Denne appelsin-mandelkage er den mest vellykkede low carb kage, jeg har lavet. Er du vimmer den smager godt! Den har perfekt konsistens og er sød uden at være hvinende.

Udstyr
Ingredienser
- 100 g usaltet smør
- 4 æg
- 50-70 g sødning fx Sukrin – jeg brugte halvt Sukrin, halvt Birkesød
- revet skal af 2 øko-appelsiner
- 1 tsk vaniljepulver
- 100 g flødeost naturel
- 0,5 dl appelsinsaft
- 200 g mandelmel
- 20 g loppefrøskaller
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk mandelessens
- hakkede mandler
- evt. SukrinMelis til at sigte over inden servering
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 160 grader varmluft.
- Pisk æg med sødning, appelsinskal og vaniljepulver.
- Smelt smør i en kasserolle og tilsæt smeltet smør sammen med flødeost og appelsinsaft. Pisk det hele godt sammen.
- Tilsæt mandelmel, loppefrøskaller, bagepulver og mandelessens og pisk igen. Dejen bliver nu tyk.
- Hæld dejen i en smurt springform (ca. 20-22 cm) eller beklæd den med bagepapir (det gjorde jeg) og drys med mandelsplitter.
- Bag i ovnen i ca. 35 minutter. Bliver kagen for mørk i toppen henimod slutningen, kan du lægge et stykke staniol over.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter


Appelsinkage – lækreste glutenfrie og sukkerfrie kage
Tidligere har jeg muligvis sagt, at den bedste kage, jeg havde lavet var citronkagen, og den er altså også virkelig god. Jeg synes dog, konsistensen blev mere vellykket her. Mere luftig og svampet uden at være klæg.
Står du og skal bage en næsten hvilken som helst kage, kan du tage udgangspunkt i denne som en slags grundopskrift. Uden appelsin dog.
Sådan en dejlig luftig appelsinkage er helt oplagt at servere som dessert eller til eftermiddagskaffen.
Selvom kagen her er ret så kulhydratfattig (ca. 3 g kulhydrat pr. stykke), er min (junkie-)hjerne fuldstændig ligeglad. Den registrerer bare kage og vil derfor have mere, mere, mere.
Den kloge løsning på det er derfor at sende eventuelle rester af kagen med gæsterne hjem.
Ja altså det er jo noget med at kende sine svagheder og handle derefter, ikke?
Appelsinkage – uden mel, gluten og sukker
Selvom opskriften her er uden mel, gluten og sukker i traditionel forstand smager den simpelthen forrygende godt. Du kan uden at blinke servere den for gæster, og de vil synes, det er en skøn kage uden at gætte, at du har tryllet lidt med ingredienserne.
Brug også opskriften som en slags grundopskrift, når du skal bage en anden slags kage.
*Om sødning
Jeg bruger ind imellem Birkesød (xylitol), når jeg bager til gæster. Jeg oplever, at det har mindre bismag end fx sukrin i større doser. Birkesød/xylitol indeholder dog nogle optagelige kulhydrater og har ikke et glykæmisk index nær 0, som det er tilfældet med sukrin. Now you know :)



Hej Jane. Hvornår skelner du mellem LCHF opskrifter og ikke LCHF skriftet. Din opskrift er blevet anbefalet på LCHF gruppen. På grund af appelsin bliver den klassificeret som ikke LCHF. Tænker om det var en god ide om du skrev ikke LCHF eller LCHF, så folk ikke bliver skammet ud for at anbefale den som LCHF. Jeg har det fint med dine opskrifter, syntes de er fantastiske, men jeg er heller ikke fanatisk, eller diabetiker.
Jeg er ikke rigtigt interesseret i at begynde at mærke mine opskrifter, må jeg indrømme.
Definitionerne på LCHF er meget forskelllige. Jeg holder mig til, at en kost, der er fattig på kulhydrater og rig på fedt falder ind under LCHF. Spiser man fx 50 g kulhydrater om dagen, er det temmelig kulhydratfattigt og heri kan der faktisk godt indgå en smule frugt som dessert en gang imellem.
Er man tilhænger af den strikse LCHF (max 20 g kulhydrat som nogle sætter som grænse) giver det slet ikke mening at kigge på kager. Så skal man holde sig til grøntsager, kød og fedt.
Det er synd, synes jeg, når vi fokuserer på at presse alting ind i en meget snæver ramme, når sagen er, at det for mange slet ikke er nødvendigt. LCHF handler om at nedbringe insulinniveauet. For nogle kræver det max 20 g kulhydrat om dagen, hvor andre kan spise helt op til 100 g. Derfor skrev jeg også dette indlæg: https://www.madbanditten.dk/forskellige-typer-lchf/
Forestil dig hvis jeg i hvert indlæg skulle redegøre for hvad andre med anderledes insulinfølsomhed eller opfattelse af hvad LCHF er eller ikke er, kan eller ikke kan gøre. Det ville jo hurtigt blive verdens kedeligste blog.
Hej Jane.
Jeg prøvede din kage idag. Jeg tilføjede lidt mørk chokolade… mmmmm… Og så var der jo en slat appelsinsaft til overs af de to appelsiner, jeg rev skal af, den hældte jeg over kagen, da den kom ud af ovnen. Prøv det, den bliver lækkert svampet af det ?
Allerkjærligst Martha
Hvor lyder det lækkert! Det vil jeg prøve næste gang!
Hej Jane
Jeg har lige to spørgsmål inden jeg vil forsøge mig med kagen – kan man bruge almindeligt sukker som sødning og er det så samme mængde?
Og så vil jeg lige høre ift til citron i stedet for appelsin, du skrev tidligere at man bare skulle droppe appelsinsaften – vil det så sige at der bare skal rives skallen af to citronern i? Og ikke noget citronsaft?
Jeg har lige prøvet opskriften med alm. saltet smør, og det har ingen uheldig indvirkning på smagen. Mange søde opskrifter har faktisk godt af en anelse salt for at give mere dybde i smagen. F.eks super god sammen med chokolade.
Jamen helt enig. Jeg kunne ikke drømme om at lave en chokoladekage uden at bruge salt som smagsforstærker. Til frugt synes jeg ikke, det gør helt det samme men det er jo bare en smagssag.
Hvis jeg kun har stevia pulver, hvor meget skal jeg så bruge i stedet for sukrin? Det fra naturdrogeriet.
Det ved jeg desværre ikke. det produkt har jeg aldrig brugt.
Hej Jane,
Må jeg spørge hvorfor du foretrækker Sukrin frem for Stevia? Min bror og jeg er begyndt at leve sukkerfrit, og jeg er meget interesseret i at høre lidt om hvad det bedste valg er.
Åh godt spørgsmål. Jeg bruger faktisk begge dele. Sukrin er det, man kalder et “naturligt sødemiddel”, hvilket betyder at det er afledt af noget, der findes i naturen, i modsætning til kunstige sødemidler, som er kunstigt fremstillet fra start til slut. Stevia, ren stevia, består jo af pulveriserede steviablade, og de søder 300 gange mere end sukker, hvilket gør det nemt at overdosere. Og det stevia, vi kan købe i butikkerne, har faktisk ikke noget med steviaplanten at gøre. Ja, det er lidt skørt. Jeg har skrevet om det her: https://www.madbanditten.dk/ma-jeg-spise-pa-lchf/
Jeg tror jeg vil skrive et generelt indlæg om de forskellige sødestoffer og hvad jeg synes om den. Tak for idéen :)
Åh mon du er online sådan en decideret højhellig dag….jeg prøver.. ? Har lige bagt den skønne kage. Den dufter godt og ser godt ud, så nu glæder jeg mig til at smage!!! Mit spørgmål lyder, hvorvidt jeg kan komme melis’en på nu, hvis vi først skal have den til aftenkaffen…? Vil det blive opløst af overfladen, så det derfor først skal på lige inden servering? Hvis du ikke når at svare, så pyt også.. Håber du har en god påske – tak for en skøn side! Kæmper for at blive sundere og lettere, du giver stor inspiration!!! ❤️
Hej Ditte. Det skal først på lige inden servering! God påske til dig også :)
Hej Jane
Jeg glæder mig vildt til at prøve denne kage. Tror du jeg kan søde den med en blanding af sukrin+ og kokossukker. Eller er sukrin gold bedre? Jeg har nemlig ikke andet lige nu.
Glæder mig også til at se din nye bog til børn – og selvfølgelig skulle du skrive den bog(-;
Mange hilsner fra Thit.
Hej thit. Du kan sagtens bruge sukrin+ og kokossukker. Sukrin+ søder vist lidt mere end de andre så juster evt mængden lidt ned. Og jeg glæder mig også vildt til den nye bog. Det bliver spændende, hvordan den bliver modtaget :)
Hej Jane. Jeg har idag bagt den lækre appelsinkage…mums. Jeg tillod mig, at toppe den med en cheese cream med lidt appelsinsaft, appelsinskal og sukrinflormelis…det smagte simpelhen himmelsk. Syntes lige du skulle vide det her til Påskefrokosten ??Jeg bager en igen på fredag på min føsdag. Den vil stå smukt på påskebordet?God påske??
Hej Jane,
Kan det passe med de 20 g. HUSK? Synes det virker som en stor mængde, da det jo ikke vejer så meget. Kagen blev desuden lidt tør, og skyder lidt skylden på al den HUSK. Må også indrømme at både min kæreste og jeg fik særdeles ondt i maverne efter et stykke af kagen. Kan det hænge sammen på nogen måde?
Tak for gode opskrifter, ellers. Dette er også første gang, jeg kaster mig over LCHF-kage.
Vh. Marlene
Ja, jeg målte det. Bemærk dog, at jeg bruger loppefrøskaller. Bruger du fiberhusk (den gule), skal mængden halveres. Min kage blev ikke tør men snarere dejlig svampet.
For mange fibre kan sagtens give mavekneb
Hej Jane
Den skal helt sikkert afprøves snarest :) Hvorfor egentlig usaltet smør?
Fedt at du holder bogreception i Aarhus, bare ærgeligt for mig at jeg ikke kan den dag.:(
Mvh. Maria
Det er egentlig mest fordi jeg nogle gange synes, at det øko-smør jeg bruger er ret så saltet og det ville jeg ikke have i min søde kage.
Har du nogen ide om hvorvidt kagen er god efter en tur i fryseren?
Hej Jane!
Det her spørgsmål er lidt ude af kontekst, men når jeg laver Chia Pudding bliver min pudding på ingen måde “fast” – den er bare hele tiden flydende. Frøene bliver “opløst” og har denne der blævrende hinde, men ja den har jo ingen måde den konsistens den skal have. Ved du hvad jeg gør forkert?
Jeg bruger bare Soyamælk m. vanilje og putter ca. 1,5 tsk. fuld frø i, og lader det stå natten over. Jeg synes ikke at jeg har brugt for meget mælk – faktisk synes jeg at jeg har ret lidt mælk i i forhold til frøene.
1,5 tsk frø lyder ikke af meget. Jeg bruger 1,5 spsk. Jeg bruger dog kokosmælk, som er fed og cremet. Med mere vandet mælk skal der muligvis lidt flere frø til samme mængde væske.
Okay tusinde tak for svar :) prøver lige at lave en ny omgang.
Hej Jane:-)
Du har sikkert svaret på det MANGE gange, men er det ikke noget med at HUSK fåes i forskellige farver og at der er forskel? Så når du skriver loppefrøskaller, er det så præcis det samme som HUSK i den gule pose (og som er den jeg har)?
På forhånd tak;-)
Mette
Jeg svarer gerne en gang til. Loppefrøskaller, som jeg bruger, fås i mange forskellige mærker. Husk er et mærke og de har loppefrøskaller (den grønne) og pulveriserede loppefrøskaller, den gule som hedder fiberhusk. Bruger du fiberhusk skal mængden cirka halveres ift mine opskrifter :)
Hej jane- hvad med kokos sukker-kan bruge det istedet for sukrin? Vh anja
Det kan det godt. Måske farver det kagen lidt brun men smagsmæssigt helt sikkert!!
Hej Jane
Kan man erstatte sukrinog Birkesød med perfectfit og mon du ved om det er samme måleenheder?
Hilsen Nanna
Nej, desværre. Jeg bruger ikke og vil aldrig anbefale at bruge Perfect Fit eller andre af Isis’ sødemidler. Læs på pakken engang. Det er det rene gift!
Jeg er helt enig det er det rene gift. Jeg bruger kun naturlige råvarer?
Hej Jane
Jeg er en stor fan af din fine side og finder meget inspiration herinde – som denne kage ?. Jeg har dog ikke appelsiner men citroner herhjemme. Hvordan ville det passe sammen med øvrige ingredienser så at jeg får samme konsistens?
MVH Pia
Den ville være lige så lækker med citron. Udelad dog mandelessens og appelsinsaft. :)
Kan man bruge sukrin gold istedet for sukrin? Og hvad kan man eventuelt bruge istedet for smør, hvis man ikke tåler mælkeprodukter? ?
Ja sukrin gold om end det måske vil farve kagen lidt. Måske kokosolie i stedet for smør. Jeg har dog ikke prøvet.
Hej Jane :-)
Vil høre hvad jeg lan bruge i stedet for loppefrøskaller? tænker evt. alm. mel eller kokosmel? og skal det så også være de 20 g?
Håber du får en skøn påske og tak for din skønne skønne blog :-)
Mvh Mia
Jeg vil faktisk ikke anbefale at udelade dem eller bytte dem med noget andet. Jeg synes, de i høj grad bærer årsagen til den vellykkede konsistens (altså sammen med mandelmelet). Selvfølgelig kan du putte hvad som helst i, det bliver bare ikke lige så godt :)
Hej Jane,
Tak for lækker opskrift på appelsinkage.
Tror du man kan bruge Fibersirup som sødning? Det har jeg nemlig en del af stående.
Forårshilsner
Charlotte
Tjah måske. Men det ville ikke være mit førstevalg. Den brune vil farve kagen brun, tror jeg, og den hvide vil give virkelig mærkelig konsistens.
Hej Jane! Jeg elsker at følge med herinde og lever selv nogenlunde efter principperne. Jeg har en mave, der ikke så godt kan tåle gluten og stivelse, og et sind der ikke har det fantastisk med sukker, så det er dejligt at finde ny inspiration herinde, når hverdagsmaden bliver lidt for kedelig!
Jeg har netop erhvervet mig en pakke pofiber og blandt andet bagt det brød, du lagde op for noget tid siden, som du havde lavet toast af – det er vildt lækkert og blev brugt til burger med mine ellers brødspisende veninder, der bagefter fortalte hvor dejligt mætte de følte sig uden at være oppustede (win!). Mit spørgsmål til dig er, hvornår du synes det er bedst at bruge pofiber, og hvornår det er bedst at bruge husk? Evt. Kunne det være en ide til et indlæg, for jeg tror der er mange, der er forvirrede omkring alle de forskellige fiber-typer :)
Hav en dejlig weekend og påske :)
Knus Line
Hvor er det fedt at høre!
Generelt om forskellen mellem pofiber og loppefrøskaller/husk synes jeg, at Pofiber er en “primær mel” (altså som kan udgøre størstedelen af mel-delen eller den hele) mens loppefrøskaller/husk ikke kan stå alene. Det bliver klamt. Det bruger jeg i stedet til at give ekstra fibre og brødfornemmelse i bagværk med anden slags mel, fx nøddemel, som ikke har så mange fibre selv. Som nu fx i den lækre appelsinkage.
Håber, det giver mening :)