Har du et ønske om at blive sukkerfri og slippe ud af det greb, som sukkeret har i dig, så er du ikke alene. At føle sig afhængig af sukker er så tabubelagt og skamfuldt, det er jo ikke ligefrem noget, man har lyst til at skilte med. Det er derfor, vi allesammen går med det i det skjulte, og vi gemmer slikpapiret nederst i skraldespanden og bilder ungerne ind, at vi da godt nok ikke ved, hvor resten af deres fredagsslik er blevet af…
Bliv sukkerfri – min personlige historie
Som du måske kan høre, er det her med at blive sukkerfri noget, jeg har haft tæt inde på livet. Faktisk var det en af grundene til, at jeg startede denne side, Madbanditten, i 2011.
Jeg havde fundet ud af, at jeg ved at spise på en anden måde kunne kvæle eller i hvert fald dæmpe den sukkertrang, som jeg i årevis forgæves havde forsøgt at bekæmpe med viljestyrke.
Jeg startede siden her og beskrev mine kampe med sukkeret. Og læserne flokkede til i hobetal. Der var SÅ mange, der kunne spejle sig i mine oplevelser og som oplevede det samme. Jeg var ikke alene.
I mere end et årti har jeg hjulpet folk med at slippe fri af sukkeret og komme ud og leve et liv i frihed for den insisterende sukkertrang. Og jeg kan hånden på hjertet sige, at det er et bedre liv.
Sukkerafhængighed – test dig selv
Sukkerafhængighed er måske ikke det rigtige ord at bruge, men jeg bruger det alligevel, for det er sådan det føles, når man febrilsk roder rundt i skabe og skuffer for at finde noget sødt.
Og selvom sukkerafhængighed ikke er en officiel diagnose, så kan vi bruge diagnosekriterierne fra andre afhængigheder til i hvert fald at afgøre, om vi har sundt eller usundt forhold til sukker.
Vil du tage en lille sukkertest, kan du tage min test for sukkerafhængighed her.
Sukkerafvænning – tilpas din kost og livsstil
Der findes ikke rigtigt (i Danmark) et misbrugscenter, man kan lade sig indlægge på, imens man afvænnes fra sukker. Det har jeg ellers tit ønsket mig.
Men der findes en masse ting, du kan gøre, både kost- og livsstilsmæssigt, for at hjælpe din sukkerafvænning på vej.
For mig har det handlet rigtig meget om at spise en blodsukkerstabil kost, hvilket betyder en kost med færre kulhydrater, mere protein og mere fedt. Intet andet, jeg har prøvet, hjælper mig til at sukkerafvænne som det.
Få flere tips og gode råd til sukkerafvænning her
Sukkertrang – den lede djævel på skulderen
Sukkertrang kan virkelig spænde ben for selv de bedste intentioner, og dette er et punkt, hvor jeg er helt sikker på, at der er forskel på, hvordan vi mærker det. Fordi der findes jo mennesker, der uden problemer kan spise et stykke og så pakke resten væk og først tage det frem igen næste tirsdag, når de igen får lyst til sukker.
Ikke mig. En bid tænder en insisterende sukkertrang i mig, og jeg må bare have mere-mere-mere. Og hvis jeg skal stoppe, inden alt sukker er udryddet, skal jeg virkelig mobilisere al viljestyrke, jeg ejer.
Det er utroligt trættende.
Jeg oplever sukkertrang som en fysisk trang, som jeg bedst kan sammenligne med de abstinenser, jeg følte, da jeg stoppede med at ryge for efterhånden virkelig mange gange.
Jeg har samlet en masse gode råd til at dæmpe sukkertrang, som jeg håber kan hjælpe dig også.
Sukkerkursus – Sukkerfri NU
Har du stadig brug for hjælp til at komme fri af sukker og vil du have mig som guide, har jeg lavet kurset Sukkerfri NU.
Kurset er kun til dig, der føler dig sukkerafhængig og som har indset, at sukker har ret greb dig, som du ikke magter at tage hånd om selv.
Jeg giver dig 21 sukkerfrie dage – og alle de redskaber, du skal bruge for at leve et dejligt, sukkerfrit liv.
Weekenden skal bruges til at handle grønt, fede oste, kød og god olie – OG på at smide, sødemidler, korn og alt der indeholde sukker ud. For et års tid siden snusede jeg lidt til LCHF og mindes at det hjalp både på søvn, mave og mæthed. Fra på mandag er jeg klar til at gå all in… Gider ikke mere at sukkeret skal styre mig – nu skal det være omvendt. TAK for fantastiske opskrifter, guides, billeder og jah, nærmest alt du har en finger med i :-)
Hejsa Jane. Og tak for en fantastisk god blog. Har spist efter lchf principperne siden 5.12.14. Og har det godt med det. Mit spørgsmål er nu hvorfor jeg hungrer efter meget stærk mad, og mange af dine retter indeholder også ofte stærke ingredienser. Oplever du også dette og ved du hvorfor, at jeg har det sådan? Tidligere har jeg ikke spist så stærk mad.. Ingen gener bare nysgerrig om hvorfor… Er det for at øge forbrændingen eller måske holde energiniveauet oppe, at min krop hungrer disse fødevarer?!
Mvh claus
Det var da simpelthen et virkelig godt spørgsmål! Jeg elsker nemlig også stærk mad, og jeg spekulerer nu på, om det er som kompensation for den smagsforstærkning, som sukker plejer at lave i maden. Altså om vi er vænnet til de her intense syntetisk fremstillede smage, der gør, at vi i vores jagt på naturlig mad, skruer op for krydderierne! Det er i hvert fald et bud…
hej :)
jeg tænkte på hvorfor man bestemt skal undgå rodfrugter?
mvh Ollie
Dette er en guide til at stabilisere blodsukkeret og blive sukkertrangen kvit. Det gøres nemt ved at skære helt ned i kulhydraterne, så blodsukkerpåvirkningen fra maden bliver minimal. Rodfrugter (og frugt) er derfor udeladt her. Når sukkertrangen er væk, kan man introducere rodfrugterne igen, hvis man har lyst. Selv spiser jeg dem med glæde :)
Hej Jane
Er for to måneder startet på lchf principperne, og synes virkelig det har øget mit velbefindende. Jeg fald over friske stykker kokosnød i supermarkedet forleden, og tænker om det mon er en god ting at spise som snack/mellemmåltid, eller hvordan? Skal det betragtes på linje med frugt/bær eller mere som fx at spise et stykke ost?
Jeg tænker, at det kan være en fin og sund snack. Om den skal sidestilles med frugt eller ost ved jeg ikke lige. Måske et sted i midten…?!
Selvom denne blog er domineret af kvinder vil jeg rigtig gerne komme med et bidrag til debatten om sukker. Jeg er farmaceutstuderende og har beskæftiget mig med sukker og hvordan sukker påvirker kroppen og hjernen.
Det skal slås fast med det samme. Sukkerafhængighed findes. Punktum. Når man spiser mad som er mættet med sukker vil smagsløgets og hjernen reagere på det. Det aktiverer belønningssystemet på samme måde som når man ryger eller drikker alkohol. Et overforbrug af sukker vil hæve overliggeren for, hvornår man føler sig ”tilfreds”. Det er dét samme der gælder for rygere. De skal ryge mere for at få en virkning. Her gælder det, at man skal spise mere sukker, for at føle sig rigtig ”belønnet”.
Et af problemerne med sukker er, at det er billigt og det er overalt i den mad vi køber, i store mængder. Mange har hørt om glukose og ved, at det giver energi. Det er sandt. Glukose giver energi. Hvad mange ikke ved er, at glukose og sukker IKKE er den samme ting. Sukker er bygget op af 50 % glukose og 50 % fruktose. Glukose bliver brugt som energi af samtlige celler i kroppen, hvorfor glukose er godt. Fruktose derimod er dårligt, da overforbrug bliver omdannet til fedt. Desuden giver fruktose ikke mæthedsfølelsen, hvorfor man uden problemer kan spise en hel pose chips, selvom det kaloriemæssigt svarer til en halv dags kalorieindtag.
Et andet problem med sukker er, det er den direkte årsag til flere sygdomme og fysiske tilstande som folk kender til: stort sukkerforbrug fører til ustabilt blodsukker, metabolisk syndrom, overvægt, type-2 diabetes, højt blodtryk osv.
Nogen vil måske mene, at det er en no-brainer, men rigtig mange firmaer arbejder i døgndrift på at overbevise os om, at alle kalorier er de samme og at man bare skal spise mindre og dyrke mere motion for at blive sund.
http://ed.ted.com/lessons/how-sugar-affects-the-brain-nicole-avena#review
Jeg henviser til rigtig meget af den forskning som Robert Lustig fra USA har lavet de sidste 20 år.
Ved godt, det var lidt af en smøre, men jeg tænker at læserne af bloggen, kunne være interesseret i lidt ekstra ☺
Mvh Martin
Åh jamen jeg er helt på din side! Flere af din slags! Når jeg skriver, at det stadig diskuteres om sukkerafhængighed findes er det bare fordi det stadig ikke er anerkendt som afhængighed. Men jeg er ligesom dig fuldstændig overbevist om, at mange af de livsstilsudfordringer, vi ser, skyldes en form for afhængighed af sukker og evt. andre hurtige kulhydrater/junkfood/manipuleret mad.
Og altid dejligt med input fra en mand! Mit indtryk er, at der bliver flere og flere af jer her på bloggen på trods af den feminine dominans :)
Jeg er altid god for et ”videnskabeligt” input, når emnet interesserer mig, hvilket sukker og afhængighed gør ☺ Ja, din blog er jo fremragende information, så jeg kan godt forstå folk bliver tiltrukket, mænd som kvinder, det er jeg jo også selv. ;-)
Jeg synes det er flot, at du tager dig tid til at besvare alle de indlæg folk laver – utroligt du har tiden til det! Derfor håber jeg, at du også har tid til at svare mig på lidt.
Nu ved jeg ikke om du nogensinde har skrevet om blodsukker? Du har jo skrevet så MEGET! ☺ Mener du, at ustabilt blodsukkeret er en direkte årsag til større sukkerindtag? Igennem min gennemgang af flere videnskabelige studier, så ser det ud til, at folk generelt spiser mere sukker, når blodsukkeret er ustabilt. De er høje på sukker og falder ned med et brag, så indtager de lidt ekstra sukker for at komme oven på igen. Altså en ond spiral de ikke umiddelbart kan komme ud af. Jeg er endda også faldet over studier, hvori man mener, at lavt niveau af mineralet chrom er en faktor til ustabilt blodsukker, da dette står for omsætning af nærigstoffer, heriblandt kulhydrater. Jeg har selvfølgelig undersøgt chrom (man er vel akademiker), og det er tilsyneladende et mineral, som ”fremmer” insulins virkning, således at sukkeret kommer ud af blodet og ind i cellerne til forbrænding, hvilket vel må være en fordel for type-II diabetikere og for almindelig mennesker som mig.
Hvad tror du? Jeg er lidt spændt på at høre din mening som madekspert, som jeg anser dig som ☺
Hvor er det pænt af dig at sige, tak. Bloggen her tager pænt meget af min tid :)
Jeg er ikke sikker på at jeg har skrevet sådan eksplicit om blodsukker, men det ligger jo nærmest underliggende i alt det, jeg skriver om LCHF overfor traditionel kost. Når blodsukkeret daler, oplever vi netop de her spis-eller-dø-signaler, og det er jo ikke der, vi går i gang med at koge et æg. Det er snarere der, hvor vi kaster os over brød eller sukker. Det er (desværre) også min personlige erfaring, hvor jeg vitterligt følte mig chanceløs ift. ikke at spise den slags. Det var dengang jeg følte mig som afhængig af sukker. Det var noget, jeg ikke kunne bekæmpe med viljestyrke. I dag har jeg ingen problemer med at lade det stå.
Chroms effekt har jeg også godt læst om. Min personlige mening er, at virkningen er overvurderet, men det er mere baseret på egne erfaringer :)
Er det udelukkende LCHF der gør, at du holder din sukkertrang nede? Jeg plejer, at bekæmpe min sukkertrang med viljestyrke, hvilket nogen gange er ved at drive mig til vanvid. Det er næsten udelukkende tanken om sukkers skadelige effekter der afholder mig. Men jeg synes det er meget op og ned hvor sukkertrangende jeg er.
Jeg har læst mange ting om chrom, og nogle af dem er, ja, ret overvurderet som du selv siger. Jeg tror, det er fordi, at mange opfatter chrom som et regulært slankemiddel, hvilket det selvfølgelig ikke er. Chrom er udelukkende et mineral, der er nødvendigt for at insulin kan virkelig ordentligt, og dermed sikre, at glucose kommer ud af blodet. Dette skulle sikre, at blodsukkeret bliver mere stabilt. Denne effekt tror jeg såmænd på, da videnskaben støtter den vinkel, men et slankemiddel, det er det ikke. I hvert fald ikke direkte. :)
Jeg vil sige, at LCHF har taget den fysiske trang. Men der er jo en hel masse andre grunde til at spise sukker også og jeg synes også, det har hjulpet rigtig meget at arbejde med tankerne om sukker. Jeg synes, jeg har lykkes med at vende dem fra “jeg må ikke spise sukker” til “jeg må spise alt det sukker, jeg vil!” (jeg vælger bare ikke at gøre det). Det lyder måske lidt banalt, men det har gjort underværker for mig. :)
Hej Jane
Har din bog ‘Mæt og slank med LCHF’ , og har lige et hurtigt spørgsmål om de varme drikke på s. 76. Er de alle strikse eller er det kun den nederste? Tænker mest om det kan være Striks med Sukrin Gold??
Mvh Christina
Hej
Jeg har købt isis som sødemiddel, da jeg ikke kunne finde SUKRIN. Har du erfaring med det sødemiddel?
Mvh Betina
Ja det ville jeg aldrig selv bruge. Det er det rene gift, hvis du spørger mig… :(
Hej!
Jeg er 19 år og følger kuren 100% – næsten i hvert fald. Jeg elsker at tage i byen 2-3 gange om måneden og der kan jeg ikke drikke andet end vodka blandet med eksempelvis redbull. Alt det med danskvand og vodka smager helt vildt ulækkert.
Spørgsmålet lyder om jeg ødegger alt for mig selv, hvis jeg tager en dag med sukker hver 2. Uge? Tak
– Kasper
Tjah, altså redbull ville være det sidste, jeg ville vælge. Men jeg er jo også 37 og har drukket min share af redbull som ung. I dag ser jeg det som det rene gift.
At drikke alkohol bliver jo aldrig en del af en sund livsstil, men jeg vil stadig foretrække at spise LCHF til hverdag og drikke sig fuld et par gange om måneden end at spise junk og drikke sig fuld et par gange om måneden. En god hverdagskost er det vigtigste. Hvad man gør “ind imellem”, må man selv vurdere hvad der er plads til og hvad man trives med.
Åh, Sys det lyder omfattende…. bare punkt 2 på første liste, ingen kornprodukter, nødder, frugt og cremefraiche…. ost gør mig ikke noget og kan nok også godt undvære cremefraiche(kunne skyr være en erstatning?), jeg spiser mindre end lidt af søde sager, men deler fordi jeg har mit frugt og mine nødder… hvad gør jeg lige. Jeg løber hver 2 dag og har allerede tabt Ca 7 kg. Siden februar og til nu…
Har stadig for meget på mine lår og min badering….
Hej Jane
Øhh kan godt se min kommentar ikke rigtig hænger sammen med de foregående… Har bare læst alle kommentarerne og synes der er en del der har skrevet om KUREN. :-) for mig er det en livsstilsomlægning , selvom mine kollegaer ofte spørger til min nye kur.. Måske var det det der trickede mig i går.
Er meget inspireret af dine opskrifter!!
Ah, på den måde! Jeg ser slet ikke de andre kommentarer heromme i “baglokalet” så nogle gange misser jeg lige konteksten. Men vi er jo helt enige, kan jeg høre :)
Hejsa
Arg lige et surt opstød….. KUREN lyder for mig som noget midlertidigt der har til hensigt at man skal tabe sig og ofte mislykkes….. Jeg er i gang med en livsstilsomlægning og spiser tilpasset LCHF…. Psykologisk effekt positiv;-)
Tusind tak for alle de spændende indlæg… LIVET ER FEDT. Knuz Helle
Alle kure er vel noget, der er midlertidigt…?! Og som ofte mislykkes…
LCHF er for mig at se ikke en kur. Om den bruges sådan, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Hvis du mener guiden til at blive sukkerfri, ja, så er den tænkt som noget midlertidigt og ikke som oplæg til en permanent livsstil.
Ja, undskyld. Men jeg tror ikke, jeg helt forstod pointen i din kommentar.
Hvordan med LCHF og for højt kolesterol, har du nogen erfaring/viden om det?
Hej Dorte.
Jeg har de sidste 20 år haft forhøjet kolesterol, så jeg var meget spændt på, hvordan LCHF, indvirkede på det. Jeg fik taget blodprøver, lige inden opstart, og efter 2 måneder på LCHF. Resultatet var super positivt, mit kolesterol tal var faldet 20%, så jeg er helt tryg. Mvh Erik.
Hvor er det flot, Erik! Det hører jeg rigtig ofte!
Jeg har nu kørt kuren i et par uger med rigtig gode resultater, men der er flere, der har stillet mig nogle spørgsmål, bla. når nu du ikke indtager som meget mælk og mælkeprodukter som før, hvad så med kalk indtagelse? er det nødvendigt evt. at tage kalktabeletter (også da alderen er over 50), hvis du gerne vil undgå for meget sukker og da der er lidt sukker i næsten alt, hvad vil du sige til et maksimalt sukker indtag dagligt i gram, også da jeg har diabetes 2?
Man spiser jo gerne fede mejeriprodukter på LCHF men det er rigtigt at man ikke drikker en halv liter mælk om dagen. At vi som art har brug for mælk for at dække calcium-indtaget er en skrøne. Vi kan sagtens dække behovet gennem grønne grøntsager. Sukker synes jeg ikke, man behøver indtage overhovedet. Når man primært spiser kød, grøntsager og fedt vil man ikke få skjult fedt ind ad den vej. Med type 2 diabetes ville jeg efterstræbe at indtage så lidt som muligt :)
Kæmper med sukkertrangen og kom i tanke om det hersens “cool mint” te. Hvad siger du til den, er den også no go? Den er meget sød…
Hvis der ikke er sukker i, er den fin!
Kort… Så en skrive om HUSK kan man bruge kuren uden for jeg kan virkelig ikke få det ned ligegyldigt hvordan..
Har tabt mig 20 kg på DUKAN men savner rugbrød og er meget træt af kød:-(
Hilsen Lene
Du behøver aldrig at tage husk. Det ved jeg ikke hvorfor man skulle?! Husk (eller loppefrøskaller) indgår ind imellem som bindemiddel i bagværk men som kosttilskud har jeg vist aldrig anbefalet det.
Hej Jane.
Jeg har købt din bog, og er vildt begejstret for den – endelig noget, som man kan bruge til noget uden at skulle sulte, når man som jeg skal tabe 25-30 kg.
Jeg har nu været på LCHF i 2 måneder og i starten synes jeg, at kiloene røg nogenlunde hurtigt af – jeg har vel i alt tabt mig 7-8 kilo, men har ingen vægt… jeg bruger målebånd for ikke at fokusere på tallene på vægten, da det hurtigt kan blive en besættelse.
Men målebåndet har ikke rykket sig en eneste cm i over 14 dage, og det gør mig forvirret, for jeg føler mig så stabil nu, at jeg kun spiser ved hovedmåltiderne, som om morgenen består af lidt bær, lidt kokossukker blandet med 2 spsk græsk yoghurt 10%. Til frokost spiser jeg altid en masse salat med avocado og andet grønt samt altid tun i olie eller røget laks samt æg med en god dressing. Til aften følger jeg nogle af dine opskrifter, og den består oftest af grønsager, kød/kylling eller æg og nogle gange lidt piskefløde. Jeg steger i kokosolie eller smør og gør alt det rigtige, men vægten er åbenbart alligevel gået i stå – kan du komme med en idé om, hvad årsagen kan være?
I din bog nævnes intet om gode alternativer til et mellemmåltid. Selv kan jeg en sjælden gang finde på at spise dadelkugler lavet af mandelmel, dadler, figner og romessens, men der går lang tid imellem, da min sukkertrang nu er helt væk. Så nu bliver det en gang imellem til en lille håndfuld kokoschips,hvis der er gæster som skal smovse, men er der andre gode alternativer, som du kan foreslå?
Tak for en god blog og den bedste slankebog/livsstilsbog ever!
Jeanette
Jeg ville foreslå at tage en periode hvor du bytter yoghurtmorgenmaden ud med æg/kød, fedt og grønt. Se om det ikke rykker ved noget :)
Hejsa Jane.
Har de sidste 8 dage, spist LCHF (tror jeg). Dag 1 gik uden problemer, dag 2-4 var hårde dvs. hovedpine, kvalme og svedture. De sidste par dage har været bedre, dog stadigvæk hovedpine og træthed, der skal bekæmpes. Alle dage er jeg desværre hurtigt blevet sulten igen dvs gået temmelig sulten i seng..æv!
Kan det mon være fedt jeg mangler?
Jeg har læst meget her på din blog, og købt din nye bog (hvilket jeg nyder:)), men er stadigvæk i tvivl om jeg få nok fedt?! Hvor skal jeg få fedtet fra? R det lige meget om jeg få det fra smør, flødeskum, i kød, flæskesvær, olie. Eller er noget værre el bedre end andet?
Jeg har alle dage fået ægx2 og grøntsagsjuice, til morgenmad, salat med kød og dressing til frokost og alm. Aftendsmad, dog uden kulhydrater:)
Mvh Tina
Hej Jane
Jeg har tænkt på at bage fastelavnsboller og ville høre om man kan bruge stevia i stedet for sukrin.
Venlig hilsen
Rosa
Hej Jane! Først og fremmest rigtig fed hjemmeside! Du har givet utrolig meget inspiration til kæresten og jeg. Maden kører derudad med et utal af spændende nye opskrifter og forbrændingen er i højeste gear :) mit spørgsmål til dig går på sukkerfri tyggegummi. Jeg har det bedst med en god ånde efter et godt solidt måltid og her har stimorol altid klaret ærterne for mit vedkommende… Efter at have læst en masse omkring lchf kan jeg godt se at sorbitol, maltitol, mannitol og aspartam – alle dem der er i stimorol ikke just er det bedste valg… Men vil du mene man skal kvitte tyggegumiet eller har disse kunstige sødemidler ikke en direkte indvirkning på ens blodsukker?
Mvh. Jonas
Hej Jane
Super inspirerende side med mange spændende opskrifter :-) Jeg er en passioneret løber der sætter stor glæde i de lange distancer, marathon og derover, hvilket kræver en del energi indtag. Stort set, ja faktisk alle de energi produkter man kan købe færdige indeholder en eller anden form for tilsat sukker og det kunne være rart at undgå :-)
Jeg tænker lidt på at lave en gel selv, på nogle bær (jordbær, hindbær o.lign) samt noget godt olie, men skal det være en oliven olie eller måske en mandel eller valnødde olie? Kunne honning være en mulighed at tilsætte?
Jeg tænker at maltodextrin er helt ude af billedet idet det er en sukkerart…
Har du evt. en god idé til sammensætning og ingredienser? Jeg tænker også der skal tilsættes noget vand for at gør gel’en mere lind og drikkebar.
Mvh
Jannik
Hej Jannik
Når vi taler distancer som maraton og den slags er vi jo ude over noget, som vi kan kalde “naturligt” for menneskekroppen, så her vil jeg tro, at du kan være nødt til at tilføje noget ikke så naturligt som fx sukker/gel. Jeg har et kapitel med lidt mere præcise vejledninger (eller inspiration til) i min nye bog, som udkommer på torsdag, så det kan være du skal snuse lidt i den.