8 alternativer for ris, pasta og kartoffel


Vi får altid grøntsagstilbehør til maden herhjemme. Helst flere forskellige slags. Det er trods alt det, der fylder halvdelen af tallerkenen, så der skal jo noget til. I dette indlæg har jeg samlet en stribe gode erstatninger (eller supplementer) til ris, pasta og kartoffel. Det kan jo være, at du ikke er interesseret i at tage noget bort, men hellere vil skære lidt ned.

LCHF spiser man hverken pasta, ris eller kartoffel. Vi har det dog ofte på bordet alligevel hjemme hos os. Jeg laver stort set aldrig pasta, men jeg laver tit kartofler (søde eller almindelige) og ellers koger jeg lidt ris, quinoa eller de der perlespelt/rug/byg-korn i min hjemmelavede kyllingebouillon. Så kan man jo selv vælge det til eller fra efter lyst og behov.

8 ALTERNATIVER TIL RIS, PASTA OG KARTOFFFEL

Bønnefritter
Bønnefritterne har jo gået sin sejrsgang i årevis, og jeg forstår det godt. De smager jo som pomfritter og selv ungerne elsker dem! Prøv også varianten med parmesan! Det var min assistent Anne, der lavede dem til mig første gang og foreslog, at vi puttede dem i Spis dig mæt & glad. Jeg tror, det blev en af de mest populære opskrifter derfra!

Blomkål i fad med ost og bacon
Det er ægte comfort food, det her, og en god ret at sætte på bordet som alternativ til flødekartofler.

Broccolifritter
Disse har jo ikke rigtig noget med fritter at gøre, men er bare broccoli bagt i ovnen. Men de smager uhørt godt, når de lige får lov at blive lidt sprøde i toppen. Server fx med parmesan-mayonnaise som dip!

Hokkaido-fritter
Når man bager fritter af hokkaido, kommer man ret tæt på kartoffelfritter. De bliver *næsten* sprøde udenpå og let bløde indeni. Og så har de en dejlig sødme. Server gerne med en salt dip som fx aioli.

Blomkålssris
Blomkålsris var en af de allerførste indlæg her på bloggen, helt tilbage fra 2011. Og de er stadig bare den perfekte erstatning for ris. Overhæld dem kort med kogende vand eller lad en god sovs varme dem. En god sovs er i øvrigt genvejen til at få børn til at skovle blomkålsrisene i sig. Som fx ved boller i karry med blomkålsris.

Græskarmos med parmesan og timian
Du vil aldrig savne kartoffelmos, når du serverer denne. Byt græskar for blomkål og du får endda en mos, der ligner.

Squashghetti
Riv strimler af squash og server under kødsovsen eller med en god pesto. Det glider overraskende let ned.

Græskar-spaghetti
“Spaghetti” lavet af butternut squash opdagede jeg først sidste år, men den strøg hurtigt ind på toppen af ungernes favoritter. Den har mere bid end squashghettien og minder derfor mere om al dente kogt spaghetti. Prøv også varianten, hvor den er smørstegt med hvidløg og rosmarin.

Grønne retter, du kan servere som alternativ til ris, pasta og kartofler. LCHF-tilbehør --> Madbanditten.dk
Grønne retter, du kan servere som alternativ til ris, pasta og kartofler. LCHF-tilbehør --> Madbanditten.dk

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

29 kommentarer til “8 alternativer for ris, pasta og kartoffel”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane

  Er påbegyndt LCHF for 1 uge siden og i den sammenhæng gør jeg brug af dine mange LÆKRE opskrifter :-)
  Dog vil jeg gerne undgå stivelse i min persillesovs etc. Har du en løsning til at saucen bliver tyk uden tilsætning af diverse fortykningsmidler ?

  Svar
 2. Er det stivelsen eller kulhydraterne der gør kartoflen uset i Lhfc kost.
  Hvis man nu skar kartoflerne over, og lagde dem i vand, for at udvande stivelsen, ville det vel gøre dem mere acceptable?

  Svar
  • Hej Palle
   Det er det samme. Stivelse er jo en type kulhydrat og det er så den type, der specifikt er i kartofler.

   Og ja, du kan nedbringe den optagelige stivelse i kartofler ved at koge dem og køle dem ned. Vi ved ikke hvor meget, men jeg tror, jeg plejer at estimere med, at det gælder cirka en tredjedel af stivelsen. Resten vil stadig være optageligt. Du kan læse mere om det her: Resistent stivelse

   Svar
 3. Hej Jane
  Jeg kan ikke finde noget om søde kartofler og om jeg kan bruge dem som erstatning for alm ovnkartofler?
  Tak for en fantastisk hjemmeside og bøger
  :-)

  Svar
  • Søde kartofler er det samme som almindelige kartofler set ud fra et kulhydratperspektiv. Du kan slå alle madvarer gratis op i DTU fødevareinstituttets database Frida??

   Svar
  • Jeg er gået over til at bruge julienneskærer. Jeg har en fra GEFU, som du kan se her: UDSTYR Jeg synes faktisk, det bliver bedre og pænere end med de der spiralizers…

   Svar
   • Tusind tak for det hurtige svar :)
    Jeg har nemlig ikke prøvet at lave det med hårde grøntsager som gulerod etc. før, men hvis denne vil kunne virke til det kunne det være jeg skulle prøve det af :)

    Svar
 4. Kære Jane,

  Det er 700 år siden(mindst!) jeg sidst har kommenteret ved dig, har aldrig rigtig tid til andet end at læse hurtigt og sporadisk pt. Men nu har jeg siddet her i aften og læst de sidste mange indlæg igennem, og ohhhh hvor har jeg hygget mig!
  TAK for dig, og for din facon at skrive på. Du er som altid inspirerende. Og nu fik jeg lige genopfrisket blomkålsrisene, det er dælme længe siden jeg har fået det. Skal da vist på madplanen til næste uge.

  Glæder mig til din kommende bog.

  Kh Maria. (www.meremaria.dk)

  Svar
 5. Jeg lager blomkålris i mikroen. Putter en klatt smør oppi, rundt fem min i mikro, røre rundt og ferdig :) Kjempegodt og enkelt. Har også laget risotto på denne måten. I min bruker jeg to bokser tunfisk, fire hardkokte egg, løk, paprika og skåret tomat. Rører alt sammen. Perfekt og lettvint mat :) Det blir en stor porsjon så da går vi mat i to dager.

  Svar
 6. Tak fordi du deler ud af alle dine fantastiske opskrifter, og fordi du inspirer. Jeg vil lige høre hvilken spirelli/redskab du har erfaring med VIRKER til spaghetti, jeg har nu prøvet nogle og har absolut ingen held med dem :-(

  Svar
 7. Ett väldigt gott och enkelt tillbehör, speciellt till köttfärssås, är strimlad, smörstekt, vitkål. Stek ganska länge i mycket smör så den blir riktigt mjuk och börjar få lite färg i kanterna!

  Både blomkålsris och broccoliris tycker jag blir absolut bäst om man gör det i ugnen. Blanda med salt och valfri olja. 200 grader tills det fått färg, sen 125 grader ca 15 minuter så det torkar lite. Suger upp sås betydligt bättre än kokt ris tycker jag :)

  Svar
  • Hvidkålene er jeg med på! Så lækkert! Men hvor lyder det spændende med blomkålsris i ovnen! Det skal jeg da prøve lige med det samme! Tak for tips, Tobbe!

   Svar
 8. Vi har prøvet en omgang blomkålsris en enkelt gang, godt nok ikke din opskrift, men noget lignende. Vi synes det smagte ret så “pruttet” Mon jeg har gjort noget forkert? Fik i hvert fald ikke overbevist ungerne om at det er næsten som almindelig ris.

  Svar
  • OPvarmet blomkål er jo lidt “pruttet” :) Når jeg serverer en fed sovs til, lader jeg blomkålsrisene være rå, så de bare bliver opvarmet i sovsen. Det synes jeg ikke bliver pruttet.

   Svar
 9. Lige en kommentar til dine blomkålsris. Vi prøvede dem og fandt dem temmelig uinteressante, men så kom vores søn hjem med en opskrift fra hjemkundskab, som reddede ideen om blomkålsris:
  Istedet for at hælde dem over med kogende vand, tilberedes de på en pande med en klat olie (jeg bruger kokosolie), ½ hakket løg og et presset fed hvidløg. Når blomkålen er varmet igennem, smider jeg et snittet forårsløg på, dette kan dog undværes.

  Ellers tak for mange gode ideer og en inspirende blog.

  Svar
  • Jamen du kan jo bruge blomkålsrisene på ALLEMULIGE måder! Det er vitterligt kun fantasien, der sætter grænserne. Spist alene er de temmelige kedelige, det er jeg enig med dig i, men så snart de indgår i en ret, er de fantastiske! Almindelige ris spist uden noget er jo heller ikke verdens mest ophidsende oplevelse..

   Svar
   • Jeg laver mine blomkålsris i ovnen. I et fad, lidt olie i og så krydre med hvad man nu synes. Jeg bager dem indtil de lige bliver lidt brune på toppen, så smager de supergodt. :-) kh Rikke

    Svar
 10. Jeg ville spise det hele med stor fornøjelse, men der er INTET af det, jeg ville kunne få mine børn til at spise. Og SLET ikke med sovs. Jeg har 2 børn, der ikke spiser nogen former for sovs ud over smør og ketchup. Heller ikke diverse dips og pestoer.

  Svar