Der findes nogle populære kalorietællings-apps som fx Lifesum, der har sådan nogle forindstillinger til fx ‘striks LCHF’ eller ‘ketogen kost’. Super, tænker mange, så følger jeg bare angivelserne der og så er jeg sikker på, at jeg gør det rigtigt. I wish men sådan er det bare desværre ikke. Tværtimod faktisk. Indstillingerne vil nemlig fortælle dig, at du skal spise få kulhydrater, meget begrænset med protein og herremeget fedt.
Fedt er (ikke) løsningen på alt
Det, der sker her, er et stort væsketab i starten og så går vægttabet ofte i stå og de føler sig sultne, energiforladte og forkvalmede. Efter nogle uger/måneder begynder de at klage over hårtab, skøre negle og tab af libido.
De søger råd på internettet og kan læse, at de skal bare skal spise mere fedt, for mere fedt er åbenbart løsningen på alt i denne del af Keto-sfæren.
Når det så heller ikke virker, skriver de fortvivlet til mig om, hvordan de gør alting ‘rigtigt’, og jeg stoler selvfølgelig på dem og tror, at vi har samme definition af ‘rigtigt’.
Men så begynder de at sende screendumps af deres daglige måltider og jeg kan se, at de spiser måske 50 g protein om dagen og mellem 150-200 g fedt.
Eller de skriver og spørger, hvordan de kan undgå at ‘gå over protein og søger tips til at spise mere fedt’. Og jeg har mest af alt lyst til at stikke min kuglepen ind i øjet. Læs lige denne her i stedet: Hvor meget fedt skal jeg spise på KETO / LCHF?
For et år siden var det noget, jeg mødte engang imellem. Nu er det noget, jeg møder flere gange om ugen. I januar mange gange om dagen.
Derfor er det tid til:
Begynderfejl #9: At falde i Low Protein – Super High Fat-fælden (Lifesum fælden)
Seriøst, det burde være kriminelt at anbefale voksne mennesker, der skal ned i vægt at spise 41 g protein om dagen. Seriøst, det er ikke forsvarligt.
Kære du. Du skal ikke spise mindre protein. Du skal spise mere. Mindst dobbelt så meget. Hey tre gange så meget, hvis du vil/kan. Læs mere her: Guide til protein
Hvor kommer denne misforståelse fra?
Det kan jeg jo kun gætte på, men mine gæt er disse:
Et bud er, at man er kommet til at forveksle den terapeutiske ketogene kost med KETO til vægttab.
En terapeutisk ketogen kost bruges ofte til behandling/lindring af epilepsi eller neurodegenerative sygdomme som Alzheimers, Parkinsons etc. og indeholder ofte helt op til 80-90% fedt, fordi målet her er at drive ketonstoffet Beta-hydroxybutyrat så højt op som muligt, da det virker til at være det molekyle, der yder lindring ift. de her sygdomme.
Jo mere fedt, du spiser, jo flere ketonstoffer vi du producere. I denne kontekst er det vigtigt.
Men at ville gå ned i vægt og at forsøge at behandle epilepsi kræver sjovt nok forskellige strategier.
At en stor del af energien skal komme fra fedt, når man spiser Keto er sandt, men det, der er vigtigt at forstå, når vi taler Keto til vægttab er, at ikke alt fedtet skal komme fra maden, du spiser.
Hele hensigten er jo, at en del af det fedt, du forbrænder, skal komme fra din krops egne lagre.
Du skal altså ikke spise 70-80% af din energi fra fedt.
Men at måske 70% af den energi, du forbrænder, skal komme fra fedt, er sandt.
Forstår du forskellen?
Når vi taler vægttab er kalorieunderskud en forudsætning, og det giver derfor ikke længere mening at tale om en procentvis udregning af makronæringsstofferne, fordi det ikke tager højde for, at fedtet på din krop skal indgå i den daglige fedtenergiprocent.
I stedet er du nødt til at fokusere på gram, du rent faktisk spiser.
Hvad skal jeg så spise?
Hvis du vil gå ned i vægt med Keto, skal du følge de retningslinjer, jeg beskriver i Keto-kostplanen.
→ Du skal spise få kulhydrater, max 20-30 g pr. dag.
→ Du skal spise tilstrækkeligt med protein, dvs. MINDST 1 g protein pr. kilo, du vejer, gerne 1,5 g.
→ Du skal bruge fedt til mæthed og energi.
Med disse retningslinjer vil du kunne gå ned i vægt uden at sulte og minimere din risiko for at miste nævneværdig muskelmasse i processen. Fedt er altså en variabel og det håndtag, du har at skrue på.
Og hey, du behøver heller ikke regne det ud på den måde. Du kan også fint bare fokusere på at spise grøntsager, kød og fedt til alle måltider. Det vil et langt stykke henad vejen give samme resultat. Men jeg er nødt til at blive helt konkret for at illustrere pointen.
Og for god ordens skyld vil jeg lige præcisere, at jeg selvfølgelig taler om protein og ikke om proteinkilde. Kød indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g, ost ca, 30 g og et æg 7-8 g protein. Det er ret vigtigt.
Læs også: Begynderguide til KETO
Vend ryggen til de skøre Keto-myter
Så lad være med at falde i fælden med at tro de mange skøre Keto-myter, der findes ude på internettet. Brug KETO-bogen og hold dig til den. Keto behøver faktisk slet ikke at være så skørt.
Det er sandt, at du er nødt til at forene dig med tanken om at spise mere fedt for at få succes med Keto, men det er en kæmpe misforståelse, at du skal vælte dig rundt i fedt, eller at du skal erstatte hele måltider bestående af rent fedt, eller at du skal spise en bestemt mængde fedt, for at det virker.
Du kan også vælge at følge min ultranemme Keto kostplan. Med den vil du hurtigt lære, hvordan måltiderne skal se ud og hvor meget grønt, hvor meget protein og hvor meget fedt, du skal have i dine måltider for at opnå vægttab.
Eftertænksom tilføjelse
Det pudsige er, at det her indlæg illustrerer et skifte i den måde, vi tænker om fedt.
Da jeg startede bloggen her tilbage i 2011, ville folk ofte vise mig, hvordan de spiste fx to kyllingebryster og en halv avokado og så kaldte de det ‘High Fat’. Min rolle dengang var i højere grad at foreslå måske lige at spise lidt mindre protein men lægge lidt mere fedt til end en halv avokado.
Fedt var farligt og usundt, troede mange dengang, og det var ekstremt svært at overbevise folk om, at det var vigtigt at spise mere fedt i en kontekst af få kulhydrater.
I de sidste par år er andelen af folk, der erstatter hele måltider med fedt, fordi de tror, de kun må spise 50 g protein pr. dag og som oplever, at vægt og fedtprocent (og måske kolesteroltal) sniger sig opad i stedet for nedad, steget betragteligt.
Så min pointe med det her indlæg er altså ikke at sige, at du skal spare på fedtet. Min pointe er, at du stadig skal spise godt med fedt, så du bliver mæt, men du skal sørge for at få protein nok, da det vil hjælpe dig med både at regulere appetit, kalorieindtag og i sidste ende vægten.
Det havde jeg lige brug for at tilføje ;-)
Er i gang med KETO – begynder og godt støttet af dine bøger, tak for dem:-)
Mit mål er vægttab og det går over alt forventning.
Jeg træner intensivt crossfit – elsker det, og slutter normalt af med en protein-drik (Whey 100/Bodylab). Er det ok, når vi taler Keto? Eller er det bedre at have et par hårdkogte æg med?
Hej Zuzette
Megafedt at høre💪🏼
Jeg synes personligt at dit proteinindtag er vigtigere end Keto, og selvom det mest optimale er at stille kroppens behov for protein gennem kosten, er det bestemt bedre at supplere med proteinpulver end at få for lidt protein.
Men jeg vil holde fast i at proteinpulver er et supplement. Det er ikke en proteinkilde, du kan bytte protein ud med i dine måltider.
Hvor mange g protein skal jeg have om dagen hvis jeg vejer ca 60 kg?
Jeg lider meget af hårtab på KETO.
Jeg tror, jeg ville sigte efter 100 g som en minimumsmængde men gerne op til 130 g.
Kalorieindtag er en stor faktor også. Simpelthen at spise nok. Se evt. denne artikel også: Keto og hårtab
Hvor meget kød i g skal jeg indtage, hvis jeg ikke spiste æg avokado og ost?
Dbh Agata
Kød/fisk/fjerkræ indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g.
Se evt. de mange tips til at få nok protein på Keto her: Sådan får du nok protein på Keto
Keto kostplanen ligger deromkring så allier dig evt. med den (der indgår dog æg og avokado)
Hej Jane
Er lidt forvirret over at man skal have omkr. 100 g protein/dgl. Kan det være rigtigt, at man skal have 500 g kød/fisk dgl? Det er godt nok langt over, hvad jeg plejer at indtage.
Vh & godt nytår
Fie
Ja. Det er nemlig formentlig langt over det du (og de fleste andre) plejer at spise. Det er dog ikke desto mindre det optimale indtag. Og det gælder faktisk ikke bare ved Keto men ved al slags kost og ISÆR hvis målet er vægttab. Kalorieunderskud øger behovet for protein.
Tankevækkende ikke? At stort set alle spiser for lidt af det vigtigste makronæringsstof…
Du skriver at “Kalorieunderskud øger behovet for protein.” Kan du ikke uddybe det? Umiddelbart synes jeg ikke, jeg er stødt på den sætning (eller lignende) før.
Hej Erica
Det er fordi kalorieunderskuddet øger risikoen for tab af muskelmasse. De bedste redskaber, vi har til at undgå eller minimere det er protein (og styrketræning).
Hej Jane
Jeg er lige begyndt på livsstilen.
Det passer mig bedst og spise 2 store måltider om dagen. Jeg vejer omkring 61 kg. Og er 162 cm.
Til morgenmad/frokost spiser jeg ofte 4-5 æg blandet med piskefløde for at få fedt, noget kål og 40 g. Bacon i tern til for at få mere fedt.
Aftensmad består af grønt, noget dressing jeg laver med græsk yoghurt og noget kød.
Min fordeling på en typisk dag hedder følgende;
20 g kulhydrat
100 g fedt
83. Protein
Og det i alt omkring de 1300-1400 kalorier
Hvad tænker du om det? Jeg køre det dog kun på 3 dagen. Er det for meget fedt? Indtil videre er jeg mæt.
Hej Anneline
Det ved jeg ikke lige. Jeg tror, jeg ville bytte om på protein og fedt. 50 g fedt pr. måltid ville jeg personligt synes var i overkanten.
I modsætning til fedt har du brug for en bestemt mængde protein hver dag for ikke at tabe muskelmasse (og for knoglemasse, næringsstoffer osv.). I starten kan det sagtens være fint at fokusere på at lykkes med kulhydratrestriktionen uden at være konstant sulten og energiløs og fedt kan godt spille en rolle der. På den lange bane synes jeg dog, at fokusset på fedt skal erstattes af et fokus på at spise protein nok. Det er det, der er det vigtige.
Men det er jo også et spørgsmål om hvad dit mål er. Er det vægttab, ville jeg spise mindre fedt og mere protein.
Men altså 3 dage inde er det stort set ligegyldigt hvad du gør. Sørg for at lykkes med kulhydratrestriktionen de næste par uger og juster derefter. Sådan ville jeg gribe det an.
Godt fortsat fornøjelse.
Jeg har simpelthen svært ved at finde rundt i hvor meget fedt man skal spise ril hvert enkelte måltid?
Hej Anja
Det er fordi du ikke skal fokusere på fedt. Der er ikke nogen mængde fedt, du ‘skal’ spise. Du skal fokusere på protein og grøntsager. Du skal spise det fedt, der kommer naturligt med din proteinkilde (æg, kød, laks osv.) og kun lægge mere fedt til hvis din proteinkilde er meget mager eller du ikke bliver mæt.
Jo mere fedt du spiser, jo flere kalorier spiser du og jo mindre går du ned i vægt.
Læs også gerne her: Hvor meget fedt skal jeg spise på LCHF/Keto?
Hej Jane ?
Hvis nu man indstiller lifesum til at man maks må få 30 gram kulhydrat, kan man så stole på det er de rigtige kulhydrater den tæller? Og ikke tager fibrene med?
Og kan man i det tilfælde godt bruge lifesum som tracker, hvis man ikke sætter den til keto indstilling og bare selv justere på de parametre man kan? ?
Knus fra Laura
Hej Laura
Jeg har aldrig selv brugt Lifesum men min forståelse fra andre er at du selv kan indstille den til ‘net carbs’ og også indstille dine makronæringsstoffer og hvis sidstnævnte gøres i gram og ikke procent (eller i procent med forståelse for kalorieunderskuddet), er mit gæt, at den er lige så fin som andre trackere.
Hej Jane. Skal det forstås at de 20g kulhydrater skal være netto kulhydrater?
Ja forstået på den måde at vi jo ikke bruger begrebet nettokulhydrater i Danmark. Men bruger du en udenlandsk database, vil det give mening at sætte den til netto kulhydrater. Men fordi producenter snyder så det driver med den slags, ville jeg personligt sige nettokulhydrater på grøntsager, total carbs på alt andet. Så bliver man ikke snydt af ‘low carb produkter’, som pludselig indeholder flere kulhydrater end man tror.
Læs også hjælpeartiklen her: Sådan tæller du kulhydrater
Hej Jane
Jeg har læst to af dine bøger, og levet efter dem siden midten november 2020.
Jeg har også fulgt med her på din hjemmeside: men forstår ikke følgende.
I afsnittet :
Begynderfejl #9: lifesum fælden.
Underafsnit.
Hvad skal jeg spise::
Tekst.
Og for en god ordens skyld vil jeg lige præcisere at jeg selvfølgelig taler om protein og ikke om PROTEINKILDE!
Hvad er proteinkilde ?.
Hilsen
Preben
71 år
167 høj
Oprindelig vægt 110 kg
Nuværende vægt (04-03-21) 101,1 kg
Tabt 8,9 kg
Hej Preben
Protein er et makronæringsstof på linje med kulhydrat og fedt. Når jeg fx anbefaler at folk skal spise mindst 1 g protein pr. kilo kropsvægt, tror de, at jeg mener 1 g kylling (= proteinkilde) pr. kilo kropsvægt. Så hvis man vejer 100 kg, tror de, jeg mener, at man skal spise 100 g kylling om dagen og er så er proteinbehovet stillet.
Men det er forkert.
For 100 g kylling indeholder kun 20 g protein (makronæringsstoffet) og for at stille proteinbehovet bør de altså spise 500 g kylling (eller kød, fisk, æg, ost etc).
Håber det giver bedre mening :)
Ja, det gør det!.
Tak
Hilsen
Preben.
Hilsen
Preben
Hej Jane
Er i øjeblikket ved at læse den første af dine bøger … TAK spændende ..
Hvis man følger Lifesum hvordan skal de forskellige inddelinger så være .. da man jo selv kan rette i % indtag .. protein / kulhydrater / fedt ?
Min vægt er 75 kg. Højde 176 cm
Chokolade .. skal det være over 85% , eller er over 70% okay ?
Hej Vivi
Du skal indstille den til gram, som beskrevet i indlægget og ikke til procenter. Procenter giver ingen mening i kalorieunderskud.
Jeg synes ikke du skal spise chokolade, hvis dit mål er Keto/vægttab, men det er dit eget valg.
Der står skrevet meget om protein. Jeg er GS-opereret og fik anbefalet Atpro 200. Ingen kulhydrater og meget nemt at bruge. Fik at vide at efter et stykke tid 1 år, så var det ikke nødvendigt mere fra opererende læge.
Men jeg mangler lige de der 5-8 kg for at være normalvægtig. Da jeg ikke kan spise så meget, har min tanke været at supplere op med Atpro for at nå op på de 80-100 gr protein. Men hvad er din tanke?
Jeg kan ikke helt gennemskue om det er et kollagenprodukt men i så fald er det ikke et godt valg som supplement. Kollagen er helt sikkert sundt og vigtigt men det kan ikke tage proteins plads, da det ikke er komplet protein. Især mangler kollagen jo netop den aminosyre, der er vigtigst for muskelproteinsyntesen. For komplet protein er Whey protein et bedre valg. Den fra Vital Whey er et ret anstændigt produkt.