Benedikte – vægttab som svært overvægtig


Som svært overvægtig spøgte tanken om fedmeoperation i baghovedet på Benedikte. Men hun kunne ikke finde nogen at spejle sig i, der havde tabt så mange kilo uden operation, og det fik hende til at tvivle på, om det kunne lade sig gøre. Alligevel havde hun en stemme indeni, der talte for, at det måtte være muligt uden operation.

Heldigvis for Benedikte er hun begavet med en god portion nysgerrighed og stædighed, og det bragte hende først i kontakt med LCHF/KETO og siden med forståelsen af, at en livsstilsændring og vægttab er en mental rejse, lige så meget som det er en fysisk.

Stort vægttab – en lang rejse

Vi har i succeshistorierne tendens til at vise slutresultatet uden alt for mange mellemregninger. Og som Benedikte kommer ind på i sin fortælling nedenfor, giver det et urealistisk billede af processen.

Med at dele sin historie her i dag, ønsker Benedikte og jeg sammen at vise vejen mod et stort vægttab. Når man skal i mål med et stort vægttab, er det en proces, der strækker sig over mange år. Ved at dele sin historie midt i at den foregår, håber vi, at Benedikte kan give mod og inspiration til andre, der står på tærsklen til at skulle tabe mange kilo.

Vi starter historien her, hvor Benedikte har tabt de første knap 50 kg (49,3 kg – for at være præcis).

Sæt dig godt til rette og læs den lange fortælling herunder.

2019-2021

Benedikte fortæller:

For at gøre en lang intro kort har jeg altid været tyk. Ud over jeg godt har vidst, jeg var tyk, var det egentlig ikke noget, jeg gik så meget op i. Jeg var jo bare den, jeg var. Men man bliver jo ældre og lærer lidt på den hårde måde, at man stikker udenfor mængden som overvægtig og siden svært overvægtig. Alligevel skulle der gå mange år inden, jeg mentalt nåede dertil, hvor bægret var fyldt. Det skete første gang i 2017, hvor jeg for første gang nogensinde måtte erkende overfor mig selv og andre, at min vægt var skyld i, at der var noget, jeg ikke kunne. Nemlig at tage kørekort hvor min størrelse begrænsede min fysiske bevægelighed bag rattet.

Det var en kæmpe personlig falliterklæring. Sammen med min søster besluttede jeg at lægge kosten om og starte et vægttab. Det blev gjort ligesom alle andre – fedtfattig kost og masser af motion. Det er jo det, alle siger, man skal. Vægten gik hurtigt nedad, og i løbet af et par måneder havde jeg tabt 16 kg.
Jeg troede for første gang på, at det her rent faktisk kunne lykkes på egen hånd, selv om det var sindssygt hårdt!… spol et par måneder frem og tilføj hælsporer på begge fødder, der gjorde det umuligt at gå 10.000 skridt om dagen, en fedtfattig kost hvor jeg aldrig følte mig rigtig mæt, og at alle kiloene ét for ét kom retur.

NYT FORSØG MED KETO & LCHF
I starten af 2019 tog jeg en beslutning om, at det skulle være slut med bare at lade stå til som den tykke pige, som inderst inde ikke var rigtig glad for den hun var og som nok også dybt nede havde en frygt om ikke at få et så langt liv som andre. Igennem noget tid havde jeg været svært tiltrukket af alle succeshistorierne med KETO og LCHF. Set i bakspejlet var det nok fordi, det var den kostretning, der brystede sig af de største vægttab uden operation, at de tiltrak mig i så høj grad.

For det var det, jeg ledte efter. Den magiske ”kur”, hvor man let og hurtigt kunne smide en frygtelig masse kilo, men uden at skulle igennem en fedmeoperation. For det var der, jeg var nået til. Hvor en fedmeoperation spøgte i baghovedet, fordi jeg godt vidste, min vægt var alt, alt, alt for høj. Både da jeg stillede mig på vægten tilbage i 2017 før den fedtfattige kost og igen i 2019 ved LCHF-opstart sagde vægten svimlende 207,5 kg., og jeg havde ingen, jeg kunne spejle mig i, som havde tabt så mange kilo på egen hånd uden en operation, men alligevel var det det, jeg ville. Men var det overhovedet muligt?

Jeg tog en beslutning om at give LCHF et forsøg, selv om jeg var meget bekymret for at tage på ved at gå fra en fedtfattig kost til LCHF. Jeg luftede den bekymring i kommentarfeltet her hos Madbanditten, og som Jane kækt skrev ift. at smide den gamle lærdom på porten: ”Hvor har det bragt dig hen?”

Som sagt så gjort – jeg smed de gamle kostråd på porten, fjernede sukkeret, skiftede pasta og ris ud med grøntsager og tilføjede fedt til maden. På den første uge kom jeg af med 7,5 kg.

Men lad os bare sige, jeg undervurderede processen. Jeg har dog ikke et sekund fortrudt, at jeg skiftede over til lowcarb kost. Jeg har til dato (vi regner ikke julekiloene med) tabt 49,3 kg. og 17 BMI point.

Jeg er gået fra at skulle holde pause flere gange på 200 m., fordi jeg blev forpustet, til at kunne gå en 5 km. gåtur med hunden uden pause. Jeg er gået fra tøjstørrelse 62/64 til 52/54. Jeg kan sågar binde mine snørebånd stående for første gang i mange år.

2020-2021

Urealistiske forventninger og det indre arbejde

Undervejs i processen blev det nødvendigt for Benedikte at tilpasse forventningerne til den virkelighed, hun levede i. For nok er LCHF/KETO og den medfølgende mæthed en rar faktor, men det løser ikke alle problemer.

Og det er her hvor både det mentale arbejde og den vigtige personlige tilpasning af kosten kommer ind.

Benedikte forklarer det sådan her:

Når jeg siger, jeg undervurderede processen, så er det fordi, jeg havde urealistiske forventninger baseret på alle succeshistorierne. Det er ikke for at bebrejde succeshistorierne, men udelukkende de keypointer, jeg tog med derfra. Folk spiste lowcarb og høstede fra dag 1 alle fordelene med mere energi, appetitdæmpning og ingen trang til søde sager. Altså; det var det, jeg opfattede i hvert fald.

Jeg havde været et andet sted vægtmæssigt, hvis jeg var gået striks KETO fra dag 1, men jeg har skullet kæmpe med en del undervejs, som der har skullet være plads til. For med en så høj startvægt, en glubende appetit med et ligevægtsindtag på 3600 kcal og en krop, der på ingen måde kunne håndtere særlig meget bevægelse til start uden at knage og gøre ondt – så skulle der findes en måde, hvor livsstilen fungerede, men også uden at jeg knækkede af det. Det lykkedes ikke på fedtfattig kost, hvor jeg var sulten konstant og min meget tunge krop skulle tvinges ud til motion, for at opnå en effekt. Helt anderledes var LCHF, hvor jeg udelukkende gennem kosten, hvor jeg altid følte mit mæt, tabte de første rigtig mange kilo.

Jeg har undervejs forstået, at jeg har mange flere udfordringer end bare vægten – manglende madro, følelsesspisning og at kunne mærke min egen mæthed, er nogle af dem. Jeg er på ingen måde i mål med udfordringerne, men i de perioder hvor kosten er allermest lowcarb, fungerer resten også bedst.

Realistisk men ambitiøst mål: Vægt under 130 kg

Med alle de erfaringer er Benedikte klar til at tage endnu et skridt mod sit næste mål: At 2022 skal bringe vægten ned under 130 kg.

Selve det at leve med en kost på få kulhydrater falder mig ikke svært. Der er så mange lækre retter og alternativer til den traditionelle kost, at jeg ikke føler lowcarb som restriktiv eller med afsavn. Jeg oplever, at mæthed kommer lettere til mig. Det er blevet let kun at spise 2 gange om dagen. 16:8 faste kom helt af sig selv, da jeg sjældent er sulten til morgen, med mindre jeg har ligget lidt for højt i kulhydrater. Og så er det bare dejligt ikke konstant at skulle tænke på mellemmåltider og føle sig sulten hele tiden. Det gør heller ikke noget, at blodsukkeret er helt perfekt og milevidt fra diabetes trods overvægten.

Jeg har nu været i gang siden februar 2019 og har tabt 49,3 kg. – og det skal jeg ikke klage over – men der er endnu lang vej til målet. Det har jeg måttet battle meget med at forstå og acceptere; at mit vægttab tager tid – og en del længere tid end succeshistorierne, jeg læste. Jeg er dog sikker på én ting; hvis jeg ikke var ”faldet over” Madbanditten, LCHF-kosten og alle succeshistorierne, ville jeg ikke have tabt de mange kilo på nuværende tidspunkt. Så havde jeg sandsynligvis givet op på vægttab, igen. Og så ved jeg ikke, hvordan mit liv ville have set ud på nuværende tidspunkt med den vægt, jeg startede ud med. Så jeg fortsætter.

Min plan for 2022 er at komme under 130 kg. – realistisk og alligevel ambitiøst, men ” If You Aim At Nothing, You Hit Nothing”.

Følg Benediktes rejse

Vil du følge Benediktes rejse, har hun en meget aktiv Instagramprofil, hvor hun deler både medgang og modgang. Profilen hedder @_blubberbelly_

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

20 kommentarer til “Benedikte – vægttab som svært overvægtig”

Skriv en kommentar

 1. Du er bare så sej vil meget gerne høre mere om hvordan det går med dig rigtig godt gået hel og lykke med det hele 🙂

  Svar
 2. Fantastisk læsning – hvor er du bare sej!
  Og du er nået rigtigt langt, både mentalt og med vægttabet. Så nu er det bare at fortsætte – Du kan jo godt!
  Jeg hepper på dig hele vejen
  ❤️❤️❤️

  Svar
 3. Det er simpelthen så sejt kæmpet og et kæmpe skulderklap herfra. Jeg gik selv igang for 1 år siden og har nu smidt 40kg ved hjælpe af keto. Tak til madbanditten for dette 🙏🏼

  Svar
 4. Kære Benedicte
  Hvor er det bare en fantastisk historie og tak for dit mod til at dele, jeg er helt rørt. Top sejt💪 Held og lykke på rejsen og jeg ønsker for dig du kommer i mål med din plan. Det er så super flot gået altså.

  Svar
 5. Flot og vedholdende indsats 👏👏👏 en historie som sætter mit eget vægttabsmål i relief til den rejse du har begivet dig ud på Benedicte – gir’ inspiration til at fortsætte selvom vægten står stille, for Keto/Low Carb er en livsstilsændring, som kræver tålmodighed over lang tid – nogengange svært og også på andre tidspunkter let 😀

  Svar
 6. Super flot gået og tak for deling af din vigtige og ærlige historie – god inspiration og opmuntrende læsning :-))

  Svar
 7. Hvor er det sejt Benedikte, hold ud du kan godt klare det.
  Jeg har selv været på keto fra maj 2020 til april 2021 hvor jeg tabte mig 60 kg, gik fra 170 kg til 110 kg, det er noget af det bedste jeg nogensinde har gjort, det var lidt udfordrende de første 4 uger på grund af trang til noget sødt, men derefter kørte det bare derud af.

  Svar
 8. Rigtig spændende læsning, og dejligt at du deler ud af dine erfaringer. Jeg hæfter mig især ved dine erfaringer med de andre udfordringer end vægten.
  Jeg er i mål med vægten og nu igang med at finde ud af hvor på kulhydrat trappen min krop befinder sig bedst. Det giver bestemt udfordringer at “lege med kulhydraterne”, og betyder at jeg må et spadestik dybere for at blive klog på hvornår og hvorfor gamle vaner og uhensigtsmæssig mad mønstre dukker frem.
  Tak for inspirationen til at det mentale arbejde er vigtigt.

  Svar
 9. Hold da op hvor er det sejt….jeg er selv meget overvægtig så du inspirere mig til at prøve ige n….held og Lykke med det hele

  Svar
 10. Tak fordi du har mod på at dele din rejse. Jeg skal fluks på IG, så jeg kan følge med. Skal selv tabe omkring 45-50kg! Men det er ikke uden udfordringer med BED og kronisk sygdom i baggagen. Og LCHF/KETO er også vejen frem for mig, men har behov for, at kunne følge andre på samme vej.

  Svar
 11. Respekt , hvor er du bare så sej, og hvor ser du godt ud😊 god kamp jeg er overbevist om du når dit mål🙏👍

  Svar