7 gode grunde til at bruge kokosolie


I dag får du syv gode grunde til at invitere kokosolien ind i dit køkken og ind i dit liv, hvis du ikke allerede har gjort det.

Måske kan du huske noget med, at kokosolie har haft et skidt ry i årevis, for den var jo spækfyldt med det onde, onde mættede fedt. Well, gæt igen. Du finder næsten ikke nogen sundere olie end kokosolien – ja, det skulle da lige være fiskeolien, men den kommer jeg såmænd også lige omkring.

7 gode grunde til at bruge kokosolie

1. Kokosolie giver god energi

Kroppen kan anvende kokosolien som energi langt hurtigere end andre fedttyper. Det skyldes kokosoliens store indhold af mellemkædede fedtsyrer, som hurtigt og nemt optages i kroppen. Det betyder også, at kokosolie bruges som energi frem for at blive lagret som fedt.

2. Kokosolie virker svampe- og bakteriedræbende

Kokosolie indeholder den meget eftertragtede laurinsyre,  som er kendt for sin unikke antivirale, svampe- og bakteriedræbende virkning. Virkningen forstærkes efter sigende, hvis du kombinerer med A-vitamin fra forskelevertran, fx Cod Liver Oil (reklamelink).

Det mener forfatterne til den meget spændende og kokoshyldende bog Eat Fat, Lose Fat (reklamelink)

3. Kokosolie styrker fordøjelsen

Lider du af træg mave, kan du have glæde af kokosolie. Kokosolien har nemlig en mild afførende virkning. Det er igen de mellemkædede fedtsyrer, vi kan takke for dette.

Pas på med at overdosere – og har du tendens til løs mave, skal du snarere holde igen med kokosolien.

4. Kokosolie er godt for huden

Mættet fedt i kosten er essentielt for at bevare en spændstig hud. For mange flerumættede fedtsyrer (planteolier) kan derimod gøre cellerne slappe og føre til rynker.

En personlig note her er, at jeg stadig har til gode at se dette i praksis. Forstå mig ret, jeg er fint tilfreds med min hud, men det er ikke ligefrem sådan, at folk uopfordret udbryder, om de synes, jeg ser ung ud. På den anden side kan man jo ikke vide, hvordan man ville have set ud, hvis man havde valgt anderledes.

5. Kokosolie øger stofskiftet

Bogen The Coconut Miracle (reklamelink) mener at kokosolie kan hjælpe til bedre stofskiftefunktion.  Kombinerer du derudover kokosolien med Cod Liver Oil (reklamelink), som er rigt på A-vitamin, giver du skjoldbruskkkirtlen de fedtsyrer, den skal bruge for at fungere optimalt.

6. Kokosolie er god for dig med galdeblæreproblemer

Kroppen skal ikke bruge galde for at optage kokosolien, ligesom den skal med fx mættet animalsk fedt.

Kokosolie er derfor ideel for dig, der allerede har galdeblæreproblemer, men som gerne vil prøve kræfter med LCHF/Keto, men som har svært ved at spise mættet fedt. Du kan have gavn af at starte med kokosolie og lave en lidt langsommere optrapning med det animalske fedt.

7. Kokosolie er ketosefremmende

I disse dage hvor ketose er så populært, er det da værd at have med, at kokosolie er ekstremt ketosefremmende. Det er igen de mellemkædede fedtsyrer, som hurtigt omdannes til ketonstoffer. Og det kan du faktisk måle selv derhjemme.

Det kan dog også snyde for det vil virke uanset om du har spist få kulhydrater eller ej. Og det er nu engang kulhydratrestriktionen, der giver de gode resultarer. Ikke ketonstofferne.

Hvilken kokosolie skal man bruge?

Så ind med kokosolien. Om du foretrækker den med eller uden smag er en smagssag. Personligt foretrækkker jeg den uden smag (reklamelink) som stegeolie og den med smag (reklamelink) i andre sammenhænge (i kaffen – uhm!).

Det vigtige er at du ikke griber den fæle Palmin i køledisken.

Vil du læse mere om kokosolie og dens mange helende egenskaber, anbefaler jeg varmt bøgerne Eat Fat, Lose Fat og The Coconut Oil Miracle (reklamelinks)

Bøger om kokosolie

Fit efter 40 starter på mandag

Det er ved at være sidste chance for tilmelding til Fit efter 40. Mit nye, store livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Læs alt om kurset her
(og benyt dig af intro-rabatten)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

64 kommentarer til “7 gode grunde til at bruge kokosolie”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane

    Du skriver kokosolien øger stofskiftet?
    Jeg har for højt stofskifte, vil det sige jeg ikke skal begive mig ud i nye eventyr med kokosolien?

    Svar
    • Jeg misunder dig så ikke lige det minefelt, men jeg håber, det kommer til at gå – hen ad vejen. Pøj pøj.

      Svar
  2. På hudfronten anbefaler hudlæge dr. Nicolas Perricone jomfru-kokosolie som et af de ypperste hudtrick. Men Jane, jeg synes ikke herhjemme, at der så ofte står ‘virgin’ på kokosolie. Ikke så tit som man ser det på eksempelvis olivenolie? Stor hilsen Anette

    Svar
    • Virgin er den kokosolie, man kan købe uden smag. Som den grønne på billedet her i indlægget. Så snart de fjerner duft og smag – uanset hvor skånsomt de gør det – så må de ikke kalde dem virgin længere :-)

      Svar
  3. Hej Stella, tak for dine ideer. Hos venner synes jeg ikke det er et problem men det her er hos mine svigerforældre og jeg beder allerede om rå grønt til, for salat er oftest kold kartoffelsalat med skyr. Og man må ikke hjælpe med noget overhovedet, ikke engang tage af bordet.. Men du har ret, det handler om at stå ved sig selv- selv hos svigerforældrene. Det er åbentbart bare Iidt svært for mig lige dér.

    Svar
    • Det kan jeg godt forstå. Kan du mon tage afsæt i, at det er dejligt at blive forkælet, men at du har svært ved at tåle de mange kulhydrater eller sådan noget? Men tag afsæt i, at du anerkender deres omsorg for jer – for det er det jo, når I ikke må noget som helst :-)

      Svar
  4. Af hensyn til min familie steger jeg i den brune cocosa det meste af tiden… Hvis der skal kokosolie i retten tager jeg den grønne eller hvis jeg laver et måltid kun til mig selv!
    Hvad med alle øvrige kokosprodukter – er de ligeså gode for os? Altså kokosmælk, kokossukker, kokosnød… : )

    Svar
  5. Kokosolie er også blevet implementeret som en fast bestanddel i min daglige kost. Jeg kan skrive under på at det hjælper mod irritabel tyktarm. Bruger 1 tsk i kaffe/the hver gang jeg tager en kop = så får man det jævnt i løbet af dagen! Jeg har ro i maven, det stabiliserer blodsukkeret og smager bare godt.. :P

    Svar
  6. Hej Jane. Tak for dejlig bog og blog. Jeg har endnu et forslag til din nye bog, hvis det ikke er med allerede. Hvad gør man ved længerevarende besøg hos ekstremt fedtforskrækkede mennesker?
    Vi har nogen sådanne som vi besøger en weekend en gang imellem og jeg har altid tidligere undret mig over hvorfor jeg ikke kan sove i deres hus og bliver sur og irritabel. Sidst gik det så op for mig: ingen fedt overhovedet!
    Gode idéer også fra andre til hvordan man knækker den uden at være uhøflig? Også gerne andre. Jeg har fiskeolie og probiotika med og valnødder og chokolade (øh) på værelset men det er slet slet ikke nok.Her om sommeren er det jo svært at have et glas kokosolie med i tasken.
    kh Tina

    Svar
    • jeg tror, det er lettest at være så ærlig som mulig – at du har det bedst med mere fedt, og at du har lagt din kost om. Hvis de lever meget fedtfattigt, så står den sikkert på masser af grøntsager og salater, så tilbyd at tage en dejligt fed dressing med.

      Spørg om de vil have lyst til at bage lidt brød efter dine forskrifter – og tilbyd dem en opskrift, eller tilbyd evt., at tage dit eget brød med. Jeg er helt med på, at det kan være lidt underligt at skulle på weekend/besøg og selv tage sin mad med. Det har jeg tidligere haft en stor aversion i mod, men siden mit kostskifte 1. januar har jeg gjort det – med få undtagelser.

      Men eftersom det er nogen, I jævnligt er på weekend hos, så må jeg formode, at I er gode venner – og så synes jeg faktisk godt, man kan tillade sig at bede om en vis hensyntagen – inden for det rimelige. Eller at man tilbyder at stå for noget af maden – lige tage et brød eller noget andet med, som der kan være brug for. At du gør det, er også med til at understrege, at du mener det med at ville have mere fedt og med kostomlægningen. At du selv respekterer det.
      Som sagt gør jeg det selv med gode venner og bekendte – stiller krav, men tilbyder også at stå for noget osv.; for på den måde kan de få et indtryk af, at det slet ikke er så svært at tilgodese min livsstil.

      For i virkeligheden kan det gøres let. Lidt gorgonzola, smør og fløde smeltet til en sovs, der er guddommelig til kylling, frikadeller og hakket bøf; en god olie-eddikedressing; en hjemmelavet ceasar-dressing (Svansø har iøvrigt én med lavt kulhydratindhold). Spis æg til morgenmad og tilføj kokosolie i din kaffe – det mætter, og så behøver du ikke sætte tænder i brød.

      Svar
  7. Man taler ofte om kokosoliens fremmelige egenskaber – men gælder dette egentlig også (i lige så høj grad) for kokosmel, kokosmælk og frisk kokosnød?

    Svar
  8. Jeg har noget, der hedder “Obbekjærs” – der står 100% ren kokosolie til påsmøring på huden. Kan jeg stege i det? Eller ville det være ligesom at stege i massageolie? (;
    Maria.

    Svar
  9. Vi bruger også flittigt af kokosolien og er glade for det. Men hvornår er det så, at man hellere skal bruge andre olier? Altså det er jo fx ikke i alle dine opskrifter heller, at du bruger kokosolie.
    Og som tillægsspørgsmål, hvilke olier er det der er bedst at købe og hvilke skal man helst holde sig fra på LCHF? Jeg bliver altid sådan i tvivl, koldpresset eller ej, vindruekerne, raps, solsikke eller olivenolie? Hvad anbefaler du?

    Svar
  10. Hej Jane.

    Tak for en super blog! Har du et råd til hvor vi skal starte som familie når vi gerne vil leve mere LCHF ? Vi er helt nybegyndere.. Min mand har fået konstateret diabetes. Jeg vil gerne lægge roligt ud, så ikke alt skal ændres på en gang. Få nogle nye vaner ind i vores mad. Det er bare lidt uoverskueligt..
    Kh og tak Trine.

    Svar
  11. Jeg må indrømme, at jeg er lidt skeptisk til den der lugtbefriede kokosolie. Her er et lille klip fra svenske Wikipedia: “Den speciella kokoslukten kan avlägsnas genom behandling med alkalier, blekmedel och överhettad ånga.” Ganske vist er såkaldt deodiseret kokosolie renset for lugt med damp, men vi taler om damp med meget høj temperatur, almindeligvis omkring 230 grader. Jeg er ikke sikker på, at olien har godt af det, selv om kokosolie ikke er lige så følsom for høje temperaturer som andre olier.

    Svar
    • Jomfru kokosolien er jo helt klart det reneste produkt. Men når vi taler smagsfrie kokosolier som fx Cocosas variant uden duft og smag, er der tale om, at duft og smag er fjernet ved skånsom behandling, uden kemikalier og uden opvarmning til virkelig høje temperaturer. Andre smagsfrie kokosprodukter tør jeg ikke tale for :-/

      Svar
  12. Her er kokosolien et hit – både i kaffen, og så i smoothie med kokosmælk, lidt græsk yoghurt, isterninger, og frisk mynte. Yndlingsmorgenmad, når man får lov at være hjemme et par dage! ;-)

    Svar
  13. Er kokosolie uden smag mon også uraffineret? Altså det må jo være en tand ekstra forarbejdet, eller hur?

    Svar
    • Den er på en måde raffineret, for den har jo netop været igennem en eller anden form for (skånsom) proces for at fjerne duft og smag, men jeg tillader mig at kalde den ren i sammenligningen med den meget raffinerede palmin :-/

      Svar