Begynderguide til KETO


Keto, ketogen diæt eller Keto kuren er allesammen ord for at spise en kost med så få kulhydrater, at kroppen går i ketose. Ketose er en fedtforbrændende tilstand, hvor kroppen forsyner sig med energi fra fedt og såkaldte ketonstoffer fremfor glukose (fra kulhydrater).

I denne guide får du alt, du skal vide for at komme godt i gang med KETO. KETO er anderledes end andre kostomlægninger ved, at det går ind og ændrer din krops primære brændstof fra kulhydrat til fedt. Det kræver lidt forståelse at lykkes med det på en effektiv og sikker måde.

Det er samtidig nemt at blive forvirret af alt den konfliktende information, der findes, og det forstår jeg godt, men det er samtidig ærgerligt med den  forvirring, for det er måske de mest simple mad-regler, du overhovedet kan finde.

Så her kommer alt, du har brug for at vide for at få en succesfuld start med at lægge din kost om til Keto.

Start evt. med at læse: Hvad er KETO?

Keto diæt og fedtforbrænding

Når du spiser ketogen kost, lægger din krop sin forbrænding om til at forbrænde primært fedt. Det kaldes ketose. Deraf forkortelsen Keto.

Ketose er en metabolisk tilstand, hvor din krop bruger fedt (og ketonstoffer) som primær energi. Læs gerne mere uddybende om ketose her: Hvad er ketose?

At få kroppen til at gå i ketose kræver en sammenhængende periode, hvor du spiser meget få kulhydrater. Ketogen kost er altså defineret ved fraværet af kulhydrat. I fraværet af kulhydrater skifter din krops forbrænding til fedtforbrænding.

Udover at det føles rart, og du undgår svingende blodsukker, når kroppen forbrænder fedt, hjælper det til at regulere din appetit. Mange beskriver det, som at de føler meget mindre sult. Andre oplever, at appetitten helt forsvinder. Ketose har altså en appetitregulerende effekt.

Den mindskede sult gør, at du kan gå flere timer uden at spise. Du behøver ikke fylde ny energi på, da din krop nu har adgang til energi lagret på din krop i form af fedt. Du kan derved lykkes med at være i kalorieunderskud og gå ned i vægt uden at sulte.

Men før du kommer dertil, skal du lige igennem de første uger med omstilling. Det tager få dage med Keto kost at opnå ketose, men det tager 2-6 uger at vænne din krop til at køre optimalt på denne type forbrænding. Det er det, vi kalder Keto adaptering (tilvænning til ketogen drift)

Hvad spiser man på Keto?

Det er både nemt og svært at følge en ketogen diæt. Det er svært, fordi det virkelig kræver en indsats at få nedbragt kulhydratindtaget tilstrækkeligt, og det er nemt, fordi man spiser godt, og fordi den appetitregulerende effekt er en positiv overraskelse for de fleste. Tænk at kunne slippe for konstant sult, imens man går ned i vægt!

For at få succes med Keto, er man nødt til at forholde sig til de tre makronæringsstoffer: Kulhydrat, protein og fedt.

Det er samtidig her, hvor du vil opleve, at den viden, du kan læse om ketogen diæt rundt på internettet og det, jeg vil lære dig nu, er forskelligt. Jeg anbefaler dig at følge retningslinjerne her, da de er tilpasset til, at du går ned i vægt på en sund og sikker måde, samtidig med at vi minimerer tabet af muskelmasse.

Spis få kulhydrater

Max 20-30 g om dagen er et godt sted at starte. Hvis du er eliteatlet, ultraløber eller lign. eller har du et meget fysisk krævende job, vil jeg gerne strække mig til 50 g om dagen. Alle andre bør holde sig til 20-30 g i starten og er du i tvivl, så læg dig i den lave ende.

Dette er den vigtigste og mest ufravigelige regel. Alt andet er detaljer. Magter du kun at fokusere på én ting, så lad det være dette.

I princippet er det ligemeget, hvad du bruger dine 20-30 g kulhydrater på, men med sigte på at gøre din Keto-kost så sund og næringsrig som muligt og skabe bedst mæthed, anbefaler jeg, at du vælger at få størstedelen af dem fra grøntsager.

Du får flest grøntsager ved at vælge grønne salatgrøntsager og kål ift. fx rodfrugter og søde kartofler, men i princippet bestemmer du selv.

Jeg anbefaler dog, at du spreder dine kulhydrater ud over dagen og ikke indtager dem alle i et måltid. Og på den måde giver det sig selv.

Allier dig med en online kalorietæller som fx madlog.dk eller lign. hvis du er i tvivl om, hvor kulhydraterne gemmer sig. Opretter du dig som PLUS-medlem, får du energiberegninger på alle mine opskrifter og adgang til artiklen Sådan tæller du kulhydrater

Som PLUS-medlem får du også fine grafikker med madlister til Keto, kulhydratindhold i de mest brugte madvarer osv. Lige til at hænge op på køleskabet.

Spis animalsk protein til hvert måltid

Da du gerne vil ned i fedtvægt men gerne vil beholde din muskelmasse, er det utroligt vigtigt, at du spiser tilstrækkeligt med protein.

Jeg anbefaler derfor animalsk protein (fx kød, fisk, fjerkræ eller æg) til alle måltider, da det indeholder færrest kulhydrater sammenlignet med planteprotein fra fx bønner, linser etc. Protein fra animalske kilder er samtidig et komplet protein, der indeholder samtlige aminosyrer, din krop skal bruge.

Er du i kalorieunderskud pga. ønsket om vægttab, er dit behov for protein større. Det samme gælder, hvis du ikke er helt ung længere (fx +40 som mig). Med alderen mister vi muskelmasse hvert år, og det vil vi gerne undgå. Træner du meget styrketræning, har du også brug for ekstra protein.

Så hvad er nok protein? Jeg plejer at anbefale mindst 1 g protein pr. kilo kropsvægt men 1,5 g protein pr. kilo kropsvægt er formentlig et bedre valg. Det er ikke bøjet i neon, men det er en fin rettesnor. Har du meget stor overvægt, kan du sigte efter 1,5 g protein pr. kilo idealvægt (altså den vægt, du ønsker at komme ned på).

Husk i den forbindelse, at kød kun indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g og at et æg kun indeholder 7-8 g protein.

Du spiser ikke high protein på keto. Du spiser tilstrækkeligt protein. Læs hvordan du får nok protein på Keto her.

Lad være med at falde i Lifesum-fælden og tro, at du skal spare på protein.

Spis fedt, til du er mæt

Fedt er både det dejlige og det svære ved Keto. For det er dejligt at spise fedt, for mad med fedt smager godt og det mætter godt og længe. Men fedt er også en kilde til forvirring, for skal man ikke helst spare på det, hvis man vil tabe sig.

Og jo, fedt er ikke ‘gratis’ i regnskabet, men at spise fedtfattigt og kulhydratfattigt på samme tid er at berøve din krop for begge energikilder på en gang. Så du vil gerne spise mere fedt, når du spiser Keto. Især i starten og indtil din krop vænner sig til fedtforbrændingen.

En måde at få fedt kan være ved at vælge fede udskæringer af kød, kylling med skind, fed fisk som laks og makrel. Er din proteinkilde meget fedtholdig, er det ikke sikkert, du behøver lægge yderligere fedt til dit måltid. Men er din proteinkilde i den magre ende, har du brug for at lægge lidt ekstra fedt til derudover, og her er smør, olivenolie, kokosolie, og avokadoolie gode valg.

Du spiser fedt, til du er mæt. Ikke forkvalmet eller så stopmæt, så du må trille fra bordet, men tilpas mæt.

Da kulhydrat- og proteinmængden, du spiser, er rimelig konstant, er fedt det eneste håndtag, du har at skrue på ift. kalorier.

Vil du ned i vægt, lægger du derfor lidt mindre fedt til. Vil du gerne holde vægten, lægger du lidt mere til.

I starten kan du have brug for mere fedt for at føle dig mæt, men efter den første tid, vil du mærke, at din appetit normaliserer sig, og du føler mindre sult, og du kan nu justere lidt ned i mængden. Dette punkt overser de fleste. Så vær bedre end dem og bid mærke i det.

Ketogen kost er kød, grøntsager og fedt

Sagt med andre ord, spiser du KØD, GRØNTSAGER OG FEDT, når du spiser en veltilrettelagt og sund ketogen kost.

Er der en madvare, du er i tvivl om, spiser du den ikke. Eller også slår du kulhydratindholdet op og får den til at passe ind i din dagsration.

Du bager ikke brød af mandelmel eller spiser brownies lavet med mørk chokolade og smør, for det er der ikke plads til i dit 20-30 g kulhydratregnskab. Du spiser rigtig mad. Kød, grøntsager og fedt.

Jeg ved godt, at der ude på internettet findes adskillige opskrifter på keto cookies og keto dit og dat. Er vægttab dit fokus, så drop det og gå efter kød-grøntsager-fedt. Du skal ikke sabotere din indsats med den slags.

Lad være med at gøre det sværere end det er. Keep it simple. Det er mit allerbedste råd.

Læs også: Keto vægttabsresultater med før og efter-billeder

Husk salt og væske

Du har brug for ekstra salt og væske, når du spiser Keto. I starten tømmes der ud i dine glykogenlagre (“kulhydratdepoter”) og da hvert gram glykogen lagrer 3-4 g væske til sig, vil dette medføre et væsketab. Det lave insulinniveau får samtidig dine nyrer til at skille sig af med natrium (salt). Samtidig indeholder din kost mindre salt, da du overvejende spiser uforarbejdet mad på Keto.

Det er derfor vigtigt, at du erstatter det tabte. Det gør du ved at drikke nok væske og ved at salte din mad ekstra og gerne ved at drikke et par glas bouillon hver dag.

Du kan også røre salt ud i dit drikkevand eller pøse salt på et par skiver agurk og spise dem.

Jeg anbefaler, at du sigter efter at supplere med 1-2 tsk salt om dagen – foruden at du salter din mad godt – og jeg anbefaler dig at se dette som obligatorisk, i hvert fald i de første uger.

Jeg ved godt, at du allerede her tænker, at det springer du lige over, for det kan da ikke passe, at det er nødvendigt og hvis det er, gælder det sikkert ikke for dig. Men du tager fejl. Og det gælder også dig.

Uden nok salt vil du nemlig opleve de frygtede Keto bivirkninger som hovedpine, svimmelhed, energiløshed, etc. Mange giver op pga. dem og konkluderer, at ketogen diæt nok ikke var for dem. Og det er ærgerligt, når nu det kunne være løst ved at have accepteret, at Keto kræver mere salt. Salt og væske er svaret på 99% af alt overgangsbesvær.

Læs også: Salt og Keto
Begynderguide til keto diæt - Læs mere om keto kur
Spis godt og gå ned i vægt – Keto vinder på det punkt

Gør det kun, hvis du virkelig vil

At følge en Keto diæt er ikke som andre kure og kostretninger, du kender og har prøvet før. Der er her tale om en heftig intervention, der på få dage ændrer din krops forbrænding.

Det er i de fleste tilfælde ufarligt, men er du uvidende og springer ud i det uden ordentlig research (eller ved at lytte til internettets skøre Keto-råd), kan du komme galt afsted, hvis du er meget uheldig.

Sæt dig derfor godt ind i det, før du starter og beslut, om du er villig til at gøre det, der skal til.

Vil du bare gerne spise brød, pasta, frugt og sukker som en del af din livsstil,  foreslår jeg dig, at du finder en anden metode til at gå ned i vægt. Der findes mange veje til Rom, og Keto/Striks LCHF er ikke for alle.

Er Keto en kur?

Mange starter ud med tanken om at de nu skal på Keto kur eller Keto diæt, hvilket signalerer, at Keto er noget, de følger i en kortere periode. Med Keto kur menes noget, man holder i en kort periode for derefter at vende tilbage til den kost, man kom fra.

Det er ok at tænke sådan til en start men det er vigtigt også at sige, at Keto kun virker, når du gør det. Stopper du på Keto kur og går tilbage til dine gamle kostvaner, tager du de tabte kilo på igen.

Men det, som faktisk ofte sker er, at folk måske nok starter med at tænke Keto som en kur, men der går ikke lang tid, før de mange sidegevinster overstiger de fravalg, der er forbundet med Keto og pludselig er det blevet en livsstil, de vælger til, fordi de helt enkelt har det bedre sådan.

Keto behøver dog ikke at være noget, du følger for evigt, men du skal være forberedt på at blive i en eller anden form for Low Carb kontekst fremover. Selv bruger jeg Ketogen diæt som et strategisk værktøj et par gange om året. Resten af året spiser jeg Low Carb med lidt flere kulhydrater. Det fungerer helt fint sådan. Læs mere om det her: Sådan veksler jeg mellem Low Carb og Keto

Men det vigtige er, at du ikke har en forventning om, at du skal tilbage til havregryn, brød og fredagsslik efter endt Keto kur. Det kommer der aldrig et langtidsholdbart resultat ud af.

Mere hjælp?

Mangler du bare en nem og sikker Keto kostplan, har jeg lavet en Keto kostplan med indkøbslister til vægttab. Du kan også finde mine fysiske Keto-bøger i alle boghandlere landet over.

Er du superseriøs og parat til at investere i dit projekt, kan du overveje at deltage på mit 6 uger lange online Keto-kursus. Du giver mig 10 minutter af din dag i 6 uger. Jeg giver dig alt det, du skal vide og bruge for at få succes med dit vægttab.

Dette er den bedste og mest omfattende hjælp, jeg kan tilbyde.

1.069 kommentarer til “Begynderguide til KETO”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Tak for dine gode hjemmeside ☺️ jeg er begyndt på keto kost for 14 dage siden, fordi jeg har cancer, og det er en metode til at udsulte cancercellerne på. Desværre har jeg tabt mig 2 kg på de 14 dage, hvilket ikke er godt, da jeg er undervægtig.
  Du befaler flere steder, at vis man ikke ønsker at tabe sig, så skal man spise flere kalorier, er det i form af kød?
  Jeg kan næste ikke spise alt det kød, jeg får i forvejen, så er der andre muligheder for at holde vægten? Kan der tilføres flere proteiner? Og hvad kunne det være? Hvad med quinoa, Bønner, linser mm?
  Er det normalt at man i begyndelsen har rigtig dårlig ånde?
  På forhånd tak for svar ☺️ Ulla

  Svar
  • Hej Ulla
   Jeg vil lige starte med at sige at der vil være et vægttab i starten, fordi du taber væske. Det er hvis vægten fortsætter nedad, at du skal reagere.

   Når man skal holde vægten eller op i vægt med Keto, er det fedtindtaget, man øger. Det er fedtindtaget, der styrer kalorieindtaget og kalorieindtaget, der styrer vægten.

   Du kan også sagtens vælge at hente flere kalorier i kulhydrat som quinoa, bønner og linser. Men din kost vil da ikke længere være ketogen, da de indeholder mange kulhydrater.

   Og ja, dårlig ånde kan sagtens være normalt i starten. Det skyldes at du endnu ikke er begyndt at anvende ketonstofferne til energi og derfor udånder nogle af dem. Det plejer at fortage sig efter ganske kort tid, når kroppen vænner sig til den nye forbrænding.

   Rigtig god bedring❤️❤️

   Svar
 2. Hej Jane.
  Jeg har brug for et råd mht salt.
  Jeg kan ikke drikke saltet vand, jeg kaster simpelhen op😓
  Jeg prøver at salte min mad, men får hovedpine og er ikke i tvivl om at manglende salt er årsagen, håber du kan give mig et råd til at få mere salt indenbords🙏

  Hilsen Tina

  Svar
  • Hej Tina
   Hvilken slags salt bruger du? Har du prøvet forskellige mærker? Du skal ikke bruge billigt bordsalt men noget uraffineret salt af ordentlig kvalitet. Himalayasalt smager bedst, synes jeg. Hvis du kaster op, bruger du for meget, forkert type eller du tager saltet for koncentreret, dvs. med for lidt vand. Et stort glas vand til 0,25-0,5 tsk er passende. Du kan smagssætte vandet med citron eller æblecidereddike. Det tager toppen af saltsmagen.

   Du kan også drikke bouillon/bone broth, saltlakrids-te eller pøse salt på agurkeskiver og spise dem. Dybest set er det jo ligegyldigt hvordan du får det. Bare du får det.

   Kan du ikke få det til at fungere, synes jeg, du skal sætte dit kulhydratindtag op og gå over til Low Carb i stedet. Det er bedre end at gå rundt med ubalancen.

   Svar
 3. Hej, ved ikke hvordan vi kommer igang (min mand og jeg) har læst grundigt hvad du skriver.vi skulle gerne spise det samme for at det ikke bliver alt for besværligt.
  Mvh kirsten

  Svar
  • Hej Kirsten
   Jeg vil foreslå jer to forskellige ting, I kan vælge at starte med:

   1) start med Keto kostplanen. Det er en komplet kostplan med præcise måltider med hvad I skal spise til morgenmad, frokost og aftensmad. Din mand kan evt. øge en smule på protein+fedt-delen, hvis det er nødvendigt.

   2) Overvej Sommerklar-protokollen. Her får I retningslinjer for mængder I skal spise pr. dag af proteinkilderne, grøntsager, nødder, fedt osv. Det er supernemt og fleksibelt. Den kommer i både en version til kvinder og mænd.

   Begge er supergode. Det er mere hvad I synes passer bedst til jeres temperament.

   Svar
 4. Hej
  Har netop købt din bog med 27 opskrifter.
  Ville hører om jeg på drikke protein drik efter styrketræning.
  Mere så jeg får nok protein og ikke skal spise mere end jeg gør

  Svar
 5. Tak for supergode artikler!
  Jeg er nybegynder og forstår ikke at fløde er ketovenlig mens sødmælk ikke er, – der er på indholdsoversigten kun en forskel på 1.6 (3 vs 4,6) mht. kulhydrater. Det er især på amerikanske ketosider jeg ser dette.

  Svar
  • Hej Jeppe
   Jeg er enig med dine amerikanske sider :) Men det er primært pga. mængden, som mælk indtages, som får det til at løbe op.

   Prøv at se regnestykket her:
   1 kop kaffe (sort) – nærved 0 g kulhydrat + 0 kcal
   1 kop kaffe med en sjat piskefløde (20 g): 0,5 g kulhydrat + 72 kcal
   1 kaffe latte med minimælk (2 dl): 9,5 g kulhydrat + 76 kcal

   Kan du se, hvor stor forskellen faktisk bliver?

   Bruger du bare 1 spsk mælk i din kaffe, er det formentlig ligemeget.

   Mere om mælk i denne her artikel: Keto og kaffe

   Svar
 6. Har svært ved at finde ud af det regnestykke med 1.5 af ens vægt regner ikke så godt og forstår ikke lige hvordan

  Svar
  • Hvis din vægt fx er 80 kg ganger du det med 1,5. Dvs. 80×1,5 = 120 g. Det er dit daglige proteinindtag. Bemærk dog at vi taler makronæringsstoffet protein. Kød indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g. Et æg cirka 7 g protein.
   Kig på energiberegningerne i opskrifterne her på siden – der kan du se, hvor meget protein en portion indeholder.

   Jeg har en særlig samling proteinrige opskrifter kun for PLUS-medlemmer her.
   Og føler du dig helt lost, kan du også overveje at starte med Keto kostplanen, indtil du lige er kommet ind i rytmen. Der har jeg sørget for alting for dig.

   Svar
 7. Hej Jane,
  Jeg har nu været i gang i 18 dage og jeg er ret dårlig. Jeg drikker omkring 4 glad vand med salt om dagen og er nu begyndt at supplere med elektrolyt tabletter. Jeg spiser grønt, kød og fedt. Jeg er forvirret og lidt modløs. Det er svært at bevare motivationen når jeg er træt, har kramper om natten, ikke kan koncentrerer mig og er svimmel.

  Vil du anbefale MERE salt? Det vil være utroligt meget jeg i så fald indtager.

  Mvh Lærke

  Svar
  • Hej Lærke
   Det er på ingen måder meningen, at du skal have det så dårligt. De keto flu-symptomer, man kan opleve i starten, skal ikke vare ved så længe og det skal være på niveauet ‘let ubehag’ og ikke ‘jeg kan ikke fungere i mit liv sådan her’. Er det sidstnævnte, er der noget galt.

   Alle dine symptomer siger elektrolyt-ubalance. Du er nærmest tekstbogseksemplet på det. Når ubalancen er opstået og så grel, som du beskriver det, kan det være svært at rette op på. Det kan derfor tit være bedre lige at trappe kulhydratindtaget op, indtil man har det godt igen og så ligge der et stykke tid. Når du så er klar til det igen, kan du sænke kulhydratindtaget igen men denne gang være opmærksom på salt hele vejen ned. Dvs. ikke vente med at supplere med salt, til ubehaget melder sig.

   Læs gerne denne artikel: Keto flu – bivirkninger hvor jeg også uddyber hvordan du gør begge dele.

   Uden at vide noget som helst om hvad du spiser, vil jeg også nævne, at mange, som har det meget dårligt, ofte har et alarmerende lavt kalorieindtag. Kroppen kan ikke fungere optimalt uden nok energi og næringsstoffer. Det vil jeg bare lige nævne også.

   Og rigtig god bedring❤️

   Svar
 8. Jeg har nu været i gang i to uger og tabt mig 3.9 kilo. Jeg er ramt af nedsættende appetit og føler at to måltider om dagen er optimalt. Skal jeg så prøve at supplere op med protein i disse måltider for at nå mit protein indtag? Altså prioriterer det fremfor grøntsager? Jeg elsker vitterligt den her leve stil! Tak fordi du har gjort det så nemt at starte ud❤️

  Svar
  • Ej hvor fedt at høre👏🏼💪🏼
   Og ja, øg gerne proteinmængden på dine to måltider, så du stadig får den fulde mængde. Skær ned i fedt, hvis det kniber med appetitten.
   Det er ikke så meget for vægttabets skyld men mere for at beskytte dig mod at tabe muskelmasse. Når du bevarer muskelmassen, får du både en flottere krop og nemmere ved at holde vægten efterfølgende❤️

   Svar
 9. Jeg kunne godt tænke mig at se noget mere økonomi venlige retter, for os der ikke har ret mange penge eller på kontanthjælp

  Svar
 10. Jeg havde en pudsig oplevelse med salt.
  Søndag d. 26 -3, efter tre dage på ketodiæt, vågnede jeg med en hel grusgrav i øjnene.
  Det gjorde ondt og var virkelig ubehageligt.
  Efter indtagelse af en liter vand tilsat 1 tsk salt forsvandt ubehagelighederne som dug for solen.
  Det har i den grad givet mig respekt for rigeligt salt.
  Ps. Det var lidt stramt at drikke saltvand i begyndels, men nu generer det mig ikke det fjerneste.
  Heller ikke at hælde 1 spsk kartoffelmel udført i to dl vand indenbords.
  Man kan vende og til meget. 😊

  Svar
  • Uj hvor ubehageligt. Salt er så ekstremt vigtigt og måske mere end noget andet tidspunkt lige der på 3-4.dagen. Alting bliver bedre hos mig, når jeg spiser mere salt. Det er virkelig en af de helt store øjenåbnere her de seneste par år❤️

   Svar
 11. Hej Jane,

  Jeg er for 2 uger siden startet på Keto igen efter børn og barsler.
  Jeg har levet keto/LCHF i en lang periode inden mit 1. barn (tak til dine bøger, som nu er pakket ned i en kasse jeg ikke kan finde) men det er nu en del år siden og derfor har jeg glemt alt om overgangen fra ketose til at være fedt-adapteret.

  Jeg har siden dag 1, fastet 19:5 mandag-fredag og 14:10 i weekenderne og spiser keto i spisevinduerne. (faste hjælper mig med tilvænningen til ketogen kost og fjerner unødvendig sult efter snacks 😊)
  Kost er der helt styr på og jeg motionere alle hverdage, så jeg er ikke i tvivl om at jeg er i ketose nu her på 9. dagen-
  Men jeg kan mærke på min krop at jeg ikke er fedt adapteret endnu (den følelse er man ikke i tvivl om 😍) og jeg ved det kan tage tid.

  1)Men hvor længe kan jeg ca. regne med at der går, før min krop er fedt adapteret?
  2) Går det hurtigere nu jeg faster 19:5, 5 gange ugentligt.
  2) og forbrænder kroppen fedt 24/7 når jeg ‘kun’ er i ketose og al min kost er keto eller er det først når man er fedt-adapteret.

  Jeg er lidt lost på hvad forskellen er mellem de to ting.

  Tak for al din side og produkter har hjulpet med ❤
  Hilsen Anna

  Svar
  • Hej Anna
   Godt spørgsmål, vi ved det ikke rigtigt. Man plejer at sige, at det tager 4-6 uger at Keto-adaptere men nogle mener, at adapteringen sker over flere måneder. Det er ikke undersøgt særligt grundigt, så det er lidt gætværk.

   Symptomer på keto flu skyldes oftere elektrolytubalance end manglende adaptering, så det er værd at have i baghovedet.

   Jeg ved ikke, om det er min sag at nævne, men jeg ville aldrig anbefale dig at faste i 19 timer i døgnet. Hvorfor skulle din krop sende dig optimal energi og trivsel retur, når du ikke giver den mad? Det er sådan en sær, sær fejlslutning i faste-miljøet, at man tror mere er bedre. Holder du i stedet en nattepause på 12-14 timer er det rigeligt, og det giver dig en mere jævn strøm af indgående næring og du får langt nemmere ved at få både nok protein og nok næringsstoffer (og undgår samtidig alle de negative konsekvenser)

   Så ja, den strategi ville jeg gentænke❤️

   Svar
 12. Hej Jane.
  Indtilvidere mærkes det hele godt og fed side du har.
  Skal man veje sine portioner når man spiser keto og lchf? Altså det er vel ikke ligegyldigt hvor store portioner man tager.
  Hilsen Sophie

  Svar
  • Hej Sophie
   Det bestemmer man helt selv. Nogle foretrækker at logge alt de spiser i en periode, mest for at sikre at de faktisk lykkes med kulhydratrestriktionen mens andre foretrækker at navigere efter at spise ‘det rigtige’ og lade den naturlige appetitnedsættelse/appetitregulering sørge for portionskontrollen. Begge dele kan fungere.

   Men altså helt lavpraktisk: Kalorier tæller stadig på Low Carb og Keto. Ak ja..
   Er du PLUS-medlem kan du se kalorier/kulhydrat på alle mine opskrifter (+ få et væld af andre fordele)

   Her er lidt hjælpeartikler:
   Guide til kulhydrattælling
   Keto uden at tælle

   Svar
 13. Hej Jane
  Jeg lider af Sibo, men vil afprøve Keto. Hvilke fibre kan du anbefale, får ikke nok via den kost jeg kan få på keto. Må man tage husk?
  Bh. Mette H.Thomsen

  Svar
  • Du kan tage al den husk du lyster. Selv har jeg det klart bedst på en helt fiberfattig kost og huskfibre er en kæmpe trigger for mig. Få fibre giver mig allermest ro i maven. Det med fibre er så individuelt og min erfaring er nok mere, at fibre er noget, du skal forholde dig lidt nysgerrigt til – også med SIBO. Har du læst SIBO-indlægget?

   Svar
   • Tusinde, Ja har læst om Sibo, det var faktisk dig der inspirerede mig til at tage kontakt til Tine fra Roots, hvilket jeg har været super glad for.
    Jeg har desværre meget svært forstoppelse, så er afhængig af nogle fibre. Det er så ambivalent med fibre, for undlader jeg dem er der helt ro i maven, men jeg kommer så ikke på toilettet. 1-2 kiwier om dagen er en stor hjælp, men det duer ikke på Keto, men jeg må prøve mig frem. Tak for svar, jeg glæder mig til at dykke ned i dine opskrifter :-)
    Bedste hilsner Mette

    Svar
    • Åh hvor træls. Jeg har jo det modsatte problem. Fibre giver mig forstoppelse – men mere end noget andet giver de mig ekstrem oppustethed, hvilket er så ubehageligt og smertefuldt😭🤷🏻‍♀️

     Tine har sat mig til at teste en anden type fibre i øjeblikkeligt, måske er det noget for dig. Vi bruger dem i et forsøg på at øge min fibertolerance, så jeg måske kan opnå større tolerance totalt set. Jeg tager pt. nærved 1 knsp om dagen af dem (dødsfibre kalder jeg dem, for det er modbydeligt) og skal så laaaangsomt bygge op over uger/måneder. Men oprindeligt er de lavet til forstoppelse og det kunne måske være et forsøg værd, hvis husk ikke gør det? I så fald er det dem her: https://www.webapoteket.dk/kosttilskud/saerlige-behov/fiber-og-fordoejelse/optifibre-p-223541?

     Svar
     • Tak
      Ja det er virkelig vanskeligt med de fibre. Jeg er sat på de samme fibre af Tine, men har måttet holde en pause pga smerter. Jeg forsøger igen når jeg fra på søndag skal af Keto for første gang. Jeg ser frem til det, lige nu er der uro i min mave igen igen.
      Kaffe hjælper mig også om morgenen med at komme på toilet, så jeg skal have fundet ud af, hvordan jeg kan få det med en form for mælk, da sort kaffe er for hårdt. . Livet er en lang afprøvning med Sibo, føles det som.
      Men godt du inspirerer, det holder en humør og energi i gang :-)

 14. Hejsa når målet ikke er vægttab. Har Ibs 😭 nå men har læst bogen fix din fordøjelse .Så hørte jeg podcast episode 3 .
  Hvor der blev snakket low foodmap ./ Keto.
  Det gav da god mening for low fodmap er bøvlet og selvfølgelig er det kulhydrater der driller.
  Har læst på din hjemmeside omkring keto så tænker det skal prøves ..Men det meste vedrørende vægttab og jeg skal ikke tabe mig så hvordan griber jeg det an ..
  Du har sikker skrevet om det et sted 😃

  Svar
  • Hej Anita
   Det er absolut intet problem at spise Keto som normalvægtig. Det er jo også det, jeg gør.
   Forskellen ligger i kalorieindtag, hvilket betyder at forskellen ligger i fedtindtag. Med det mener jeg, at du stadig spiser få kulhydrater og godt med protein men du sikrer dig via fedtindtaget, at du får kalorier nok, så vægten ikke går ned. Bare hold øje med din vægt i starten indtil du finder melodien. Vær ikke urolig hvis den falder lidt den første uge, det er bare væske. Men herefter skal den helst begynde at stabilisere sig og ellers skal du øge fedtindtaget.

   Håber det giver mening❤️

   Svar
 15. Hej Jane. Tak for inspiration til vægttab. Når jeg måler af til fx kød er jeg i tvivl om jeg skal måle i rå form eller færdig tilberedt form. Fx vejer 150 gr oksekød mindre når det er stegt. Hvad skal jeg gå efter?
  Kh Rikke

  Svar
  • Det bestemmer du selv, men hvis du vil være på den sikre side skal du logge det rigtigt.
   Hvis du mener ift. mine opskrifter, er beregningerne lavet på rå vægt, men jeg plejer at sige at man bare skal gøre det, der er nemmest i situationen. Set i det store billede betyder det ikke det store og skulle det ske, at du får mere protein end antaget, er det formentlig kun godt, da stort set alle får for lidt af det.

   Svar
 16. Hej Jane

  Har købt din bog med fire uger på Keto, og opskrifterne fungerer rigtig fint for mig. Synes dog jeg mangler fibre i kosten til trods for rigeligt med kål. Nogle idéer?

  Venligst, Charlotte

  Svar
  • Det kommer lidt an på om du mener ‘mangler’ som i ‘gerne vil have flere’ eller ‘har brug for flere ift. forstoppelse’ eller noget tredje?

   Jeg har to relevante artikler, som dog begge er PLUS-artikler, men som kan læses gratis i prøveperioden, hvis du ikke er medlem allerede:
   Kostfibre og Keto
   Forstoppelse på Keto

   Svar
 17. Hej Jane

  Jeg påtænker at starte på KETO, jeg har lidt problemer med at synke og skal spise små måltider, jeg kan ikke spise rå grøntsager som agurk og peberfrugte med andet det er blandet med noget i form af cremefraiche mm, er der noget der kan bruges istedet for skorper eller grissini altså noget, der kan suge det væske, der ligger i spiserøret, er det ok at spise ost som et lille måltid.
  Tak for din flotte hjemmeside

  Svar
  • Hej Hanne
   Jeg er ikke sikker på, jeg forstår problematikken men det lyder som noget, der går langt ud over mine kompetencer. Er det noget, du har drøftet med lægen?

   Svar
 18. Hej Jane. Jeg er lige startet på keto og fandt din mega fede hjemmeside. Jeg har et par spørgsmål til dig.
  Jeg er en ret stor person som dyrker meget sport. Jeg skal derfor have omkring 3000 kalorier hvis ikke mere. Kan jeg derfor tillade mig at indtage mere end 30gr kulhydrat, eller er den samme mængde kulhydrat gældende for alle? Det er jo selvfølgelig væsenligt sværere for en person som mig, at holde sig på 30gr end for en person med et mindre kaloriebehov. Mit andet spørgsmål er om jeg kan indtage mere end 1.5 protein per kg, uden at skulle bekymre mig om glukoneogenese. Nogle siger at det er en skrøne.
  På forhånd tak.
  Mvh Oskar :))

  Svar
  • Hej Oskar
   Du kan uden problemer spise mere protein uden at bekymre dig om glukoneogenese. De to ting har ikke noget med hinanden at gøre.

   Men jeg synes måske mere at spørgsmålet også er om Keto er det rette valg for dig, da det jo vil betyde et betragteligt fedtindtag at komme op på det kalorieantal. Men det kan du jo evt. prøve dig frem med. Måske kan et kulhydratindtag omkring 100 g være et bedre leje for en med dit aktivitetsniveau. LÆs evt. også artiklen om Keto og træning

   Svar
  • Hej Gitte
   Jeg tror, du forveksler mig med en anden. Jeg har ikke noget medlemskab i mit system med de to mails, du opgiver, så mit bedste gæt er at du er blevet snydt af Keto på facebook, som jeg har skrevet om mange gange, bl.a. her: Snydt af Keto Det er jeg ked af på dine vegne men det har intet med mig at gøre. Håber du finder en vej ud af kløerne på det klamme firma.

   Tager jeg fejl og er der noget, vi skal undersøge for dig, er du altid velkommen på plus@madbanditten.dk

   Svar