Mandagstanker om kulhydrater, fedt og “ekstrem kost” (video)


Der findes mange myter om LCHF. Fx at LCHF betyder, at man skyr (nej, ikke den slags skyr!) kulhydrater som pesten, og at man vælter blokke med smør i sig. Ekstrem kost, der udelukker en hel fødevaregruppe, og som i øvrigt er super ensidig sammenlignet med en “normal” kost.

Det er sådan nogle ting, jeg lægger ører til med jævne mellemrum, og hvis det ikke var, fordi jeg er sådan et pænt og høfligt menneske, og i øvrigt 40 år og ikke 16, ville jeg have sagt noget i stil med “ååårh gaaaab, hvor nederen, mand!” Og måske ville jeg endda have rullet øjne lidt.

Men i stedet valgte jeg at lave en video om, hvad jeg mener om de her ting, jeg tit hører sagt om LCHF.

Jeg har kaldt den 5 myter om LCHF.

De 5 myter om LCHF, jeg taler om i denne video, er:

 1. Man spiser helt vildt meget fedt på LCHF! (læs mere her: Hvor meget fedt skal jeg spise på KETO / LCHF?)
 2. Man spiser ingen kulhydrater på LCHF!
 3. Man udelukker en hel fødevaregruppe på LCHF!
 4. Man spiser alt for ensidigt på LCHF!
 5. LCHF er ekstrem kost!

Det er ikke nogen længere afhandling. Bare en hurtig reaktion. Overstået på 4 minutter og 19 sekunder.

Se den her:

Er der andre myter, du hører, jeg burde have haft med? Man kan jo altid lave en del II.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

12 kommentarer til “Mandagstanker om kulhydrater, fedt og “ekstrem kost” (video)”

Skriv en kommentar

  • Haha, ååååh ja! Den synes jeg til gengæld er nem! Jeg begynder bare at tale om glukoneogenese, og når det bliver klart, at modparten ikke ved, hvad jeg taler, er den snak ligesom lukket. Jeg skal klart have den med næste gang (og skulle der kigge en læser forbi her, der gerne vil have det uddybet, har jeg skrevet om det her: https://www.madbanditten.dk/lchf-generelle-sporgsmal/)

   Svar
 1. Kære Jane

  1000 tak for den fine video. Du har sådan en god måde at forklare tingene på, du formidler dit budskab på en klar og enkel måde, og du er så god til at holde dig “på egen banehalvdel”. Du fortjener stor ros på det.

  Jeg synes især tankerne om, at det er blevet normalt at slik og junkfood er blevet en helt normal del af hverdagen. Jeg tænker tilbage på min barndom, hvor min søster og jeg delte en 25 cl sodavand hver lørdag og fik en lille skål slik om fredagen, og det var så de søde ting for den uge, og i dag er det meget anderledes for mange. Og når man så sammenligner med alt det lækre grønne, kød og fedt – og særligt det at sige nej tak til søde sager og junk, ja så er der nok en del, der reagerer ved at kalde LCHF for ekstremt. For mig har det også være grænseoverskridende at begynde at sige nej tak til slik og andet guf. Det har tidligere været utænkeligt for mig, men nu ved jeg, at hvis jeg først starter på slikket, så bliver jeg ved, indtil skålen er tom.

  Jeg er stødt på påstanden, at LCHF kan sætte forbrændingen kroppen i stå på en måde, så man begynder at tage på igen. Hvad er dine tanker om det ?

  Mvh Anette

  Svar
  • Tusind tak for det, Anette :) Og ja, det er en hel skør drejning vores normalitetsbegreb har taget. Det er lidt skræmmende.

   Jeg kan ikke se, hvorfor LCHF skulle sætte forbrændingen ned. Tværtimod faktisk! Der er undersøgelser, der peger på at LCHF øger forbrændingen en anelse.
   MEN… alle typer kost vil i kalorieunderskud sætte forbrændingen lidt ned. Kroppen tilpasser ganske enkelt forbrændingen til det lavere energiindtag, og det gælder også i nogen grad på LCHF. Vi arbejder med forskellige strategier for det på mine Kickstarthold, bl.a. ved langsomt at implementere faste, når kroppen er fedtdrevet og ved at veksle kalorieindtaget.

   Svar
 2. Så fint – og jeg er ligeglad hvad andre mener – 45 år med masser af sukker og forarbejde kulhydrater som brød og pasta gjorde ikke noget godt for min mave – det har snart 1 år på lchf til gengæld. Jeg har tabt mig, fået mere styr på min diverticulit som er sindsygt smertefuldt – og tusind tak for igen og igen at få mig på sporet hvis jeg langsomt trækkes mod den mørke side fuld af sukker og lyst brød ?? så skal jeg bare læse dine indlæg og dine opskrifter og vupti så er jeg tilbage på sporet.

  Svar
 3. Sikken en god lille film. Det er rar at få “ammunition” til de ubehagelige kritiske spørgsmål.

  Jeg oplever også den myte, at man spiser enormt meget kød. Og ikke mindst ….uhadada…bacon…. For mig er mængderne af kød (og bacon) nogenlunde det samme, men det er billigere, fordi jeg kan bruge de billigere udskæringer, som ikke er helt magre.

  Der er også den myte, at kolesteroltallet kommer til at blive skyhøjt, hvis man spiser mere fedt, og at det derfor er farligt at spise mere fedt og ikke mindst mættet fedt.

  Mht. om man udelukker nogle fødevaregrupper: Når man spiser liberal LCHF og i øvrigt ikke har problemer med gluten, kan man godt spise en smule kornprodukter. Jeg kan f.eks. jævne sauce og gryderetter med en smule mel indimellem (og bruger i øvrigt fin formalet fuldkorns mel til det).

  Svar
  • Tak Nina og super forslag til myter. Både den med kød og bacon ryger på listen til næste gang. Dem hører jeg nemlig også igen og igen og igen…

   Og enig med melet der. Selv bruger jeg aldrig mel (af hensyn til gluten) men jeg bruger ind imellem sukker. Jeg bruger så utroligt lidt sødning efterhånden og hvis vi er nede på, lad os sige, 3-4 spsk til en hel kage, giver det næsten ikke mening at begynde at bruge sukkererstatninger. Men min fornemmelse er, at LCHF-“miljøet” ikke er helt klar på den endnu ;-)

   Svar
 4. LCHF helt enkelt og super godt forklaret, det er en video, som må gemmes ?? jeg er medADMIN i en FB gruppe, Diabetes og LCHF (og JA har man diabetes, er LCHF en god kost at spise ??), den anden dag blev jeg mødt med følgende : ” de er helt hjernevaskede og fanatiske i den gruppe ” WTF ? LCHF betyder en verden til forskel for mange mennesker, der lider af forskellige sygdomme.

  Svar
  • Uha, det er ubehageligt når folk bliver så grove men også altid interessant at tænke på, hvad det egentlig er, de reagerer på… :-/

   Svar