Bagt blomkål med za’atar og tahindressing er en mellemøstlig udgave af de lækre blomkålssteaks. Her er de serveret med det skønne aromatiske krydderi za’atar (satar), som stammer fra Libanon.
Ingredienser
- 2 blomkål eller kun 1 hvis du ikke vil lave "steaks"
- 2 spsk Za'atar mellemøstligt krydderi
- 1 spsk løgpulver
- 3 spsk olivenolie
- salt og friskkværnet peber
Tahindressing
- 40 g tahin
- 0,5 dl vand
- 1 spsk citronsaft smag til
- 1 tsk sødning
- 1 fed hvidløg revet
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 220 grader varmluft.
- Skær blomkålshovederne i ”steaks” (hvert hoved giver 2 stk., gem resten af blomkålen til en anden dag eller vend det hele med krydderier og bag det med).
- Læg blomkålssteaksene på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Dryp godt med olivenolie.
- Drys med krydderierne.
- Bag i ca. 10-15 minutter til blomkålen er mør og har fået lidt farve.
- Kom alle ingredienserne til dressingen i en skål og pisk det godt sammen.
- Smag til og juster med ekstra citron, salt eller sødning.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Blomkålssteaks eller blomkålsbuketter
Jeg har skåret ‘steaks’ af blomkålen her, for det ser festligt og lækkert ud, men det giver også en del blomkål i overskud, som du så skal gemme og bruge på anden vis.
I stedet for at lave ”steaks” kan du derfor også bare bruge hele blomkålet og dele det i blomkålsbuketter. Så vender du bare det hele sammen i stedet og kan nøjes med et enkelt blomkål.
I opskriften har jeg brugt to blomkål, for at hver person kan få to “blomkålssteaks”. Blomkålet er krydret med de libanesiske krydderi za’atar som indeholder ristede sesamfrø, spidskommen, sumak, tørret oregano, salt og peber. Mill & Mortar har en version men ellers kan du selv hurtigt blande den (sumak kan erstattes af øko citron- eller limeskal).
Hvad spiser man til?
Blomkål er ikke et måltid i sig selv, du mangler proteinkilden. Til denne ret synes jeg, at en lidt anonym proteinkilde som fx kylling eller hvid fisk vil gøre sig godt.
Jeg kan godt lide at dele det sådan op: Er der smæk på proteinkilden, laver jeg enkelt tilbehør. Damper noget broccoli eller nogle bønner fx. Men er der smæk på tilbehøret, vil jeg gerne have at proteinkilden er lidt mere anonym. Jeg synes, det giver et rart og afstemt måltid på den måde.
Og her i denne opskrift er det altså de bagte blomkålssteaks, der spiller hovedrollen.
Umhh jeg elsker brød med Za’atar, genial at lave det på blomkål, det skal prøves, i morgen hvor jeg alligevel skal lave arabisk mad.
Tahin dressing laver jeg næsten altid med yoghurt eller bare med vand, citron, salt og peber. Nogle gange kommer jeg også lidt hvidløg i. Det giver også en rigtig god smag.