Amning og vægttab


Amning og vægttab er noget, jeg får mange spørgsmål til og især spørger folk, om man godt kan spise Keto, når man ammer. Og det kan man måske godt, men det ville ikke være mit førstevalg. Og jeg synes, det kræver lidt nuancering.

Amning og Keto

Mine forbehold ift. at spise Keto imens man ammer, skyldes primært, at Keto er en kost, der nedsætter appetitten, så man spontant spiser i kalorieunderskud. Amning og ammeperioden er derimod en periode, der kræver mere energi, ikke mindre.

Derfor synes jeg ikke, at amning og Keto er så godt et match.

Det betyder ikke at kulhydratrestriktion ikke godt kan have en plads i ammeperioden, men jeg foretrækker at anbefale Low Carb mere end Keto, ligesom jeg også gør under graviditeten.

Læs også: Vægttab efter fødsel

At spise Low Carb, imens man ammer

Vælger du at spise Low Carb, imens du ammer, bør du fokusere på at få kalorier nok indenbords. Det er ofte nemmere på Low Carb, end det er på Keto, og derfor vil min anbefaling også være i retning af Low Carb snarere end Keto.

Det betyder, at en god kost til amning i mine øjne er frugt og alle slags grønt, højkvalitetsprotein (dvs. animalsk protein), usødede mejeriprodukter, nødder, kerner, sundt fedt og evt. kulhydrattilskud i form af bælgfrugter, kartofler, rugbrød og andre grove kulhydrater.

Men hvad med overskuddet…?

Overskuddet til at lave en hel masse sund mad, når man har en nyfødt og ammer er der sjældent, og det er helt fair at sætte forventningerne til, hvad du kan magte ned.

Selv levede jeg af pasta med kødsovs, franskbrød med smør og pålægschokolade og takeout, da jeg ammede mine twins. Så ingen judgement her😅 Det var tilbage i 2005 og jeg anede ikke, at der fandtes et liv uden fuldkorn. Men det ville formentlig ingen forskel have gjort, hvis jeg havde vidst det, for jeg havde ikke overskud til noget.

Har du brug for hjælp til at få nem aftensmad på bordet, kan du kigge på mine Low Carb madplaner med indkøbsliste eller du kan overveje MadbandittenPLUS-medlemskabet, hvor du både får færdige madplaner og mulighed for at lave dine egne.

Hvad med mælkeproduktionen, hvis man spiser Low Carb?

Har man valgt at spise Low Carb under amning, og er man nervøs for sin mælkeproduktion, er det – igen – vigtigt at spise nok. En anden vigtig faktor for mælkeproduktion er hvile og søvn. Jeg ved godt, det ikke er det, man får mest af, men det er et argument for at hvile, når du kan.

En sidste og måske lidt overset ting er nok væske og elektrolytter. Mange beretter om, at de ved at drikke nok væske og supplere med salt og evt. elektrolytter, opnår langt bedre mælkeproduktion. Så tip hermed videregivet.

Vægttab under amning

Det er nemt at blive utålmodig efter at få sin egen krop tilbage efter graviditet, og mange spørger til, hvor hurtigt efter fødsel, man må gå i gang med vægttab.

Jeg vil gerne her være den lidt kedelige og konservative voksne, der minder om, at ammeperioden er så kort en periode af ens liv, og det vigtigste i denne periode er baby og moderskab og ikke vægt.

Normalt fraråder man kvinder at tabe sig, imens de ammer, fordi vægttab, særligt hurtigt vægttab, frigiver toksiner fra fedtvævet og disse toksiner overføres i modermælken. Om dette er så lidt, at det er er uden betydning, ved jeg ikke, men det kan du spørge din sundhedsplejerske om.

Dettte gælder, uanset hvordan man taber sig og er ikke isoleret til Low Carb-LCHF-Keto-kosten.

Jeg hjælper dig gerne når tiden er den rette

Jeg forstår dog godt ønsket om at komme i form efter fødslen og komme af med graviditetskiloene, men set i det store billede, er perioden, hvor du ammer dit barn, så kort en periode i dit liv. Keto og vægttab løber ingen steder, det lover jeg dig, og når du igen har din krop for dig selv, kan jeg nemt hjælpe dig af med de kilo. Du siger bare til!

Men hver ting til sin tid.

Læs også artiklen om vægttab efter fødsel (dvs. efter ammeperioden).

Taber man sig af amning?

Mange taber sig af at amme, fordi selve det at producere mælk til sin baby kræver meget energi. Selvom dette er tilfældet, gælder ovenstående dog stadig.

Nogle oplever at blive helt magre af amning. Det blev jeg fx. Jeg var på et tidspunkt oppe og producere 2 liter mælk i døgnet til mine twins og jeg kunne simpelthen ikke nå at spise nok til at imødekomme dette store behov.

Det efterlod mig udmattet og udmagret. Jeg stoppede med at amme, da de var 4 mdr. men fortsatte med at spise samme enorme mængder mad og tog 5 kg på i en fart😅

Low Carb-LCHF-Keto og amning

Jeg håber, dette gav svar på spørgsmål, du måtte have om at spise Low Carb, LCHF eller Keto, imens du ammer og vægttab efter fødsel. Kan jeg hjælpe på anden vis, er du altid velkommen til at stille spørgsmål herunder i kommentarfeltet også❤️

Amning og vægttab - Læs om Low Carb, Keto og amning her

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

3 kommentarer til “Amning og vægttab”

Skriv en kommentar

  1. Hej. Tak for indlægget. Når du taler om amningen ovenfor, taler du så om fuldamning eller amning generelt? Jeg ammede storesøster til hun var 17 mdr, men hun fik fast føde fra hun var 5 mdr, så hvornår ville du med ro i maven gå i gang med et størrevægttab i sådan et tilfælde? Lillebror er 5 mdr og skal til at starte med grød snart, og er i tvivl om hvornår jeg egentlig kan gå ordenligt i gang, gerne med Keto. På forhånd tak!

    Svar
    • Jeg tror, jeg ville se det som et spektrum. At du indtager nok energi er klart vigtigst så længe du fuldammer og toksinproblematikken (hvis man skal være urolig for den) er jo også et mindre problem, jo mindre modermælken fylder i babys kost. Jeg kan godt se, at 17 mdr er længe at vente. Måske et langsomt og forsvarligt vægttab kunne være på sin plads inden. Det tror jeg godt jeg ville turde gøre, når amningen fylder mindre❤️

      Svar