Denne appelsin-mandelkage er den mest vellykkede low carb kage, jeg har lavet. Er du vimmer den smager godt! Den har perfekt konsistens og er sød uden at være hvinende.
Udstyr
Ingredienser
- 100 g usaltet smør
- 4 æg
- 50-70 g sødning fx Sukrin – jeg brugte halvt Sukrin, halvt Birkesød
- revet skal af 2 øko-appelsiner
- 1 tsk vaniljepulver
- 100 g flødeost naturel
- 0,5 dl appelsinsaft
- 200 g mandelmel
- 20 g loppefrøskaller
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk mandelessens
- hakkede mandler
- evt. SukrinMelis til at sigte over inden servering
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 160 grader varmluft.
- Pisk æg med sødning, appelsinskal og vaniljepulver.
- Smelt smør i en kasserolle og tilsæt smeltet smør sammen med flødeost og appelsinsaft. Pisk det hele godt sammen.
- Tilsæt mandelmel, loppefrøskaller, bagepulver og mandelessens og pisk igen. Dejen bliver nu tyk.
- Hæld dejen i en smurt springform (ca. 20-22 cm) eller beklæd den med bagepapir (det gjorde jeg) og drys med mandelsplitter.
- Bag i ovnen i ca. 35 minutter. Bliver kagen for mørk i toppen henimod slutningen, kan du lægge et stykke staniol over.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Appelsinkage – lækreste glutenfrie og sukkerfrie kage
Tidligere har jeg muligvis sagt, at den bedste kage, jeg havde lavet var citronkagen, og den er altså også virkelig god. Jeg synes dog, konsistensen blev mere vellykket her. Mere luftig og svampet uden at være klæg.
Står du og skal bage en næsten hvilken som helst kage, kan du tage udgangspunkt i denne som en slags grundopskrift. Uden appelsin dog.
Sådan en dejlig luftig appelsinkage er helt oplagt at servere som dessert eller til eftermiddagskaffen.
Selvom kagen her er ret så kulhydratfattig (ca. 3 g kulhydrat pr. stykke), er min (junkie-)hjerne fuldstændig ligeglad. Den registrerer bare kage og vil derfor have mere, mere, mere.
Den kloge løsning på det er derfor at sende eventuelle rester af kagen med gæsterne hjem.
Ja altså det er jo noget med at kende sine svagheder og handle derefter, ikke?
Appelsinkage – uden mel, gluten og sukker
Selvom opskriften her er uden mel, gluten og sukker i traditionel forstand smager den simpelthen forrygende godt. Du kan uden at blinke servere den for gæster, og de vil synes, det er en skøn kage uden at gætte, at du har tryllet lidt med ingredienserne.
Brug også opskriften som en slags grundopskrift, når du skal bage en anden slags kage.
*Om sødning
Jeg bruger ind imellem Birkesød (xylitol), når jeg bager til gæster. Jeg oplever, at det har mindre bismag end fx sukrin i større doser. Birkesød/xylitol indeholder dog nogle optagelige kulhydrater og har ikke et glykæmisk index nær 0, som det er tilfældet med sukrin. Now you know :)
Hej Jane.
Kan kagen laves dagen før og hvis, skal den så i køleskab 🤔
Kh Anette
Ja den bliver skøn og svampet næste dag efter en nat i køleskab.
Til gæster ville jeg dog nok foretrække at servere den på dagen.
😃
Nok min nye favorit😃
Mega lækkert. Jeg kunne ikke få øko appelsiner i min lokale butik, så jeg brugte citron i stedet.
Jeg fandt så på at lave dem om til mini cupcakes, der fik ca 10 minutter. Meget succesfuldt.
Skøn idé, tak for tippet!
Nøj den er fantastisk den kage. Jeg er ikke meget til kage og slet ikke med appelsin , men den her ku jeg da ikke holde mig fra og min mand som elsker kage syntes den er så lækker. Det er ikke sidste gang jeg laver den. Og at man kan lave noget så lækkert på keto/low carb er da kun et stort plus
Glemte at sige, at jeg kogte den overskydende saft fra de to appelsiner ind med lidt Sukrin Gold og dryppede over den færdige kage – det var mums ☺️
Åh det lyder da virkelig også SÅ lækkert! Megagod idé!!
MEGA god kage! Enig i, at den let kan gå for at være en helt “almindelig kage”, som alle vil kunne lide 😃
Jeg brugte dog kun 65 g. Sukrin Gold som sødning – næste gang vil jeg nok prøve med 80-90 g., og så tror jeg, den er (endnu mere) lige i skabet 😊
Tusind tak for nogle gode og især nemme opskrifter. Jeg har lavet mad efter dine bøger i nu 5 uger og det har været let og smagfukdt. Nu tør jeg gå videre og prøver for første gang at bage, idet vi får gæster. Jeg har et – måske dumt – spørgsmål: Hvor meget vejer 1 stk kage, som giver disse 8-9 g kulhydrat – eller hvor mange stykker kage bør denne kage skæres i?
Hej Alice
Dejligt at høre at du er glad for mine bøger❤️
Jeg ved ikke lige hvor meget et stykke kage vejer, men øverst i opskriften står antal portioner (tallet ved siden af den lille kniv og gaffel). Energiberegningen er lavet på ét stykke. Håber det giver mening :)
Mange tak. Jeg havde ikke lige været opmærksom på ikonerne. Men det vil jeg være fra nu af :-)
Hej Jane,
Jeg vil prøve at bage denne kage, men er noget i tvivl om, hvad du mener, når du skriver “50-70 g. sødning”? Der er jo stor forskel på, hvor meget de forskellige typer sødemiddel søder pr. vægtenhed.
Det vil være en stor hjælp, hvis du vil give et tip om, hvor meget f.eks. Sukrin+ eller Sukrin Gold du ville putte i kagen?
På forhånd tak for svar,
Vh. Signe
Hej Signe
Jeg ved ikke om jeg helt forstår men det står jo i opskriften? altså at jeg brugte halvt sukrin gold og halvt birkesød.
Det kunne dog også være ren Sukrin Gold. Jeg ved ikke lige med Sukrin+ for det bruger jeg aldrig…
Hej igen,
Tak for hurtigt svar 😊
Jeg spørger, fordi du skriver sødning som en generel ting. Du oplyser ganske rigtigt, at du som eksempel bruger halvt Sukrin og halvt Birkesød, men hvis man ikke har de to sødemidler og derfor blot går efter den generelle formulering “sødning” og bruger 50-70 g. af et hvilket som helst andet sødemiddel, vil det meget nemt kunne gå grueligt galt (forestil dig f.eks. 50 g. Stevia 😳😬😆).
Kan se, at Kirsten f.eks. prøvede med 60 g. Mammazsugar (hvad er det, i øvrigt?) og fik en lidt for usødet kage. Måske ville det forebygge forvirring (og – Gud forbyde det – mislykkede kager 😱) hvis du blot skrev 50-70 g. Sukrin og Birkesød i forholdet 50/50 – og at man jo altid kan erstatte disse med andre sødemidler, doseret iht. deres respektive sødningsgrad.
Kh. Signe
Ja det er også sandt. Det er mere fordi jeg er så ked af at folk skal ud og købe noget, når de har noget i skabet som er nøjagtigt lige så velegnet.
Men ved eksemplet håber jeg at det er til at forstå hvilken slags jeg har brugt, så man ikke bruger stevia fx, som jo sødningsmæssigt er i en helt anden kategori.
Mammas zugar er det samme som sukrin. Bare en anden producent. Begge er lavet på sukkeralkoholen erytritol.
Kan man bruge fint malet kokosmel i stedet for?
Nej det kan man ikke. Du mener kokosfibermel, ikke? Det der ekstremt fiberrige fine kokosmel. Det er en helt anden meltype med en helt anden bageevne. Og mener du kokosmel à la det på flødeboller malet til mel bliver det også et nej😁
Jeg sødede den med 60 g mammazsugar, det var ikke helt nok, men jeg kunne jo skære den igennem og lægge en sød creme imellem ;)
Kan man bage et lager og fryse dem ned uden de bliver trælse?
Ja det synes jeg sagtens man kan❤️
Skøn kage