Konstant blodsukkermåling i 4 uger


Hvad lærer man, hvis man måler sit blodsukker konstant i en 4 ugers periode? Det var netop det, jeg satte mig for at finde ud af, da jeg testede en CGM (Continuous Glucose Monitor), i Danmark kaldet en SGM (sensorbaseret glukose måler).

Helt kort fortalt har man en sensor i armen, som man kan scanne med sin iPhone og få et øjebliksbillede af ens blodsukker i en tilhørende app. Meningen er, at man opretter sine måltider, når man spiser dem og ca. 2 timer senere får man så en bedømmelse af hvor blodsukkervenligt det måltid var.

Blodsukkermåler  sensorbaseret glukose måler CGM
Kittet fra Veristable

For ikke at kede dig med langhårede detaljer, har jeg rykket afsnittet om, hvordan sådan en fætter virker ned i FAQ’en nederst i denne her artikel.

Hvad lærte jeg af 4 ugers konstant blodsukkermåling?

Ærligt, ikke meget. Jeg har allerede gode blodsukkervaner. Jeg spiser allerede Low Carb, som er en meget blodsukkerstabil kost, jeg snacker ikke hele tiden men spiser reelle måltider, jeg træner, og jeg passer min søvn.

Mit blodsukker er normalt, og det er det hele tiden. Spiser jeg kulhydrater, stiger mit blodsukker lidt, men det er lynhurtigt tilbage på normalen. Jeg er altså med andre ord ganske insulinfølsom. Hvorfor jeg så mistrives på kulhydratrig kost, har jeg stadig ikke nogen god forklaring på.

Her er alligevel en lille liste over indsigter

  • ‘nøgne’ kulhydrater giver den største blodsukkerstigning (dvs. kulhydrater spist uden noget andet)
  • et sammensat måltid med protein, fedt og grønt/fibre er langt mere tilgivende. Særligt hvis kulhydratkilden spises til sidst
  • alkohol sænker blodsukkeret (mere om det længere nede)
  • mange ting foruden mad (fx stress og søvn) påvirker blodsukkeret
  • mange kulhydrater gør blodsukkeret mere ustabilt i mange timer efter (længe efter blodsukkeret er normaliseret)

Det sidste kræver måske en forklaring: Når jeg havde spist kulhydrater, ville mit blodsukker være mere ustabilt i en periode, som gik langt udover den time eller to, som det tog at normalisere det efter stigningen. I stedet kunne jeg opleve uforklarlige stigninger i op til 6-12 timer efter, selvom mit blodsukker hurtigt vendte tilbage til normalen efter stigningen.

Spiste jeg fx is eller slik om eftermiddagen og derefter Low Carb resten af dagen, kunne jeg helt umotiveret få en blodsukkerstigning om aftenen i sofaen, selvom jeg ingenting spiste og ingenting havde spist siden min (Low Carb) aftensmad. Og det samme kunne ske om natten. Måske kan det forklare, hvorfor jeg oplever, at jeg sover dårligere, når jeg spiser kulhydrater. Jeg ved det ikke…

Forvirrende resultater

Jeg lærte også, at mange faktorer, der ikke har en pind med mad at gøre, påvirker blodsukkeret. To næsten identiske måltider kunne fx give vidt forskellig respons. Og det var, om ikke andet, interessant.

30 minutters afslapning i mit saunatæppe (ja, jeg har et saunatæppe🙈) sænkede konsekvent mit blodsukker. Et varmt bad derimod fik kategorisk mit blodsukker til at stige.

Søvn og stress er også faktorer, der spiller en stor rolle, men det vidste jeg godt. Det har dog især været tydeligt her i forbindelse med ferie.

Måltider og måltidsscore

Appen lavede en såkaldt ‘meal score’ (måltidsscore), så hvert måltid blev bedømt efter denne skala:

  • 8-10: Topscore – stabil blodsukkerrespons
  • 5-7: Moderat blodsukkerrespons. Overvej at bytte ingredienser eller eksperimentere med måltidstiming.
  • 1-4: Høj blodsukkerrespons. Overvej at undgå dette.

Vi er i den uvidenskabelige ende af skalaen her. Det anerkender jeg.

Måltidsscoren er en separat værdi, som appen laver og den skal ikke forveksles med blodsukkeret.

Her er nogle af mine måltider.

Min morgenmad næsten hver dag
Blodsukkerrespons efter måltid med gulerod til de gulerodsforskrækkede
Næsten identisk måltid (kylling, kål/rucola og ratatouille) – vidt forskellig respons

Stabilt blodsukker og hvad så?

Der er uden tvivl meget at hente i at have et nogenlunde stabilt blodsukker døgnet rundt. Men ift. at måle det på denne her måde ud fra måltiderne, synes jeg ikke, det gav helt så meget mening. Fx fortalte det mig ingenting om hvor mæt, jeg blev, eller hvor længe mætheden varede.

Min morgenmad med 3 æg, skinke og agurk holder mig fx mæt i 5-6 timer, mens en greeniebowl (grøntsager, ganske lidt frugt, proteinpulver, kokosmælk og nødder) også gav mig topscore på blodsukker men efterlod mig dødsulten 2-3 timer senere.

Og derfor er den subjektive oplevelse (som altid) mere værd, end hvad målingen fortæller.

Rig mulighed for fejlfortolkninger

Jeg er ikke nødvendigvis kæmpe fan af denne slags målinger. Min erfaring er, at mange har tendens til at tillægge de her målinger ALT for stor værdi og lige så ofte forstår de ikke helt, hvad det er, de måler, eller hvad de målinger faktisk kan vise eller bruges til. Men de tolker dem alligevel, som var det lov eller Gud.

Det ser jeg med ketonmålingerne hele tiden. Og selvom måleresultatet i virkeligheden er 100% normalt, fejlfortolker de det og fører sig selv ud i mismod, demotivering og opgivelse. Så skørt.

Eller de begiver sig ud i fuldstændig skøre handlinger for at ‘få målingen rigtig’. Et eksempel på dette er at begynde at fedtfaste (kun spise fedt) for at ‘booste ketonstofferne’, fordi de ikke er ‘så høje som i starten’ (= normalt). Uden tanke på at det er kontraproduktivt for det, man egentlig ønsker at opnå (oftest vægttab).

Det samme kunne uden tvivl ske her med blodsukkermålingen.

Eksempel: At spise fedt er bedre end at spise kød og grøntsager

Et måltid bestående af fedt vil ifølge appen få topscore, mens et veltilpasset og næringsrigt måltid med kød, grøntsager og fedt ville få en lavere score. Forstår man ikke, hvad man har med at gøre, vil man tro, at det er bedre at spise smør end rigtig mad. Og det er jo skørt ud fra et sundheds- eller vægttabsperspektiv.

Flødeisen (400 kcal) vil få en bedre score end sorbetisen (100 kcal) og pladen med mørk chokolade (600 kcal) en bedre score end 100 g slik (300 kcal). Hvilken er så bedst, hvis man gerne vil tabe sig?

Den slags spørgsmål…

Set ud fra et blodsukkerperspektiv er alkohol desuden en skidegod idé. Alkohol sænker blodsukkeret. Men du skal have et noget forskruet forhold til alkohol for at begynde at argumentere for, at alkohol er sundhedfremmende (lykkefremmende i øjeblikket helt sikkert, men det vil altid være sundere IKKE at drikke alkohol end at gøre det).

Er det pengene værd at måle blodsukker på den måde?

Nej det synes jeg ikke, det er. Ikke for mig i hvert fald. Jeg behøver ikke en blodsukkermåler for at fortælle mig, at det er en dårlig idé (blodsukkermæssigt) at spise en pose skolekridt. Det ved jeg godt.

Men spiser man mere almindeligt, kan jeg godt forestille mig, at man kan få en øjenåbner eller to.

Fx tror jeg, at mange ‘sundhedspersoner’, der drikker juice eller frugtsmoothie og kaffe latte med havremælk, ville få sig noget af en overraskelse over at se blodsukkeret stige til diabetiske niveauer.

Så har man den slags vildfarelser i sin kost, kan det være en øjenåbner med et indblik i blodsukkeret.

Men har man bare lidt indblik i blodsukker og kulhydrater, kan man altså roligt spare sine penge.

Ny testrunde – noget du er nysgerrig på?

Vi havde glemt at opsige vores abonnement, så de nåede at sende os til fire uger mere. Så i skrivende stund har jeg en i igen. Det har indtil videre været lidt mere interessant, da vi lige har været fire dage i London, hvor jeg har spist alt muligt.

Er der noget, du synes kunne være spændende, at jeg testede? Hånden på hjertet, det er ikke alting, jeg er villig til, men byd bare ind, hvis der er noget, du vil se, så skal jeg overveje det.

Ellers følg med på Instagram på min @janefaerber profil. Jeg deler lidt i story undervejs og skal også nok skrive et afsluttende indlæg efter disse kommende fire uger.

Læs mere om blodsukker

Læs alle skriverierne om blodsukker her: BLODSUKKER

Vi har købt vores hos et finsk firma, der hedder Veri. Deres app hedder Veristable. Det er mig bekendt den eneste, man kan få uden recept i Danmark. Jeg synes ikke, appen er superfed, som den er nu. Forhåbentlig udvikler de på den, så der kommer mere viden og flere fede features. Men hvis jeg skulle vælge at gøre det en anden gang (hvilket jeg formentlig ikke gør), ville jeg vælge en anden udbyder.

Veris koster ca. 1.000 kr. pr. måned og sælges kun på abonnement.

Nej slet ikke. Det giver et lille prik og så sidder den der. Det er nemt og man kan uden problemer selv gøre det.

Veristable, som vi brugte, havde nogle meget pædagogiske videoer, man kunne følge.

CGM/SGM måler interstitiel glukose, som med 5-15 minutters forsinkelse svarer til blodglukosekoncentrationen.

En CGM indfører en lille sensor i armen, som måler blodsukker via enzymatisk eller non-enzymatisk reaktion med glukose i interstitielvæsken, hvorved der skabes et elektrisk eller et optisk signal, som i transmitteren kan omsættes til en sensorglukose-værdi (SG), der sendes til en app. Appen bruger man så til at scanne sin arm og få en blodsukkerværdi.

Du kan altså måle dit blodsukker hundrede gange om dagen, hvis du vil, uden at skulle stikke dig i fingeren en eneste gang.

I Danmark bruges de primært til Type 1 diabetikere. Selve måleren, jeg brugte er fra Abbott og er den samme, som Type 1’erne bruger, men appen, jeg brugte, er ikke godkendt til brug af Type 1 diabetikere.

Prøv PLUS gratis i 7 dage

Få adgang til at se energiberegninger på alle mine 2.000 opskrifter, din egen favoritside, hvor du kan gemme opskrifter og lave madplaner med indkøbsliste, velkomst e-bogen Den Store Keto-guide (værdi 149,-) og du kan lytte til min podcast. Du får også adgang til en lukket spørgeside, hvor du kan stille spørgsmål til mig.

Altsammen gratis de første 7 dage.

Ja tak – start prøveperiode nu!

MadbandittenPLUS

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

63 kommentarer til “Konstant blodsukkermåling i 4 uger”

Skriv en kommentar

  1. Jeg har et blodtryk på 160/90, en VO2 Max på 50 og lever egentlig meget sundt. Jeg spiser varieret og dyrker ofte motion. Jeg er 58 år gammel, har et skrivebordsarbejde og vejer 75 kg. Det er mig umuligt at finde ud af hvorfor mit blodtryk er så højt. Jeg er derfor interesseret i at finde oplysninger om sammenhæng mellem blodsukker og blodtryk.

    Svar
    • Hej Jens
      Kender du dit blodsukker? Nogle gange er blodtrykket højt pga. insulinresistens og det kan blodsukkeret jo nogle gange give en indikation af.
      Men jeg vil også sige, at det nogle gange bare er sådan, at også sunde, slanke og aktive mennesker har for højt blodtryk. Det er ikke altid der er en livsstilsmæssig årsag til det. Og i det tilfælde er det bedre at medicinere blodtrykket ned end at gå rundt med et for højt blodtryk og det pres, det ligger på kroppen. I hvert fald er blodtrykssænkende medicin en type, jeg ikke ville tøve med at tage, hvis mit var for højt trods sund og aktiv livsstil. Det tænker jeg også, din læge vil sige.

      Svar
  2. Det er virkelig interessant. Jeg har igennem de seneste 6 måneder haft symptomer på for lavt blodsukker (periodiske svedeture, rysten, hjertebanken, sult, tæt på besvimelse) og er derfor henvist til endokrinologisk afdeling og har fået målt mit blodsukker konstant igennem de seneste 14 dage (med LibreLink).

    Det er en KÆMPE øjenåbner for mig (og grunden til at jeg er havnet på dit website):

    Det skyldes havregryn og müsli! Som jeg altid har troet var sundt!

    Når jeg spiser havregryn eller müsli stiger mit blodsukker først til 9-10-11-12-13-stykker – altså langt over normalen og helt op i diabetes-området. Cirka 2 timer senere crasher blodsukkeret til under 3, og jeg får de ubehagelige symptomer og er tæt på besvimelse.

    Når jeg spiser low carb (evt. springer morgenmaden helt over), har jeg ingen af de ubehagelige symptomer.

    Så jeg må sige, at jeg har lært noget af den monitorering. UD med havregryn og müsli – føj da!

    Tak for artiklen.

    Svar
    • Shit hvor vildt!! Og rimelig vigtig viden lige at blive præsenteret for sort på hvidt! Tænk hvor mange mennesker, der uvidende går rundt med den slags symptomer imens de i bedste mening spiser deres sunde havregryn til morgen. De kunne have et helt andet liv.

      Og velkommen til – håber du kan finde en masse inspiration til Low Carb livsstilen :)

      Svar
  3. Hej Jane, tak for dine fantastiske nyhedsbreve og de skønne bøger, som er mega inspirerende 🤩 jeg tænkte på om du har mulighed for at teste rugbrød i forhold til blodsukkerstigning? Altså rugbrød med kerner, surdej og kun rugmel. Kerner som f.eks hørfrø, solsikkekerner og rugkerner. Det ville være dejligt at få afklaret 😃 og hvis du også vil teste mandler som snack ville det være fantastisk 🥰 stort tak på forhånd ♥️ kh Lilli Wendt fra Sydfyn

    Svar
    • Hej lili
      Det kan jeg svare på helt uden at teste. Rugbrød vil give dig en moderat blodsukkerstigning og mandler vil formentlig ikke nævneværdigt.
      Målet er ikke at undgå at blodsukkeret stiger. Det må gerne stige. Det vigtige er, hvor hurtigt det falder igen. Jo sundere og mere metabolisk fleksibel, du er, desto bedre er du til at fjerne sukkeret fra blodbanen. Derfor er det heller ikke så relevant,D hvad der sker for mig, når jeg spiser X eller Y, for det er jo individuelt for mig. En, som fx er overvægtig og inaktiv eller som måske har prædiabetes, vil få en kraftigere og mere længerevarende blodsukkerstigning end jeg får. Det er lige værd at huske, synes jeg❤️

      Svar