4 ting, der er vigtige for dit helbred (der ikke har med mad at gøre)


Vi taler meget om mad her på bloggen. Mad er vigtigt for velbefindende, vægt, sinds- og sundhedstilstand etc., og for mig starter det med mad. Mad – eller næring – er bunden i min sundhedspyramide. Det er selve udgangspunktet for alt det andet. Men sund mad alene skaber ikke et sundt liv.

Da vi var fanget indendøre i det atlantiske uvejr på Madeira, brugte jeg noget af tiden på at lave nogle tegninger, der illustrerer mine tanker om, hvordan vi kommer hele vejen rundt om en sund livsstil.

De var sværere at lave, end jeg havde ventet. Det er svært at prioritere imellem elementerne, da de alle er vigtige, men også fordi de hver for sig ikke har samme værdi, som når de indgår i et hele.

Men lad os antage, at maden er på plads. Du spiser sund mad. Jeg er i denne forbindelse ligeglad med, hvad du forstår med sund mad, så længe det er mad, der holder dig sund, slank og rask.

Desuden antager jeg her, at du har sunde vaner, hvad angår alkohol og rygning, som jo er de to helt store poster, når vi taler helbredsoptimering.

De fire ting, jeg fokuserer på her, er:

 • Hvile
 • Bevægelse
 • Fællesskab
 • Mindset

Lad os prøve at se på dem en for en.

4 ting, der er vigtige for dit helbred (der ikke har med mad at gøre)

Hvile

At give din krop tid til at restituere er supervigtigt for dit helbred, og her finder vi fx ting som søvn og stressreducering. Søvn er gud, og få ting har så stor betydning for os som søvn.

Søvn er den bedste vej til stressreducering. Søvn er til gengæld svært, hvis der ikke er styr på de andre ting.

Stressreducering kan også være at indrette sit liv i en form, som minimerer kronisk stress. Det er også at give kroppen ro til at restituere efter træning, det kan være at meditere, lave åndedrætsøvelser eller yoga, tilbringe tid i naturen, og det er også at tage pauser fra hverdagen i form af ferie.

At følge døgnets rytme er også vigtigt i denne sammenhæng, tror jeg. At vi er aktive om dagen, drosler ned i tempo om aftenen og sover om natten.

At få dagslys først på dagen hjælper til at regulere døgnrytmen og til udskillelsen af melatonin (søvnhormon) om aftenen, så vi nemmere falder til ro og i søvn.

Mindset

You can’t live a positive life with a negative mind.

Det er et af mine favorit-citater. Hvis din tankevirksomhed går med hele tiden at finde hullerne i osten, bliver du aldrig lykkelig.

At føre taknemmelighedsdagbog er en populær vej til at tvinge sig selv til at fokusere på de positive ting, hvis det ikke falder en naturligt.

Med mindset forstår jeg også det at tage ansvar.

At sidde hjemme og give samfundet, økonomien eller sin opvækst skylden for de begrænsede muligheder, man har, vil aldrig føre til noget godt. Hvis man venter på, at ændringen skal komme udefra, kommer man til at vente forevigt.

Vi har allesammen forskelligt udgangspunkt, og livet er nemmere for nogle end det er for andre. Det er den barske realitet.

Men der er altid noget, vi kan gøre, og det starter med at tage ansvar for sin egen situation og handle ud fra de muligheder, man nu engang har.

Bevægelse

At vi bruger vores krop og undgår lange stillesiddende perioder er vildt vigtigt. Sitting is the new smoking, som man siger. Vi sidder os ihjel.

Kroppen skal bruges, ellers forfalder den.

Jeg mener, at styrketræning er uhørt vigtigt. Især hvis du ikke er nogen vårhare længere, og her mener jeg dig, der er over 30. Og i hvert fald dig, der er over 40.

Det er et faktum, at vi mister muskelmasse hvert år, i takt med at vi ældes, og hvis der er én ting, der er associeret med god og sund alderdom, er det muskelmasse.

Så styrketræning er obligatorisk, som jeg ser det.

Læs også: 7 ting, jeg gør, i håb om en sund alderdom

Alligevel har jeg placeret hverdagsbevægelse som vigtigere end styrketræning (se tegningen nederst i indlægget), for du kan ikke sidde på din flade rumpet dagen lang og så tage i fitnesscentret to gange om ugen og trække i lidt vægte og tro, at den hellige gral er velforvaret.

Du skal bevæge dig hver dag. Så meget, du kan. Du skal gå, cykle, tage trappen, lege med dine børn/børnebørn, lave hus- eller havearbejde, hvad som helst, der gør, at du bruger din krop.

Måske er der ting i din fysik, der forhindrer dig i at gøre dette. Så må du gøre de ting, du kan. Medmindre du er lam, er der ting, du kan.

Og især skal du sørge for at bryde de stillesiddende perioder, som trods alt er et grundvilkår i manges arbejdsliv, op med bevægelse. Rejs dig op og gå lidt rundt. Sæt en alarm til en gang hver 45. minut eller en gang i timen, hvis det hjælper dig med at komme op af stolen.

Selvom jeg synes, at al bevægelse er vigtig, er min prioritering sådan her:

Hverdagsbevægelse > Styrketræning > Konditionstræning.

Fællesskab

Mennesket er et socialt væsen, og vi har brug for at vide, at vi hører til for at trives. At stå udenfor fællesskabet sender et faresignal igennem kroppen. Står vi alene, er vi udsatte og et nemt bytte.

Samtidig er ensomhed et voksende problem. Og man skulle tro, at sociale medier ville afhjælpe dette ved at tillade alle at finde ligesindede på nettet, men sociale medier kan kun give os en brøkdel af, hvad et ægte fællesskab kan. Faktisk peger meget på, at sociale medier gør os mere ensomme.

Fællesskab kan være på arbejdspladsen, i familien, med strikkeklubben, i kirken, med vennerne etc. Vi har brug for at føle os set og forstået og at vide, at der er brug for os og at det, vi har at byde ind med, har værdi. Ældre mennesker, der har børnebørn, lever fx længere.

Uselviske handlinger kan aflæses direkte på lykkeskalaen. Vi bliver ganske enkelt målbart gladere af at gøre ting for andre.

Og grin. Få ting er så forløsende som et godt grin. Sådan et, hvor hele kroppen ryster, og hvor du nærmest hulker af det. Hvornår har du sidst grint?

Under ‘fælleskab’ forstår jeg også også intimitet, berøring og kærlighed. Det har vi alle brug for.

Måske ligger ting som spiritualitet, tro og religion også her. De kan, om noget, give en følelse af fællesskab og af at være en del af et større hele.

Plads til forbedring

Det skal ikke lyde som om jeg har sætter flueben ved dem allesammen her, for det gør jeg bestemt ikke. Der er så afgjort plads til forbedring her også. I alle kategorierne faktisk.

Og ovenstående er ikke nogen facitliste. Det er bare mig, der giver dig indblik i hvordan jeg holistisk set anskuer sundhed.

Hvad tænker du? Og kan du bruge mine tanker til noget her?
4 ting, der er vigtige for dit helbred, der ikke har med mad at gøre
4 ting, der er vigtige for dit helbred, der ikke har med mad at gøre

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

17 kommentarer til “4 ting, der er vigtige for dit helbred (der ikke har med mad at gøre)”

Skriv en kommentar

 1. Er så enig med dig?
  Kan dog blive lidt misundelig over at se dels hvor fint du illustrere det og så have tiden til at gøre det? Synes ikke jeg har tid til noget som helst andet end arbejde? Men det er jo i bund og grund mig selv der har ansvaret. Er så småt i gang med kosten igen og synes jeg kan mærke en forskel, men tiden er knap, knap, knap? Måske med denne kommentar jeg også skal kigge lidt på mit mindset?
  Du er sgu go Jane?

  Svar
  • Ej jeg forstår godt, hvad du mener med tiden. Jeg lavede disse i min ferie på Madeira, hvor vi var fanget i huset i to dage pga. uvejr. Siden har det været lidt småt med de tegninger, hvis jeg skal være ærlig…

   Når det er sagt, så øver jeg mig også i at bide mig i tungen, hver gang jeg siger, at jeg “ikke har tid”. For jeg kan så sørme godt nævne 3-5 ting, jeg hver dag finder tid til, som faktisk ikke giver nævneværdig værdi (facebook, netflix… bare for at nævne to). Så ja, en tur om mindsettet er nok aldrig helt forgæves :)

   Svar
 2. Jeg er langt hen af vejen enig med dig. I forhold til pyramiden vil jeg dog bytte om på de to nederste, da både søvn og stresshåndtering er en forudsætning for, at jeg har overskuddet til at sørge for ordentlig mad. Men måske har jeg misforstået, hvad du mener med, at det hele starter med mad?

  Svar
  • Nej, det er helt rigtigt forstået. Og de to er også svære at prioritere, for de skal jo begge være på plads, og det er grunden til, at de er i bunden. Hos mig er maden en forudsætning for min søvn. Min søvn er så elendig, hvis jeg spiser for mange kulhydrater, og det er en af de mest tungtvejende grunde til at jeg spiser sådan her. Og det er jo min pyramide. Ikke en universel model.

   Men de er to kæmpe poster, lige netop de to, og de skal bare være plads. De er det absolutte grundlag for de fleste, tror jeg.

   Egentlig er pyramiden mest for at illustrere, at det grundlæggende skal være på plads, før man kaster sig ud i konditionstræning og kosttilskud fx. Ikke sjældent hører jeg fra folk, der vælger fra toppen af pyramiden, men som spiser dårlig kost og ikke har styr på søvnen. Og så kan kosttilskud jo hverken gøre til eller fra.

   Svar
   • Jamen jeg er helt enig. Hvis søvnen påvirkes meget af “forkert mad” (altså forkert for den enkelte), så skal maden selvfølgelig være i bunden :) Og ja, det er vist en klassiker at tro, at dårlig livsstil kan fikses med kosttilskud. I min verden giver kosttilskud først mening, når der er styr på søvn, mad, vand og træning/bevægelse, som pyramiden også så fint illustrerer :)

    Svar
 3. Hvor er det nogle gode modeller og indsigtsfulde tanker! Tak for dem!
  Mange af os har jo arbejde hvor vi nærmest er tvunget til at sidde stille, men der vil jeg varmt anbefale at hæve-sænkebord hvis man overhovedet har mulighed for det. Det kræver træning og øvelse at bruge det, men man bliver helt afhængig af at stå op :-)
  Jeg oplever at blive mere træt når jeg er tvunget til at sidde ned. På en arbejdsdag står jeg nu op hele dagen, undtagen til møder og frokost. Kombineret med daglig pilates og let kardiotræning fungerer det godt for mig.

  Svar
  • Så enig! Da jeg arbejdede på almindeligt kontor, vænnede jeg mig også til at stå op. Jeg oplevede, at jeg holdt mig mere klar i hovedet sådan. På mit mikro-hjemmekontor har jeg også et hævet bord. Min udfordring er ikke at låse mig fast i de samme ståstillinger, for så er jeg jo lige vidt, så når jeg oplever at jeg begynder at hænge i det ene ben fx, så er det tid til bevægelse.

   Svar
 4. Kære Jane
  Hvor er de flotte og meningsfulde – både pyramiden og hjulet. Jeg har gået og summet over en lignende tegning – dog som et hus, hvor rummene symboliserer de vigtige elementer i et sundt liv. Køkkenet = næring, soveværelse = hvile osv.
  Når jeg kigger på dine oversigter bliver jeg enormt bevidst om at jeg mangler … mere træning og bevægelse. At gennemføre Skyhøj Forbrænding er på min 18 for 2018-liste og jeg skal simpelthen i gang. Bum.
  God dag i Paris og knus
  Anne

  Svar
  • Tak Anne :)
   Og fin idé med huset og rummene. Den kan jeg godt lide.

   Selv halter jeg mest på hverdagsbevægelse og fællesskab. Jeg bevæger mig egentlig “nok” men det er for isoleret. At gå en tur på 2 timer opvejer jo ikke 7 timers sidning. Og fællesskab.. ja, den er svær, synes jeg… :-/

   Svar
 5. Hej

  Jeg er enig med dig i dine betragtninger og jeg kan absolut bruge dine tanker. Jeg tror dog at det er vigtigt at få pulsen op ca hver anden time i et minuts tid. Derudover er det også godt med en gå, løbe eller cykeltur i en halv times tid med moderat intensitet hver dag. Og helst ude i naturen hvis det er muligt.

  Jeg cykler selv en halv til en hel time hver dag. Andre gange sammen med min veninde. Så tager vi madkurven med og er afsted hele dagen. Husby Klitplantage ved Vesterhavet er et fantastisk sted at cykle for hele familien, da biler er forment adgang. Stråsø Plantage er også fin. Her er der kantareller og på heden tyttebær.

  Vh Knud

  Svar
  • Jeg er helt enig med dig men det illustrerer jo så fint, hvor svært det er at lave sådan en illustration. Hvis jeg skulle vælge – og det skulle jeg jo – ville hverdagsmotion og styrke stadig vinde over pulstræning. Men det smarteste ville jo være at lave hverdagsmotion, der gav lidt sved på panden også :)

   Og hvor giver du mig lyst til en tur til Vesterhavet nu. Det er så mange år siden jeg har været på de kanter :)

   Svar
   • Ja der er dejligt ved Vesterhavet, men det er der nu også i Paris her i April. Det er skønt at sidde på en fortorvscafe i en stille sidegade og nyde en salat med lidt tomat, ost og brød. Hertil lidt vand og så lige en espresso med et lille stykke chokolade. Finde en god bog frem, læse og måske senere skrive et postkort til de derhjemme man holder af.

    Svar