Året, der gik – tilbageblik på mit 2017


Godt nok er året ikke helt slut endnu, men jeg har alligevel lyst til at lave et lille tilbageblik.

2017 har været et blandet år for mig. Det har på den ene side været et år, hvor forretningen har blomstret men samtidig også et år, hvor ensomhed eller alenehed har fyldt mere end tidligere.

Jeg elsker mit eget selskab og jeg elsker at være selvstændig og bestemme alting selv, men det har føltes mere ensomt i år end tidligere.

To uger alene i Paris og tre måneders sygemelding har selvfølgelig bidraget til, at ALENE har været et af nøgleordene for mit år.

Samtidig sker der jo også noget i aleneheden, og jeg synes, jeg har lært meget i år. Så jeg ser den ikke som spildt.

Og så har der altså også været virkelig mange højdepunkter. EAT WELL, TRAVEL OFTEN har været et andet nøgleord for året. Og det er egentlig gået meget godt med det.

ÅRET, DER GIK – 2017

Årets bedste fest

Jeg startede 2017 i den vildeste brandert. Vores nytårsaften sidste år tog totalt overhånd og endte med mig, der drak Mojitos ud af en vase og dansede YMCA i køkkenet.

1. januar var jeg lidt mindre stolt, men flere gange i løbet af året har jeg tænkt tilbage på den aften som den sjoveste aften i mange år.

Og selvom der har været masser af andre gode fester i ’17 (både jeg og stort set alle mine venner er jo fyldt 40 i år), så kom ingen helt på niveau med denne.

Årets bedste rejse

I 2017 har jeg besøgt Thailand, Paris, Sydfrankrig, Rom, Sardinien og Barcelona. Alle dejlige rejser. Men hvis jeg skal fremhæve én, bliver det (selvfølgelig) Paris.

At rejse alene til Paris og være der så længe var noget særligt, fordi det var udlevelsen af en årelang drøm for mig.

Og så var det særligt, fordi det handlede om mig og ingen anden.

Vi er så gode til at sætte os selv til side for at imødekomme alle mulige andres behov, og når vi kommer til os selv, er kræfterne, tiden eller pengene sluppet op. Men her valgte jeg MIG.

Læs om baggrunden for rejsen her: Om at følge sommerfuglene i maven

Min drøm om at bo der rigtigt igen bliver nok aldrig opfyldt, så det her er mit kompromis. Og jeg skal afsted igen i 2018.

Årets bedste måltid

Bedste måltid i år var uden sammenligning med Søren på Hoja Santa i Barcelona.

Hoja Santa var mit første besøg på en Michelinrestaurant, og det var uden sidestykke ift. noget, jeg har oplevet før. Og så var det mexicansk mad, hvilket jeg elsker.

Og jeg spiste sø-agurk, og det havde jeg det så stramt med, men alting kan åbenbart smage godt, hvis bare kokken er dygtig nok.

Årets bedrift arbejdsmæssigt

I januar i år lancerede jeg mit online forløb LCHF Kickstart uden at vide hvad jeg kunne forvente mig af det.

Det har i den grad haft betydning for mig.

Dels er jeg blevet så meget klogere på hvad det er, der er de største udfordringer, når man starter en livsstilsomlægning til LCHF og dels er jeg pavestolt over at stå her i årets slutning og være vidne til vægttab på 15 kg. 20 kg, 25 kg, og 30 kg, som jeg har været med til at Kickstarte.

Årets bedrift privat

Privat synes jeg min største bedrift er, at jeg har passet min træning hele året.

Som jeg har skrevet om en masse gange, falder styrketræning mig ikke sådan specielt naturligt. Men jeg er mødt op, og jeg har trænet to gange om ugen hver eneste uge hele året.

Rasmus, min træner, har selvfølgelig været en kæmpe hjælp og støtte her, og uden ham var det formentlig aldrig lykkes. Og på det punkt er jeg jo virkelig priviligeret.

Rasmus’ helt store bedrift synes jeg dog faktisk er, at han er lykkedes med at få mig til at koble en tredje ugentlig træning på her de sidste par måneder. En træning, som jeg selv har ansvar for (og som derfor er tusinde gange nemmere at vælge fra).

Jeg er lykkes med det, jeg for nogle år siden oplevede som helt umuligt: Nemlig at blive stærkere uden samtidig at få invaliderende ondt i min skøre ryg. Kæmpe win! Året nedtur undtaget (se længere nede).

Årets sundhedsgevinst

Min livsstil varierer ikke meget fra år til år. Jeg føler, jeg er landet på en hylde, hvor det med mad og sundhed ikke rigtigt fylder – altså andet end at det jo er mit arbejde.

Til daglig kører det rimelig meget på rygraden, og er der perioder, hvor det hele kører lidt for langt ud i sukkerland, oplever jeg det som nemt at rette tilbage.

Men én ting, jeg har gjort for mig selv og min krop i år var, at jeg har fået fjernet min hormonspiral og sagt forevigt farvel til hormonel prævention.

Da jeg skrev om min beslutning her på bloggen, var det noget, der vækkede blandede følelser.

Nogle syntes, jeg var sej at tage ansvar for mit eget helbred på den måde, andre opfattede det, som at jeg opfordrede til ubeskyttet sex og brug af tilfældige “sikre perioder”, hvilket selvfølgelig ikke var tilfældet.

Indlægget om hormonel prævention var også et udtryk for, at jeg længe har haft lyst til at skrive om noget andet og mere end mad.

Det er blevet til flere indlæg som bl.a. dette om hormonel balance og ubalance, om de ting, jeg gør i håb om en sund alderdom, om søvnløshed, om at lære at stå ved at man er introvert, om det underlige i kvinders ønske om at blive mindre, om Low Carb-“sandheder”, jeg ikke abonnerer på, om at sænke blodsukkeret ved hjælp af bønner og så diskuterede vi livligt, hvorvidt det var uhøfligt at medbringe sin egen mad, når man er inviteret ud.

I har taget godt imod denne type indlæg også, så dem er jeg klar på at skrive mange flere af!

Årets personlige udvikling

Det her punkt er lidt sværere at skrive om, fordi det nemt kan opfattes som arrogant, men i 2017 er jeg blevet virkelig god til at lade kritik prelle af på mig.

Læserne af denne blog er jo ellers en flok rare mennesker, men internettet er så fuld af fejlfindere og  politibetjente og brøleaber, der kun kommer for én ting, og det er at høre sig selv. Og de får nogle gange forvildet sig ind til mig også. Og de kan såmænd råwe lige så meget, de vil ude på internettet, men på mine platforme bliver de enten ignoreret eller slettet. Mit hjem, mine regler.

Jeg er blevet bedre til at forstå, at det aldrig handler om mig, når folk kritiserer mig, ligesom det faktisk heller ikke handler om mig, når folk roser mig.

Min opfattelse af mig selv er uafhængig af, hvad andre synes om mig.

Hvis andre synes jeg er skøn, er det dejligt, og synes andre, jeg er en idiot, lever jeg fint med det. Men ingen af delene har indflydelse på, hvordan jeg tænker om mig selv.

Læs mere: Om ikke at lade andre diktere sit værd

Hvis du mangler et mål på din personlige udvikling kan jeg varmt anbefale at arbejde i retning af dette.

Årets nedtur

Årets største nedtur er helt sikkert de ryg/hofte/iskias-smerter, jeg blev ramt af i sommer. Siden jeg fødte to børn i 2005 har jeg aldrig oplevet noget så smertefuldt.

Rehabiliteringen tog tre måneder. Tre måneder med nedsat føling i mit ben, halten rundt og med smerter, der besværliggjorde al bevægelse, forstyrrede min søvn og gjorde mig til den sureste mor og hustru nogensinde. Jeg vinder ingen priser i familien i år. Lad mig bare sige det sådan.

Jeg er stadig vred over, at det ramte, når nu jeg gør så meget forebyggende for at undgå det, men den vrede tjener intet formål, det ved jeg godt.

Kom an, 2018

Næste år bliver et travlere år for mig. Jeg skal køre tre hold Kickstart, skrive en bog og producere to nye online produkter.  Og så skal jeg forhåbentlig også flytte.

Så jeg ved godt, hvad min tid skal gå med.

Jeg håber, der bliver mulighed for at presse en solrejse eller to ind i året også, men pt. er intet booket, og året ser lidt rejsefattigt ud.

Har du lyst til at lave en “Året, der gik” over dit år?

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

8 kommentarer til “Året, der gik – tilbageblik på mit 2017”

Skriv en kommentar

 1. Mit 2017 er gået fint, det er lykkes mig at holde mit store vægttab, efter sommerferien havde jeg dog en 2 måneders periode, hvor jeg tog 3-4 kg på. Det er første gang, men det var som om mit stofskifte drillede mig, som om hele min krop den skreg på mad, min organisme var i alarmberedskab.
  Jeg læste en del udgivelser omkring vægttab og fandt ud af, at det at tabe sig, det er en bedrift, men det at holde et vægttab, det er en kamp.

  Nu har jeg tabt næsten 50 kg på lchf og skal ikke tabe mig mere.

  Året er desværre endt lidt træls, jeg kom på sygehuset BA BU – efter en masse undersøgelser fandt, de ud af, at jeg havde mavesår og de mener, at jeg har akalasi, så i det kommende år skal jeg igennem flere undersøgelser og en udvidelse af mit spiserør. Så lige nu lever jeg af babymad ?.
  Jeg har prøvet at sætte mig ind i sygdommen, og jeg kan se, at lchf fortsat vil være det allerbedste for min krop. Lige nu spiser jeg uden at tænke på, hvad det er, for jeg kan ikke klare tanken om for meget fedt pt.
  ———
  Men jeg er glad og lykkelig over at være kommet igang med en udredning, jeg vidste jo godt inderst inde, at der var noget galt med min krop. Jeg har været forkølet 4 x i efteråret.

  Resten af mit liv kommer jeg nok til at spise anderledes, ikke så mange rå grønsager, ikke så meget tørt mad, ikke surt eller stærkt mad. MEGET LIDT ALKOHOL kære Jane ? til gengæld bliver det nemmere at holde vægten ??, når så meget er forbudt, at jeg skal spise mange små portioner osv.

  Min målsætning i 2018 er ikke at presse mig selv, flyde med og mod strømmen, alt hvad jeg selv har lyst til. Jeg vil være ligeglad med om, jeg har gået 10.000 skridt, om jeg har gjort en god gerning, om jeg har været kreativ, kulturel, opsøgende.
  Jeg vil nyde mit liv i langsommelighed.

  God jul og godt nytår.

  Svar
  • Jeg stopper aldrig med at blive imponeret over dig, Fabrina! Selv når du møder modgang, finder du styrke i det. Det er virkelig godt gået!

   Rigtig god bedring til dig. Jeg glæder mig til at høre hvad du driver det til i det nye år!

   Svar
 2. Hej Jane
  Spændende at læse din årsstatus – jeg får helt lyst til st lave en selv.
  Du har været en kæmpe inspiration for mig i år og det er jeg super taknemmelig for. Lchf er det bedste jeg nogensinde har gjort for mig selv og jeg er glad for at der er nogen der gider skrive om det og gøre det let forståeligt og anvendeligt.
  Tak til dig for det og held og lykke i 2018.
  Bedste hilsner
  Camilla

  Svar
 3. Kære Jane. Tusind tak for en super god blog. Jeg er næsten dagligt inde på den. Der er så meget jeg kan bruge af dine indlæg, både om mad og de andre indlæg. 2017 for mig i forhold til lchf er, at jeg kom mere ud af “skabet”, efter nu snart 3,5 år på lchf. Og det er takket være dig, Jane som bragte min historie på din blog i starten af året. Det var lidt grænseoverskridende. Men dem der havde læst det i min omgangskreds, havde kun positivt kommentarer. Jeg har gået linen mere ud her i slutningen af året og skrevet det ind i julebrevet til alle familie og venner. Og vi snakker om næsten 40 breve, så nu er det helt ude af “skabet”. Rigtig glædelig jul og godt nytår. Mvh. Karen

  Svar
  • Hvor er det pudsigt og dejligt at høre fra dig! Jeg stødte netop på indlægget om dig i dag og genlæste det! Stadig en sej historie??
   Rigtig glædelig jul og godt nytår til dig også❤️

   Svar
 4. Hej Jane,

  Tak for året, der næsten er gået ?

  Det lyder dejligt, det med at flytte. Og du får endda både nyt hjem OG kontor ?

  Det bedste råd omkring “at flytte” herfra er, at rydde op og smide ud i god tid, inden der skal pakkes flyttekasser. Der er ingen grund til at flytte på ting, som har stået hengemt og glemt. En art præ-flytte-feng-shui ?

  2017 har for mig været et skelsættende år med lang sygemelding, være nødt til at ændre mindset omkring mig selv pga sygemelding, flytte på landet, dyrke stilhed, lære at tænde op i brændeovn (!?@#?) og blive selvstændig kontornusser ? Det har også været året hvor dine skriv om at acceptere sin måde at agere på, har fundet genklang hos mig og det har været en stor hjælp ? så tak for det ?

  2018 bliver bliver forholdsvis uplanlagt, bortset fra lidt renovering og SÅ står den på have-terapi i rå mængder. Jeg har nemlig fået køkkenhave i størrelse lille fodboldbane og jeg glæder mig helt vildt. Ideen er, at jeg kan arbejde færre timer i sommerhalvåret og så være mere i haven. Spændende om virkeligheden synes det samme ?

  Pas godt på dig selv og glædelig jul.
  Mvh Jytte

  Svar
  • Åh hvor har du ret i det med flytningen!! Vi har boet her i over ti år og man får godt nok samlet meget til huse.

   Og det lyder da godt nok som noget af et år, du har haft. Glæder mig til at høre hvad 2018 har i vente til dig <3

   Svar