Bliv sukkerfri – Sådan slipper du sukkeret


Har du et ønske om at blive sukkerfri og slippe ud af det greb, som sukkeret har i dig, så er du ikke alene. At føle sig afhængig af sukker er så tabubelagt og skamfuldt, det er jo ikke ligefrem noget, man har lyst til at skilte med. Det er derfor, vi allesammen går med det i det skjulte, og vi gemmer slikpapiret nederst i skraldespanden og bilder ungerne ind, at vi da godt nok ikke ved, hvor resten af deres fredagsslik er blevet af…

Bliv sukkerfri – min personlige historie

Som du måske kan høre, er det her med at blive sukkerfri noget, jeg har haft tæt inde på livet. Faktisk var det en af grundene til, at jeg startede denne side, Madbanditten, i 2011.

Jeg havde fundet ud af, at jeg ved at spise på en anden måde kunne kvæle eller i hvert fald dæmpe den sukkertrang, som jeg i årevis forgæves havde forsøgt at bekæmpe med viljestyrke.

Jeg startede siden her og beskrev mine kampe med sukkeret. Og læserne flokkede til i hobetal. Der var SÅ mange, der kunne spejle sig i mine oplevelser og som oplevede det samme. Jeg var ikke alene.

I mere end et årti har jeg hjulpet folk med at slippe fri af sukkeret og komme ud og leve et liv i frihed for den insisterende sukkertrang. Og jeg kan hånden på hjertet sige, at det er et bedre liv.

Sukkerafhængighed – test dig selv

Sukkerafhængighed er måske ikke det rigtige ord at bruge, men jeg bruger det alligevel, for det er sådan det føles, når man febrilsk roder rundt i skabe og skuffer for at finde noget sødt.

Og selvom sukkerafhængighed ikke er en officiel diagnose, så kan vi bruge diagnosekriterierne fra andre afhængigheder til i hvert fald at afgøre, om vi har sundt eller usundt forhold til sukker.

Vil du tage en lille sukkertest, kan du tage min test for sukkerafhængighed her.

Sukkerafvænning – tilpas din kost og livsstil

Der findes ikke rigtigt (i Danmark) et misbrugscenter, man kan lade sig indlægge på, imens man afvænnes fra sukker. Det har jeg ellers tit ønsket mig.

Men der findes en masse ting, du kan gøre, både kost- og livsstilsmæssigt, for at hjælpe din sukkerafvænning på vej.

For mig har det handlet rigtig meget om at spise en blodsukkerstabil kost, hvilket betyder en kost med færre kulhydrater, mere protein og mere fedt. Intet andet, jeg har prøvet, hjælper mig til at sukkerafvænne som det.

Få flere tips og gode råd til sukkerafvænning her

Sukkertrang – den lede djævel på skulderen

Sukkertrang kan virkelig spænde ben for selv de bedste intentioner, og dette er et punkt, hvor jeg er helt sikker på, at der er forskel på, hvordan vi mærker det. Fordi der findes jo mennesker, der uden problemer kan spise et stykke og så pakke resten væk og først tage det frem igen næste tirsdag, når de igen får lyst til sukker.

Ikke mig. En bid tænder en insisterende sukkertrang i mig, og jeg må bare have mere-mere-mere. Og hvis jeg skal stoppe, inden alt sukker er udryddet, skal jeg virkelig mobilisere al viljestyrke, jeg ejer.

Det er utroligt trættende.

Jeg oplever sukkertrang som en fysisk trang, som jeg bedst kan sammenligne med de abstinenser, jeg følte, da jeg stoppede med at ryge for efterhånden virkelig mange gange.

Jeg har samlet en masse gode råd til at dæmpe sukkertrang, som jeg håber kan hjælpe dig også.

Sukkerkursus – Sukkerfri NU

Har du stadig brug for hjælp til at komme fri af sukker og vil du have mig som guide, har jeg lavet kurset Sukkerfri NU.

Kurset er kun til dig, der føler dig sukkerafhængig og som har indset, at sukker har ret greb dig, som du ikke magter at tage hånd om selv.

Jeg giver dig 21 sukkerfrie dage – og alle de redskaber, du skal bruge for at leve et dejligt, sukkerfrit liv.

Bliv sukkerfri

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

140 kommentarer til “Bliv sukkerfri – Sådan slipper du sukkeret”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane,
  Jeg vil bare sige dig tak at du deler dine gode erfaringer vedr. sukker og Keto med os andre. Det virker! Du er supergod til at motivere, jeg har læst meget af hvad du har skrevet og bruger af dine opskrifter og synes klart du formår at formidle hvad Keto er og hvordan det kan lykkes at leve et liv med færre kulhydrater. Du henviser et sted til sukkersensitiv.dk og det gav mig det sidste skub til let at komme og blive i dybere ketose – nemlig ved at indtage mere fedt (over 80%) og mindre protein, men det havde du jo godt nok allerede varslet. Nu forstår jeg hvordan man mæt og glad faktisk kan tabe sig samtidigt, hvilket ikke er lykkes mig før. Jeg er 48 år, har født 4 børn og er endelig ved at få styr på mavefedtet. Derudover sover jeg tungt, hvilket jeg ikke har gjort meget længe.

  Svar
  • Dejligt at høre, Dorthe :)

   Vær lidt forsigtig med de der 80% fedt og mindre protein. jeg ved godt at Louise legede med det for mange år siden men det kan altså godt blive problematisk på sigt. Dog kun hvis dit relative proteinindtag bliver for lavt. Så sørg for at det ikke bliver det :)

   Svar
 2. er kolde kogte kartofler, kold kogt ris og kold kogt spagetti low carb?
  Hvad med frosne majs, som kan spises direkte fra posen når de er tøet op?

  Umodne bananer smager slemt. Kan de tilberedes, så de bliver low carb?

  venlig hilsen,
  nf

  Svar
 3. Hej Jane.

  ‘Faldt lige over’ dette super gode blogindlæg :)

  Jeg bliver derfor nødt til at spørge dig: Hva dælen skal jeg så spise, når jeg ikke må få rodfrugter, nødder, mejeriprodukter osv? Hvad er der tilbage? :D

  Synes min fantasi er en anelse begrænset for hvad jeg skal spise til morgenmad og frokost.

  Har du et forslag til hvad jeg skal gå efter?

  Mvh Kira

  Svar
  • Grøntsager, kød og fedt :)

   Det er heller ikke sikkert, du behøver gå så drastisk til værks. Det handler bare om at lade de ting ligge, som kan trigge sukkertrangen.

   Svar
 4. Hej Jane
  Mange tak for dit svar. Jeg vil helt sikkert få fat i din seneste bog og desuden holde øje med, hvad du kommer med af nye indlæg her på bloggen.
  Jeg har været og er til dels stadig en sukkerjunkie af dimensioner og har en meget overfølsom krop. Jeg har kæmpet virkelig meget med det gennem tiden men har besluttet mig for, at jeg nu for alt i verden vil ud af det og finde en balance, jeg kan holde på sigt. Du hører sikkert fra mange mennesker, men jeg synes efterhånden jeg har en viden og indsigt om emnet, som kan være relevant for andre, så hvis du har lyst at følge mit projekt, vil jeg gerne en gang imellem skrive lidt til dig om det.
  Hilsen Josephine

  Svar
 5. Kære Jane
  Tusinde tak for en god blog og gode vejledninger og opskrifter:-)
  Jeg er 27 år og en rigtig sukkerjunkie! Det har jeg altid været og i de sidste 10 år af mit liv har jeg i forskellige perioder forsøgt at at kontrollere det. Til tider med gode resultater og i lange perioder med dårlige resultater. For at gøre en lang historie kort så er jeg nået derhen hvor jeg er god til at komme ud af sukkerafhængigheden og holde det i en periode indtil det vælter igen igen. Jeg vil rigtig gerne have plads til et stykke kage eller lidt slik, en burger med pomfritter, en bytur med venner mv. en gang i mellem. Jeg synes der både på din blog og andre steder er meget lidt information om, hvordan man skaber balance og holder den, når man først er ude af sin sukkerafhængighed. Vil du prøve at komme med et bud på det? Jeg har i forhold til mig selv tænkt på den strategie, at jeg fredag aften og lørdag må spise mere frit (uden at gå all in) og så ellers spiser LCHF og passer godt på mig selv resten af ugen. Hvad tænker du om den strategi?
  Hilsen Josephine

  Svar
  • Hej Josephine
   Hvor er det bare et godt og virkelig relevant spørgsmål, og det vil jeg bestemt gerne skrive mere om. Min seneste bog (LCHF året rundt) handler faktisk meget om (mine) personlige strategier for hvordan jeg får det til at gå op på den lange bane, men jeg vil rigtig gerne skrive mere om det her på bloggen også.
   Jeg synes sagtens at din strategi kan virke men det er jo svært for mig at sige. Hvis vægten fx stiger stille og roligt for hver uge, er det jo næppe den rette vej at gå. En anden problematik kan være hvis man (som tidligere sukkerafhængig) kan komme til at hænge fast i flere dage med sukker. Her har jeg det selv lidt blandet. I perioder virker det fint for mig at flexe, i andre er jeg nødt til at være mere firkantet. Men ellers har jeg det sådan, at der fint er plads til udskejelser og at det vigtigste er, at hverdagskosten er på plads.

   Svar
 6. Hejsa :)
  De her kokos-olieshot du nævner, hvordan skal de indtages? er det rent kokosolie eller skal det blandes med noget?

  Svar
  • Olieshots plejer jeg at lave med fiskeolie. Jeg blander det bare med en lille sjat æblejuice. Kokosolie tager jeg i kaffen. Begge dele dæmper sukkertrangen :)

   Svar