Barbacoa er en utrolig lækker kødret fra det mexicanske køkken og navnet henviser til det langsomt grillede kød. Faktisk er der lidt diskussion om oprindelsen, men da jeg jo i forvejen har et svagt punkt for mexicansk mad, gik jeg med den.
Udstyr
- crock pot eller anden slow cooker
Ingredienser
- 1,5 kg oksespidsbryst
Barbacoa rub
- 1 spsk sød paprika
- 2 tsk røget paprika
- 1 spsk cayennepeber
- 1 spsk stødt spidskommen
- 1 spsk stødt koriander
- 1 spsk tørret oregano
- 2 tsk chiliflager
- 1 spsk salt
- friskkværnet peber
Simresovs
- 2 dl oksebouillon
- 1 spsk koncentreret tomatpuré
- salt og friskkværnet peber hvis det ikke i forvejen er i bouillonen
Sådan gør du
Trin 1 (dette kan gøres dagen før, hvis du er forudseende)
- Afpuds oksespidsbrystet, hvis det er nødvendigt. Fjern sener, hvis der er nogen og trim lidt ud i fedtet, hvis der er for meget. Jeg foretrækker at lade det meste af fedtet sidde.
- Skær oksebrystet i seks store chunks.
- Rør barbacoa rubben sammen i en lille skål og gnub den godt ind i kødstykkerne.
- Læg kødstykkerne i en skål i køleskabet, hvis du er startet dagen før eller fortsæt til trin 2.
Trin 2: Bruning og langtidsstegning
- Brun kødstykkerne på alle sider i en pande i lidt smør eller kokosolie. Jeg brunede tre af gangen på en mindre pande.
- Rør simresovsen sammen og hæld den i bunden af crockpotten.
- Læg de brunede kødstykker oveni simresovsen.
- Sæt timeren til 8 timer på LOW og lad den passe sig selv, indtil der er aftensmad.
Trin 3: Riv kødet
- Fisk kødstykkerne op og riv dem groft som pulled pork/beef. Rør lidt af simresovsen ind i så du får alt det gode med.
- Server med dit yndlingstilbehør.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Barbacoa kan bedst beskrives som en slags krydret pulled beef, der traditionelt serveres i tacos. Vi brugte dog ingen tacos men rullede i stedet kødet i spidskålsblade. Vil du gerne have tacos eller madpandekager, har jeg en masse forskellige løsninger på det, fx disse lækre ostetacos eller de gode madpandekager.
Barbacoa med oksekød
Retten er normalt lavet med oksekød (tit med oksekæber, som jo er supermøre), lam eller ged, og krydret med chili (vent bare til du ser chilimængden😅), spidskommen, koriander og paprika. Oprindeligt tilberedte man barbacoa i et hul i jorden, som man fyldte med glohede sten, pakkede kødet ind og lod det hygge sig dernede. Min moderne version af det er, at jeg puttede den i min crockpot (slowcooker) og kiggede til den igen 8 timer senere.
Resultatet blev kød så mørt, at det nærmest faldt fra hinanden og jeg rørte det bare lige igennem med en gaffel, så det blev lidt ensartet. Herefter var det klart til at blive spist rullet i wraps eller på en bund af snittet kål eller salat.
Men hvordan spiser man så barbacoa?
Traditionelt spiser man det som sagt i tacos. Man tager en tortilla, fylder den med det møre, saftige kød, tilsætter løg, koriander, salsa og lidt citronsaft for at give det et syrligt twist. Den gode pico de gallo ville være genial til.
Vi havde rester til overs, som vi gemte i køleskabet og de blev hurtigt varmet i airfryeren dagen efter, hvor det fik en virkelig lækker sprødhed. Vi spiste kødet på en bund snittet spidskål og med lidt humus og shawarmachili på som ekstra smagsgiver. Megalækkert og lavet på få minutter.
Den lyder lækkert og skal prøves. Men kan den laves i en stegeso og hvad skal ovnen stå på 😊
Ja til stegeso. Jeg tror jeg ville prøve med 50-70 grader, måske 100 hvis du ikke har så meget tid.
Du har glemt at lave “pico de gallo” om til link :)
En lækker ret lyder det til – er selv meget texmex glad.
Åh godt spottet! Har straks lavet et link til den lækre pico :)
Tror du, at jeg istedet kan sætte det i et fad i ovnen med sølvpapir over i 8 timer ved fx 75-100 grader? Har hverken slow cooker eller crockpot.
Jeg er ikke sikker. I går gjorde jeg nemlig noget tilsvarende (8 timer – 75 grader), dog uden sølvpapir og det blev næsten uspiseligt tørt. Så jeg tror, du i hvert fald skal have noget, der holder dampen inde, så kødet ikke tørrer ud. En stegeso eller en gryde med låg, der kan gå i ovnen. Måske er sølvpapir nok men det tør jeg ikke sige..
Jeg prøver mig lidt frem – tak 😊
Jeg har før langtidsstegt i ovnen ved 100-120 grader (pulled pork)
Kødet pakkes ind i en “pose” af bagepapir : 3 gange så langt som kødet – fold det sammen og klips det evt sammen med papirklips – det holder på saften fra kødet der bliver supermørt
Megasmart – tak for tip!
Jeg plejer at lade lignende retter stå og simre under låg i en gryde på komfuret og på lav varme.
5-6 timer plejer at give utroligt mørt kød.
Tak for tippet 😊