Æbleflæsk


Æbleflæsk er altid en af vinderne på julefrokostbordet og her får du min bedste opskrift på denne danske klassiker. Flæsk er jo altid godt men her får den fede og salte flæsk selskab af sødmen fra æbler og det spiller bare.

Æbleflæsk

Æbleflæsk

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
4
|
30 minutter

Ingredienser

  • 600 g stegeflæsk i skiver
  • 100 g rødløg
  • 400 g æbler
  • 2 tsk sødning
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 4 kviste tørret timian
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Drys flæsket med salt på begge sider.
  • Opvarm en pande til middel varme, evt. med en smule olie på.
  • Læg skiverne af flæsk på panden og lad det få god farve på begge sider, skru evt. ned for varmen så det ikke branker. Det skal blive sprødt men endelig ikke branke.
  • Undgå at komme for meget flæsk på ad gangen, steg det hellere over flere gange. Eller steg det i ovnen, hvis du skal lave større portioner.
  • Læg flæsk til side på fedtsugende papir, imens du laver resten.
  • Behold det afsmeltede fedt på panden, hvis der er alt for meget kan du kassere lidt.
  • Snit rødløgene.
  • Skær æbler i tynde både.
  • Kom løgene på panden og lad dem blive lidt bløde i et par minutter, pas på at de ikke brænder.
  • Tilsæt æbler, sødning, eddike og timian og steg videre. Undgå at røre alt for meget da æblerne så går i stykker.
  • Krydr med peber og evt. salt.
  • Lad æbler og løg stege i ca. 5-10 minutter afhængigt af hvor bløde æbler du foretrækker.
  • Server på wannabe rugbrød eller bare som en selvstændig ret.

Noter

Tilberedning i ovn

Læg flæsken på en bageplade beklædt med bagepapir og giv det ca. 30 minutter ved 200 grader. Herefter kan du lægge stykker på grillristen, med en bradepande under, og stege det, til det er sprødt. For ekstra sprødhed, vender jeg det lige undervejs.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Hvad er æbleflæsk – og hvorfor smager det så godt?

Æbleflæsk er en klassisk dansk ret med stribet flæsk, æbler og løg. Den var faktisk med i konkurrencen om at blive Danmarks nationalret, en pris, der som bekendt gik til stegt flæsk med persillesovs.

Med både fedt, salt og sødme rammer æbleflæsken virkelig plet i belønningscentret. Samtidig har retten en god syre, som gør at den ikke bliver for kvalm.

Jeg foretrækker, at der stadig er noget bid i æblerne, så det finder du i min opskrift, men foretrækker du i stedet noget à la æblemos, kan du lægge låg på når de steger og give dem lidt længere.

Æbleflæsk i ovn eller på pande?

Man laver traditionelt æbleflæsk på en pande, og det gør jeg også i min opskrift, men helt ærligt, foretrækker jeg at stege flæsken i ovnen og lave det andet på panden. Jeg synes, det giver sprødere og lidt mindre fed flæsk, men det er jo en smagssag.

Der er vist også delte meninger, afhængigt af hvor i landet man bor, om hvorvidt flæsken i æbleflæsk skal være sprødt eller ej. Alternativt kan flæsket også udskiftes med røget bacon.

Vil du lave det i ovnen, laver jeg det bare på 200 grader i ca. 30 minutter, hvorefter jeg lægger dem på grillristen med en bradepande under, og steger, til det er sprødt. For ekstra sprødhed, vender jeg det lige undervejs.

150 gram flæsk pr. person er ikke ret meget. Flæsken svinder meget ind, når den steges, så som en del af et julefrokostbord vil det være fint. Men er det eneste ret, I skal spise, kan det være mængden lige skal sættes lidt op.

Eller alternativt lave lidt ekstra tilbehør, det er egentlig meningen at der skal være mere æble end flæsk. Hvis du mangler mere inspiration til julefrokost, finder du alle mine juleopskrifter her: Juleopskrifter.

Tilbehør til gammeldags æbleflæsk

I selve opskriften har jeg foreslået at servere æbleflæsk med Wannabe rugbrød, måske sammen med lidt sennep og smør. Du kan også servere den sammen med en lækker syrlig grønkålssalat eller frisk rødkålssalat.

Det kunne fx være grønkålssalat med appelsin og valnødder eller julens rødkålssalat med grape, granatæble og kirsebærvinaigrette.

Flere forslag til julefrokostbordet

Skal du holde julefrokost eller får du gæster til det kolde bord i juledagene, kan du gå på jagt i mit arkiv af juleopskrifter. Her er både rejesalat og skinkesalat og hjemmelavet leverpostej, ligesom du også finder en virkelig lækker svinerillette (min favorit. )

Du finder også alverdens lækre juleopskrifter, både af den salte og af den søde slags.

Alle disse opskrifter til jul, og flere til, finder du i e-bogen Madbandittens populære juleopskrifter. Du får alle opskrifterne til december tilsendt på mail i et lækkert printvenligt hæfte – lige til at tage med i køkkenet, når der skal laves julemad eller søde sager.

Æbleflæsk maed løg, stegt flæsk med æbler, få opskrift på gammelsags æbleflæsk lige her
Den bedste æbleflæsk

Stor nyhed: Fit efter 40

Stort, nyt livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Kurset starter mandag d. 8. oktober.

Læs alt om kurset her

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

3 kommentarer til “Æbleflæsk”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




    • Kom du det hele i på samme tid? Blev flæsken rigtig sprød? og til sidst hvor lang tid gav du det 🙂jeg har en Philips XXL 😀

      Svar