længere periode drukket vandkefir og kombucha, men det er jo ikke ligefrem low carb. Dog er den probiotiske effekt ikke til at komme udenom, så jeg er nysgerrig på hvad din blodsukkermåler siger om disse drikke – igen sammen med et måltid og alene.

    Jeg har en bonus datter med diabetes 1 – hun er 14 år i dag og har haft diabetes siden hun var 10 år. I den periode har vi lært en del om blodsukker. Bl.a. at humør og følelser spiller ind på blodsukkeret, varme / kulde, og cyklus – særligt perioden op til ægløsning. Det gør jo det hele noget mere vanskeligt at måle, hvis man ‘tror’ man kun måler på maden. Men alligevel ret væsentlig at have in mende, at vi også er påvirket af mange andre faktorer end kost, stres sig søvn.
    Venlig hilsen
    Anne-Christine

    Svar
  6. Vil du prøve at måle en effekt af solbadning. ? ( diabetikere kan få lavt blodsukker af solen )
    Hilsen Elisabeth

    Svar
    • Ja meget spændende, det vil jeg gerne. Og meget interessant. Jeg har jo allerede flere gange set at sauna sænker mit blodsukker ret markant mens et varmt bad får det til at stige. Det er så mærkeligt synes jeg, men jeg har testet det +20 gange med samme resultat hver gang.

      Svar
      • Hej Jane,

        Hvad med vinterbadning / kolde bade? Har du nogen erfaring med disse ift blodsukker?

        VH Anne-Christine

        Svar
        • Uuh spændende spørgsmål. Og nej desværre, ingen erfaring og heller ikke noget, jeg vil teste (jeg har Raynaud’s syndrom og kulde er ekstremt smertefuldt for mig). Men jeg har set nogle amerikanerne teste det og de får respons (stigning) pga. det stress, som det jo er. I hvert fald på den korte bane. Og det er jo et fint eksempel på at blodsukkerstigninger kan komme fra egne lagre og ikke kun udefra.

          Jeg synes ikke min sensor/app egner sig til at måle noget, der er kortvarigt. Fx intervaltræning. Måske har jeg bare ikke trænet hårdt nok😅

          Svar
  7. Super godt indlæg. Måske kan du drage inspiration af biomedicineren @glucosegoddess og forsøge at drikke æblecidereddike inden måltid, som skulle give et lavere blodsukker, og om det overhovedet har noget på sig?

    Svar
  8. Hej Jane
    Tak for et godt og lærerigt indlæg. 😊
    Jeg har igennem længere tid undret mig over, at mit blodsukker stiger forskelligt, når jeg spiser den samme slags mad eller for den sags skyld, hvis jeg ikke spiser noget. Derfor er det rart at læse, at den “oplevelse” ikke kun er min. Jeg har nærmest “revet krøllerne af i afmagt, fordi jeg ikke forstod hvad jeg gjorde “forkert”..
    Jeg kan opleve samme effekt efter en 10 km hurtig gåtur. Den ene dag er blodsukkeret på 5 og andre dage på 3-4 stykket. Maden er den samme. Gad virkelig godt lære/forstå hvad der trigger det.

    Svar
    • Dejligt det kunne bruges❤️ Jeg tror måske den vigtigste læring er, at det er ligemeget, så længe man ligger indenfor normalen, hvilket 3-5 jo er (hvis man spiser low carb/keto). Steg blodsukkeret derimod pludselig til 8 den ene dag, kunne det være interessant at undersøge hvorfor. Men så længe det ligger i normalområdet, er det bare sådan det er. Og det er måske et fint eksempel på netop det her med at undgå at lade sig frustrere over noget, som i virkeligheden er helt normalt.

      Svar
  9. Sådan en sensor har allerede haft i 3 år og mit blodsukker ligger konstant omkring 5, hvilket er super. Når jeg går til kontrol hos Steno, kan de ikke måle at jeg har sukkersyge, alt dette skyldes mit møde med madbanditten for 3 år siden, hvor jeg blev insulinfri allerede 14 dage efter begyndt Keto diæt og senere tabte mig 30 kg. Så hurra for Jane Faerber som har givet mig en tålelig alderdom på trods af at jeg er benamputeret p.g.a. diabetes 2 og kun har en nyre samt neuropati i det raske ben og fantomsmerter i det amputerede ben samt en led Morbus Bechterew gigtsygdom som har invalideret min rygsøjle, så jeg bruger kørestol.

    Svar
    • Du er selv en stor inspiration, Torfin! Det, du har opnået i de sidste par år, er simpelthen så imponerende!

      Svar
      • Trods de gode resultater, er jeg stadig overvægtig og oplever at Keto diæten kun reelt virkede første gang, Steno klapper i hænderne over mine resultater, men jeg mangler stadig at tabe mig 20-30 kg, jeg ved at modstanden mod yderlig vægttab skyldes en meget lav forbrænding samt noget af det medicin jeg tager som f.eks. Xarelto, som er blodfortyndende for at undgå blodpropper, jeg får også medicin mod forhøjet blodtryk, som skyldes min diabetes 2 og endelig Simvastatin som har en gavnlig sideeffekt på min ene nyre, jeg har ingen problemer med for høj kolesterol, som Simvastatin ellers er beregnet til. Derudover tager jeg Furix vanddrivende middel, som også nedsætter blodtrykket. Har haft stor gavn af at bruge din og Anette Sams bog om “Kålhydrater”, som bevirker en daglig veltilpashed. Måske skulle jeg prøve Keto diæten endnu engang under din kyndige vejledning.

        Svar
  10. Jeg har enorme udsving, bl.a. kulhydrat og medicinpåvirket.
    Diabetes type 2, genetisk, døgn og måltidsinsulin, tager måltidsdosis 1 time før måltid for at modvirke for stor stigning, ellers ville jeg kunne gå fra 4 til 12 på 30 minutter, hvis der er brød/rasp i måltid. Hvis fx. rundstykker, skal min insulindosis dobles og ofte efterreguleres med ekstra dosis, når insulin påvirkning er ovre …

    Målinger mellem 1,45 og 17,85 seneste kvartal, med blodprøve Hba1c på 43 (7,1) – laveste siden 2007 pga. Libre 2, lower carb og gåture. Jeg reguleres til 8-9. BMI 21,5. Ingen ændring i søvn, stadig gns. 3-4 timer/døgn hjulpet af melatonin 5 dage/uge. Ingen ændring i stres, sygemeldt i 24. måned fuldtid.

    Min egenproduktion er ca 875 nu (c-peptid) , efterår 2020 var den ca 430 og halvandet år før var den ca 1200 – faldet skyldes nok organpåvirkning, som nu er ved at være under kontrol med Prednisolon (binyrebarkhormon), specielt nyre, som nåede op på 450% over normal (kreatinin)…

    jeg har/kan reducere insulin døgndosis fra 30 IE til 15 IE og måltidsdosis over døgnet fra 75 IE til 25 IE seneste år, når jeg spiser low carb og low fat – tabt 14 kg af de 16, jeg tog på ifbm. tabletter udskiftet med måltidsinsulin og start på Prednisolon. Skal tage insulin om morgenen selvom ingen måltid, bare for at undgå stigning fra fx. 3-4 til +10 i løbet af formiddag ifbm. brusebad, Prednisolon og depot Tramadol.

    Prøv evt. (også) Shuggah app i næste testperiode.
    Jeg ved ikke og Libre 1 kan, men min Libre 2 læses automatisk hver 5. minut og logger det i Apple Sundhed/Blodsukker…

    Og naturligvis tak for de mange inspirationer til low carb – det er jo ikke svært, hvis man har bare en lille bitte smule selvkontrol :-)

    Svar
  11. Megainteressant, Jane!Tak for at dele dine erfaringer.

    Især at det samme måltid kan have forskellig respons, og at så mange andre faktorer også spiller en væsentlig rolle. Og at tidspunktet man indtager kulhydrater på i måltidet, betyder noget.

    Jeg oplever også, at kulhydrater sammen med et ordentligt måltid giver mindre udsving.

    Forslag: Hvad med træning og kulhydrater?! Kunne vi lokke dig til at prøve det af?

    Jeg synes jeg bedre tåler fx sukker/ slik i forbindelse eller lige efter træning. Men hvor længe er den periode mon?

    Kh Naja

    Svar
    • Ja meget spændende med træning også! Det er endnu ikke lykkes mig at træne hårdt nok til at få en blodsukkerstigning alene fra det. Jeg har ellers intervaltrænet til næsten døde men det var på assaultbiken så måske var det for kortvarigt… Hård styrketræning giver ikke noget nævneværdigt.

      Men ellers ja, til kulhydrater efter træning. Jeg spiste et måltid med 20-25 g kulhydrat efter træning i dag og havde nul blodsukkerrespons. Men hvor længe det gælder bliver svært at måle, tror jeg…

      Svar
  12. Hej Jane
    Super spændende læsning.

    Jeg har en fornemmelse af at det går hurtigere at blive stabil efter rent sukker end efter stivelse. (altså jeg kan mærke kæmpe forskel på om jeg spiser brød/ris end hvis jeg spiser frugt/vingummi)

    Det kunne være sjovt at teste hvis du ikke allerede har gjort det.

    Svar
    • Jeg har ikke testet det op mod hinanden i mængder. Men sukker spist alene (fx slik) sender mit blodsukker op på 10 mmol/L. Det falder dog hurtigt igen. Stivelse har jeg ikke så mange tests med og dem, jeg har, er som en del af et måltid. Fx var vi lige i London og der spiste jeg en risret med kylling, brune ris og edamamebønner. Jeg spiste dog kun halvdelen af risene men fik en fin men mindre stigning. Jeg spiste også et arabisk fladbrød med kylling, salat og dressing på et madmarked og fik nul respons på blodsukkeret. Og Søren det samme. Det var virkelig overraskende.

      Generelt oplever jeg stivelse som mere tilgivende end sukker men mængden og konteksten kan spille ind her også.

      Svar
  13. Hej Jane – spændende artikel!
    Mit spørgsmål går dog på saunatæppet 😅
    Er du glad for det og hvordan bruger du det? Jeg er med på det er en myte med at man forbrænder en masse kalorier, men tænker til vinterkulde, ømme muskler/ryg og bare velvære 😊
    Men svært at finde ud af om det bare er en TV shop fidus 😆

    Svar
    • Hej Michael
      Jeg er SÅ glad for det. Da jeg først fik det, blev jeg i tvivl om jeg ville bruge det, for det er stort og tungt og lidt bøvlet at pakke ind og ud. Men jeg elsker det simpelthen. Det er den dybeste form for afslapning, jeg har prøvet. Jeg er ikke god til ting som meditation eller til at slappe af i det hele taget, men det her er virkelig et åndehul fra hverdagen. Jeg har ikke lige brugt det så meget her i sommerferien, hvor det har været varmt udenfor, men fra jeg købte det i marts og indtil sommerferien, brugte jeg det minimum 4-5 gange om ugen. Så dejligt.

      Om effekten går ud over afslapning, aner jeg ikke. Men afslapning og varme var også mit mål med det, og det får jeg til fulde.

      Mit er fra et dansk mærke, der hedder Good Flow eller noget i den retning. Det var lidt en jungle at finde rundt i, men jeg endte med det og er virkelig meget tilfreds. Ingen spons, har betalt hver en krone af det :)

      Svar
  14. Hej Jane
    Som diabetiker har jeg også båret disse smarte blodsukkermåleapparater i 9 måneder ifm. et forsøgsprojekt. Fantastisk for mig og jeg ’tillod’ mig selv at ligge ekstremt lavt ift. at være diabetiker.
    Men da projektet var ovre, mærkede jeg også en pudsig effekt 🤔 for måleren havde givet mig mulighed for at måle 20 gange om dagen, hvis jeg ville. Men psykologisk oplevede jeg senere, da jeg ikke længere havde Libre free i min overarm en ‘frihed’. Pudsigt, at jeg havde følt mig ‘overvåget’…. 🙄 Men ellers er jeg vild tilhænger 😄

    Svar
    • He hvor pudsigt! Søren har også beskrevet det lidt som at det havde en regulerende effekt på ham. Fx ift. ikke at ville spise noget, man godt ved spiker blodsukkeret, fordi man på anderledes vis bliver konfronteret med det senere. Jeg selv har været mere nysgerrig og faktisk forbavset over hvor godt min blodsukkerregulering faktisk fungerer.

      Svar
      • Exactly! 😆 ‘Big brother’ is watching you!! 😂😂

        Men den ‘selvregulering’, som din Søren beskriver, fungerer bare ikke over 9 måneder…. 🤷‍♀️

        Svar
  15. Det er derfor jeg godt kan lide at følge dig . Du tager kritisk stilling til alt hvad du gør 😀 troede lige jeg var ved at læse om den nye trend at man skulle monitorerer sit blodsukker konstant . Skønt at kroppen selv kan finde ud af den slags, selvfølgelig med lidt hjælp fra os ( at man spiser tilnærmelsesvis sundt og bevæger sig )
    Sundhed handler ikke kun om mad 🤩
    Tak for en god blog samt bøger. Du har virkelig mange gode opskrifter og ikke mindst en pragmatisk tilgang til det hele.
    Sommerhilsner Dorthe

    Svar
    • hehe tak❤️
      Jeg tror, at den forskel du kan læse er, at jeg ikke lader mig sponsorere af nogen. Derfor kan jeg tillade mig at skrive nøjagtigt hvad jeg vil :)

      Svar
      • Det er positivt. Og sådan burde det jo altid være.
        🤩 altså at man kan sige sin uforbeholdne mening .
        God dag i sommerlandet 🌞🙋‍♀️

        Svar
  16. Hej Jane
    Meget spændende at følge med i. Min kæreste har diabetes og har også sådan en sensor (på recept). Han har haft diabetes i flere år, men alligevel kan han stadig blive fuldstændig forvirret over de udsving blodsukkeret nogle gange giver, selvom han synes, han har regnet ud, hvor meget insulin han skal tage og alligevel stiger blodsukkeret, umotiveret blodsukkerstigning, som du kalder det, er en super beskrivelse til det. “Glæder” mig til at fortælle ham, at dit blodsukker også kan stige umotiveret med normal og egen produktion af insulin. Det kunne være interesant, hvis du kunne undersøge det nærmere, men det er vidst nok en større videnskab 😄
    Mange tak for dette indlæg 🙏🏼
    Kh. Louise

    Svar
    • Forstår virkelig godt at det måtte være svært og det her forsøg har givet så meget respekt for dem, for hvem målingerne faktisk betyder noget. Det er jo et fantastisk redskab at kunne måle så let men der er godt nok mange variabler, foruden lige det, man spiser. Fx er min oplevelse også at vi på ferien har haft meget større råderum end da testede det sidst før ferien. Jeg tror, stress og søvn har spillet en stor rolle der.

      Men dejligt at høre at det var interessant. Jeg er altid i tvivl om folk gider læse den slags😅

      Svar
  17. Tak kære Jane🧡💛
    Det var et godt og lærerigt indlæg. Jeg har kigget på den længe, jeg ser den blive brugt af mange på so-me.
    Min livsstil ligner din😉 Men jeg har haft min mand i tankerne til at prøve den. Jeg tror det vil være lidt af en øjenåbner for ham. Ja, måske ser han ligefrem ‘lyset’😄 Nu må vi se.
    Rigtig god dag
    Kh Linda

    Svar
    • Ja det kunne være interessant med manden :)
      Men det kunne også give bagslag. Både Søren og jeg spiste måltider med mange kulhydrater i London med fuldstændig ubetydelig blodsukkerrespons, fordi måltidet var sammensat af protein+fedt+fibre/grønt+kulhydrat. Vitterligt uden nogen stigning overhovedet. Og spiste is også uden nogen stigning😅

      Svar
      • Hmm. Interesant🤔
        Har du bemærket noget i forhold til kaffe? Jeg læser forskellige steder at kaffe påvirker blodsukkeret, hos nogle læser jeg det falder og andre siger det stiger ?

        Svar
        • Ja mit stiger en lillesmule af kaffe. Sørens stiger betragteligt. Så mit bedste bud er at det er individuelt.

          Svar
          • Kunne I ikke teste Pepsi Max
            (Jeg ved godt, det er individuelt, men det kan måske fjerne myten om, at det ikke påvirker, som mange går og tror, uden man skal sende dem dybt i arkiverne på dietdoctor.com :) )
            mvh
            Katja

          • Jeg har faktisk testet lightsodavand ved flere lejligheder men mine svar var lidt i alle retninger. En dag fik jeg en advarsel om en blodsukkerstigning fra appen på et tidspunkt, hvor jeg intet havde spist men hvor jeg havde drukket en faxe kondi light. Jeg testede det så bevidst en anden dag uden nævneværdig respons.

            Jeg skal prøve at gøre det bevidst med pepsi max en dag. Egentlig ville jeg forvente et fald mere end en stigning. Altså et blodsukkerfald fra en insulinrespons men det har jeg ikke umiddelbart set noget til.

  18. Hej Jane – hvor fedt, at du vil agere forsøgskanin :-) Jeg kunne godt tænke mig, at du ville teste, hvordan dit blodsukker reagerer/ligger, de dage, hvor man kan blive nødt til at starte dagen uden sin sædvanlige morgenmad, eller må springe et måltid over pga noget uforudset…. holder kroppen så stadig blodsukkeret på normalt niveau ?

    Svar
    • Hej Henriette
      Det har jeg testet. Mit blodsukker er fuldstændig upåvirket af faste eller lange måltidspauser. Og det er jo det, kroppen kan, kan man sige. Den har jo et utal af mekanismer for at sørge for at blodsukkeret ikke falder til faretruende niveauer uden mad. I stedet leverer den bare selv den mængde glukose, der er brug for :)

      Svar