Denne æbletærte er lavet helt uden sukker og sødning og er faktisk en af de bedste low carb /LCHF kager, jeg har smagt. Æbletærte er jo næsten obligatorisk og denne var jeg virkelig vild med – selvom (eller måske endda pga.) den ikke indeholder sødemidler.
Udstyr
Ingredienser
Bund
- 100 g fedtreduceret mandelmel fra Funktionel Mad
- 2 spsk loppefrøskaller
- 150 g usaltet smør blødt
- 1 tsk vaniljepulver
- 1 tsk bagepulver
Fyld
- 2 dl fløde
- 1,5 dl cremefraiche 38% (jeg brugte faktisk 50% men det er jo sjældent, man er så heldig at have det)
- 1 tsk vaniljepulver
- 400 g æbler skåret i små tern
- 2 tsk kanel
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 200 grader.
- Bland mandelmel, loppefrøskaller, vaniljepulver og bagepulver i en skål. Rør det bløde smør ud heri med en ske.
- Når du ikke kommer længere med skeen, samler du dejen med hænderne. Masser det bløde smør godt ud i melet, til du har en ensartet helt fast dej.
- Smør en tærteform med smør eller kokosolie. Tryk dejen ind i tærteformen og godt op af siderne. Det kræver lidt tid og tålmodighed at få den helt på plads. Min tærteform måler 35×11 cm.
- Bag tærtedejen i 10-12 minutter eller til den er let gylden. Tag den ud og lad den afkøle helt i køleskab.
- Skær æbler i små tern og vend dem i 1 tsk kanel.
- Fjern forsigtigt tærteformen, hvis du har brugt en form med løs bund.
- Pisk cremefraiche med vaniljepulver i en skål og pisk fløden til skum i en anden. Rør de to godt sammen.
- Fordel vaniljecremen ned i tærten og fordel æble-kanel-ternene over. Drys lidt ekstra kanel over inden servering.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Æbletærte uden sukker eller sødemidler
Jo mindre sukker jeg spiser, jo mere sætter jeg pris på, at alting ikke skal smage så sødt. Og her i æbletærten kommer sødmen udelukkende fra æblerne. Jeg ville kalde det naturlig sødme, hvis det ikke var, fordi jeg nu har lært, at jeg skal være meget forsigtig med, hvilke ord jeg bruger til at beskrive mine kager. Så altså æbletærte uden tilsat sukker eller sødemidler.
At der ikke er tilsat nogen sødning betyder jo også, at kagen ikke er særligt sød, og det er lidt vigtigt at have i baghovedet, for hvis man tror, den er sød som en almindelig æbletærte, bliver man skuffet.
Vil man gerne have den lidt sødere, kan man derfor prøve at tilsætte en lille smule af sin foretrukne sødning til både bunden og vaniljecremen. Måske behøver det ikke være mere end 1 spsk. Men smag dig lidt frem.
Tærtedejen her bliver ikke sprød som en traditionel tærtedej på hvedemel, men den bliver fint fast i det. Fast nok til at den kan stå selv og blive skåret ud i stykker.
Kan man ikke bare bruge almindeligt mandelmel?
Nej desværre, ikke i denne opskrift. Men du kan bruge tærtedejen fra pæretærten.
Den er lavet med almindeligt mandelmel og ikke med det fedtreducerede.
Hej Jane!
Du har ikke blindbagt med kikærter, som man normalt gør med en tærte med mandelmel og sukker?
Dbh
Karen
Nej altså kikærtemel indeholder jo mere end 50 g kulhydrat/100 g, og jeg spiser jo Low Carb, så det har jeg ikke. Jeg tænker dog at du sagtens kan finde andre, der har lavet tærte med kikærtemel.
Nej nej ! Jeg spiser selv Keto, og kun 26g kulhydrater om dagen. Jeg mener at man sædvanligvivis i en klassisk tærte m. hvedemel “blindbager” med kikærter. Dvs. at man lægger et stykke bagepapir ovenpå sin tærte og tørre kikærter her på (nogen bruger også ris) for at holde dejen på plads, så den ikke glider ned af siderne (fordi det jo er primært smør) og ikke buler op, men holder sin form. Blindbager vil bare sige forbager. Altså når man kun bager mørdejen, inden man kommer fyld i. Men Ift. at den skulle bule op, så er jeg usikker på om denne metode har at gøre med gluten, hvor mandelmel el.lign. jo ikke puster sig op. Udover det bagepulver du selvfølgelig kommer i din opskrift. Men nu prøver jeg din opskrift! Står midt i kagen.
Dbh
Karen
HAHA!! Aah der kan du bare se hvor uvant jeg er med bagning? Det kan du sagtens bruge kikærter til. Men hele kikærter, ikke melet. Min assistent har tidligere brugt tørrede bønner til det formål, ved jeg også. Hun er generelt bedre hjemmevant i bagningen end jeg er :)
Okay sejt ! Jeg lavede tærten i går uden at blindbage m. kikærter/bønner/ris (ja man kan bruge hvad som helst, som din assistent!) og den blev SUPER fin! Dog kan jeg se at du også har forsøgt med guar til din chokolade-hinbær-tærte med dette, så den bliver mere sprød?
Ps. jeg brugte også en blanding af Pofiber og HUSK – så en slags blanding af de to opskrifter.
Ej hvor godt! Jeg tror at guargummiet mere hjælper til at dejen er mere medgørlig. Jeg ved ikke om den også hjælper til at det føles mere brødagtigt.
Jeg synes egentlig at tærtebundene smager superfint – jeg bruger mest en blanding af mandelmel og Pofiber – med eller uden guargummi.
Kan jeg komme en spsk. xanthan gummi i tærtedejen, så den bliver mere sprød? ?
Det synes jeg bestemt er værd at teste?? Jeg har brugt guargummi med fin succes. Jeg ved ikke helt om det er det samme.
Det har virket fint i almindelige tærtebunde ?
Kan jeg bruge fedtreduceret kokosmel fra Sukrin i stedet for mandelmelet?
Ja måske. Jeg har flere gange byttet de to typer mel til hinanden men jeg tør ikke sige, om det kan gå her…
Tak for dig og dine hurtige svar ??
Tror jeg har vundet en vinder! Den skal laves til min fødselsdag! Dog vil jeg prøve istedet æbler at putte kokostern på og evt mørk chokolade drysset hen over, vi er mange der elsker kokos ?
Hvorfor skal netop denne slags mandelmel bruges? Har nemlig en anden slags mandelmel :)
Det er fordi mandelmelet fra funktionel mad er et fedtreduceret og meget fiberholdigt produkt. Det er altså ikke bare mandler, der er malet til mel. De mange fibre er det, der binder dejen sammen.
Kan den mon laves med alm saltet smør, hvis man tilsætter ekstra sødning til dejen? Det er det eneste jeg har i huset…
Ja sagtens. Jeg har også lavet den med saltet smør og uden sødning og det gik også fint, synes jeg.
Meget lækkert. Det er genialt at du laver en æble-tærte med rå frugt, for jeg synes, at rå frugt smager sødt nok, men lige så snart det bliver opvarmet, er det som om frugt smager mere syrligt og i det hele taget smager mindre. Så med rå frugt synes jeg, at man får en dejlig smag uden ekstra sødning.
Jeg får lyst til at prøve med andre frugter og måske blandet frugt.
(Faktisk har jeg lyst til at lave en svesketærte, men jeg tør hverken sige eller tænke det, for der kommer hurtigt alt for mange kulhydrater i, når man bruger tørret frugt. De skal i hvertfald skæres småt ud, så det er et tyndt lag frugt).
Passer mængden af dej også til en almindelig rund springform? ☺
Jeg har kun lavet den i den aflange form, så det tør jeg ikke sige. Mit bud er, at der måske skal skaleres lidt op på bunden for at have nok til en rund form, og her tænker jeg stadig på de små tærteforme. De måler vel 22-25 cm i diameter, vil jeg gætte på.
Tusind tak for svar. Jeg vil prøve mig frem så ? og tak for en super blog med en masse god inspiration.