Bevidste vægttabspauser


En ting, som vi taler forbavsende lidt om, er bevidste vægttabspauser. Og det er synd, for bevidste vægttabspauser er et meget overset redskab til at lykkes med et større vægttab.

At være i gang med vægttab konstant er opslidende og udmattende. Ved at holde bevidste pauser, kan du nyde at spise nogle af de ting, du måske savner, og du kan lære, at det at slippe tøjlerne en smule ikke behøver betyde et frontalt rullefald tilbage i alle de gamle (u)vaner.

Tegn på, at det er tid til en pause

Har du været i gang med vægttab længe, er det sandsynligt, at du trænger til en pause. Hvor stort et vægttab, dine anstrengelser har ført med sig, er i denne forbindelse mindre vigtigt. Det vigtige her er din følelse af at være i gang.

Her er en stribe tegn på, at du trænger til en vægttabspause:
 • du føler, du har været på kur forevigt
 • du prøver at følge din plan men afviger alligevel hele tiden fra den
 • din vægt står stille eller hopper lidt op og ned mellem det samme tal
 • du føler, du gør vildt meget, men får meget lidt ud af din indsats
 • du længes efter at tænke på noget andet end mad, kulhydrater, kalorier osv.

Oplever du alle disse ting eller bare nogle af dem, vil jeg sige, at du er 100% normal. At blive vægttabs-udmattet er en ægte tilstand, for det ER hårdt arbejde at tabe sig, og det kræver både mental og fysisk kapacitet.

Pausen – et værdifuldt værktøj

At give sig selv lov til at holde en pause fra det hele, er måske lige netop det værktøj, du har manglet? At holde fri fra vægttabet er en måde at opsamle ny, mental kapacitet, så du har noget i banken til, når du skal i gang igen.

Men mange føler ikke, at de har ‘fortjent’ en pause, før de er i mål, eller før de har nået et bestemt delmål. Det kan være svært at give sig selv lov til at holde pause, hvis målet føles langt væk.

Er det en tanke, der har strejfet dig, vil jeg sige helt klart: Det er noget sludder. Du har på alle måder fortjent en pause, Uanset hvor langt du er fra dit mål.

Meningen med en pause er ikke, at den skal sætte dig tilbage. Den skal sætte din fremgang på hold, så du fortsætter, hvor du slap, når du er klar igen.

På mit Kickstart-kursus, hvor vi arbejder med at skabe varige vægttab, anbefaler jeg deltagerne, at de holder en uges pause ca. hver 8. uge, men det er både ok at gøre oftere og sjældnere. 

Hvad spiser man i pausen?

Der er masser af måder at gribe vægttabspausen an på. Den måde, jeg bedst kan lide at anbefale, er ved, at man øger sit kalorieindtag gradvist til vægtvedligehold. Det betyder som regel, at man øger sit daglige kalorieindtag med 300-600 kcal fra det, man lå på under vægttabet.

Det, der ofte sker her er, at man pludselig bliver bevidst om hvor små forskelle, der faktisk er mellem vægttab og vedligehold. Det løber nemlig dødhurtigt op.

Her er et par eksempler:
 • en ekstra kop kaffe med fløde: 70 kcal
 • en lille håndfuld mandler: 150 kcal
 • en halv portion ekstra aftensmad: 250 kcal
 • et glas vin: 120 kcal
 • en lille is: 500 kcal

Flere kulhydrater i pausen

Kommer man fra Keto, kan det også være rart med en pause, hvor man lemper lidt på kulhydratrestriktionen og måske spiser mere Low Carb end Keto.

Low Carb-kost med 50 g kulhydrat om dagen er ofte et leje, der fungerer fint for mange mennesker. Her er der plads til, at man spiser frugt, nødder, måske lidt Low Carb-brød/kage/dessert, drikker et ekstra glas vin osv. Low Carb kostplanen viser, hvordan dette kan se ud i praksis.

Er man ok med 100 g kulhydrat, er der endnu flere friheder. For mig personligt fungerer det fint, at min grundkost ligger på omkring 50 g kulhydrat, og de dage, hvor jeg så vælger at spise en is eller en dessert, rammer jeg måske omkring 100 g. Så aldrig High Carb, men jo bestemt heller ikke Keto.

Læs også hvordan jeg selv periodiserer mine perioder med fedttab og muskelopbygning.

Kan man ikke holde helt fri og bare spise det, man vil?

Jo, det kan man jo også sagtens træffe en bevidst beslutning om at gøre. Og for nogle er det en god feriestrategi, da det kan give en følelse af frihed bare at spise, som man gjorde før uden at skænke det en tanke.

Det er ikke en strategi, jeg personligt bruger. Jeg drikker mere alkohol og spiser frugt og dessert/is og den slags i min ferie. Men jeg går aldrig tilbage til at spise brød morgen, middag, aften. Jeg gider simpelthen ikke tilbringe mine ferie med en mave, der ligner en badebold (hvilket er prisen, jeg betaler for den slags udskejelser). Så for mig er det ikke det værd. 

Jeg vil gerne, at der er forskel på hverdag og ferie, men jeg gider ikke have det dårligt, når jeg endelig holder ferie. 

Læs også: At have et socialt liv på Keto

Jamen, hvad med vægten?

Mange er bange for, at en vægttabspause vil betyde, at de tager alle de tabte kilo på og derfor skal starte helt forfra. Og vælger man at gå helt tilbage til alle de gamle madvaner, er risikoen da også til stede.

Men som strategi er det ikke meningen, at pausen skal bruges som en anledning til at opføre sig som en 4-årig, der er sluppet fri i en slikbutik. Tanken er, at pausen er en periode med vægtvedligehold fremfor vægttab. Det er en fin øvelse, for det er jo trods alt det, man skal gøre resten af sit liv, når vægtmålet en dag er nået.

Skulle det ske, at vægten sniger sig lidt op i pausen, så fred være med det. Kommer man fra en Low Carb/Keto-kost, er de fleste kilo væskekilo, og de forsvinder, så snart man er tilbage på sin kulhydratfattige kost igen. Det er normalt, så ingen grund til at blive fortvivlet over det

Efter pausen

På et tidspunkt i pausen vil du begynde at mærke en længsel efter at komme tilbage til dine gode vaner.

Er det ikke fantastisk egentlig? Tænk, at man kan sidde med chokolade i mundvigene og glæde sig til at spise kød og grøntsager igen. Men det kan man. For det, som pausen også gør, er, at den minder om, hvorfor det var, man forlod sin gamle livsstil til at begynde med.

Det er ikke fedt at ikke have det godt, det er træls at være konstant oppustet, det er dødirriterende at mærke den konstante trang til ‘noget’, og det er bestemt ingen fest at mærke, hvordan det påvirker alt fra søvn til stemningsleje.

Og det er lige netop det, pausen kan. 

Når man sidder der og er ved at dø af vægttabsudmattelse, er det nemt at synes, at det vel nok er synd for mig, at jeg ikke bare kan spise som alle andre. Men nu, hvor du gør det, tænker du: Hold op, hvor er det synd for alle de andre, der lever med det her til hverdag.

Og pludselig er det ikke synd for dig længere. I stedet er du den heldige, fordi du har fundet en anden vej. Og du er blevet mindet om, hvorfor du har valgt den.

Low Carb som livsstil året rundt

Mangler du inspiration til en Low Carb livsstil, hvor fokus er på madglæde, velsmag og velvære, er De bedste fra Madbanditten den skønneste bog. 

Har du tidligere købt Sommerklar med Madbanditten eller Low Carb kostplanen kan disse to også nemt bruges som grundstamme i din kost, og så kan du lægge lidt valgfrie elementer til og derved opnå vægtvedligehold fremfor vægttab. Du kan også finde inspiration til perioderne med vægtvedligehold i min e-bog HOLD vægten

Og når lysten til at tage en tørn mere med vægttabet kommer tilbage, så giver vi den en skalle igen. Men lad os krydse den bro, når vi kommer dertil.

Bevidste vægttabspauser

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

5 kommentarer til “Bevidste vægttabspauser”

 1. Tak for som altid et godt indlæg! Jeg har levet efter den lowcarbe tilgang i et par år efterhånden og også tabt mig en del, men jeg har lidt mistet pusten halvvejs. Vil dit kickstart-kursus være noget for sådan en som mig, der godt nok har alle principperne og er godt inde i kosten, men som måske mangler et skub/lidt motivation for at holde ved, eller er det mest henvendt på nye i kosten?

  Svar
  • Oprindeligt var det egentlig tiltænkt nye, men over de sidste par år har jeg haft så utroligt mange erfarne Low Carb’ere på kurset, og de siger allesammen at de har fået vildt meget ud af det alligevel. Så nu er jeg begyndt at sige at det er for alle. Og det giver jo også mening, synes jeg. Man ved aldrig alting og selvom man ved meget, kan der være noget at hente i at blive ført igennem en specifik protokol og samtidig også få bygget de mentale værktøjer på❤️

   Svar
 2. Kære Jane,

  Tak for dine altid gode betragtninger, jeg nyder at læse og høre (podcast) alt du udgiver. Jeg har gennem små 4 måneder tabt mig næsten 13 kg. HURRAAA. Havde ellers helt givet op på mig selv men med Keto er det nemt og jeg føler mig simpelthen så heldig ved hvert eneste måltid. Jeg blev ret hurtig fristet af app’en Cronometer, den giver mig lige den der ekstra følelse af at lave en aftale med “nogen” selvom det bare er en app. Jeg lærer også en masse om hvad indeholder hvad. Inspireret af dine tanker om vægttabspause har jeg nu lyst til at lave en super lækker grønkålssalat med æble (tada). Det bliver jo ikke til så meget kulhydrat alligevel, ser jeg når jeg taster en af dine opskrifter ind på app’en. Men så er det jeg bliver i tvivl. Hvordan er det nu med det kulhydrat og med og uden fiber, og amerikansk vs. europærisk. Jeg refererer lige til en opskrift hvor nutrition label er sat til American label og der står total carbohydrate 6,7, Dietary Fiber 2,2 og sugars 3,2, for jeg synes lidt min app regner lige lovlig lidt Kulhydrat ved denne. Jeg havde forståelsen at “vi” blot regner totalt. Så spiser jeg 100 gram af denne, så er det 6,7 jeg skal regne som mit Kulhydrat indtag. Men appen siger 2,4, har jeg så alligevel fået indstillet den forkert (den står til at tracke Net Carbs hvor Net Carbs = Total Carbs – Fiber – Sugar Alcohols).

  Åhh men du har jo skrevet det så mange gange, jeg bliver bare sådan ret meget i tvivl. Egentligt er det jo lidt tosset, for er jo svært glad for min kost, min app og mit vægttab, så betyder det overhovedet noget. Men det gør det lidt, for det bliver lidt sjovt med Keto udfordring at nørde Kulhydrater primært fra grønt etc. og det føles bare ikke så fedt at nørde, hvis man kejler rundt i det (:-))

  Bedste hilsener

  Camilla

  Svar
  • Jeg forstår det godt, det er også lidt en jungle. Men jeg trækker fibre fra, ligesom du har gjort. Dvs. jeg har indstillet min Cronometer til net carbs (den samme du nævner). Min erfaring er også, at det nogle gange bliver en my lavt ift. de danske tal (tilgængeligt kulhydrat fra Frida) men når jeg gør det op på dagsbasis, synes jeg stort set altid, at jeg rammer ret tæt. Så jeg er egentlig bare nået til, at der bare er lidt forskel og nogle gange går det til den ene side og andre gange til den anden.

   Men jeg ville kunne bruge net carbs til grøntsager. Det er mest relevant for amerikanerne, som jo spiser mange ‘low carb produkter’. Her snyder producenterne ofte, så det driver og derfor anbefales det at tracke total carbs på dem. Det kunne også være på proteinbarer, hvis man skulle spise den slags. Så ville jeg tracke total carbs på dem.

   Og megafedt at det går så godt! Det er bare om at nyde de perioder, hvor det hele kører❤️

   Svar
   • Fedt, så fortsætter jeg bare. Bruger alligevel aldrig mærkelige produkter, jeg er mest til mad fra bunden. ❤️

    Svar