Får man brystkræft af LCHF?


I Sverige ryger LCHF ofte på forsiden af aviserne. I bedste fald er det en historie om nogen, der har spist sig raske med LCHF, men oftest er det sensationshistorier om alle de ting, du kan risikere at falde død om af, når du vinker farvel til den kornrige, traditionelle kost.

LCHF kan give brystkræft?

Det skal vi nok komme til at se meget mere af her i Danmark. Fx er der i dag en artikel i MetroXpress med en advarsel om, at en kost med lavt GI eller LCHF kan give brystkræft. Åh nej, hvem vil da have brystkræft?

Grundlaget virker dog lidt løst, og det virker mest som en gisning, for samtidig kobles brystkræfttilfældene til storbyerne, hvor kvinderne drikker mere alkohol og spiser mere fastfood (deres ord – ikke mine). Store mængder alkohol og fastfood var ikke en del af LCHF, sidst jeg tjekkede…

Nå nå, personligt trækker jeg på skuldrene her. Og det gør jeg sikkert også næste gang.

Er LCHF en farlig ekstremdiæt

Men det her med at LCHF er en farlig ekstremdiæt, har altid fået mig til at grine lidt, når jeg samtidig har kigget ned på min egen tallerken, der var fyldt til randen med gode grøntsager i alverdens farver, kød af høj kvalitet og naturligt fedt fra smør eller olier.

Okay, så der mangler noget korn. Og der er heller ingen tørre slankeoste og ingen aspartamfyldte lightyoghurter. Kun hel naturlig mad. Meget ekstremt, ikke?

Her er fx et billede af nogle af de hyppige ingredienser.

Eller dette kig ned i indkøbsposen. Uha uha… hvem gider slå det sidste søm i kisten?

Brug din sunde fornuft

Når det kommer til sensationshistorier, synes jeg godt, man må bruge sin sunde fornuft. Hvis ens forståelse af LCHF er at udelukke grøntsager, fordi de indeholder kulhydrater, og man derfor sammensætter sin kost af forarbejdet kød og tvivlsomme fedtstoffer og sødemidler, jamen, så ville jeg da også blive nervøs.

Hvis man derimod fylder godt på tallerkenen af grønt, kød og fedt og har kvalitet og variation for øje, så er denne slags artikler ikke mere end et skuldertræk værd.

Men hvis nu vi skal trække noget positivt ind i det, så betyder denne slags artikler, at LCHF er ved at finde fodfæste i Danmark.

I arbejdet med bogen har vi forsøgt at imødekomme tanken om ekstremdiæt ved at gøre maden frisk, grøn og indbydende og derved gøre LCHF til noget ufarligt og hverdagsagtigt.  Det er min mission med det her.

Jeg vil gerne formidle et sundt budskab. Ikke et bare-lev-af-bacon-og-smør-budskab. Om vi lykkes med det, må tiden jo vise. Men vi kommer næppe til at se overskrifter som “hun døde en pinefuld død pga.  for mange grøntsager”. 

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

47 kommentarer til “Får man brystkræft af LCHF?”

 1. Jeg har et måske lidt dumt spørgsmål. Jeg er helt nybegynder indenfor LCHF, men har levet efter principperne de sidste 7 dage – med succes – MEN nu har jeg fået pokkers ondt i halsen – og den traditionelle løsning med mælk eller the med honning er vel no go – eller hvad?

  Svar
 2. Ekstremisme er jo aldrig godt, men man kan bestemt ikke beskylde LCHF for at være netop det. Men jeg er enig med dig, Jane, det er et godt tegn, at aviserne nu tager emnet op, selv om det er i den underlødige behandling.

  Men – medierne har det med at tage en enkelt ting under behandling, revet helt og aldeles ud af konteksten.
  Tænk hvis medierne gad komme med en baggrundsanalyse og seriøs undresøgelse af de fordele, der er forbundet med at spise lchf, som jo er ret afbalanceret og sund.
  Jeg tror heller ikke et øjeblik på, at sunde grøntsager, sunde fedtstoffer og godt kød giver kræft.

  Siden nytår har jeg – takket være lchf – ikke spist underlødige fedtstoffer, transfedtsyrer, lightprodukter, gummioste men ægte mad. Det kan ikke være usundt. Hvis det er tilfældet, må vi da vist også begynde at aflive det nye nordiske køkken ;-)

  Svar
  • Der er ikke noget at sige til, at mange bliver skrubforvirrede. Den ene dag læser vi det ene, den anden dag det næste. Og hvad skal man snart tro på? For det kræver jo også mod at turde bruge sin sunde fornuft – især hvis fornuften går imod anbefalingerne ;-)

   Svar
   • Præcis – og så er vi jo i virkeligheden tilbage til den nagende tvivl mange måske har -og som du har nævnt flere gange… tør man nu virkelig kaste sig ud i at bruge fløde og smør, eller skulle man nu lige gardere sig med lidt margerine.

    Svar
 3. Ikke engang overskriften, gør mig nervøs. Den eneste grund til at man skulle få brystkræft af LCHF er da hvis man spiser grøntsager der er vandet med pesticider. Brystkræft er iøvrigt mest genetisk bestemt, så vidt jeg har forstået såeh…
  Det er da bare en lille fuldkorns-fortaler-bandit, der er stråmand bag artiklen. Hi hi.. :D

  Svar
 4. Tak for indlæg – din tilgang – og ikke mindst for det store stykke arbejde du gør! Du drives af lidenskab og troen på at du gør det rigtige… Med den tynde artikel, tvivler jeg på at journalisten kan sige det samme…
  kh
  Kristine

  Svar
 5. Hov inspireret af Christinas kommentar: jeg ønsker mig et indlæg om bønner. For det forstår jeg faktisk heller ikke rigtig. Jeg ved godt, at hverken LCHF eller Paleo synes de er gode, men jeg aner faktisk ikke rigtig hvorfor. For mig står det da som sund mad (omend jeg godt kan undvære al den luft i maven).
  Når man nogle gange godt kan have det ret skidt med at spise de søde, rare dyr, hvorfor er det så, at man ikke bare skal skifte over til bønner?

  Svar
  • Bumbum… jeg spiser ikke bønner. Synes de smager rædsomt, faktisk. Jeg kan lige svinge mig op til en gang hummus ind imellem, men det er vist alt, jeg kan præstere der. Tror jeg sender udfordringen videre til Henriette (fede-tider.blogspot.com). Hun er mere den rette til at skrive bønneindlægget :-)

   Svar
   • Jeg kan godt udbygge det jeg tidligere har skrevet om tørrede bønner. Men bønner og huommus er absolut ikke rigtig LCHF … Faktisk vil jeg sætte det sammen med rødvin og andre typer frugt end bær som noget man virkelig skal passe på med. Jeg seså enige med de damer der har efterlyst en lidt mere moderat tilgang til LChf.jeg har på ingen måder lyst til at spise kun kød, æg, smør og bacon…eller kun grønne blade som der er ngle der er fortaler for. Mit liv er forkort til det. Forøvrigt er mit BMI Idag erklæret mindre skadeligt ;) så nu er det vist mere kosmetisk end virkelig sundhed der præger mit ønske om at smide noget vægt efter vinterens hmmmm kartoffel fest .

    Svar
 6. Hej igen
  Er forøvrigt enig med pernille og rikkeprikke:-) så skønt du bruger så mange grøntsager:-) også derfor jeg følger dig og synes du har en skøn blog:-)
  Christina

  Svar
 7. Hej Jane

  Elsker din blog og bruger mange af dine opskrifter:-)

  Jeg er til dels enig i LCHF, synes mange af principperne er gode og jeg lever efter dem. Mange grøntsager, smør, fløde, æg m.m. Ingen mel og sukker:-) spiser dog rigtig rugbrød.
  Det jeg ikke helt forstår ved lchf, er mængderne af kød. Slet ingen dårlig kritik, jeg elsker som sagt din blog og glæder mig til din bog.
  Jeg kan bare ikke forene mig med at spise alt det svin/okse/kylling….kød. Er ikke overbevist om at vi overhovedet har brug for alt det protein. Jeg mener bønner er meget sundere.
  Statistisk får flere mennesker i den vestlige verden tyktarmskræft, hvilket er stort set ikkeeksisterende i østen, hvor de lever af fisk, ris og grøntsager. Jeg mener at vi slet ikke kan fordøje alt det protein fra kødet. Jeg er godt klar over at hvis man spiser sundt på de fleste områder, vil man helt sikkert få en synlig gevinst. Men er ikke overbevist om at kødet er sundt i det lange løb. For mit eget vedkommende så spiser jeg helst ikke kød pånær fisk. Har ingen problem med sult, energiforladthed eller sukkertrang. Vi er jo forskellige, heldigvis da:-)
  Ang artiklen er den måske ikke den mest underbyggende, men jeg tror faktisk der er en sammenhæng mellem kød og kræft… Er jeg helt galt på den:-)
  Kærligst
  Christina (thedanesonbrookhill)

  Svar
  • Nu skriver du ikke, hvor meget kød ‘mængderne af kød’ dækker over. Jeg får ikke store mængder kød. ca. 80 gram til morgenmad med to æg. 120-150 gram til frokost (det kan goså være fisk som tun, makrel og lign.) og gode salater og det samme om aftenen – nogle aftener mindre.

   Svar
  • Tak Christina :-) LCHF er ikke en proteinrig kost. Det er en kulhydratfattig, fedtrig kost. Proteinmængden er uændret eller bare en smule højere end vores anbefalede kost. Paleo/stenalderkost derimod er en højproteindiæt.

   At mange LCHF’ere spiser en højprotein kost er så en anden sag. Men det hedder Low Carb High Fat. Ikke et noget High Protein ;-)

   Protein er jo det nye sort i Danmark og særligt i slankeverdenen. Jeg er også usikker på sundhedsfordelene ved at spise meget protein. Lige så meget fordi jeg ikke selv trives på en kost med et højt proteinindhold..

   Svar
  • Jeg er helt enig der mht kød. Og læser du om linser og bønner er der store fordele ved dette. Du BEHØVER IKKE kød overhovedet, det kan sagtens erstattes af bønner og linser. Nej, vores krop er ikke beregnet på at konsumere kød.

   Svar
   • Det er jeg så til gengæld uenig med dig i. Animalsk protein indeholder essentielle aminosyrer, som vi ikke kan få andre steder fra. Men vi skal ikke leve af kød alene.

    Svar
 8. Ja, sikke en posefuld dræbervarer du har dér ;-)
  Jeg lever ikke selv efter LCHF – nok mest fordi jeg elsker min daglige grød for højt til at skrotte den – men hvor har du dog ret! Efterhånden kan vi jo åbenbart dø af alt, så hvorfor ikke også af korn- og sukkerfri kost? Livet er livsfarligt at leve, så i bund og grund ville det smarteste nok bare være at lægge sig til at dø med det samme..

  Svar
 9. Jeg vælger at se det positivt. Det vi oplever i DK er det de oplevede i Sverige for 10 år siden. Og se hvor de er nu, 1 ud af 6 svenskere spiser LCHF.

  Sensationshistorier sælger….sådan er det, så jeg hopper også op og falder ned på det !

  Svar
 10. Jeg håber virkelige, at langt de fleste, der følger en lchf kost, har din moderate tilgang til kosten. Jeg har desværre på fornemmelsen, at ligesom med meget andet, så går folk over i den ekstreme grøft. Det er sjældent jeg støder på tallerkner, der indeholder bare halvt så meget grønt som din, men netop skruer rigtig meget op for protein og fedt, og samtidig giver den gas med sukrin og stevia. Bare fordi noget indeholder stevia, betyder jo ikke, at man bare kan give los og tage de kritiske briller af. Det der er så skønt ved den måde du sammensætter det på, er jo netop at du får grøntsager, så det står ud af ørerne. Men medierne har bestemt ikke svært ved at finde tilfælde, hvor det ikke er sådan det forholder sig. Så det er rigtig nemt, at give lchf tæsk, når der findes så mange eksempler på misforståede forsøg på den her livstil. Selv i LCHF på 14 dage synes jeg kosten viser sig fra en ret ekstrem side.

  Svar
  • Jeg er enig Rikkeprikke – men jeg tror, der altid vil være ekstremer. Jeg tror heller ikke det er sundt bare at skrue op for protein og ned for kulhydrat. Jeg har prøvet det – det var ingen fornøjelse.

   Jeg tror bestemt også kroppen har bedst af at få mange gode, sunde og nærende grøntsager i god balance med proteinen og fedtet. Jeg mener faktisk, at diætisten Diana Keiser på lchf-forum har skrevet noget af det samme – balance og flere grøntsager, færre proteiner og kager.

   Svar
  • Lige mine ord, Rikke :-) Der ER nemlig ret mange tilgange til LCHF, og på insta ser jeg da også den ene tallerken efter den anden med kun æg, bacon og mayo. Og det er LCHF for nogen. Andre spiser godt med grønt, men kvaliteten af både grønt, kød og fedt er lav. Og så er der det tredje hold, som spiser masser af grønt, kød og fedt, men kvaliteten er en vigtig faktor for dem. LCHF spektret er bredt… Og hvis ikke man spiser grønt, og dermed ikke får sine vitaminer og antioxidanter derigennem, og kun spiser kød og fedt af ringe kvalitet og fyldt med tilsætningsstoffer, jamen så kan det da godt være, at man er i risikogruppen for kræft…

   Svar
  • Du har ret, Rikke. Det er også en af grundene til at jeg gør så meget ud af at gøre det “grønt”. For ellers kan vi helt sikkert tage sundhedsfordelene og stikke dem et vist sted hen… :-/

   Svar
 11. Jeg skulle lige gå og tænke lidt over, hvad jeg egentlig synes om artiklen. Og selvom den er (meget) tynd, så tænker jeg, at det faktisk er en stor fordel for LCHF, at der kommer de her artikler. For man kan gå så meget i sin egen lille verden og ikke få tænkt de bredere tanker, men artikler som den her, tvinger én til lige at tænke over, hvad det nu også er LCHF er, og ikke er.
  For jeg tror sagtens LCHF kan være rigtig skidt for helbredet. Som du også er inde på, Jane, så er der desværre en tendens til at man kan blive så fokuseret på kulhydrater, og ikke mindst på vægttab, at man ender med at forsage nødder, grøntsager og al frugt, til fordel for bacon og sødemidler. Og det synes jeg er et kæmpe tab for LCHF.
  Ingen bliver syge af din tallerken, Jane, men der er absolut tallerkner i LCHF-blogverdenen som jeg tror man kan blive rigtig syg af på sigt, og det er præcis derfor din bog er så vigtig!
  Jeg tror så ikke et øjeblik på den der artikel, det er simpelthen for tyndt, men jeg synes det er godt, især for sådan nogle som mig, hvad det er vi mener med LCHF, hvordan den tallerken ser ud.

  Svar
 12. Hej Jane.
  Har lige læst artiklen og jeg tænkte bare: “Nej nej nej, mener I det?”. Det var da den mest substansløse artikel jeg længe har læst! Skal man ud og sige at en bestemt livsstil giver forhøjet risiko for brystkræft, så må man lige underbygge det lidt mere, end at en læge siger at kvinder i storbyen i højere grad bliver ramt. Og ja, det kunne jo være den travle livsstil, der ofte følger med – fastfood, byture og måske vigtigst af alt: Et meget begrænset udeliv! Jeg bor selv i hjertet af Århus og jeg er da langt fra så meget ude i naturen, som jeg var hjemme i Nordjylland.
  Vi er efterhånden så bange for at gå imod “eksperterne”, for de må jo vide bedre end os. Men graver man lidt i de undersøgelser der foretages, så vil man hurtigt finde mange videnskabelige brister! Det kan selv jeg, der læser på mit 4. semester på universitet, gennemskue. Det er ikke alle forundt, men via mit studie at jeg har bare fået opbygget en vis skepsis overfor det meste af det medierne serverer for os.
  Det jeg vil frem til: Tak, Jane, for at have en rationel tilgang og formidling af denne livsstil :)

  Svar
  • Det er nemlig så rigtigt, Louise! Både det med stressniveauet i storbyerne og det med de tvivlsomme undersøgelser. Hver gang man siger det, lyder det bare en lille smule konspirationsteoretisk. Men jeg ved godt, at du har ret. Jeg havde skrevet et afsnit i bogen om økonomiske interesser bag sundhedsformidling og kostråd. Det bad forlaget mig slette… ;-)

   Svar
    • Ja, de bad mig slette hele afsnittet. Set i bakspejlet synes jeg, det var en ok beslutning. Man skal fare med lempe eller hvad det nu hedder.

     Det kan være jeg publicerer det på bloggen en dag ;-)

     Svar
 13. hæhæhæ – medmindre hun fik en aubergine galt i halsen – så ku det da godt være at hun døde af at spise sundt.
  Min mor plejer at sige “alt med måde”.. og så har jeg en kammerat, der plejer at tilføje “især måde..” og de har begge to ret. Lidt af det hele og så kan man kamme over engang imellem hvis man har lyst til det.
  Men hvor ER det cool at LCHF nu er blevet så meget et begreb at det ikke kun er nyhedsværdien, der gør det interessant. Du skal se, om et par år spiser næsten alle LCHF og kellogs og havregryn sidder i hjørnet og græder..

  Svar
 14. Kære Jane,
  Tak for at trække det hele ud fra sensationspressen igen!
  Et typisk eksempel på, hvordan der altid bliver ledt efter begrænsningerne i stedet for at se på plusserne kombineret med en udpræget misforståelse om, hvad LCHF er.
  Nej, alkohol og fastfood har pokkerme aldrig været en del af “diæten.”
  Din ironiske distance er befriende og jeg sidder nu og smiler stort over den sidste sætning.
  Hav en dejlig dag.

  KH, Mette

  Svar
  • Du er sød, Mette, tak! :-) Selvfølgelig handler det om at sælge aviser, og en “alarm” sælger nok bedre end en “hun fik det bare meget bedre af at spise rigtig mad” ;-)

   Svar
 15. Haha, jeg må erklære mig fuldstændig enig her. Jeg har også en veninde, som forsøger sig en smule med lchf, fordi hun gerne vil tabe sig. Og hun bliver ved med at spørge, om ikke der er sundhedsrisikoer ved at spise så meget fedt. Forleden spurgte hun, om det ikke var påvist, at der var større risiko for kræft i tarmen, fordi det havde hendes mor sagt (og hun er læge). Det viste sig så at være fordi hendes mor troede, at hun skiftede kulhydrater ud med protein – hvilket jo på ingen måde er i overensstemmelse med LCHF. Men det er som du siger desværre en udbredt misforståelse, at man kun spiser protein og fedt. Jeg spiser selv samme mængde protein som før, til gengæld er en stor del af energien fra kulhydrat “flyttet” over til at komme fra fedtet! :)

  Svar
 16. Hold da op en tynd artikel!!! Den virker næsten lidt fjollet, synes jeg. Ja ja :) Jeg er derimod igang med “LCHF på 14 på dage”. Sikke en fin bog. Kh Denice

  Svar
 17. Godmorgen Jane,
  Hehe, hvor jeg bare elsker din til gang til de til tider ret tvivlsomme undersøgelser. Dine billeder taler for sig selv og jeg nægter at tro på, at så lækre ‘real foods’ kan skade (og hvis – so be it, jeg har haft en fest med lækker og naturlig mad ;-) Ej, spøg til side, men jeg trækker i hvert fald også på skuldrene). Det føles i hvert fald ikke sådan på min krop, der endnu er kommet uden om adskillige influenza-epidemier og fysioterapeuten har ikke haft mit besøg siden juni 12 (hurra!).
  KH
  – frk. sveske

  Svar
   • Hej Jane. Har du nogen kommentarer omkring hampefrøolie og hytteost ift cancer? Iøvrigt hvad mener du?skal man både spise fiskeolie og hør/hampefrøolie?

    Svar
    • Hampefrøolie og hytteost ift. cancer? Nej, det har jeg ingen holdning til. Skulle de give cancer eller beskytte eller hvad er det nu slået op som? Og ift. omega 3-fedtsyrer ville jeg vælge fiskeolie over hamp/hørfrø. Sidstnævnte har en form, som kroppen knap kan optage, så du får ikke meget omega 3 derfra.

     Svar