Ostebord

Et ostebord med forskellige oste og lækre sager er dejligt både som afslutning på en god middag og i stedet for en sød dessert og som selvstændigt måltid på travle dage, hvor man ikke orker anden madlavning end at tage lidt oste ud af køleskabet.

Hvilke oste skal på ostebordet?

Vi ender næsten altid med de samme oste. Man har jo sine favoritter. Storfavoritter hjemme hos os er en lagret Comté (24 mdr. eller 36 mdr.), den lækre Morbier (det er den med askestriben i midten), en god brie eller skimmelost og så enten en Manchego (fåreost) eller en af de lækre nøddeagtige oste som emmentaler eller gruyere. Eller begge dele.

Læs gerne dette indlæg for en grundigere gennemgang af de oste, vi ofte valger: Oste til ostebordet

Samtidig synes jeg, der hører lidt mere til. Friske figner er lækre at have på eller de sød-syrlige brombær. Der må gerne være lidt knas også, som fx fra chiaknækbrød eller valnødder. Og så har jeg altid grøn peber på, for jeg elsker grøn peber sammen med ost.

Vil du gerne have ‘rigtige kiks’ på ostebordet, kan du lave disse: Ostekiks

Ingredienser

Oste, fx:

 • Comté 24 eller 36 mdr. skåret i stænger
 • Emmentaler skåret i tern
 • Manchego skåret i skiver
 • Brie

Knas og sødt

 • Chiaknækbrød brækket i små stykker
 • lidt pesto
 • grøn peber skåret i stænger
 • valnødder
 • brombær
 • klementin
 • friske figner

Sådan gør du

 • Klargør alle tingene, du vil have på ostebordet
 • Anret det på et bræt. Prøv at give hver ting sit eget 'område' og ryk dem herefter sammen, så de ligger tæt.

Ostebord til hverdag & fest

Ostebordet laves tit af rester fra fx julefrokosten, så har du afholdt sådan en, er et ostebræt oplagt frokost eller let aftensmad. Vi skal også have ost efter middagen til nytår, men fordi vi skal have flere retter, tror jeg, jeg nøjes med en enkelt ost. Hvilken, tænker du? Det bliver selvfølgelig Comtéen. Det er min favorit altså.

Som appetizer vælger jeg hellere at lave tapasbrættet som er en kombination af ostebord og charcuteriebræt. Det er superlækkert også Find inspiration til det her: Tapasbræt med charcuterie og oste

Ostebord

Brug din lokale ostehandler

Jeg vil gerne (igen) give en stemme til at du aflægger din lokale ostehandler et besøg, når du skal lave ostebord. Både fordi du der ofte får oste, der smager af mere (den Comté du kan købe i supermarkeder er fx så ligegyldig i smag) og fordi du her kan få vejledning og inspiration til at prøve nye oste.

Det er på den måde, vi udfordres og sådan vi finder vores favoritter.

Ostebord - inspiration til at lave et lækkert ostebord

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle opskrifter og egen favoritside og slip samtidig for forstyrrende annoncer.

Start gratis prøveperiode nu

 

0 kommentarer til “Ostebord”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?